Dwa dni w maju

Okładka książki Dwa dni w maju autorstwa Jordi Sierra i Fabra
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Dwa dni w maju autorstwa Jordi Sierra i Fabra
Jordi Sierra i Fabra Wydawnictwo: Albatros Cykl: Inspektor Mascarell (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Inspektor Mascarell (tom 4)
Dos Dias De Mayo
2018-02-15
2018-02-15
2013-03-01
Rozalya Sasor
Rok 1949, dziesięć lat i cztery miesiące po zakończeniu hiszpańskiej wojny domowej. Miguel Mascarell, dawny inspektor policji z czasów republiki, otrzymuje wiadomość o śmierci Mateo Galvany'ego, swojego byłego szefa, człowieka, który kiedyś uratował mu życie. Córka Galvany'ego, Maria, wyznaje Mascarellowi, że podejrzewa, że jej ojciec został zamordowany. Kilka dni wcześniej policja bez powodu aresztowała ich oboje. Maria została zwolniona następnego ranka. Jej ojciec wrócił po kilku dniach, był torturowany. Zdołał jeszcze powiedzieć córce, że jeśli coś mu się stanie, powinna odszukać Mascarella. Pomimo represji, które trwają w Barcelonie i całym kraju, Mascarell postanawia spełnić prośbę Marii i rozwiązać zagadkę śmierci jej ojca.

Dzięki wskazówkom znalezionym w osobistym notatniku Mateo Galvany'ego, Mascarell ustala tożsamość czterech mężczyzn, z którymi ostatnio kontaktował się jego były szef, tak tradia na trop wyjątkowo groźnych przestępców i spiskowego planu zabicia dyktatora.

Kup Dwa dni w maju w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Dwa dni w maju i

Opinia społeczności książki Dwa dni w majui

Książki 4050 Opinie 3066

Oceny książki Dwa dni w maju

Opinie i dyskusje o książce Dwa dni w maju

Raczej powieść detektywistyczna o tematyce historyczno-politycznej. Śledztwo prowadzone przez głównego bohatera choć dotyczy popełnionych morderstw tak naprawdę jest jedynie zręcznym pretekstem, służy ukazaniu oblicza Hiszpanii schyłku lat 40-tych XX wieku, ówczesnej sytuacji politycznej i społecznej, okrucieństwa frankistowskiego reżimu, powojennej biedy. I niezłomności ludzi do końca wiernych własnej prawdzie, walczących uparcie mimo beznadziei podejmowanych wysiłków, czasem wręcz wbrew sobie. Zawiedzie się ten kto liczy na sensacyjną fabułę, akcję pełną napięcia i dramatycznych zwrotów. To nie ten tytuł.

Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jordi Sierra i Fabra. Jestem mile zaskoczona. Ciekawa, wciągająca historia. Urzekł mnie wspaniale oddany klimat powojennej Barcelony. Urzekł mnie główny bohater. Na pewno sięgnę po więcej.

Klasyczny, sprawnie napisany kryminał (morderstwo, śledztwo, odkrycie sprawcy) z historią Hiszpanii w tle - wojna domowa w latach 30. Ale tło jest bardzo wyraziste, obecne w każdym epizodzie, żywe w każdej postaci.
Mnie "zmusiła" do szukania informacji na temat Hiszpanii, Katalonii, dyktatury Franco.
Jak niewiele wiemy o historii innych narodów!

Jak niewiele wiemy o historii innych narodów!

248 użytkowników ma tytuł Dwa dni w maju na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Dwa dni w maju na półkach dodatkowych

Jordi Sierra i Fabra
Jordi Sierra i Fabra
Jeden z najbardziej cenionych i zarazem najpoczytniejszych współczesnych pisarzy hiszpańskich (10 milionów sprzedanych egzemplarzy we własnym kraju!),laureat 30 nagród literackich. Debiutował w 1975 roku. W dorobku ma kilkadziesiąt powieści (w tym pięć z byłym inspektorem policji Miquelem Mascarellem),biografie gwiazd muzyki rockowej oraz prawie 400 książek dla dzieci i młodzieży. Pisze po hiszpańsku i katalońsku; jego twórczość została przełożona na 25 języków.

Czytelnicy Dwa dni w maju przeczytali również

Nieznana terrorystka Richard Flanagan
Nieznana terrorystka
Richard Flanagan
Cyt: „Ludzie lubią strach. Wszyscy chcemy się bać, chcemy, żeby ktoś nam mówił, jak żyć, z kim się pieprzyć, dlaczego powinniśmy robić to albo myśleć tamto. To jest robota diabła. Dlatego jestem dla nich ważna, Wilder, bo jeśli możesz stworzyć terrorystę, to dajesz ludziom diabła. A media go potrzebują. To moja rola. Kumasz?” Richard Flanagan, „Nieznana terrorystka” „Nieznana terrorystka” to kolejna znakomita powieść Richarda Flanagana. Dla tych, którzy znają jego powieści, będzie to spore zaskoczenie, gdyż zaproponował w niej formę, która dotychczas nie występowała w jego prozie. Powieść sensacyjna Richarda Flanagana? Nie do końca. Wydaje się, że to świadomy zabieg literacki. Powielenie pewnych schematów fabularnych powieści sensacyjnych, umieszczenie akcji współcześnie i ograniczenie jej do zaledwie kilku dni a przede wszystkim rezygnacja z retrospekcji, która tak charakteryzuje jego prozę. To zupełnie inny Richard Flanagan. ale nadal wyjątkowy. Gina Davis, tancerka erotyczna w pewnym klubie w Sydney, na skutek kilku zbiegów okoliczności zostaje uznana za terrorystkę i jest najbardziej poszukiwaną kobietą w Australii. To historia o tym w jaki sposób kreowana jest rzeczywistość i jak media wpływają na nasze jej postrzeganie. O sile manipulacji, o wykorzystywaniu mediów do osiągania celów politycznych. O kreowaniu rzeczywistości pełnej podziałów, napięć i antagonizmów, co wydaje się marzeniem wszystkich rządzących. I o tym, czy prawda ma jakiekolwiek znaczenie w przekazywaniu informacji czy też jest zupełnie niepotrzebna. Richard Flanagan opowiada australijską wersję „Utraconej czci Katarzyny Blum.” Znakomita i przerażająca.
Sławek - awatar Sławek
Następne życie Atticus Lish
Następne życie
Atticus Lish
"Następne życie" Atticus Lish to książka uhonorowana Nagrodą Pen/ Faulkner 2015. Wywołujący obrażenia obraz imigrantów i weteranów misji w Iraku. Prawdziwy do bólu. Nielegalna imigrantka, Zou próbuje sobie ułożyć życie w Ameryce. Podejmuje pracę w niebezpiecznej okolicy. Żyje w ciągłym stresie harując w chińskiej restauracji. Każdego dnia towarzyszy jej strach by nie wylądować w więzieniu albo być deportowaną. Skinner jest młodym weteranem. Trzykrotnie przebywał na misji w Iraku. Za wszelką cenę próbuje odnaleźć się w normalnej rzeczywistości. Niezbyt mu się to udaje. Jest niestabilny psychicznie. Zmaga się z traumą. Państwo nie pomaga mu w powrocie do normalności. Mimo to mężczyzna nie poddaje się. Pewnego dnia drogi Zou i Skinnera krzyżują się. Od tej pory wzajemnie się wspierają. Wydaje się, że ich życie nabiera sensu. Zou jest silniejsza od Skinnera. Nieustannie pomaga mu walczyć z demonami. On jest gotowy dla niej na wszystko byleby jej nie deportowano. Ameryka widziana oczami Atticus Lish nie jest krajem jak ze snu. To nie tylko nielegalni imigranci i wojenni weterani. To również ludzie biedni, z więzienną przeszłością, uzależnieni od nałogów. "Następne życie" to trudna książka. Czytanie jej nie jest przyjemnością. Dłuży się, ale nie pozwala na rezygnację. Ciekawość jak potoczy się życie dwojga ludzi każdego dnia walczących o godność, akceptację i normalne życie zwycięża. Jedna z tych książek, których nie da się wymazać z pamięci. GORĄCO POLECAM!
Anna Pruska - awatar Anna Pruska
oceniła na73 lata temu
Korespondencja Giuseppe Tornatore
Korespondencja
Giuseppe Tornatore
[...] „Chciałam zrozumieć, jak doświadczyć takiej absolutnej miłości”. (...) „Co mogę ci powiedzieć? To tak, jakby zapytać spadającą gwiazdę o sekret spadania. Gwiazda nie wie. Po prostu spada”. 𝐇𝐈𝐒𝐓𝐎𝐑𝐈𝐀 𝐌𝐈Ł𝐎ŚĆ𝐈, 𝐊𝐓𝐎́𝐑𝐀 𝐍𝐈𝐆𝐃𝐘 𝐒𝐈Ę 𝐍𝐈𝐄 𝐊𝐎Ń𝐂𝐙𝐘, 𝐓𝐀𝐊 𝐉𝐀𝐊 𝐍𝐈𝐄𝐒𝐊𝐎Ń𝐂𝐙𝐎𝐍𝐘 𝐉𝐄𝐒𝐓 𝐖𝐒𝐙𝐄𝐂𝐇Ś𝐖𝐈𝐀𝐓 ! Giuseppe Tornatore - niezwykły sycylijski reżyser, który napisał wiele wspaniałych scenariuszy , a to jego pierwsza prawdziwa próba narracyjna, która jest dojrzała i dość przekonująca. "Korespondencja", jak stwierdził sam jej Autor, to : „historia miłosna w dobie Internetu. Emocje i uczucia na tle pokus i pułapek wirtualnego świata. A historie miłosne, nawet jeśli kończą się źle, zawsze mają szczęśliwe zakończenie. Z samego faktu istnienia.” Film i książka ukazały się w tym samym czasie, w styczniu 2016 roku. Kiedy opowieść nabierała kształtu Autor w tym samym czasie kontynuował prace nad filmem. W nocie do tomu przeczytamy : "Zwykle to drugie wynika z pierwszego. Nie w tym przypadku. Za chwilę przeczytacie opowieść pt. „Korespondencja” na podstawie filmu o tym samym tytule. Oryginalna i ogromna szansa na przywrócenie słowu pisanemu supremacji, jaką przywłaszczył sobie obraz. Rozsądna okazja, aby wykupić wszystko, co ekran kinowy musi lub woli sugerować". Przypomniało mi to powieść Cecelii Ahern pt. "P.S. KOCHAM CIĘ"," na podstawie, której powstał przepiękny film, pod tym samym tytułem. Powieść Cecylii Ahern powstała wcześniej niż ta Giuseppe Tornatore. Tylko postęp technologiczny zamienił korespondencję listowną na wiadomości wideo nagrywanych za pomocą kamery na dysk cd lub kartę pamięci tudzież poprzez interaktywną komunikację multimedialną (protokół H.323) lub wideokonferencję. Jakie czasy taka korespondencja. I zdaje się nie czytałam jej drugiej części, więc spieszę nadrobić to niedopatrzenie. 𝐏𝐎𝐋𝐄𝐂𝐀𝐌 𝐅𝐈𝐋𝐌 𝐈 𝐊𝐒𝐈ĄŻ𝐊Ę ! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 𝐃𝐋𝐀 𝐂𝐈𝐄𝐊𝐀𝐖𝐒𝐊𝐈𝐂𝐇 : "𝐋𝐚 𝐜𝐨𝐫𝐫𝐢𝐬𝐩𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧𝐳𝐚" - fabuła, scenariusz i reżyseria: Giuseppe Tornatore, w kinach od 14 stycznia 2016; wykonawcy Jeremy Irons i Olga Kurylenko, muzyka Ennio Morricone. fragmenty filmu z muzyką oraz sam mistrz przy pracy - Ennio Morricone: https://youtu.be/l4T6vqhvSVw?si=tML9NlgH6pxeQhxM https://youtu.be/rhjVZ8gEQU4?si=KjrN0KnNxuRlE-0d https://youtu.be/hgDQZ8PSXqI?si=qUDc4ZCCcFskO5F0 A tu cały album : https://youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_lxcUP1Kk-pXQeK30Xzr0_FNZyuVW6HMKg&si=qn5O36piBKH3lzvd info. internet
꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂ - awatar ꧁ᙏᗣᙃⱿꙆᗣ꧂
Ziemia przeklęta Phillip Lewis
Ziemia przeklęta
Phillip Lewis
Nie była to łatwa lektura, może dlatego, że z kart tych powieści bije smutkiem, refleksją do spojrzenia na własne życie. Powieść niezwykle dojrzała, skierowana do czytelnika, który z perspektywy przeżytych lat potrafi wspomnieniami sięgnąć do czasów odległego dzieciństwa. Autor zabiera nas w góry Karoliny Północnej, do miejsca mrocznego i otoczonego legendą, do domu, który kiedyś należał do pewnego bogatego Amerykanina. Poznajemy losy trzech pokoleń związanym właśnie, z tym miejscem, z tą ziemią przeklętą. To historia dziadków, rodziców Henryka, jego samego, oraz losu jego młodszej siostry. Henry jest głównym bohaterem a zarazem narratorem tej gawędziarskiej opowieści o życiu. Wielowątkowość dotyczy przedstawicieli rodu Aster, losu ich członków i ziemi, od której tak trudno się uwolnić. Przy czym główny wątek skupia się na życiu Henry’ego i jego ojca pisarza Heltona. Porusza do głębi dramat tej rodziny, śmierć niepełnosprawnej najmłodszej siostry Henry’ego i Threnody. Każdy z członków rodziny radzi sobie sam na swój sposób ze śmiercią dziecka. Podczas czytania ma się wrażenie, że zaraz ma się coś wydarzyć, coś ważnego, coś co przyśpieszy powolne tempo powieści. Nic takiego nie ma tu miejsca, chwilami można odczuć znużenie, zdziwienie, ale i zaskoczenie, że tak wyważone tempo akcji pozwala nam dogłębniej poznać postać Henry'ego. Jako chłopca, jako starszego braciszka, dorastającego mężczyznę pragnącego związku z tajemniczą Story, która z kolei pragnie rozwiązać zagadkę swoich narodzin. Dużo tutaj literackiej dyskusji, pojedynku z cytatami. Wyobraźnię porusza obraz publicznego palenia książek i ich ocalenie. Aż cisną się na usta słowa tak dobrze nam przecież znane: „Tam, gdzie pali się książki, na końcu także ludzi palić będą”. Zachęcam do wciągnięcia tej pozycji na swoją listę książek do przeczytania w bieżącym roku, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to książka dla każdego z nas.
Adam - awatar Adam
Wyśnione życie Cynthia Swanson
Wyśnione życie
Cynthia Swanson
Kto zaliczył tę książkę do powieści historycznych?! A nawet nominował ją w 2016 roku w tej kategorii w plebiscycie na książkę roku? Na pewno nie był to ktoś, kto ją przeczytał, bo w żaden sposób nie da się jej nawet położyć obok powieści historycznych. Niemniej jest to całkiem dobra powieść obyczajowa z motywem przeniesienia się bohaterki do alternatywnej wersji swojego życia. Motyw to już nieco zgrany, ale wciąż atrakcyjny i dający możliwość postawienia pytania: czy moje życie mogło potoczyć się inaczej? A jeśli tak, to jak wyglądałoby w innej wersji? Która z podjętych decyzji zadecydowała o obecnym kształcie mojego losu? Bohaterka to Kitty Miller, która pewnego dnia budzi się w obcej sypialni jako żona Larsa i matka trójki dzieci. Jest to o tyle zadziwiające, że Kitty nie zna ani tego domu, ani rodziny. W dodatku nikt nie nazywa ją Kitty, tu jest Katharyn Andersson. W tej rzeczywistości bohaterka czuje się znakomicie. Wydaje się, że trafiła do idealnej wersji swojego życia: ma kochającego męża, wspaniałe dzieci, piękny dom, garderobę pełną eleganckich ubrań i dobry samochód w garażu. Szkoda, że to tylko sen. Kiedy jednak przenosi się do tego świata po raz kolejny i kolejny, zaczyna się zastanawiać, które życie jest prawdziwe? Okazuje się bowiem, że w żadnej wersji nie jest idealnie. Różnie układają się relacje z najlepszą przyjaciółką, inaczej przebiega ścieżka kariery zawodowej, nawet historia rodziców Kitty jest zupełnie inna. Czy lepiej jest być samotną 38-latką, bez problemów z dziećmi, ale za to z upadającą firmą, czy też mężatką zmagającą się z trudnym dzieckiem i przeżywającą rodzinną tragedię? A przede wszystkim- które życie jest prawdziwe? Cynthia Swanson wraca do motywu alternatywnego życia, jak zrobiło to przed nią wielu twórców, by przedstawić tezę jasną i oczywistą: nigdy nie wiemy, jak ułoży się nasze życie i czy wersja, która się nam dostała jest najlepszą z możliwych. Nie ma bowiem życia idealnego. W każdej ludzkiej historii są wydarzenia trudne, z którymi musimy się zmierzyć. Kitty w pierwszej wersji swojego życia żyje połowicznie: ma tylko kota, nie odpowiada za żadnego człowieka, a jej jedynym zmartwieniem są kłopoty w biznesie. Nie może się to równać z wyzwaniami, jakie stawia przed nią los w wersji drugiej. I choć bohaterka stale jest świadoma tego, co wydarzy się w obu wersjach jej historii to jednak emocje towarzyszące tym przeżyciom pozostają prawdziwe. „Wyśnione życie” to przyjemna lektura na dwa wieczory, którą mogę polecić tym, którzy lubią dobre powieści obyczajowe zmuszające do zastanowienia się.
Anna-Maria - awatar Anna-Maria
oceniła na71 rok temu
Córka głosu. Księga życia Hili Campos Agnieszka Wojdowicz
Córka głosu. Księga życia Hili Campos
Agnieszka Wojdowicz
Postawiłam ostatnio na powieść historyczną, ale nie jestem pewna czy do końca dobrze mi z tym. Tę pozycję wyszukałam w notatkach dotyczących ciekawych książek kupowanych do miejscowej biblioteki publicznej. Zainteresował mnie fakt, że historia dotyczy Żydowskiej rodziny poszukującej swojego miejsca do życia. Bardzo mnie fascynuje tradycja, zwyczaje i kultura Żydowska, więc uznałam, że może będzie to dobry wybór. Ponieważ nie lubię czytać opisów książek na okładkach (uważam, że są przedstawiane nieprawidłowo, albo za dużo zdradzają, albo są mylące, albo skupiają się na aspektach nieistotnych dla fabuły),zaskoczyło mnie, że akcja książki dzieje się pod koniec XVI w., spodziewałam się czegoś bliższego współczesności. Ale jak powieść historyczna, to historyczna, rzeczywiście. Hila Campos, młoda Wenecjanka, opowiada nam o losach swojej rodziny i życiu Żydów przed wiekami. Poznajemy jej ojca kupca i brata Rubena, którzy podróżują po krajach nad morzem Śródziemnym w poszukiwaniu drogocennych tkanin. Poznajemy Chaję, żonę Rubena, która oczekuje na rozwiązanie ciąży pod nieobecność męża. Kolejny brat narratorki, Dawid jest cenionym nawet przez chrześcijan medykiem wykształconym w Padwie , najmłodszy zaś Ezra buntuje się na wyznaczoną przez ojca naukę zawodu kupca ponieważ chciałby zostać złotnikiem. Poznajemy również zdolnego drukarza Eliszę, w którym Hila jest bardzo zakochana, obydwoje z niecierpliwością oczekują na ślub. Opowieść Hili jest spokojna, dużo w niej opisów codzienności, miejscami dzieje się niewiele, ale są też punkty zwrotne, tragiczne, bardzo ciekawe, miejscami opowieść ma cechy powieści przygodowej lub wręcz awanturniczej. Nie do końca sposób pisania autorki trafia w mój gust, jest trochę męczący, ale jak to często bywa, treść jest warta czytania i rekompensuje styl. Bardzo dużo dowiadujemy się na temat ograniczeń z jakimi musieli się liczyć Żydzi w Wenecji oraz innych europejskich krajach, ale jak to w przypadku powieści historycznych bywa -zwykle trochę się martwię czy mogę mieć pewność, że to, o czym czytam jest prawdziwe. Przy czym nie chodzi mi o postaci i ich losy, ale np. o konieczność noszenia żółtych beretów przez Żydów w Wenecji lub zakaz handlowania nowymi ubraniami (tylko takimi z drugiej ręki, starymi, przez co koronczarki po skończeniu koronki lekką ją nadpruwały by udowodnić, że przestrzegają prawa).
Agnieszka_Lech - awatar Agnieszka_Lech

Cytaty z książki Dwa dni w maju

Dodaj cytat z książki Dwa dni w maju