To był człowiek!

Okładka książki To był człowiek! autora Jeffrey Archer, 9788380620827
Okładka książki To był człowiek!
Jeffrey Archer Wydawnictwo: Rebis Cykl: Kroniki rodziny Cliftonów (tom 7) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kroniki rodziny Cliftonów (tom 7)
This Was a Man
2017-09-26
2017-09-25
2016-11-08
9788380620827
Maciej Szymański, Danuta Sękalska-Wojtowicz

Kup To był człowiek! w ulubionej księgarnii

To był człowiek!

Oceny książki To był człowiek!

OPINIE i DYSKUSJE o książce To był człowiek!

Książka „To był człowiek”, J. Archera, z cyklu: Kroniki rodziny Cliftonów.

Pokazuje ona zakończenie losów dwóch rodzin Barringtonów i Clifftonów. Na początku powieści pada strzał, ale kto pociągnął za spust, kto żyje i kto zginął?

W większości przypadków życie układa się bohaterom dobrze. Emma zostaje wiceministrem zdrowia w rządzie premier Margaret Tchatcher, jej syn Sebastian awansuje na prezesa banku. Wnuczce Jessice komplikuje się życie. Lady Virginia jest tak bezczelna i nieludzka jak nigdy dotąd. A Harry Clifton…

W książce łączy się polityka z relacjami rodzinnymi; cwaniactwo z brakiem miłości. Pojawiają się, również problemy, często błahe, ale też takie, których nie można rozwiązać.

Autor tej powieści jest politykiem i baronem itd. dlatego napisanie tej Kroniki rodziny Cliftonów nie było dla niego zbyt trudne, ponieważ z wieloma aspektami z życia bohaterów styka się na co dzień, mając dobry punkt odniesienia.

Jest ciekawa zarówno w sensie politycznym, rodzinnym, jak i poprzez zawarte w niej opisy „wyrachowania”.
Polecam przeczytanie książki „To był człowiek!” J. Archera.

Książka „To był człowiek”, J. Archera, z cyklu: Kroniki rodziny Cliftonów.

Jeffrey Archer stworzył pasjonującą sagę rodzinną, która wciągnęła mnie od pierwszego tomu. Z każdym następnym akcja się zagęszcza, powstaje mnóstwo nowych wątków i pojawia się wiele niesamowicie ciekawych postaci. Jednak przyszedł wreszcie moment, żeby zakończyć tę ciągnącą się kilkadziesiąt lat opowieść, co udało się autorowi bardzo dobrze. Zostawił czytelników z historią zamkniętą, dzięki czemu nie pozostaje niedosyt, a wręcz przeciwnie - czujemy, że to najbardziej odpowiedni moment na to, aby rozstać się wreszcie z Cliftonami, Barringtonami, Lady Virginią i resztą znakomitych bohaterów tej opowieści. To była wspaniała przygoda!

Udane domknięcie siedmiotomowej serii „Kroniki rodziny Cliftonów”. Muszę przyznać, że zżyłem się z bohaterami, więc na pewno będzie mi ich brakować. W tym tomie znów mamy trochę polityki (a może nawet całkiem sporo) a także rodzinne perypetie oraz mroczne porachunki złych ludzi. Już cztery pierwsze tomy były bardzo dobre, potem może było trochę słabiej, ale ostatni tom to udane zwieńczenie całej serii, przysłowiowa wisienka na torcie czy też postawienie kropki nad i. Cała seria jest w mojej opinii godna rekomendacji i może na tym zakończę. Jeśli ktoś lubi takie wielowątkowe, napisane z rozmachem przygody to jak najbardziej polecam. Siedem gwiazdek (bardzo dobra).

538 użytkowników ma tytuł To był człowiek! na półkach głównych
98 użytkowników ma tytuł To był człowiek! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki To był człowiek!

Jeffrey Archer
Brytyjski polityk, jeden z najpopularniejszych obecnie pisarzy na świecie. W 1992 roku otrzymał tytuł szlachecki, zasiadał też jako poseł w Izbie Gmin i w Izbie Lordów. W 1963 roku reprezentował Wielką Brytanię w biegu na 100 metrów. W latach 1969-74 zasiadał w Izbie Gmin. Od września 1985 roku do października 1986 roku wiceprzewodniczący Partii Konserwatywnej. W 1992 otrzymał tytuł para dożywotniego. Kandydował na burmistrza Londynu, jednak musiał wycofać swoją kandydaturę, gdy udowodniono mu krzywoprzysięstwo - został skazany na trzy lata więzienia. Wyrok zakończył jego karierę polityczną. Swoją pierwszą książkę napisał aby spróbować uniknąć bankructwa. "Co do grosza" zyskała popularność w Wielkiej Brytanii. Kolejna, "Kane i Abel", stała się wielkim bestsellerem. Obie książki zostały sfilmowane. Jego sławę ugruntowały następne powieści i opowiadania, m.in.: "Ale to nie wszystko...", "Więzień urodzenia", "Pierwszy między równymi", "Sprawa honoru", "Na kocią łapę" i cykl „Kroniki Cliftonów”. Książki Archera cieszą się popularnością wśród czytelników, ale niską opinią krytyków.

W godzinie próby Jeffrey Archer
W godzinie próby
Jeffrey Archer
„W godzinie próby” to szósty tom popularnej sagi Kroniki rodziny Cliftonów, który rozwija losy rodzin Barringtonów i Cliftonów oraz przygotowuje czytelnika na wielki finał całej historii. To powieść pełna napięcia, intryg politycznych, miłosnych i finansowych, charakterystycznych dla stylu Archera. Największą zaletą książki jest wielowątkowa fabuła. Autor z ogromną swobodą przeplata historie bohaterów, dzięki czemu czytelnik nie nudzi się ani przez chwilę. Każdy rozdział kończy się napięciem, które zachęca do dalszej lektury. Archer pokazuje też różne oblicza świata: politykę, wielki biznes, życie rodzinne i miłość, ukazując, jak bardzo są one ze sobą powiązane. Styl powieści jest lekki i przystępny. Autor nie skupia się na długich opisach, lecz na akcji i dialogach, co sprawia, że książkę czyta się szybko. Bohaterowie są wyraziści i pełni emocji, choć momentami można odnieść wrażenie, że niektóre wydarzenia są zbyt dramatyczne lub przewidywalne. Jednak napięcie i tempo narracji rekompensują te drobne wady. „W godzinie próby” to świetna propozycja dla miłośników sag rodzinnych, thrillerów politycznych i historii o ambicji oraz lojalności. Największą satysfakcję przyniesie osobom, które znają wcześniejsze tomy cyklu, ponieważ wiele wydarzeń nawiązuje do wcześniejszych losów bohaterów. To książka wciągająca, emocjonująca i pełna zwrotów akcji, która utrzymuje wysoki poziom całej serii.
sylwia - awatar sylwia
oceniła na91 miesiąc temu
Nić Victoria Hislop
Nić
Victoria Hislop
Powieść Victorii Hislop, Nić, to epicka panorama Salonik, której ramy czasowe obejmują niemal całe stulecie burzliwej historii Grecji. Autorka rozpoczyna swoją opowieść od katastrofalnego pożaru z 1917 roku, który w ciągu kilkunastu godzin strawił serce miasta, pozostawiając tysiące ludzi bez dachu nad głową i bezpowrotnie niszcząc wielokulturową tkankę metropolii. To właśnie w tym dymie i chaosie splatają się losy bohaterów, a Hislop z wielką dbałością o detal odtwarza proces odbudowy miasta, który stał się symbolem greckiej niezłomności. Wątki historyczne są najmocniejszą stroną tej książki. Autorka nie zatrzymuje się na tragedii pożaru; z równą pasją opisuje mroczne czasy II wojny światowej, gdy Saloniki stały się niemym świadkiem niemal całkowitej zagłady swojej społeczności żydowskiej. Hislop odważnie prowadzi narrację aż po lata 60. i 70. XX wieku, rzucając światło na brutalny okres rządów czarnych pułkowników. Ta wojskowa dyktatura, pełna cenzury, aresztowań i strachu, stanowi bolesne tło dla dojrzałych lat bohaterów, pokazując, jak wielka polityka bezlitośnie ingeruje w prywatne życie jednostek. Moja ocena to solidne 7/10. Nić to książka, która zachwyca rozmachem i edukacyjnym walorem. Hislop posiada rzadką umiejętność przekuwania suchych faktów historycznych w żywą, pulsującą emocjami opowieść. Czytelnik niemal czuje zapach przypraw na targu w Salonikach i słyszy szum morza, co sprawia, że lektura jest niezwykle zmysłowa. To hołd dla miasta, które przez wieki było tyglem narodów, religii i języków. Jednakże, mimo fascynującego tła, sama warstwa obyczajowa bywa momentami nieco zbyt schematyczna. Relacje między głównymi bohaterami, Katariną i Dimitrim, choć wzruszające, wpisują się w dość klasyczny wzorzec romansu historycznego, w którym przeznaczenie odgrywa kluczową rolę. Niektóre zbiegi okoliczności wydają się naciągane, co nieco osłabia autentyzm tej, skądinąd, bolesnej opowieści. Również tempo narracji w środkowej części książki mogłoby być bardziej dynamiczne – opisy codzienności bywają tu nazbyt drobiazgowe. Nić to pozycja obowiązkowa dla miłośników Grecji i historii współczesnej. To opowieść o przetrwaniu, o tym, że nawet gdy świat płonie, istnieją wartości, których ogień nie jest w stanie strawić. Victoria Hislop po raz kolejny udowodniła, że jest mistrzynią w łączeniu wielkiej historii z losem zwykłego człowieka.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Wiadomość z podziemi Leszek Herman
Wiadomość z podziemi
Leszek Herman
Miałem okazję przeczytać książkę pt. „Sedinum. Wiadomość z podziemi”, której autorem jest Leszek Herman. Nie ma żadnych wątpliwości, że ta książka przyzwoicie reprezentuje województwo zachodniopomorskie, książki stamtąd czytanej w ramach Book Trottera. Oczywiście oprócz fabuły książki nie brakuje licznych opisów Szczecina i okolic, co niewątpliwie wzbogaca wiedzę z regionalistyki historycznej tego regionu. Bardzo zbliżony koncept literacki ma Elżbieta Cherezińska dodając motywy z historii Pomorza do swoich książek, które jak zapewne przyznamy są doskonałą popularyzacją historii. Ta książka, jak i pozostałe zapewne, ewidentnie nawiązują do twórczości Dana Browna i sam autor tego nie ukrywa. W polskiej literaturze zajmuje się tym Maciej Siembieda i Zygmunt Miłoszewski. Niewątpliwie warto poznać koncepcję Leszka Hermana, jestem przekonany, że czytelnik tego typu Brown’owskich thrillerów zawiedziony nie będzie. Co do akcji to mamy trzech głównych bohaterów, raczej zwykłych ludzi, w tym sensie, że prowadzą normalne życie i raczej w przeróżne kabały się nie pchają, no ale jak to bywa czasem się to zdarza, akcja przyśpiesza itp. Najpierw poznajemy Igora Fleminga, architekta, pasjonata historii i historii sztuki. Szybko do akcji weszła Paulina Weber, dziennikarka lokalnej gazety: Dziennika Szczecińskiego. Pojawił się w tej ekipie angielski dżentelmen niemieckiego pochodzenia sir Johan Karley. Cała trójka wzięła się za rozwiązywanie zagadek i dumanie czy istnienie masońskiego skarbu jest możliwe? No i oczywiście mamy z milion różnych interakcji z różnymi ludźmi, nie zawsze sympatycznymi, bywa, że z przestępcami. Wchodzą różne dziwne miejsca, bezpieczne to nie jest, włącznie ze śmiertelnym zagrożeniem. No ale przecież o to też chodzi w tego typu literaturze, ma się dziać, akcja pędzić jak szalona i ma być ciekawie, no i ma być cholernie ryzykownie, żeby był dreszczyk emocji, no i przynajmniej opcja znalezienia jakiegoś złota. Rzecz jasna ta informacja czy do znalezienia czegokolwiek doszło jest spojlerowa, więc ci… Dodać można, że czas akcji jest współczesny, są liczne retrospekcje z przeszłości. Fabuła toczy się przez niewiele ponad tydzień, co przy licznych zdarzeniach uznać to można za krótki czas, a to jest raczej typowe dla thrillerów. Jest ciekawie. Polecam.
Krzysztof Baliński - awatar Krzysztof Baliński
ocenił na827 dni temu
Na gigancie Peter May
Na gigancie
Peter May
Trudno jakoś zakwalifikować "Na gigancie" czy przypiąć tej powieści jakąś etykietę. Zaczyna się co prawda od morderstwa, by później tak naprawdę o tym w ogóle nie wspominać. Mi się udało zupełnie o nim zapomnieć i resztę historii śledziłem, jakby to była powieść biograficzna brytyjskiego zespołu z lat 70. , z tą różnicą, że zespół ten nie odniósł żadnego sukcesu. Zresztą bardzo mocno czuć w tej powieści jej brytyjskość, jest ona solidnie umiejscowiona w społecznym krajobrazie tej wyspy. Do tego na pierwszy szereg wybija się tutaj opowieść o rozliczeniu się ze swoim życiem na starość, o desperackich staraniach domknięcia pewnych spraw przed śmiercią, jest też trochę o przemijaniu o pokoleń, o tym jak jesteśmy młodzi i nie myślimy o starości, później starzy i nie rozliczeni ze swoją młodością. U Petera Maya jeden z bohaterów ostatecznie odnalazł ten pomost pokoleniowy w nawiązaniu relacji ze swoim wnukiem. Więcej jednak zdradzać nie będę, nie będę się też silił na bardziej rozbudowane analizy tekstu, książka w końcu sama nie aspiruje, do bycia pozycją głębszym studium przemijania. Ostatecznie przecież, na koniec wraca w końcu w rejony kryminalne i sensacyjne. Rzadko w powieściach główną rolę grają osoby starsze, Peter May pokazuje jednak, że się da. W dobrym stylu, z ciekawymi dialogami i zgrabną historią. Poza tym jednak "Na gigancie" nie jest pozycją wyjątkową, nie jest też jakoś specjalnie błyskotliwa, przeczytanie jej na szczęście nie było stratą czasu.
Konrad - awatar Konrad
ocenił na620 dni temu

Cytaty z książki To był człowiek!

Jeffrey Archer This Was a Man Zobacz więcej