Sigurd syn wikinga

Okładka książki Sigurd syn wikinga autorstwa Torill Thorstad Hauger
Okładka książki Sigurd syn wikinga autorstwa Torill Thorstad Hauger
Torill Thorstad Hauger Wydawnictwo: Polityka Seria: Cała Polska Czyta Dzieciom literatura dziecięca
literatura dziecięca
Cała Polska Czyta Dzieciom
Sigurd drakedreperen
2017-05-19
1988-01-01
Anna Marciniakówna
Od Sigurda, najmłodszego syna jarla, potężnego władcy wikingów, wszyscy oczekują wielkich czynów. Jednak chłopiec, noszący imię legendarnego pogromcy smoka, jest inny niż jego starsi bracia – zamiast ćwiczyć się w walce toporem lub snuć marzenia o skrzyniach pełnych skarbów, woli rzeźbić w drewnie i jeździć konno na długie, samotne wyprawy.
Na niewiele zdają się próby wychowania go na żądnego krwi i chwały wojownika; Sigurd jest zbyt wrażliwy na ludzkie cierpienie i nie potrafi pogodzić się z krzywdą pogardzanych
i poniżanych niewolników. Odkrycie prawdy o tragicznym losie jego niani, niewolnicy, sprawia, że chłopiec staje się w pełni świadomy niesprawiedliwości panującej na dworze ojca. W tym przekonaniu utwierdza go też przyjaźń z irlandzkim chłopcem uprowadzonym przez wikingów. Sigurd chce dobrze, ale jego czyny sprowadzają na drużynę poważne kłopoty. Syn jarla musi wykazać się wielką dojrzałością – czy sprosta wyzwaniu i pokona nie tylko wroga, ale także własny lęk?
„Sigurd, syn wikinga” Torril T. Hauger to piękna opowieść o kształtującym się charakterze
i przezwyciężaniu strachu, a także o przyjaźni, która potrafi przetrwać nawet najcięższą próbę.

Książka rekomendowana dla dzieci od lat 10.

Kup Sigurd syn wikinga w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Sigurd syn wikinga

Opinie i dyskusje o książce Sigurd syn wikinga

Książkę czytałem już dawno, przeznaczona jest dla młodszego czytelnika, stanowi trzecią część trylogii. W Polsce trylogię wydano w dwóch tomach - pierwszy obejmuje części: Porwani przez Wikingów i Ucieczka z wikińskiej niewoli, drugi to Sigurd syn Wikinga.

Kolejna część sagi o Wikingach. Główny bohater, Sigurd, jest znany czytelnikom z poprzedniego tomu "Porwani przez Wikingów". Autorka zastosowała ciekawy zabieg literacki - poznajemy te same wydarzenia, o których czytaliśmy we wcześniejszej części, ale są przedstawione z perspektywy Sigurda, syna jarla.
Ta część podobała mi się bardziej niż poprzednia.

Ta część podobała mi się bardziej niż poprzednia.

Przeczytałem i dopiero później dowiedziałem się, że to książka dla młodzieży. A właśnie w trakcie czytania coś mi nie pasowało. Lekki język, proste opisy i mało skomplikowana fabuła. Jednak muszę przyznać, że czytało się dość dobrze, chociaż szału nie było. Nie wiem, czy mogę polecić tę książkę dorosłemu czytelnikowi, ale młodzieży na pewno się spodoba.

160 użytkowników ma tytuł Sigurd syn wikinga na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Sigurd syn wikinga na półkach dodatkowych

Czytelnicy Sigurd syn wikinga przeczytali również

Kraina sto piątej tajemnicy Zbigniew Żakiewicz
Kraina sto piątej tajemnicy
Zbigniew Żakiewicz
Nie potrzeba żadnych Baśnioborów ani Hogwartów, by trafić do tajemniczej krainy, zamieszkanej przez niezwykłe stworzenia. Wystarczy po deszczu znaleźć sto piątą deszczową kałużę, która będzie najprawdziwszym Deszczowym Okienkiem - i już jesteśmy w tytułowej krainie. Zabawna książeczka, której największą zaletą jest chyba zdumiewająca fauna Krainy Sto Piątej Tajemnicy. Właściwie szkoda, że nie ma tego więcej, mógłby przecież powstać fascynujący atlas zwierząt tamtych stron. Najbardziej chyba spodobały mi się pikolaczki z ich ciągłym apetytem na korzonki tiań-szań. I zastanawiam się stale, jak smakują te ostatnie. W książce bohaterowie odkrywają, że korzonki owe mają smak - w zależności od upodobań - białych pędraków, wędzonej kiełbasy, czekolady z orzechami i kołdunów litewskich. Powiem Wam, że to oczywista brednia, bo jestem przekonana, że korzonki tiań-szań smakują jak pieczony kurczak z frytkami! Tajemnicą pozostaje, jaki smak mają one dla swych największych amatorów, pikolaczków. Same pikolaczki twierdzą, że korzonki tiań-szań smakują po prostu jak korzonki tiań-szań, co wydaje się oczywiste, w żaden sposób jednak nie ułatwia odpowiedzi na nasze pytanie. A ja znalazłam sobie w tej książce jeszcze jedną tajemnicę, która pozostaje niewyjaśniona, mianowicie jak ma na imię mamusia Asi, żona tatusia Zbyszka, która została w domu z młodszym Asi rodzeństwem, Maćkiem i Zosią. No właśnie, jak?
Meowth - awatar Meowth

Cytaty z książki Sigurd syn wikinga

Dodaj cytat z książki Sigurd syn wikinga