- religia
- Sacerdotalis caelibatus
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 8373320768
Sacerdotalis caelibatus to encyklika papieża Pawła VI o celibacie kapłańskim wydana 21 czerwca 1967.
We wstępie (nry 1-15) przedstawiono m.in. zarzuty przeciwko celibatowi kapłańskiemu.
w części pierwszej omówiono m.in.: znaczenie religijnego celibatu w aspekcie chrystologicznym (nry 19-25),eklezjologicznym (nry 26-32),eschatologicznym (nry 33-34),a także omówiono problem celibatu w Kościele na zarówno na przestrzeni wieków (nry 35-37),jak i obecnie (nry 38-49).
Omawiając celibat w kontekście wartości ludzkich podkreślono, że łaska Boga jest najważniejsza w wyborze celibatu. Bóg bowiem daje człowiekowi wszystko, co jest potrzebne do spełnienia Jego wymagań (nr 51).
w części drugiej wskazano na konieczność właściwej formacji kapłańskiej (nry 60-72). Intensywne życie duchowe, posługa, asceza, wspólnota kapłańska czy odnawianie przyrzeczeń są konkretnymi wskazówkami dla duchownych (nry 73-82). Poruszono także sprawę przypadków łamania celibatu (nry 96-97) i odpowiedzialności, jaką wobec duchownych ma przede wszystkim biskup (nry 96-97),ale także wszyscy wierni (nry 96-97).
Kup Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego w ulubionej księgarni
Oceny książki Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego
6 użytkowników ma tytuł Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego na półkach głównych- Przeczytane 4
Tagi i tematy do książki Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego
Cytaty z książki Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego
Niepodobna przypuszczać bez zastrzeżeń, że wraz ze zniesieniem celibatu kościelnego, wzrośnie liczba powołań i to w znacznej mierze. Współczesne doświadczenia różnych Kościołów i wspólnot kościelnych, które swoim duchownym zezwalają na małżeństwo, zdają się świadczyć o czymś przeciwnym. Gdzie indziej należy szukać przyczyn zmniejszania się powołań kapłańskich, głównie zaś w zag...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Encyklika o celibacie kapłańskim - Sacerdotalis coelibatus. Do Biskupów Współbraci w kapłaństwie i wiernych całego świata katolickiego
Ocena 10/10 bo to dokument papieski, a nie książka.
Ale - dlaczego uważam, że warto go przeczytać?
1. Dla mnie osobiście to tekst, który mówi o doświadczeniu, które przeżywam. Więc powrót (bo to nie pierwsza lektura) jest dla mnie oczywisty, dla poukładania sobie w głowie i sercu pewnych spraw na nowo.
2. Jest tu dość kompetentnie wyjaśnione skąd w ogóle pomysł celibatu się wziął. Pojawiają się argumenty teologiczne o czysto ludzkie, a także zarys historycznego wdrażania tej praktyki. Nawet dla krytyka celibatu (a może zwłaszcza dla niego) powinna to być lektura obowiązkowa dająca minimum wiedzy na temat tego jak jest i wyzwalająca z wielu stereotypów i przekonań w stylu „mnie się wydaje”
3. Jest tu całkiem sporo wskazówek dla celibatariuszy na temat tego, jak powinni w sobie pielęgnować te praktykę.
4. Moje ulubione rozdziały to te o odpowiedzialności biskupa i świeckich. Całkiem ciekawie skonstruowane nieurażenie wskazujące, że ich rola nie powinna się ograniczać do polowania na odstępstwa. Ich pierwszym zadaniem jest modlitwa i wspieranie celibatariuszy w wierności ich wyborowi.
Generalnie lektura nie jest łatwa - encyklika jest napisana typowym, lekko tchnącym myszką językiem dokumentu papieskiego, ale dzięki niej na prawdę można pojąć o krok do przodu na drodze zrozumienia zagadnieniu celibatu w Kościele Katolickim.
Ocena 10/10 bo to dokument papieski, a nie książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle - dlaczego uważam, że warto go przeczytać?
2. Jest tu dość kompetentnie wyjaśnione skąd w ogóle pomysł celibatu...