Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony

Okładka książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony autora Aleksy (Alosza) Awdiejew, 9788327714695
Okładka książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony
Aleksy (Alosza) Awdiejew Wydawnictwo: MANDO satyra
satyra
2017-11-22
2017-11-22

Kup Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony

Klasyczny Awdiejew. Warto. Fajnopolacy i pańcie mogą być jednak zniesmaczeni.

Klasyczny Awdiejew. Warto. Fajnopolacy i pańcie mogą być jednak zniesmaczeni.

"Jaka jest przewaga brzydoty nad pięknem?
Nigdy nie przemija."
- AA

"Jaka jest przewaga brzydoty nad pięknem?
Nigdy nie przemija."
- AA

Na półkach: , , , ,

O, to było to, czego potrzebowałam w tych dniach!
Nigdy nie sięgnełabym po tę książkę z nieciekawą okładką, gdyby nie zachęcająca opinia recenzenta p. Gołębiewskiego i ciekawe informacje o autorze, jakie podał. Polecam, zajrzyjcie do tej recenzji. Niewielki zbiorek dowcipów, posegregowanych tematycznie, a komentarz autora już na wstępie każdego rozdziału wywołuje uśmiech na twarzy 😊. Niektóre z tych dowcipów już znałam, ale mimo to uśmiałam się z pozostałych. Poprawiacz humoru na poziomie.
Warto przeczytac!

O, to było to, czego potrzebowałam w tych dniach!

59 użytkowników ma tytuł Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony

Aleksy (Alosza) Awdiejew
Aleksy (Alosza) Awdiejew
Aleksy Awdiejew, znany jako Alosza Awdiejew (ur. 18 sierpnia 1940 w Stawropolu) – polski aktor filmowy, piosenkarz, językoznawca i rosjoznawca. Z pochodzenia Rosjanin. Działalność artystyczna Od 1976 r. związany z kabaretem "Piwnica Pod Baranami" gdzie występuje w trio z Kazimierzem Adamczykiem oraz Michałem Kaniewskim śpiewając romanse rosyjskie i cygańskie oraz piosenki odeskie i żydowskie okraszone niepowtarzalnym humorem. W latach 1977-1980 współpracuje jako pianista z krakowskimi zespołami jazzowymi Beale Street Band i Playing Family. Od 1990 r. występuje w trio gitarowym z Kazimierzem Adamczykiem i Markiem Piątkiem dając liczne koncerty w kraju i za granicą. Nagrywa płyty oraz programy telewizyjne i radiowe. Jest stałym felietonistą miesięcznika psychologicznego "Charaktery" i członkiem Rady Naukowej tego magazynu. Działalność naukowa Absolwent filologii polskiej UJ (1972),od 1974 pracownik naukowy Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Członek Polskiego Towarzystwa Językoznawczego. W 1978 - doktor nauk humanistycznych (rozprawa: Interferencja foniczna w mowie rosyjskiej Polaków). W 1980 pracował w Trinity College w Dublinie jako visiting professor. Twórca koncepcji gramatyki komunikacyjnej. W 1986 doktor habilitowany. Od 2005 roku profesor zwyczajny. Pracuje w Instytucie Rosji i Europy Wschodniej UJ, gdzie zajmuje się głównie pragmalingwistyką i gramatyką komunikacyjną. W latach 1994-1998 wicedyrektor Instytutu Filologii Wschodniosłowiańskiej, od 1996 roku kierownik Zakładu Językoznawstwa Rosyjskiego. Filmografia * Gorączka (1980) jako adiutant * Europa, Europa (1990) jako major radziecki * Ekstradycja (1995) jako Zajcew, rezydent mafii rosyjskiej w Polsce * Horror w Wesołych Bagniskach (1995) jako komisarz * Pułkownik Kwiatkowski (1995) jako oficer radziecki * Złotopolscy (1997) jako Fiodor Dunin, wspólnik Waldka Złotopolskiego Albumy muzyczne * Chłopcy źli. Piosenki z Odessy i nie tylko (1999) * Piosenki dla swoich * Pamiątka z Piwnicy pod Baranami (2001) * Piosenki i romanse rosyjskie * Słowiańska dusza * Awdiejew śpiewa Wysockiego * Najpiękniejsze piosenki rosyjskie * 45xAlosza Awdiejew - Kolekcja Bardów * Alosza Awdiejew w repertuarze żydowskim Wybrane publikacje naukowe i popularnonaukowe * Pragmatyczne podstawy interpretacji wypowiedzi, Kraków 1987. * Model gramatyki komunikacyjnej (projekt badawczy),w: Studia nad polszczyzną mówioną Krakowa, Kraków 1991. * Strategie konwersacyjne (próba typologii),"Socjolingwistyka" 1991. * Składnik wyjściowy w gramatyce komunikacyjnej, w: Język a kultura, t. 8, Wrocław 1992. * Standardy semantyczne a znaczenie leksykalne, w: Język a kultura, t. 12, Wrocław 1998. * Gramatyka komunikacyjna, Warszawa-Kraków 1999 (redaktor). o Leksykon w gramatyce komunikacyjnej, w: Gramatyka komunikacyjna, Kraków 1999. o Standardy semantyczne w gramatyce komunikacyjnej, w: Gramatyka komunikacyjna, Kraków 1999. * Tryby komunikacyjne, w: W zwierciadle języka i kultury, red. J. Adamowska i S. Niebrzegowska, Lublin 1999. * Szkice z filozofii potocznej z rysunkami Janusza Kapusty, Warszawa-Kraków 1999. * Komunikatywizm - nowe horyzonty badań nad językiem, w: "Język a komunikacja 1", red. G. Szpila, Kraków 2000. * Gramatyka interakcji werbalnej, Kraków 2004.

Cytaty z książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony

Dodaj cytat z książki Opowiem Ci kawał. Życie ludzkie od zabawnej strony