Terapia jak z filmu

Okładka książki Terapia jak z filmu autorstwa Katia Wolska
Okładka książki Terapia jak z filmu autorstwa Katia Wolska
Katia Wolska Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Pod gruszę literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Pod gruszę
2017-05-24
2017-05-24
Wrocław. Pola jest wziętą terapeutką. Energiczna i pewna siebie, lubi luksus – piękną biżuterię, auta i podróże. Żyje w namiętnym związku z interesującym muzykiem, planują ślub, dzieci i dom za miastem. Wszystko się zmienia, kiedy jedna z jej pacjentek, popełnia samobójstwo. Pola, załamana, próbuje zrozumieć przyczyny dramatycznej decyzji i przypomina sobie wątek, który pojawił się podczas terapii: dziewczyna otrzymywała tajemnicze anonimowe listy z konwalią. Idąc tym tropem, terapeutka odkrywa mroczną przeszłość jednego z wpływowych biznesmenów.

Kup Terapia jak z filmu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Terapia jak z filmu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Terapia jak z filmu

Na półkach: , , , , , ,

Nawet nie wiem od czego zacząć.

W kwestii literackiej - napisana dla osób o nienachalnym intelekcie. Dwie dorosłe wykształcone kobiety, jedna lekarka, druga psycholog, mówią takim samym językiem, są wulgarne, dosadne i używają wyrażeń rodem ze wsi, choć mieszkają w Warszawie. Żyją nie wiadomo z czego, bo pod koniec to już nie pracują, tylko przeżywają perypetie miłosne.

W kwestiach psychologicznych - to, jak wygląda terapia i superwizja to jakieś pokrętne wyobrażenia autorki. Nie wie też ona, czy jej bohaterka to psycholog, psychoterapeuta, coach czy mówca motywacyjny. Te jej "speech'e" to jakaś żenada rodem z porad z kolorowych pism. Profesjonalizmu zero - utrzymuje kontakt z pacjentami w prywatnym życiu, szuka im pracy, spotyka się itd. Kończy się to, jak można się domyślić, bardzo źle. Nie źle - tragicznie.

Autorka nie ma bladego pojęcia o kwestiach, które porusza. W dodatku jest jawnie szowinistyczna. W temacie stalkingu - po otrzymaniu wiadomości od stalkera, który pisze, że chciałby ją dotykać, bohaterka pokazuje ją swojemu szefowi, który komentuje "Nie tylko on by chciał", a bohaterka tego nie komentuje!!!

Najgorsze jest jednak co innego. Główna bohaterka to baba-taran, dyktatorka, mądrzejsza od całej swojej rodziny, superwizora, policji i - w domyśle - od Boga samego. Jest nieznośna, antypatyczna, wulgarna, nachalna i dziwnie podobna do bohaterek Anny Ficner-Ogonowskiej.
I wreszcie konkluzja - podejrzewam, że Katia Wolska to nowe wcielenie wspomnianej wyżej pisarki.

PS Na koniec ciekawostka - opis książki w bazie LC ma się nijak do jej treści. Pani psychoterapeutka mieszka w Warszawie, ma męża, który jest weterynarzem, a jej pacjentka nie otrzymywała żadnych listów i nie wystąpił w jej życiu biznesmen.
Czyżby pierwsza wersja, która nie przeszła w wydawnictwie?

Nawet nie wiem od czego zacząć.

W...

61 użytkowników ma tytuł Terapia jak z filmu na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Terapia jak z filmu na półkach dodatkowych

Szpilki, Paryż i miłość Paulina Wnuk Crepy
Szpilki, Paryż i miłość
Paulina Wnuk Crepy
„Świat mody, romantyczny Paryż i miłość, która pojawia się znienacka.” Życie dziewiętnastoletniej Julii zmienia się w ciągu jednego dnia, a wszystko to za sprawą agentki rekrutującej modelki, która zaczepia dziewczynę na ulicy i proponuje jej udział w castingu. Julia obawia się, że to kiepski żart, ale postanawia zaryzykować. Udaje jej się zdobyć prestiżowy kontrakt w agencji w Paryżu. Jednak zawód modelki nie jest wcale taki łatwy, a na sukces trzeba ciężko pracować. Wyczerpujące pokazy, ostra rywalizacja, niemoralne propozycje oraz smak upokorzenia i goryczy, to normalność w świecie modelingu. Czy Julia odnajdzie się w takim świecie? Czy Paryż nieodwracalnie zmieni jej życie? Będzie się działo, tym bardziej, że na horyzoncie pojawi się miłość... Paulina Wnuk – Crepy – urodziła się i wychowała w Łodzi. Od ponad szesnastu lat mieszka w Paryżu. To autorka bloga Mama w Paryżu i książki Mój Paryż, moja miłość. Żona paryżanina, mama dwójki dziewczynek, wielbicielka podróży. Jedna z pierwszych polskich modelek, która chodziła po międzynarodowych wybiegach. Kocha wysokie szpilki, szampana i Paryż. „Szpilki, Paryż i miłość”, to bardzo fajnie napisana powieść obyczajowa z wątkiem miłosnym. Tak bardzo zafascynowała mnie ta historia, że książkę przeczytałam w jeden wieczór. Zostałam zaciekawiona już od pierwszej strony i nie było siły bym choć na chwilę się od niej oderwała. To świetna opowieść ukazująca cienie i blaski pracy modelki, pracy, która dla zwykłych ludzi wydaje się być tylko i wyłącznie zabawą. Powieść napisana jest niezwykle lekko i dzięki temu naprawdę bardzo szybko się ją czyta. To co da się wyczuć po przeczytaniu pierwszej strony, to niezwykła naturalność każdego wątku, gdzie nic nie jest wyolbrzymione ani przekoloryzowane. Autorka potrafi zaciekawić czytelnika, a to dla mnie jest najważniejsze. Pani Paulina dużo uwagi poświęciła także wątkowi przyjaźni, która jest ważnym elementem w życiu każdego człowieka. Piękna przyjaźń między dziewczynami, które pochodzą z różnych zakątków świata, gdzie nie ma podziałów ani dyskryminacji rasowej. Przecież każdy może zostać naszym przyjacielem, bez względu jaki ma kolor skóry i skąd pochodzi. Szczerze polecam Wam tę powieść. To książka ukazująca prawdziwe życie modelek, które nie jest usłane różane. Ciągła walka, wyrzeczenia i czyhające niebezpieczeństwa, to codzienność, z którą spotykają się te młode kobiety. To także książka o miłość oraz przyjaźni, która nie zna granic. To również podróż po Paryżu, mieście mody oraz miłości. Za możliwość przeczytania książki dziękuję Wydawnictwu Pascal. Link do recenzji http://kobiecerecenzje365.blogspot.com/2017/02/szpilki-paryz-i-miosc-paulina-wnuk-crepy.html
KobieceRecenzje365 - awatar KobieceRecenzje365
Zapach miłości Justyna Chrobak
Zapach miłości
Justyna Chrobak
Czasem wystarczy jeden poranek, żeby życie wywróciło się do góry nogami… 🅜🅞🅙🅐 ​ 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐 ​ ▪️Magda ma 28 lat i serce pełne marzeń o wielkiej miłości. Chce spotkać tego jedynego – mężczyznę, z którym będzie mogła iść przez życie na dobre i na złe. Niestety, jej codzienność jest daleka od romantycznych filmów – pracuje jako menadżer restauracji w centrum handlowym i czuje się jak trybik w wielkiej maszynie: zero przestrzeni na własne pomysły, tylko tabelki, wyniki i minimalizowanie strat. ▪️Aż pewnego zimowego poranka, w drodze do pracy, los w końcu daje Magdzie sygnał – dosłownie wpada na Roberta. Przystojny, czarujący, zupełnie jak z jej marzeń. Przypadkowe spotkania stają się coraz częstsze, a niewinna znajomość przeradza się w szalony romans. Ale czy Robert jest tym, na którego Magda czekała całe życie? Czy jej wizja „wielkiej miłości” przetrwa zderzenie z rzeczywistością? ▪️Ta książka to lekki, pełen emocji romans, który wciąga od pierwszych stron. Można się przy niej pośmiać, trochę wzruszyć i na chwilę zapomnieć o codzienności. Idealna na wieczór z kubkiem herbaty i kocem – pozwala się zrelaksować i zanurzyć w świecie marzeń o prawdziwej miłości. Polecam kazdemu, kto lubi ciepłe, pełne uczuć historię, które poprawiają humor i zostawiają na twarzy uśmiech🥰
rosa_nera_books - awatar rosa_nera_books
Kobiety z odzysku Izabella Frączyk
Kobiety z odzysku
Izabella Frączyk
Gosia, Felicja, Zuza- trzy przyjaciółki i jeden wspólny wyjazd do Egiptu. Upalne słońce, drinki z palemką, przystojni mężczyźni - czy trzeba czegoś więcej? Oczywiście taki babski wypad nie może obejść się bez przygód, które z czasem jak się okazało miały znaczny wpływ na ich dotychczasowe życie. Takiej książki teraz potrzebowałam. Może jest trochę infantylna, naiwna i lekko przesłodzona, ale mi w niczym to nie przeszkadzało. Za to świetnie bawiłam się w trakcie lektury poznając losy Gosi, Felicji i Zuzy. Siła jest kobietą. Powieść Izabeli Frączyk jest tego najlepszym przykładem. Każda z bohaterek zmaga się ze swoimi problemami, troskami. W najtrudniejszych momentach mogę liczyć na wzajemną pomoc, i wsparcie. Życie czasami potrafi mocno nas doświadczyć, nie zawsze potrafimy sobie z tym wszystkim samodzielnie poradzić, więc ktoś bliski obok jest na wagę złota. Przyjaźń to cenny dar, a ta kobieca jest szczególnie wyjątkowa. Wgłębiając się w tę historię niejednokrotnie pojawiał się na mojej twarzy uśmiech. Humorystyczne dialogi, przemyślenia i powiedzonka - jest ich tutaj ogrom. Niewatlipową mistrzynią była w tym szalona Zuza. Warto również wspomnieć o przezabawnych sytuacjach, wydarzeniach, które rozbawią każdego. Dla mnie numerem jeden było koszenie...dywanu. Chwilami robi się także nostalgicznie i wzruszająco. Dzieje się w tej książce, oj dzieje. Nudy tutaj nie uświadczymy nawet przez sekundę. Nie chcę wam szczegółowo opisywać głównych bohaterek, bo w ten sposób zabiorę wam przyjemność z poznawania tej historii. Napiszę tylko, że nie sposób ich nie lubić. Każda z nich jest inna, i chyba dlatego tak dobrze czują się w swoim towarzystwie. Jeśli chodzi o mężczyzn, to w tym aspekcie też jest ciekawie. Na koniec wspomnę, że akcja nie toczy się tylko w Egipcie. Całość czyta się bardzo szybko i lekko. Jest to idealna propozycja na długie jesienne wieczory w towarzystwie pozytywnej, zabawnej książki. Ja gdy tylko będę miała okazję sięgnę po drugą część.
Polka_z_ksiazka - awatar Polka_z_ksiazka
oceniła na75 miesięcy temu

Cytaty z książki Terapia jak z filmu

Dodaj cytat z książki Terapia jak z filmu