Gramatyka na bardzo dobry

Okładka książki Gramatyka na bardzo dobry autorstwa Krzysztof Gierymski
Okładka książki Gramatyka na bardzo dobry autorstwa Krzysztof Gierymski
Krzysztof Gierymski Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Gram językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2016-01-01
1996-01-01
Niniejsze opracowanie adresowane jest do uczniów szkół podstawowych i gimnazjów. Książka ma zadanie ułatwić młodym Czytelnikom poznawanie i utrwalanie najważniejszych zagadnień z zakresu nauki o języku.

Kup Gramatyka na bardzo dobry w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Gramatyka na bardzo dobry

Opinie i dyskusje o książce Gramatyka na bardzo dobry

Ta książka bardzo mi pomogła i wciąż pomaga. Gorąco polecam tym którzy w podręcznikach nic nie mogą znaleźć ;-D!

Była bardzo pomocna w podstawówce.

Była bardzo pomocna w podstawówce.

25 użytkowników ma tytuł Gramatyka na bardzo dobry na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Gramatyka na bardzo dobry na półkach dodatkowych

Okładka książki Terminy literackie na bardzo dobry Barbara Gierymska, Krzysztof Gierymski
Terminy literackie na bardzo dobry Barbara Gierymska, Krzysztof Gierymski

Czytelnicy Gramatyka na bardzo dobry przeczytali również

444 zdania polskie Jerzy Bralczyk
444 zdania polskie
Jerzy Bralczyk
Coś tu nie gra – a co, wyłączyli radio? Bądź sobą, wybierz pepsi – czy na pewno z reklamy? Polak potrafi – powód do dumy czy wprost przeciwnie? Ala ma kota – czy faktycznie pamiętamy z Elementarza? Komunikujemy się, a mam na myśli głównie komunikację werbalną, używając setek skrótów myślowych, powiedzonek, przenośni, porównań czy cytatów z powszechnie znanych nam źródeł: literatury, filmu, teatru, radia, ale także z ulicy, czy przemówień polityków. Etymologia niektórych sięga średniowiecza, inne tworzone są i powstają właściwie każdego dnia. 444 takie zdania (równoważniki zdań, ich fragmenty i inne) stały się przedmiotem analizy językowej profesora Bralczyka, mistrza retoryki i genialnego językoznawcy. Skąd się określone zdanie w naszej mowie potocznej wzięło, co pierwotnie oznaczało, co dzięki niemu wyrażamy, czego oczekujemy w odpowiedzi, itd. itp. A wszystko to cudowną polszczyzną, często pięknie złożonymi zdaniami i, co bardzo ważne, ze specyficznym, kpiarskim humorem. Przy okazji przyznam, że dzięki tej książce wykombinowałem sobie całkiem niezłą zabawę. Spis treści zawiera 444 rozdziały, których tytuły to właśnie 444 zdania polskie. Czytam spis treści, starając się odgadnąć pochodzenie, znaczenie i inne „detale” dotyczące kolejnego lub wybranego losowo zdania i dopiero wtedy sprawdzam, na ile miałem rację. Rozrywka do zastosowania samodzielnie lub w grupach – gwarantuję ubaw po pachy! A’propos, czemu niby „po pachy”? Skąd się to wzięło? Co pierwotnie oznaczało? :-)
Meszuge - awatar Meszuge
Kultura języka polskiego. Wymowa, ortografia, interpunkcja Tomasz Karpowicz
Kultura języka polskiego. Wymowa, ortografia, interpunkcja
Tomasz Karpowicz
Z ortografią raczej Polacy nie mają problemu. Z interpunkcją jest dużo gorzej. Zwłaszcza, że w szkole mogli nie do końca douczyć i braki w interpunkcji były mniej karane niż w ortografii. Myślę, że w dużej części sami nauczyciele do końca nie wiedzieli, jak się z tym uporać. Jak my Polacy mamy pisać poprawnie interpunkcyjnie, skoro jest dużo niejasności? W samej książce jest tego dużo. Są przytaczane zdanie, w których przecinek jest poprawnie postawiony w różnych miejscach, a są też zdania nierozstrzygnięte. Przed lekturą tej książki przecinki wstawiałem mechanicznie i najczęściej błędnie, albo raz tak, raz inaczej. Teraz już robię mniej błędów interpunkcyjnych, ale podejrzewam, że ciągle robię. Kiedyś czytając lektury, zapamiętałem, że czasami przed "i" jest przecinek, czasami nie (a teraz dobrze jest przecinek przed drugim czy?). Niestety, nie zastanawiałem się skąd to się wzięło. Niestety Autor tak się zagłębia w niektóre przykłady, że można dostać ostrej sieczki mózgu, a potem jeszcze opisując, że to jest nierozstrzygnięte (!). Na pewno nie poprawia czytanie różnych książek, gdzie często jest interpunkcyjna dowolność. Karpiński zaleca gdzie można, i jest niejasność, to zamienić spójnik, łącznik (np. te nieszczęsne i w zdaniu wynikowym zastąpić więc). Myślę, że problemy z interpunkcją wzięły się od samego początku tworzenia jej zasad, a potem problemy się tylko nawarstwiały. Ktoś coś przegapił, ktoś nie dodał, itd. Ale ta książka, to nie tylko interpunkcja. Są w niej również podane zasady pisowni, ortografia i wymowa (dla znawców!). Dopóki nie przeczytałem książki nie wiedziałem, że niektóre słowa tak wymawiam, jak sugerował autor (a wymawiam). ;) Książkę polecam, chociaż można dostać od niej czasami bólu głowy (zwłaszcza w rozdziale o przecinku). ;)
Kerszi - awatar Kerszi
Polszczyzna na co dzień Mirosław Bańko
Polszczyzna na co dzień
Mirosław Bańko
Ostatnio zasypuję was recenzjami książek z Wydawnictwa Naukowego PWN. Dziś również przedstawię wam publikację tego wydawnictwa, która dumnie stoi na mojej półce. Polszczyzna na co dzień pod redakcją Mirosława Bańko okazała się dla mnie wyjątkowo przydatnym tytułem. Książka ta uraczy nas bardzo szczegółowym spisem treści. Odważę się napisać, że może być on często ratunkiem, gdy potrzebujemy szybko znaleźć informacje, które nas interesują. Książka podzielona jest na dziesięć rozdziałów, w których znajdziemy m.in. zasady pisowni, interpunkcji, komunikacji internetowej, jak również ABC stylistyki, gramatyki, dobrego mówcy. Każdy z tych rozdziałów jest wnikliwie omówiony. W tej publikacji najwspanialsze jest to, że nie jest ona przeznaczona dla konkretnej grupy osób. Śmiało mogą z niego korzystać uczniowie liceum, studenci, a nawet politycy czy urzędnicy (co by szczególnie się niektórym przydało). Vademecum to jest przydatne w wielu kwestiach językowych, z którymi borykamy się każdego dnia, np. gdy musimy napisać list, podanie, skargę czy wypowiedzieć się na forum. Jak widzicie, poprawna polszczyzna jest nam potrzebna na każdym kroku, gdyż o nas świadczy. Polszczyzna na co dzień przychodzi nam na pomoc i sprawia, że nie ośmieszymy się przed naszym odbiorcą. Tak jak w przypadku Poprawnie po polsku, nad tą książką również pracowało wielu językoznawców. Każdy rozdział opracowany jest przez kogoś innego, a niekiedy dowiadujemy się, że ta sama osoba pracowała również nad treścią innego rozdziału. Pierwszy z nich pozwoli nam nauczyć się dobrego stylu, dzięki któremu nasze teksty czytane będą chętniej. Przyznam, że rozdział ten bardzo mi się spodobał. Dzięki panu Adamowi Wolańskiemu otrzymałam wiele przydatnych informacji i wskazówek, jak lepiej pisać. Niekiedy byłam również zdziwiona, szczególnie gdy autor wspominał o zdaniach, które lepiej napisać w innej formie. Rozdział ten zawiera wiele pomocnych przykładów. Bardzo istotne dla mnie okazały się również działy zawierające zasady pisowni i interpunkcji, z których wyniosłam cenne informacje. Natomiast bardzo przydatnym działam, którego nie spodziewałam się zastać w tym Vademecum, okazał się ten zatytułowany: „Zasady komunikacji internetowej”. Odwołuje się on do palącego problemu pisowni używanej w Internecie. Znajdziemy tutaj porady, jak pisać np. e-maile. Bardzo ciekawym rozdziałem jest również ABC grzeczności językowej. Małgorzata Marcjanik napisała o tym, jak zachować zasady grzeczności językowej w najróżniejszych sytuacjach, rozpoczynając od biznesowych, a kończąc na tych w windzie. Kolejnymi bardzo pomocnymi rzeczami są wzory tekstów użytkowych. Każdy przecież wie, że najprościej uczyć się na przykładach, dlatego na końcu tej obszernej książki znajdziemy dziesiątki przykładów e-maili, listów, protokołów itp. Warto polecić tę publikację każdemu, kto pragnie w praktyczny sposób poznać podstawowe formy pisania różnych dokumentów, ale również poprawności wypowiadania się na forach czy czatach. www.czytanie-najlepsza-nauka.blogspot.com
ansomia - awatar ansomia
oceniła na811 lat temu

Cytaty z książki Gramatyka na bardzo dobry

Dodaj cytat z książki Gramatyka na bardzo dobry