Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1

Okładka książki Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1 autora Ryukishi07, 9788365229267
Okładka książki Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1
Ryukishi07 Wydawnictwo: Waneko Cykl: Gdy zapłaczą cykady (tom 9) komiksy
komiksy
Gdy zapłaczą cykady (tom 9)
2017-10-30
2017-10-30
Katarzyna Podlipska

Kup Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1

Ocena zbiorcza dla części 1-3 "Księgi Wielkiej Rzezi"

Ocena zbiorcza dla części 1-3 "Księgi Wielkiej Rzezi"

Rika przebudza się w kolejnym świecie, licząc na cud...

Fajne, dynamiczne, szczegółowe rysunki. Zdecydowanie najłagodniejszy tom z serii, ale nadal emocjonujący i bardzo ważny pod względem konstrukcji całej serii.

Księga otwiera się ważnymi informacjami na temat tego jak wygląda rzeczywistość i o co chodzi w całym cyklu Gdy zapłaczą cykady. Można było się tego domyślić wcześniej, ale teraz mamy potwierdzenie tego, że mamy historię z alternatywnymi rzeczywistościami i podróżowaniem w czasie. Dodatkowo jedna z postaci jest świadoma tego co się dzieje i powtarza cykl zagłady od ponad 100 lat. Pozwala to na rozpoznanie kilku zasad, reguł i powtarzających się elementów. Można powiedzieć, że wydarzenia mają kilka stałych i wydaje się nieuniknionych punktów, jednak reszta wydarzeń może się zmieniać. Księga pokuty udowodniła, że jest miejsce dla sporych zmian i nie wszystko stracone. Może jest nawet szansa na uratowanie wszystkich?

Wydarzenia z poprzedniej księgi dają nadzieję na to, że więcej osób zda sobie sprawę ze stanu rzeczy, jednak to nie sprawdza się do końca. Nie ma co się jednak poddawać i Rika spróbuje naprowadzić swoich kolegów na ścieżkę prowadzącą do najlepszego zakończenia. Czy pojawienie się okropnej osoby, która zniszczyła życie jednej z koleżanek, utrudni to zadanie?

131 użytkowników ma tytuł Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1 na półkach głównych
91 użytkowników ma tytuł Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1 na półkach dodatkowych

Ryukishi07
Główny członek 07th Expansion oraz twórca popularnej serii powieści wizualnych, w tym Higurashi no Naku Koro ni, Umineko no Naku Koro ni, Higanbana no Saku Yoru ni. Jest on również twórcą powieści wizualnej zatytułowanej Rose Guns Days. Jego pseudonim jest hołdem dla Reina z Final Fantasy V.

Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 2 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 2
Ryukishi07 Hinase Momoyama
Ocena zbiorcza dla części 1-3 "Księgi Wielkiej Rzezi" Powróciłam do Hinamizawy. Znowu. Tym razem mierzyłam się z „Gdy zapłaczą cykady: Księgą wielkiej rzezi”, czyli przedostatnią księgą głównej historii. Duet Ryukishi07 i Hinasy Momoyamy prezentuje kolejne odpowiedzi na zagadki niekończącego się czerwca 1983 roku. Rika przebudza się w kolejnym świecie, licząc na cud mogący mierzyć się z przebudzeniem wspomnień Keiichiego w „Księdze pokuty”. Ku jej zdumieniu, kolejna z rzeczywistości z jakiegoś powodu zupełnie różni się od każdej z poprzednich… Nieuchronne przeznaczenie można pognieść niczym kartkę papieru. Rozpoczyna się niezwykła walka, jaka nigdy wcześniej nie miała miejsca! Czy jednak nadzieja wystarczy, by na każdej z kości losu wyrzucona została szóstka? Ten arc budzi skrajne emocje. Te pozytywne, niezłomne, jak i kompletnie beznadziejne. Można na własnej skórze odczuć rozterki oraz zwątpienie targające dziewczynką wędrującą przez światy. Pierwszy raz natykamy się na Bernkastel, a także pojawia się urocza Hanyuu, która burzy dość wiele przewidywań związanych z historią Hinamizawy. Ciekawie obserwuje się walkę z przeznaczeniem. Jak na zawołanie bohaterom rzucane są coraz to nowsze kłody pod nogi, kolejne przeszkody wyłącznie się mnożą w oczach. W dodatku to zakończenie! Coś naprawdę mocnego, co może wywołać najprzeróżniejsze uczucia. Stanowi to niesamowite preludium do ostatecznego starcia z wrogami szykującego się w „Księdze Uroczystej Pieśni”. Gdy oglądałam wersję animowaną, nie czułam się aż tak przekonana przez ten fragment historii. Jednakże znacznie lepiej odebrałam go właśnie w mandze. „Księdze wielkiej rzezi” przyznaję 8/10 – świetna opowieść zmierzająca ku nieuniknionemu końcowi…
Gdy zapłaczą cykady: Księga Pokuty cz.2 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga Pokuty cz.2
Ryukishi07 Karin Suzuragi
Cóż to był za tom! „Księga Pokuty cz. 2” już za mną i muszę przyznać, że scenariusz serii „Gdy zapłaczą cykady” potrafi naprawdę nieprzewidywalnie wgnieść w fotel. Manga powstała we współpracy Ryukishi07 i Karin Suzuragi zabiera czytelnika w brutalny świat pozbawiony wszelkiej nadziei na lepsze jutro. Odkrycie prawdy zawartej w dzienniku Takano Miyo wstrząsa rzeczywistością Reny i Keiichiego. Mroczny spisek knuty przez członków wielkich rodów Hinamizawy zdaje się stać za wieloletnią klątwą czczigodnego Oyashiro. Czy jednak rzeczywistość naprawdę może być tak przerażająca? Rena wpada w ciąg podejrzeń, zdrad, a także nieprzerwaną ucieczkę przed policją oraz rodziną Sonozaki… Czy w pojedynkę może ujawnić skrywaną przez lata tajemnicę i ocalić świat? Część ta jest dość przełomowa dla całej serii. To od niej rozpoczyna się prawdziwa walka o wspólną przyszłość. W Rikę tchnięte zostają nowe siły, Keiichi odpokutowuje swoje dawne grzechy (w porównaniu z animacją, dużo lepiej zarysowano tutaj incydent, który zainicjował jego przeprowadzkę),a Rena staje się przyczynkiem istnego rollercoastera zwrotów akcji. Trudno mówić o nudzie podczas czytania, gdy każdy kolejny rozdział oferuje nowe niespodzianki, nawet te najbardziej wstrząsające. Zakończenie tomu jest przy tym naprawdę mocne i trzeba przyznać: kompletnie niespodziewane. Księga odpowiedzi ponownie stawia wyłącznie więcej pytań… Świetnie się bawiłam podczas lektury „Gdy zapłaczą cykady – Księga Pokuty cz.2”. Wprost nie mogę się doczekać sięgnięcia po kolejną odsłonę tej świetnej serii. Ode mnie 8/10, mam nadzieję, że będzie wyłącznie lepiej.
Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz.3 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz.3
Ryukishi07 Hinase Momoyama
Gdy zapłaczą cykady: Księga Pokuty cz.1 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga Pokuty cz.1
Ryukishi07 Karin Suzuragi
„Uśmiechnęła się pięknie, ale, nie wiem dlaczego, pomyślałem sobie, że przez chwilę w tym jej uśmiechu kryła się samotność.” Po dość długiej z mojej perspektywy przerwie, wzięłam się za dalsze czytaniu serii „Gdy zapłaczą Cykady”. „Księga pokuty cz.1” bazuje na scenariuszu Ryukishi07, a rysunki stworzone zostały przez Karin Suzuragi. Główną bohaterką tej księgi odpowiedzi jest nie kto inny jak Rena Ryuuguu. Kolejne niekończące się lato… Szkoła, przyjaciele i zbliżający się festiwal. Szczęśliwa proza zaburzona zostaje jednak przez tlącą się w sercu Reny rozpacz. Rzut okiem na jej sytuację rodzinną nie pozostawia wątpliwości – coś zdecydowanie jest nie na swoim miejscu, a nieszczęśliwa dziewczyna pozostawiona jest z tym sama. Nie mogąc prosić przyjaciół o pomoc, staje samotnie do walki z przeznaczeniem i złym losem. Tymczasem w powietrzu zaczyna się rozogniać klątwa czcigodnego Oyashiro… Oprócz płaczących cykad rozlega się dźwięk wijących się larw. Część ta ponownie wyzwoliła moją fascynację światem Hinamizawy. Naprawdę uwielbiam tę prostą, acz nadzwyczaj zagmatwaną opowieść pełną zagadek i niedopowiedzeń. Historia Reny była do tej pory pominięta, a wreszcie dzięki „Księdze Pokuty” miała szansę zostać sprawnie zarysowana. Zdecydowanie potrafi to poruszyć: bezsilność, strach i determinacja bohaterki przeplatają się w iście szalonych kombinacjach, prowadząc tam, skąd nie ma już żadnego powrotu. Dodatkowo pojawia się pierwsza z bardziej nietypowych teorii dotyczących genezy całej klątwy – muszę przyznać, że za pierwszym razem naprawdę robi to niesamowite wrażenie. Odczuwam niemałą ekscytację na myśl o sięgnięciu po kolejną odsłonę tej mrocznej przygody. „Gdy zapłaczą cykady – Księga Pokuty cz.1” wypada świetnie i mieści się bez wątpienia wśród tych bardziej intrygujących odsłon. Zyskuje ode mnie aż 8/10, mam przy tym przeczucie, że kolejna część może zawalczyć nawet o więcej punktów. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji zapoznać się z serią – naprawdę warto.
Gdy zapłaczą cykady: Księga uświadomienia cz.2 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga uświadomienia cz.2
Ryukishi07 Yutori Houjyou
„Jak samotne życie może być szczęśliwe…?” Domknięcie wątku Shion miejsce ma w „Gdy zapłaczą Cykady – Księga Uświadomienia cz.2”. Współpraca Ryukishi07 oraz Yutori Houjyou skutecznie przeprowadza czytelnika przez kolejne fazy szaleństwa. Pierwsze rozwiązanie kryjące się w Księdze Odpowiedzi jest tuż przed oczami czytelnika. Druga część opowieści Shion przedstawia już bezpośredni rewers historii z „Księgi Dryfującej Bawełny”. Wyjaśniają się zaginięcia sołtysa, Riki oraz Satoko, a przy okazji rozwikłana zostaje kwestia tego, kiedy i gdzie była Mion oraz Shion – co wcale nie jest tak oczywiste, jak mogło się wydawać. Pojawia się jednocześnie sporo różnic względem wersji animowanej. Po pierwsze: jest mniej brutalnie. Sceny wprawdzie pozostają te same, ale w moim odczuciu budzą mniejsze obrzydzenie, a bohaterowie potraktowani zostali nieco łagodniej od strony wizualnej. Drugą kwestią, moim zdaniem kluczową, okazał się dużo lepszy rozwój psychologiczny bohaterów. Widać, co kryje się w głowach Sonozaki, ich zachowania zostają solidniej ugruntowane, dzięki czemu całość staje się jeszcze bardziej druzgocąca. Odniosłam przy tym wrażenie, że część ta zostają przegadana bardziej niż zwykle. W dużej mierze niemal połowa plansz została zapchana tekstem, co niekoniecznie lubię w komiksach. Oprócz tego pojawiają się dalsze sekwencje humorystycznej wstawki o „Wdzięcznym misiu”, które zdecydowanie przełamują ponury klimat. Czuję się dość usatysfakcjonowana historią z „Księgi Uświadomienia cz.2”. Sprawnie wyjaśnia ona wątki (choć niektóre wciąż pozostają bez rozwiązania!),lecz budziło to jednocześnie mniejsze emocje niż te obecne w Księdze Pytań. Z mojej strony 8/10 – polecam się zapoznać z tą serią.
Gdy zapłaczą cykady: Księga uświadomienia cz.1 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga uświadomienia cz.1
Ryukishi07 Yutori Houjyou
„Najbardziej bałam się, że zmarnuję swoją przyszłość w tej klatce”. Po zdecydowanie dłuższej przerwie powracam do uniwersum „Higurashi no Naku koro ni”. Piątą odsłoną serii powstałej we współpracy Ryukishi07 i Yutori Houjyou (rysowniczki, która stworzyła również „Księgę Dryfującej Bawełny”),a opisuje głównie historię Shion. Co do zaoferowania ma czytelnikowi „Księga Uświadomienia cz. 1”? Bliźniaczki, których los od urodzenia był przesądzony. Jedną czekała władza, a drugiej zniewolenie, o ile zachowa swe życie. Ucieczka Shion ze szkoły pod nadzorem zdecydowanie nie spodobała się głowie rodziny Sonozaki. Naraziła na niebezpieczeństwo zarówno siebie, jak i innych, a potrzeba ukrycia zmusiła ją do podszywania się pod własną siostrę. Jednocześnie do jej życia wkroczył chłopiec, którego zaczęła darzyć uczuciem. Co przydarzyło się Satoshiemu podczas upalnego lata w Hinamizawie i czy Shion będzie w stanie ponieść odpowiedzialność za swoje czyny? Pierwsza z ksiąg odpowiedzi powoli rozwikłuje tajemnicę zarysowaną w „Księdze Dryfującej Bawełny”. Większą część stanowi retrospekcja do wydarzeń mających miejsce rok przed masakrą. Wprawdzie oferuje to dość istotny kontekst, wreszcie pełnoprawnie wprowadza postać Satoshiego i obrazuje nieco jego historię, jednak… Trudno nazwać to naprawdę ciekawym. Pojawia się sporo fanservice’u, lepiej przyjrzeć się można relacjom Shion, ale brakuje tu elementu grozy, którą ociekały poprzednie części. Nieco strasznie zaczyna być dopiero pod koniec tomu, co oczywiście wymusza wręcz natychmiastowe sięgnięcie po kontynuację tego elementu opowieści. Szkoda też, że mimo rozwinięcia względem animacji dodatkowych wątków, to najbardziej makabryczne wydarzenia wyglądają tutaj po prostu nijako, przez co nie niosą ze sobą tak dużego ładunku emocjonalnego. W związku z tym repulsywne poniesienie odpowiedzialności przez Shion nie wzbudziło w wersji mangowej niemal żadnych emocji z mojej strony – choć w animacji ledwo dałam radę obejrzeć tę scenę. „Gdy zapłaczą cykady – Księga Uświadomienia cz. 1” sprawnie serwują pierwsze z odpowiedzi w serii. To jednak zdecydowanie nudniejszy tom, który mimo zmniejszonej objętości, nieco się wlecze. Przyznaję 6/10 – najwyraźniej wszystkie najmocniejsze sceny znalazły się w drugiej części tej księgi.
Gdy zapłaczą cykady: Księga Uroczystej Pieśni cz.1 Ryukishi07
Gdy zapłaczą cykady: Księga Uroczystej Pieśni cz.1
Ryukishi07
Księga uroczystej pieśni pozwala nam poznać losy postaci, która stoi za całym złem i odpowiada za tragedię z wcześniejszych tomów serii. Końcówka poprzedniej księgi ukazała nam kto i z jakich pobudek doprowadził do powstania klątwy i tragedii mieszkańców wioski Hinamizawa. Teraz lepiej poznajemy motywację tej osoby i to jak stała się ona uosobieniem zła. W trosce o unikanie spoilerów postaram się, nie wskazywać kim jest ta osoba, by nie popsuć nikomu czytania. Jest to raczej oczywiste, gdy sięgnie się po ten fragment cyklu. Dlatego też od razu ostrzegam, by nie zaczynać przygody z Gdy zapłaczą cykady od Księgi uroczystej pieśni. Naszą bohaterką pierwszego tomu tej księgi jest młoda dziewczynka szczęśliwie żyjąca z kochającymi rodzicami. Bohaterka ma cudowne życie, z którego jest niezwykle zadowolona. Niestety wypadek rujnuje życie dziecka. Oboje rodziców ginie w tragicznych okolicznościach, a dziecko jest świadkiem męki ostatnich momentów swego ojca. Jakby tego było mało dziewczyna, nie ma więcej krewnych, przez co trafia do sierocińca. Tam doświadcza okropnej przemocy i bólu. Dlatego dziecko ucieka z tego miejsca, by trafić pod opiekę wykładowcy i przyjaciela swojego ojca. Niestety, zanim młoda dziewczynka zazna spokoju, musi być świadkiem jeszcze wielu okrutnych rzeczy, które zniszczą jej delikatną psychikę. https://operacjapanda.pl/2024/recenzja-mangi-gdy-zaplacza-cykady-ksiega-uroczystej-piesni-czyli-ostateczne-starcie
Tomek Piotrowski - awatar Tomek Piotrowski
Gdy zapłaczą cykady: Księga marnowania czasu Yoshiki Tonogai
Gdy zapłaczą cykady: Księga marnowania czasu
Yoshiki Tonogai Ryukishi07
„Jest tylko jedna rzecz, której poszukuję. Czy uzyskam to, czego pragnę? Czy nadejdzie mój kres?” Po odrobinie dłuższej przerwie udało mi się znowu powrócić do Hinamizawy. „Gdy zapłaczą cykady: Księga marnowania czasu” to czwarta i ostatnia księga pytań w serii. Autorem scenariusza jest Ryukishi07, a rysownikiem Yoshiki Tonogai, którego znać można również z mangowej serii „Doubt”. Co tym razem kryje się w bezdennej króliczej norze? 53 rok Shouwa, protesty przeciwko budowie tamy w Hinamizawie przybierają na sile. Tymczasem specjalna jednostka z Tokio rozpoczyna poszukiwania w sprawie porwania wnuka ministra infrastruktury. Do wioski walczącej o ochronę przed zalaniem wysłany zostaje Akasaka w celu sprawdzenia możliwych tropów. Do pomocy angażuje się miejscowy detektyw, który przestrzega przed mroczną stroną Hinamizawy. Z kolei nowo poznana dziewczynka zdaje się momentami dziwnie zachowywać… Przed czym pragnie go ostrzec i dlaczego powinien natychmiast wracać do Tokio?! Ten element historii jest naprawdę ważny w całej serii, stanowiąc zapis najwcześniejszych tajemnic związanych z klątwą ciążącą na Hinamizawie. Na nieszczęście nie czyni jej to tak ciekawą, jak pozostałe księgi pytań. Akcja toczy się tu dużo wolniej, realnie nie ma aż tak wielu wydarzeń, a całość przypomina raczej gęsty kryminał niż horror. Niemniej bardzo wiele można się dowiedzieć o Rice (choć przy pierwszym podejściu jej opowieść może wyłącznie namieszać w głowie). Jednocześnie odnoszę wrażenie, że nie ma tu aż tak wielu nowych informacji względem wersji animowanej. Rysunki wypadają dobrze. Ciężko powiedzieć o nich coś więcej, gdyż historia nie ma zbyt dużej dynamiki, mało w niej zaskoczeń, więc i nie było miejsca na jakieś szczególne popisy artystyczne. Najważniejsze, że poziom nie odstaje względem pozostałych. Pojawia się kilka drobnych dodatków w ramach fanservice’u, które stanowią wesołe przerywniki w tej ponurej opowieści. „Gdy zapłaczą cykady: Księga marnowania czasu” stanowi udany pomost pomiędzy księgami pytań i odpowiedzi. Mnie niekoniecznie zachwyca ta odsłona, by nie powiedzieć, że miejscami mnie zwyczajnie nużyła. Niestety pominąć jej po prostu nie można. Z mojej strony raptem 6/10.
Wypaczona Ryo Haruto
Wypaczona
Ryo Haruto
Creepy lolita z młotem, która rozpaczliwie chce mieć braciszka i siostrzyczką zostać. Ale tak bardzo bardzo rozpaczliwie. Tak TOTALNIE KURDE ROZPACZLIWIE ŻE NIE OGARNIESZ. Nie chcesz zostać jej braciszkiem? No to masz przesrane wręcz na wskroś. Bo to jest creepy lolita i w dodatku wypaczona fest. Trochę nie mogę z tej mangi a trochę mogę. Bo tak: jest tu ostro, miejscami serio mocno - jeśli horror'rowość Wypaczonej miarkować. Ale jednocześnie cała ta siostrzano-braciana otoczka wydaje mi się taka jakaś śmieszna. Chodzi o to, że typiara ma nasrane w baniaku, jest potworną miejską legendą no i jest świetnie napisana - jako postać, która czyni z tej mangi horror - wcale a wcale niezły. Mamy też młodego typka, którego czekają.. no niespecjalnie przyjemne gry i zabawy. I zrobiło mi się skrajnie przykro, jak wyjaśniać się zaczęło, ale zostałem zrobiony w wała fabularnym smaczkiem i już mi nie jest przykro. Wypaczona to przyjemniaczek mangowy. Wydana jako grubaska - jednotomówka, zawiera dwa tomiki oryginału oraz dwa bonusowe shorty, których Junji Ito by się nie powstydził. Zakończenie wywaliło mnie trochę z kapci. W sumie tak wywaliło z półtora kapcia. Bo dość przewidywalne motywy, którymi fabuła mknie, pozwoliły mi domniemywać, że również zakończenie będzie przewidywalne. A tu zonk. Jest grubo, ostro, zaskakująco ale z lekkim niedosytem. Wizualnie to nic specjalnego, ale oczy nie bolą. Wypaczona ma się czym pochwalić, w kilku momentach splash page's to naprawdę ładne arciki. Moim zdaniem ultra must have dla fanów horrorów mangowych czy też mangów horrorowych. Bawiłem się na tyle przednio, że minutę po lekturze piszę ten tekst, który właśnie przeczytałeś/łaś, Drogi Czytelniku/czko. Czuj się więc pozdrowiony/a, czytaj mangi i jedz dużo warzyw! Więcej na IG @znakiem_tego
ZnakiemTego - awatar ZnakiemTego
Dar trzech króli Kumichi Yoshizuki
Dar trzech króli
Kumichi Yoshizuki
Historia o miłości dziewczyny patrzącej w gwiazdy i chłopaka z głową blisko ziemi, która za szybko się skończyła. Teraz, po 5 latach od jej śmierci Daichi wyrusza w wyprawę mającą przywołać ich zacierające się w jego pamięci wspólne wspomnienia. Nie wie, że będąca w niebie Akari zrobi wszystko by w końcu o niej zapomniał i żył dalej. "Dar..." to bardzo smutna i wzruszająca opowieść o stracie z którą trudno się pogodzić, gdy przysięga "na zawsze" staje się przekleństwem a nie błogosławieństwem. Obserwując wspomnienia bohaterów nagromadzone na przestrzeni całego ich życia, od dzieciństwa po studia, czytelnik coraz bardziej odczuwa rozpacz pary i siłę ich uczucia. Dla dobra drugiej osoby są gotowi ranić samych siebie. Jednak może ta wędrówka stanie się dla nich katharsis i pozwoli uwolnić się od żalów. By zrównoważyć ciężar historii manga zawiera też trochę humoru. Dodatkowo koncepcja zaświatów zaprezentowana przez autora jest bardzo interesująca. Według niej wartość duszy wzrasta w zależności ile o zmarłym mówi się po jego śmierci. Od tego zależy czy spędzisz wieczność w luksusach czy harując za grosze. Ta opowieść jest piękna treściowo i wizualnie. Mnie ujęły w szczególności kadry nocnego nieba, choć narysowane dość prosto, zachwycają i każą na dłużej zatrzymać się na stronie. https://bazgrolyokulturze.blogspot.com/2022/10/stosik-czerwcowo-lipcowy-2020.html https://www.instagram.com/p/CjnrpV2oAQq/
szarlotka - awatar szarlotka
oceniła na83 lata temu
Death Note: Another Note – Sprawa serii morderstw BB w Los Angeles Nishio Ishin
Death Note: Another Note – Sprawa serii morderstw BB w Los Angeles
Nishio Ishin
Książka jest bardzo ciekawa i wciągająca, czytało się ją dość szybko. Podoba mi się sposób poprowadzenia postaci Naomi, która była całkiem niezłą bohaterką w mandze i anime, ale niestety zbyt wiele czasu nie miała. Dlatego cieszę się, że jej postać została tutaj rozwinięta. Zachowanie Rue Ryuzakiego potrafiło mnie niejednokrotnie szczerze rozbawić. Podoba mi się też narracja Mello. Sama sprawa morderstw i przebieg śledzctwa był dość interesujący. Myślę też, że posiadanie oczu boga śmierci przez Beyond Birthdaya jest fajnym motywem. Zawiodła mnie jednak trochę sama jego motywacja. Moim zdaniem jest trochę za płytka. Chyba największym rozczarowaniem było dla mnie jednak, że Rue Ryuzaki okazał się być B a nie L'em. Rozumiem zamysł tego plot twistu, ale osobiście bym wolał, żeby ten dziwak pełzający jak karaluch, wychodzący spod łóżka i jedzący sam dżem ręką był L'em, bo, w przeciwieństwie do tego psychola, jego bardzo lubię i byłoby to dla mnie o wiele zabawniejsze. Nie styka mi też to, że Naomi nie domyśliła się, że spotkała L'a, skoro wyglądał tak samo jak B i przedstawił się jako Ryuzaki. Myślę, że jeśli była na tyle inteligentna, żeby rozwiązać tę zagadkę to tego też by się domyśliła. Największym minusem jest dla mnie właśnie zakończenie. No i to przeskakiwanie do Birthdaya i kolejnych wydarzeń z teraźniejszości lub przeszłości, nie jest moim zdaniem zawsze dobrze wprowadzone. Często jest trochę znikąd. Rozumiem, że to notatki Mello, ale nie pasuje mi to. Podsumowując jednak, bawiłem się bardzo dobrze.
wiktor - awatar wiktor

Cytaty z książki Gdy zapłaczą cykady: Księga wielkiej rzezi cz. 1