Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna

Okładka książki Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna autora Katarzyna Berenika Miszczuk, 9788328045958
Okładka książki Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna
Katarzyna Berenika Miszczuk Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Kwiat paproci (tom 3.5) ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
Kwiat paproci (tom 3.5)
2017-09-13
2017-09-13

Kup Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna w ulubionej księgarnii

Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna

Oceny książki Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna

Jam nie wiedział, jam nie zauważył i nie doczytał. To nie powinno się nazywać tomem czy jakąś częścią w ramach tej serii. To powinna być odrębna pozycja. To nie jest książka z fabułą, tylko jakiś notatnik nazwany "sekretnikiem".
Przerwałem czytanie, przejrzałem do końca i zamknąłem książkę. Nie ma sensu tego czytać z mojego punktu widzenia. Strata czasu. Tak więc przynajmniej nastąpi szybki zwrot książki do biblioteki po świętach. Swoją drogą pytanie czy biblioteka zakupując tą książkę była świadoma jej zawartości.

Kilka informacji, kilka fragmentów z serii Kwiat paproci, a na koniec krótkie opowiadanie. Taki sobie dodatek do serii.

"Sekretnik" czyli kalendarz napisany ciekawie jedynie dla fanek horoskopów, senników, ezoteryki, magii.
Wewnątrz wiele porad na temat ziół, roślin, ich działania i przepisów na nalewki a także psychotesty, przepisy na słowiańskie smakołyki i cytaty na każdy dzień roku.

Może to fascynująca pozycja dla fanów cyklu "Kwiat paproci" Katarzyny Bereniki Miszczuk, według mnie - przeciętny twór sklecony dla zarobku.

Spora waga kalendarza (ponad 400 stron) niemal uniemożliwia jego noszenie ze sobą, co jest kolejną wadą produktu.

1898 użytkowników ma tytuł Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna na półkach głównych
278 użytkowników ma tytuł Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sekretnik Szeptuchy. Co każda Słowianka wiedzieć powinna

Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Okładka książki Szepty Mokoszy Sylwia Błach, Wojciech Chmielarz, Natalia Dziadura vel Catrina Curant, Agata Kasiak, Marta Krajewska, Magdalena Krauze, Martyna Ludwig, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Aleksandra Maciejowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Katarzyna Wierzbicka, Karolina Żuk-Wieczorkiewicz
Katarzyna Berenika Miszczuk
Katarzyna Berenika Miszczuk
Katarzyna Berenika Miszczuk – z wykształcenia jest lekarką. To wszechstronna pisarka, której znakiem rozpoznawczym jest nieoczywista mieszanka literackich światów niezmiennie doprawiona dużą dawką humoru. Ma w swoim dorobku kilkanaście książek. Największe uznanie czytelników przyniosła jej seria diabelsko-anielska: „Ja, diablica” (2010),„Ja, anielica” (2011) oraz „Ja, potępiona” (2012). Na cykl „Kwiat paproci” składają się: „Szeptucha” (2016, Książka Roku 2016 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl),„Noc Kupały”, „Żerca” (2017, Książka Roku 2017 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl) oraz „Przesilenie” (2018, Książka Roku 2018 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl). W 2017 r. powieścią „Obsesja” autorka rozpoczęła kolejny cykl W lekarskim fartuchu. Rok później ukazała się jej kontynuacja – „Paranoja”. Najnowsza powieść autorki to prequel serii „Kwiat paproci” – „Jaga”.

Kształt wody Guillermo del Toro
Kształt wody
Guillermo del Toro Daniel Kraus
Najbardziej obawiałem się tego, że - po obejrzeniu filmu kilka lat temu - napisana na jego podstawie powieść zupełnie niczym mnie nie zaskoczy. Autorzy jednak stanęli na wysokości zadania, nieznacznie rozbudowując psychiczne portrety postaci i złożone relacje pomiędzy nimi oraz dodając parę scen. Jest to pewnego rodzaju baśń o Kopciuszku, albo Pięknej i Bestii, ale bez hollywoodzkiego blichtru i nie dla głupiutkich dzieci. Napędzane pragnieniem człowieczeństwa obsesja i zezwierzęcenie Stricklanda mają za zadanie podkreślać świetlistość głównych pozytywnych postaci. Kilka bardzo ciekawych innych charakterów. Zaskoczyły mnie też słownictwo w tytułach rozdziałów ("aktów") i smakowity minimalizm ilustracyjny. Ogólnie jest to opowieść o wartościach, człowieczeństwie, porażkach i poszukiwaniu doskonałości w bardzo niedoskonałym świecie. Głęboka i wyważona, naturalistyczna i metafizyczna zarazem. Pokazuje cierpienie, brud i niesprawiedliwość, jednak nie odbierając temu światu magii. Dlatego z czystym sumieniem daję maksymalną ocenę. A co, jeśli homo sapiens - jak nam się bzdurnie dziś wmawia - NIE jest ani ostatnim ogniwem, ani szczytowym osiągnięciem w rozwoju człowieka? Jeśli to, kim dziś próbujemy być, a to, kim powinniśmy się stać, to rzeczy wciąż jeszcze od siebie odległe? Choć może rozwiązanie tej tajemnicy jest coraz bliżej...
Jacek Z. - awatar Jacek Z.
ocenił na1022 godziny temu
Klątwa przeznaczenia Monika Magoska-Suchar
Klątwa przeznaczenia
Monika Magoska-Suchar Sylwia Dubielecka
Obecnie przemierzam Ravillon z Arienne i Severo. Ponure bywają mroki przeznaczenia. Książka jest gruba, jednak szybko się ją czyta. Troszkę odniosłam wrażenie na początku, że to jedna z tych o syndromie Sztokholmskim. Pomijając początek znajomości głównych bohaterów, całkiem miło się czyta ich losy. Księżniczka, chcąc się ukryć, trafia do twierdzy związkowców. Nie mają oni zbyt wiele, wspólnego z dworskim obyczajami, a kobiety traktują, jak zwykłe nałożnice do usługiwania im. Jeśli któraś się nie spisze, ląduje w podziemiach, gdzie spotyka ją niechybka śmierć z rąk kata związku. 16-letnia Arienne trafia na mistrza walki, którego każda inna Milady się boi. Choć olbrzymi Severo jest archetypem męskości, wyglądającym niczym sam bóg wojny, słynie również ze swojej brutalności wobec kochanek na jedną noc. Nigdy nie wziął sobie stałej faworyty w przeciwieństwie do innych mistrzów. Kobiety tworzyły się na samą myśl, że trzydziestosześcioletni brunet o burzy loków mógłby naznaczyć, którąś z nich symbolem lwa. Los chciał, że Wielki Kat Związku wybrał właśnie ją - Arienne. Mam mieszane uczucia, co do narracji raz pierwszoosobowej raz trzecio. Następuje to tak spontanicznie, że zastanawiam się, jaki miały cel artystyczny autorki. Pomijając scenę gwałtu, która była dla mnie ogromnym szokiem, że nie rozwiązano sprawy inaczej, to dalsze wątki dobrze się czyta.
Karolina Celia - awatar Karolina Celia
oceniła na72 lata temu
Zakazane życzenie Jessica Khoury
Zakazane życzenie
Jessica Khoury
„Im wyżej się wznosisz, tym boleśniej upadasz.” Zahra jest potężnym dżinem z lampy, a Aladyn złodziejem, który tę lampę znalazł. Zahra po raz pierwszy po pięciuset latach może zobaczyć świat. Ludzie i dżiny są w stanie wojny, więc musi ukrywać swoją tożsamość. Potężny król dżinów ofiarowuje jej możliwość całkowitego uwolnienia się z lampy, ale wówczas musiałaby zdradzić Aladyna, w którym zakochała się wbrew sobie… Całkiem zgrabnie napisana na nowo historia Aladyna i dżina z lampy. Mamy tutaj szereg wydarzeń i zwrotów akcji. Ale głównym wątkiem wydaje się być miłość Aladyna i Zahry. A jest on przyznam nieco dziecinny i naiwny. Ale taka czasami bywa miłość, prawda? Cała historia przywodzi na myśl świat z „Baśni tysiąca i jednej nocy”. Magia, pustynia, arabskie pałace, bogato zdobione stroje, magiczne lampy – to świat, do którego przenosi nas „Zakazane życzenie”. Wszystko to plus ciekawy zarys fabuły powinno dać idealną powieść, prawda? Ale czy tak jest? Można odpowiedzieć: i tak, i nie. Wspomniałam już o jednym małym minusie – miłość Zahry i Aladyna. Choć dla większość pewnie będzie to wielki plus – taka słodka miłość. A drugi minusik to zakończenie, które nie do końca jest spójne i wydaje się, jakby autorka sama zamotała się w całej historii i przedstawionym świecie. Poza tym wszystko jest okej i po przebrnięciu przez początek i przyzwyczajeniu się do stylu autorki większość czytających powinna czuć się usatysfakcjonowana. Przynajmniej umiarkowanie.
Antares - awatar Antares
Psiego najlepszego. Był sobie pies na święta W. Bruce Cameron
Psiego najlepszego. Był sobie pies na święta
W. Bruce Cameron
"Kiedy przygarniasz zwierzaka, musisz mieć świadomość, że kiedyś jego strata złamie ci serce. Psy są z nami tak krótko... To nasi najlepsi przyjaciele, ale są z nami tylko dekadę, może półtorej, a potem odchodzą. Ich strata jest nieuchronna i musimy pogodzić się z nią. Ale posłuchaj, naprawdę wierzę, że jedna z lekcji płynących z ich głębokiej miłości, gdy są przy nas, jest taka, żeby cieszyć się życiem, póki trwa, i że wszystko kiedyś się kończy, a my musimy wtedy rozpoczynać nowy rozdział". Josh Michaels to samotny i bardzo wrażliwy mężczyzna. Cały swój czas spędza w domu, pracując przy komputerze. Próbuje też pozbierać się po zakończeniu długoletniego związku z ukochaną Amandą. Kiedy sąsiad prosi go o opiekę nad swoją suczką, zdecydowanie odmawia. Nie lubi psów i nie wyobraża sobie mieć psa w domu. Kiedy jednak zgadza się przygarnąć Lucy okazuje się, że jest ona ciężarna. Życie Josha zostaje wywrócone do góry nogami. Ale Lucy obdarza Josha ogromną i bezinteresowną miłością i wdzięcznością, a jego serce na jej widok zaczyna mięknąć. Niestety zaczynają pojawiać się też problemy bo opieka nad psem nie należy do łatwych. Na domiar złego w jego domu pojawia się pięć słodkich szczeniaków całkowicie zależnych od niego. Mężczyzna zgłasza się po pomoc do najbliższego schroniska, gdzie poznaje uroczą pracownicę Kerri. Dziewczyna uczy go opieki nad zwierzętami i pomaga w ich wychowaniu. Ale przygotowuje je też do adopcji ponieważ prawo stanowe zabrania trzymania więcej niż trzech psów na posesji. Pomiędzy Joshem i psiakami rodzi się niesamowita więź. Zbliża się Boże Narodzenie czy Josh pogodzi się z tym, że musi szukać nowych rodzin dla swoich psiaków? "Biegły do niego, gdy przyklękał, szukały dotyku jego dłoni. Uwielbiał podnosić je i całować w ich małe noski. Nigdy wcześniej o tym nie myślał, ale teraz musiał przyznać: psy kochają człowieka. Nawet przez myśl by im nie przeszło szukanie "nowego związku". Zachęcam Was do przeczytania tej książki. To była cudowna odskocznia od tego co czytam. Autor pokazuje nam co możemy zyskać przygarniając psa i jaka niezwykła więź potrafi połączyć psa i jego właściciela. Niesamowicie pozytywna i wzruszająca lektura na zimowy wieczór. Otuli swym ciepłem i rozczuli najtwardsze serca.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na71 rok temu
Baśnie osobliwe Ransom Riggs
Baśnie osobliwe
Ransom Riggs
"Baśnie osobliwe" Ransoma Riggs'a to właśnie taki zbiór baśni towarzyszących książce pt. "Osobliwy dom Pani Peregrine". Przyznam szczerze, że niestety nie czytałam tej serii, widziałam jedynie film. Mimo to, bardzo zaciekawił mnie ten pięknie wydany tytuł i okazało się, że mogę czerpać z niego przyjemność nawet bez znajomości głównej historii. Baśnie zawarte w tej książce są bardzo intrygujące, czasami mroczne i dość... dziwaczne. Czy też może lepiej pasuje tutaj właśnie słowo "osobliwe". Raczej nie przypadną one do gustu osobom, które tej osobliwości nie lubią, ale tym drugim spodobają się bez wątpienia. Każdej opowieści towarzyszy też piękna ilustracja, która pomaga nam trochę pobudzić wyobraźnię i dodaje klimatu. Bardzo ciekawe, zabawne i jak najbardziej wspaniałe jest też to, że wszelkie przypisy, które się tutaj znajdują, traktują historię i wszystkie opowiedziane wydarzenia jako najprawdziwszą prawdę! Nie mam zbyt dużego doświadczenia z takiego typu zbiorami, jeśli się nie mylę, "Baśnie osobliwe" są pierwszymi, które udało mi się przeczytać, więc niestety nie mam też porównania, ale z czystym sercem mogę powiedzieć, że bawiłam się świetnie w czasie tej lektury. Poczułam się trochę jak dziecko, które właśnie trafiło do tego osobliwego świata, które dopiero poznaje jego legendy, ale doskonale już wie, że wylądowało w dobrym miejscu. Jeśli Wy również chcecie się tak poczuć, zachęcam do zapoznania się z tą niewielką pozycją
księgownia - awatar księgownia
oceniła na71 rok temu