Berserk Volume 38

- Berserk (tom 38)
- 2017-07-05
- 2017-07-05
- angielski
Guts and company reach the isle of Skellig in hopes that elven magic can cure the afflicted Casca. Meanwhile, Guts’s Band of the Hawk comrade Rickert journeys to Falconia, the seat of power for Griffith, the Hawks’ former commander. But the glittering towers of Falconia cast deadly shadows!
Kup Berserk Volume 38 w ulubionej księgarni
Oceny książki Berserk Volume 38
191 użytkowników ma tytuł Berserk Volume 38 na półkach głównych- Przeczytane 148
- Manga 21
- Komiks 6
- Mangi 4
- 2023 3
- Do kupienia 2
- Manga i komiks 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Berserk Volume 38
W tomie trzydziestym ósmym na pierwszy plan wysuwa się wątek Rickerta i Eriki, którzy w towarzystwie jednego z oddziałów Sokoła przybywają do Falconii.
Już od wjazdu przez bramę główną, zachwyca ich niezwykła architektura przypominająca w swoim stylu starożytny Rzym czy wygląd miast greckich jak Ateny czy Korynt. Wszystko to w połączeniu ze świetnymi i niesamowicie dopracowanymi panelami Kentarou Miury, które ukazują poszczególne elementy architektoniczne budynków, ulic, stajni czy pałaców.
Śledzimy zatem fabułę z perspektywy byłego członka Drużyny Sokoła, który podróżując po mieście czuje z jednej strony zachwyt i podziw z drugiej odrazę do swojego dawnego dowódcy. Zastanawia się co mu powie, gdy dojdzie między nimi do ponownego spotkania. Jego wątpliwości potęguje jeszcze spotkanie z Locusem, który konfrontuje Rickerta z rzeczywistością:
-Rickercie tak masz na imię, prawda?
Powiedz dlaczego poprosiłeś o audiencję u Sokoła?
- Co...?
- Tylko po to by odnowić więzi ze starym druhem? A może po to, by poprosić go o protekcję i zapewnić sobie jak najlepszy start i warunki życia w stolicy? Możliwe, że jedno i drugie
- Skąd Pan to...
- Dzięki prostej dedukcji. Skoro od kogoś kto niegdyś był piórem w sokolich skrzydłach, nie czuć zapachu piętna. Oznacza to, że z jakiegoś powodu osoba ta nie uczestniczyła w owej pamiętnej ceremonii. Logicznym jest, że chcesz dowiedzieć się, co tamtego dnia stało się z twoimi towarzyszami
- Na to pytanie już znam odpowiedź
- Oho, Rozumiem więc, że teraz chcesz usłyszeć ją od samego sokoła wraz z wyrazami skruchy i żalu? Choć muszę przyznać, że gdy patrzę w twoje oczy nie widzę w nich śladu nienawiści
Locus stara się przekonać Rickerta, że wizja Griffitha jest słuszna, Sokół zdołał zjednoczyć wokół siebie zarówno ludzi jak i demony czego efektem jest wspólna walka ramię w ramię i stworzenie Falconii jako jedynej bezpiecznej przystani na świecie. Czego dowodzą słowa, z którymi Rickert się nie zgadza:
- Więc...Griffith poświęcił Drużynę Sokoła w zamian za te potwory!?
- To ludzie, czy raczej kiedyś nimi byli jednak ich nieprzeciętnie silne nieokiełznane pragnienia sprawiły, iż zostali przemienieni przez łańcuch przyczyn. Tym właśnie są apostołowie.
- Gdyby nie przywództwo świetlistego sokoła by zaspokoić swoje krwawe żądze krzywdziliby mieszkańców świata ludzi, byliby jedynie bestiami budzącymi powszechny strach i odrazę. Sokół zebrał ich wokół siebie i uczynił z nich broń nakazał im kroczyć ramię w ramię z ludźmi i walczyć w obronie świata. Nawet nam godnym pogardy wyrzutkom ofiarował nasze miejsce na ziemi.
Nastawienie Rickerta do wizji Griffitha nie ulega jednak zmianie nawet w trakcie ich konfrontacji. Kiedy Griffith pyta go:
- Rickercie czy nadal podążasz za marzeniem? Czy znasz już odpowiedź na pytanie, które zadałeś wtedy na wzgórzu mieczy.
Ten w odpowiedzi nie chce wysłuchać tłumaczeń Griffitha, nie podzielając jego utopii, odrzuca ją policzkując go w twarz. To niezwykle mocny i sugestywny panel podkreślający jeszcze dodatkowo wagę całej sytuacji jak i obu postaci.
W mieście Rickert spotyka również sympatyczną Lucę, dawno niewidzianą bohaterkę, która ostatni raz pojawiła się w opowieści Skazanie, a także Daibę, który tak jak Luca jest kolejną postacią, która próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości, pracując w stajni. Przebywając w mieście jako utalentowany inżynier naprawia koła i wodne maszyny. Spotyka się jednak z atakiem ze strony Rakshasa, apostoła i jednego z demonów wojny, który służy Griffithowi. Do bohaterów dołącza również Silat. Ostatecznie sytuację ratuje pojawienie się Daiby. Rickert razem z Eriką, Daibą i Silatem na skrzydłach Garudy decydują się opuścić miasto.
Tymczasem Guts i jego przyjaciele w końcu po wielu trudach i niebezpieczeństwach docierają do Elfhelm. Co takiego czeka naszych bohaterów na tej tajemniczej wyspie? Czy uda się odpowiedzieć na wszystkie pytania, które nurtują naszych bohaterów?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż od wjazdu przez bramę główną, zachwyca ich niezwykła architektura przypominająca w swoim stylu starożytny Rzym czy wygląd miast greckich jak Ateny czy Korynt. Wszystko to w połączeniu ze świetnymi i niesamowicie...
najlepsza manga
najlepsza manga
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny bardzo dobry tom, chociaż tym razem samego Berserka praktycznie w nim nie było ale na pierwszy plan wysunął się Rickert i jego przygoda w Falconi. Guts w końcu dopłynął do wyspy elfów więc zapewne kolejny tom skupi się już na głównym bohaterze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dotarciu do Falconii okazuje się że nie jest to miasto w którym Rickert mógłby żyć. Stolica stworzona przez Griffitha mieni się rajem dla ludzi ale powstała na krwi i śmierci dawnych pobratymców Rickerta a tego ten nie jest w stanie swojemu byłemu dowódcy wybaczyć.