Dwa Babilony
Książka Aleksandra Hislopa Dwa Babilony pokazuje i udowadnia nam, skąd w kościele (w chrześcijaństwie) wzięło się tyle zwyczajów, obyczajów, ceremonii i porządków, nad którymi obecnie nawet się nie zastanawiamy i nie badamy źródła ich pochodzenia, beztrosko zakładając, że przecież kilkanaście wieków chrześcijaństwa nie może się mylić.
Czy rzeczywiście nie może?
Może czasem czujesz, że niektóre rzeczy jakoś nie pasują do tego, co mówi Biblia? Może Duch próbuje pokazać ci, że pewne rzeczy w kościele tak naprawdę nie są usankcjonowane przez Boga i robienie tych rzeczy nie przynosi Mu ani chwały, ani nie sprawia przyjemności.
Jeśli chcesz się dowiedzieć: Kto nauczył ludzi bałwochwalstwa, Kim tak naprawdę są starożytni bogowie, Czy wielkanocne jajo ma rację bytu na naszych stołach, Czy Święta są naprawdę święte...
W zakładce Spis Rozdziałów znajdziesz główne punkty, z którymi rozprawia się ta książka.
Kup Dwa Babilony w ulubionej księgarni
- 2017 1
- 📌 Inne 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwa Babilony
"Dwa Babilony, czyli dowód na to, że Kult Papiestwa jest Kultem Nemroda i jego żony", bo taki jest pełny tytuł tej książki, to bardzo ciekawa pozycja napisana w drugiej połowie XIX wieku (ukończona około roku 1862) przez szkockiego protestanta, Alexandra Hislopa.
Autor nawiązuje w swojej pracy do treści 17. rozdziału Apokalipsy, tj. do Wielkiego Babilonu, matki wszetecznic i obrzydliwości ziemi, która rozsiadła się na siedmiu pagórkach (por. Apokalipsa św. Jana 17, 5. 9) i zestawia Rzymskokatolicki system wierzeń, główne postaci jego kultu, jego święta, doktryny i nauki, obrzędy i ceremonie oraz kapłaństwo i porządek z systemem wierzeń starożytnego Babilonu. Zaskakująco wiele jest takich punktów wspólnych, np. kult Matki z Dzieciątkiem i relikwii, obchodzenie Bożego Narodzenia i innych świąt z kalendarza liturgicznego KK, wiara w usprawiedliwienie z uczynków, bezkrwawa ofiara Mszy, idea czyśćca, modlitwy za zmarłych, odmawianie różańca... Jednocześnie za Biblią nawołuje do opuszczenia tego fałszywego systemu: "Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli" (str. 344; Apokalipsa św. Jana 18, 4) i kieruje wzrok czytelnika na doskonałe Słowo Boże i na prawdziwego Zbawiciela, Pana Jezusa Chrystusa: "Jakim wielkim dobrodziejstwem jest być uwolnionym od ufania takim zwodniczym doktrynom, które nie mogą zmazać piętna grzechu, tak jak nie mogła zmazać grzechu krew wołów i kozłów! Jakież to błogosławione uczucie, gdy krew Baranka, dzięki Duchowi Bożemu całkowicie oczyszcza nas od martwych uczynków i od grzechu! Jakże gorące powinno być nasze poczucie wdzięczności, gdy wiemy, że w trakcie naszych prób i naszej niedoli z odwagą możemy przyjść do tronu łaski, nie w imieniu jakiegoś stworzenia, lecz w imieniu odwiecznego i umiłowanego Bożego Syna; i że Syn ten przedstawiany jest jako najłagodniejszy i najbardziej współczujący najwyższy kapłan, że jest poruszony naszą ułomnością, który tak jak my, był we wszystkim kuszony, jednak ostał się bez grzechu. Z pewnością myśl o tym wszystkim, połączona z inspirującym, łagodnym współczuciem wobec zwiedzonych niewolników Papieskiej tyranii powinna umacniać nas w tej wolności, do której wyzwolił nas Chrystus." (str. 209).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor nawiązuje w swojej pracy do treści 17. rozdziału Apokalipsy, tj. do Wielkiego Babilonu, matki wszetecznic...