Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

Okładka książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego autora John Freely, 9788324037247
Okładka książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego
John Freely Wydawnictwo: Znak Literanova historia
historia
Inside the Seraglio. Private Lives of the Sultans in Istanbul
2017-05-29
2017-05-29
Anna Sak, Justyn Hunia

Kup Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego w ulubionej księgarnii

Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

Oceny książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

John Freely zaprasza czytelnika w głąb murów osmańskich pałaców. Wspólnie z autorem, odkrywa te mniej lub bardziej wysublimowane intrygi haremu, zwyczaje tam panujące, przemożne prerogatywy i nieograniczone wpływy eunuchów. Nie jest to książka mówiąca o politycznych wydarzeniach, które raczej preferuję. Czytelnik znajdzie nieliczne wzmianki o takowych. A jednak oceniam ją bardzo wysoko, jest wciągająca, fascynująca i niezmiernie ciekawa. W życiu obyczajowym dworu osmańskiego nie było miejsca na nudę.

O tej książce mam akurat sporo do powiedzenia. Chciałem poszerzyć swoją wiedzę o Turcji, dlatego sięgnąłem po tą książkę. Gdy widziałem zdjęcia tej książki w Internecie to natknąłem się na stronę z obrazkami, więc pomyślałem, że to będzie taki podręcznik do historii Imperium Osmańskiego. Bardzo się pomyliłem...
Gdy zacząłem ją czytać, odkryłem, że to po prostu zwykła książka historyczna. Czytało mi się ja przyjemnie i dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy. Jeśli chodzi o te obrazki to znajdują się one w środku książki dla ozdoby.
Niestety książka ma sporą wadę. Autor podaje złe informacje! Chodzi mi głównie o szczegóły. Na przykład gdy wspomniano o żonie Sulejmana, matce Murada, czyli Gulfem to John Freely napisał, że jej imię jest nieznane. Tak samo było z Halime, matką Mustafy I.
Jednak nie żałuję, że przeczytałem książkę, są tam rzeczy, które trudno znaleźć w Internecie: relacje posłów, ambasadorów, opisy ślubów i wnętrz pałaców, dość nietypowe ciekawostki, życie Polaków mieszkających na sułtańskim dworze, wymowa oraz słowniczek itp. Z książki można się też dowiedzieć co nieco o Turcji dzisiejszej.
John Freely opisuje rządy każdego sułtana, mało skupia się na kobietach, jest też napisana bibliografia. Sam autor napisał bardzo dużo książek historycznych (nie tylko o Turcji) oraz przewodników turystycznych (głównie o Turcji),ale chyba nie są dostępne w Polsce.
Nie żałuję, że przeczytałem książkę. Polecam ją tym, którzy w miarę orientują się w historii Imperium, ale na pewno nie tym, którzy chcą ją dopiero poznać.

Gdy zacząłem ją czytać, odkryłem, że to po prostu zwykła...

uwielbiam historię Sulejmana i Roskolany.. <3

uwielbiam historię Sulejmana i Roskolany.. <3

219 użytkowników ma tytuł Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego na półkach głównych
73 użytkowników ma tytuł Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

Pierwsze damy antycznego Rzymu Anneliese Freisenbruch
Pierwsze damy antycznego Rzymu
Anneliese Freisenbruch
Przeczytać jeśli czujesz się mocny. Ponad 600 stron w nurcie gender - ale pokroju ZACHODNIOEUROPEJSKIEGO i AMERYKAŃSKIEGO NAUKOWEGO a nie wynaturzonego i karykaturalnego POLSKIEGO gender w służbie różnych pseudoideologii - niestety, momentami niebezbiecznie ocierającego się o wojujący feminizm w stylu 'jeńców nie bierzemy'. Książka jest próbą przedstawienia sylwetek wybranych femin z historii rzymskiej, na podstawie poddanych (skrupulatnej?) analizie zarówno materiałów źródłowych (pisma i zabytki archeologiczne) jak i opracowań. Czy autorka wychodzi z tego obronną ręką (klawiaturą) - rzecz względna. W warswie merytorycznej z pewnością tak, choć rażą kompletnie nie na miejscu odnośniki i analogie do amerykańskiego życia politycznego i 'dziewczęce fochy' na temat wszechpanującego wówczas, w całym znanym świecie, patriarchatu. Mankamentem jest oportunistyczne skupienie się na dynastii julijsko-klaudyjskiej (połowa książki, ok. 100 lat),który to okres został już przez wszystkich możliwych badaczy przeanalizowany, opracowany, przetrawiony i do bólu wyeksploatowany. O okresach królewskim i republikańskim zaledwie wzmianki a 400 lat od Flawiuszy do upadku Rzymu potraktowane nadto wybiórczo. Autorka usprawiedliwia się małą ilością źródeł dotyczących tych czasów, niemniej przeniesienie ciężaru badań na okresy republikański i późnocersaki w minionych kilku dekadach, dostarczyło dużo informacji i opracowań, z których Annelise rzadko korzysta. Zastrzeżenia mogą również wzbudzać niektóre spekulatywne wnioski dotyczące pozycji kobiet, szczególnie w okresie julijsko-klaudyjskim, jak i nazbyt szczegółowe wgłębianie się w pozakobiecą historię Cesarstwa, dostępną przecież powszechnie w wielu publikacjach. Ukłonem w stronę szerszej grupy czytelników są nawiązania omawianych wątków w literaturze i muzyce okresów późniejszych a nawet w kinie współczesnym, tak jak i odnośniki oraz analogie do amerykańskich 'pierwszych dam', chociaż te ostatnie w kontekście całej pracy są kompletnie nie na miejscu. W rezultacie powstała pozycja z pewnością spełniająca ambicję autorki o wypełnieniu pewnej - jej zdaniem - luki w opracowaniach starożytnego Rzymu. Pozostawia wrażenie wnikliwego spojrzenia na pozycję kobiety, bogato uzupełnionego legendami i ciekawostkami, ale też braku koncepcji co do konstrukcji jasno przecież określonych chronologicznie rozdziałów, przez co informacje niejednokrotnie kluczowe nikną w odmętach stylu Reisenburgh. Podwójny plus za klasyczny, oksfordzki system przypisów, umiejętnie wykorzystany: konkretnie i rzeczowo. Do tego solidny indeks osobowy. Praca zyskałaby znacznie na wartości (a także na lekkości),wzbogacona o ilustracje istotnych reliefów i malowideł, które autorka szczegółowo opisuje.
Allmighty Eternally - awatar Allmighty Eternally
Sekrety zwierząt. Złap trop i podążaj za śladami Fleur Daugey
Sekrety zwierząt. Złap trop i podążaj za śladami
Fleur Daugey
Czy świat zwierząt bywa zabawny, interesujący i fascynujący na tyle, aby móc wraz z autorem książki na czele i wyruszyć w daleką podróż, której nie mieliśmy okazji przyjrzeć się mu z bliska? Zanim rozpoczęłam czytać książkę autorstwa Pani Fleur Daugey pt. '' Sekrety zwierząt. Złap trop i podążaj za śladami'' przeczytałam słowo wstępu zamieszczone na samym początku, którego autorem jest przyrodnik, pisarz, prowadzący autorskie audycje radiowe Pan Marc Giraud, który to spojrzał i dokonał dokładnej analizy dotyczącej zawartości głównej treści zachęcającej do tego, aby móc dotychczasową wiedzę o zwierzętach ponowić, a wraz z nimi odkrywać ich tajemnice, które nie zawsze było nam zdobyć dane na ich temat informacje. Z twórczością Pani Fleur Daugey do tej pory nie miałam okazji się zapoznać. Do przeczytania książki pt. ''Sekrety zwierząt. Złap trop i podążaj za śladami'' zachęciło mnie to, że lubię poznawać świat zwierząt. Zapoznając, się z tą książką głównie skupiłam się na tym, czy autorka będzie w stanie mnie na tyle zainteresować przekazem na tyle zgromadzonej wiedzy, że będę mogła czytać ją dalej i jakim językiem przekazu opisuje ten tajemniczo prezentujący się świat, a może czymś nowym zaskoczy, co znam jedynie z życia codziennego zwierząt, a zastosowania w praktyce nie było możliwości wypróbować. Autorka zadbała o to, aby w tej książce czytelnicy, którzy uwielbiają, ciekawostki przyrodnicze wczuwali się, gdyby to oni byli bezpośrednio świadkami wydarzeń, w których główną rolę odgrywają nazywani przez nich milusińscy, drapieżne, a z czasem niebezpieczne zwierzęta. Autorka potrafi w umiejętny i barwny sposób dobrać odpowiednio anegdoty, przypowieści, które sprawiają, że tę książkę nie czyta się szybko, lecz pewnym zrozumieniem tekstu w zależności od tego, jak opisane jest dane zamieszczone w niej zagadnienie. Książka ta wydana została w pięknej niebieskiej twardej oprawie nawiązującej do trafnie nadanego tytułu. Wydawnictwu Literackiemu dziękuje za podarowanie mi do zrecenzowania książki pt. Sekrety zwierząt. Złap trop i podążaj za śladami'' autorstwa Pani Fleur Daugey. Polecam przeczytać tę książkę.
Anna - awatar Anna
oceniła na103 lata temu
Hatidże. Tom 1 Demet Altınyeleklioğlu
Hatidże. Tom 1
Demet Altınyeleklioğlu
Tej historycznej powieści wyrządzono WIELKĄ KRZYWDĘ !!! Pewnie ze względów marketingowych uznano, że najlepiej będzie się sprzedawała jako literatura kobieca. Świadczy o tym szata graficzna ( okładka ),sugerująca operę mydlaną, gatunek literacki popularny wśród kobiet i podzielenie jej na 21 tomików i sprzedawanie w prenumeracie przez prawie rok. Gdybym nie oglądał w TV wspaniałego, wieloodcinkowego serialu " Wspaniałe stulecie "nakręconego na podstawie prozy autorki, nigdy nie wpadło by mi do głowy, patrząc na okładkę, kupno na Allegro całego kompletu książeczek. Ryzyko się opłacało !!! To powieść stricte historyczna. Autorka pisze o kobietach, ale z konieczności mężczyzn w niej nie brakuje. Opisuje osoby, fakty i wydarzenia w czasach Sulejmana Wspaniałego na podstawie wszystkich obecnie dostępnych materiałów historycznych. Opisy życia kobiet w haremie, panującego tam klimatu, zwyczajów, strojów, intryg i jeszcze raz intryg, niewykluczających morderstwa. Opisuje życie sułtana na dworze i jego wysokich urzędników, intryg pomiędzy nimi, naturalnie kończącymi się morderstwami itd. itp. Autorka jest Turczynką, opisuje rzeczy kulturowo jej znane, dla mnie do tej pory w większości obce. Na fantazję zostawiła sobie mała miejsca, moim zdaniem tyle, ile było konieczne. Spora objętość tekstu, dała autorce możliwość osiągnięcia ciekawego efektu literackiego, z którym na taką skalę, jeszcze się nie spotkałem. Wydarzenia, osoby, fakty historyczne, opisywane są w kolejnych książeczkach z punktu widzenia kobiet związanych z Sulejmanem, żony, córki, synowej itd. Bardzo dobry efekt. Czytanie sprawiło mi dużo przyjemności. Wielka, wielka szkoda, że z konieczności liczba czytelników była, jest i pewnie będzie ograniczona. POLECAM !!!
ando - awatar ando
Maria Skłodowska-Curie. Geniusz i siła miłości Magdalena Niedźwiedzka
Maria Skłodowska-Curie. Geniusz i siła miłości
Magdalena Niedźwiedzka
Zakończyłam dzisiaj sierpniowe wyzwanie CzytAkcja zorganizowane przez Joannę Cieszyńską z Bookieciarni w Tczewie. Dzięki tej akcji przeczytałam książkę Magdaleny Niedźwieckiej "Maria Skłodowska-Curie". Maria Skłodowska-Curie to kobieta zajmująca się fizyką doświadczalną i chemią fizyczną, odkrywczyni dwóch pierwiastków polonu i radu, podwójna noblistka, ale też zwyczajny człowiek, taki jak każdy z nas. Lubię czytać powieści biograficzne i bardzo byłam ciekawa tej historii. Dzięki Magdalenie Niedźwieckiej i jej zbeletryzowanej biografii poznałam Marię jako zakochaną kobietę, żonę Piotra i kochankę Pawła Langevina. Czasy, w których żyła nie były czasami korzystnymi dla kobiet. Nie było dla nich miejsca w świecie kultury i nauki. Kobieta miała być uległa, prowadzić dom i spełniać się jako matka i żona. Maria nie pasowała do tego wizerunku, była kobietą mądrą, silną i niezależną. Jednak dzięki romansowi z żonatym Langevinem uznano ją za winną rozpadu jego rodziny. Magdalena Niedźwiecka koncentruje się głównie na latach 1911-1913 i na życiu prywatnym noblistki. Jej sukcesy naukowe są tylko tłem powieści, a autorka skupia się głównie na jej historiach miłosnych. Wspomina też dzieciństwo i młodość Marii, ale jest tego niewiele. Jednak dzięki tej lekturze mogłam poznać Marię Skłodowską-Curie nie tylko jako silną kobietę, skupioną na nauce, ale też jako kobietę z ludzkimi słabościami. Książka napisana jest bardzo przystępnym i lekkim językiem, ale niestety temat jest bardzo spłycony. Pomimo tego, że fabuła książki oparta jest głównie na życiu uczuciowym Skłodowskiej to jednak warto ją przeczytać.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na62 lata temu
Córka Stalina Rosemary Sullivan
Córka Stalina
Rosemary Sullivan
Wydawało mi się, że będzie to książka o bajkowym życiu córki Stalina, tymczasem okazuje się, że to życie było ciężkie i siermiężne, jak czasy, w których przyszło jej żyć. I chociaż ojciec Swietłany był „wszechmogący”, to Swietłana nie otrzymała w tym domu od rodziców tego, co dla dziecka jest najważniejsze czyli miłości, ciepła, troski, zainteresowania jej sprawami i problemami. Jedynie niania miała dla niej ciepłe uczucia i zrozumienie. Fakt, przez jakiś czas była ulubienicą ojca, ale gdy podrosła i zaczęła mieć własne zdanie na pewne sprawy, straciła względy ojca i najzwyczajniej zaczęła się go bać. Z czasem zaczęła też dostrzegać, że ojciec to tyran i despota, że z jej otoczenia znikają bliscy jej ludzie czyli ciotki, wujowie a nawet bracia. Zaczęła rozumieć co się dzieje. Do tego nagła (samobójcza?) śmierć matki gdy była 6,5 letnim dzieckiem. Jej związki miłosne nieakceptowane przez ojca, a absztyfikanci zsyłani do obozu czy więzienia. Sytuacja bycia córką Stalina ciążyła jej przez całe życie, o czym świadczy fakt, że uciekła z kraju, wiedząc, że nie będzie mogła kontaktować się z dziećmi. Jak bardzo musiała być zdesperowana aby podjąć taki krok. Często podejmując decyzje, kierowała się po prostu sercem, impulsem: „Jej osobiste motywacje przebijały ważnością jakiekolwiek interesy polityczne”. Obserwujemy jej pobyt w USA, Wielkiej Brytanii, po latach na krótko powrót do ZSRR i znowu wyjazd za granicę: do Francji i Wielkiej Brytanii, gdzie pozostała do śmierci. Nie potrafię jednoznacznie ocenić Swietłany, ale z książki wyłania się obraz osoby zagubionej, skromnej, niedowartościowanej. Nie oczekiwała luksusów czy drogich kreacji albo szczególnych względów z racji tego, kim jest, tylko normalnego, spokojnego życia, ale nosząc piętno córki Stalina, było to zwyczajnie niemożliwe. Postać w jakimś sensie tragiczna, stłamszona przez czasy i miejsce w jakim przyszło jej żyć oraz ojca – despotę i tyrana. Można powiedzieć, że: „ Na myśl przychodziła jej cała trudna przeszłość: jej ojciec, samobójstwo matki, zniknięcia krewnych, cierpienia przyjaciół, porzucenie dzieci... W książce oprócz samego życia Swietłany mamy też wgląd w to jak wyglądał dwór „czerwonego cara” i jego otoczka. Jak wyglądało życie codziennie, relacje Stalina z rodziną, współpracownikami oraz świtą przywódcy czyli Berią, Chruszczowem, Mołotowem i innymi notablami. A sielanki nie było, bo jak tylko ktoś czymkolwiek naraził się wodzowi, to marny jego los. Nie oszczędził nawet syna i innych członków najbliższej rodziny. Jego śmierć również była tragiczna i w pewien sposób groteskowa, bo całe otoczenie widząc, że Stalin jest ciężko chory i potrzebuje natychmiastowej pomocy, bało się wezwać lekarza aby nie narazić się na wybuch wściekłości ze strony wodza. Zresztą większość najlepszych lekarzy ( o ironio!) była uwięziona na rozkaz Stalina za rzekomy spisek. Lektura trudna, ciężka emocjonalnie (jak każda, która dotyczy tego tematu),ale ważna i warta przeczytania. Rzuca światło na to, jak można zgotować piekło na ziemi nie tylko własnej rodzinie, przyjaciołom ale i całemu narodowi. I jak to jest być córką takiego człowieka i dźwigać to brzemię przez całe swoje życie. Do każdego rozdziału książki dodano zdjęcia, więc można śledzić jak Swietłana wyglądała na różnych etapach życia. A życie Swietłany poniekąd trafnie podsumowuje cytat z książki: „ Historia życia Swietłany to wielka kronika przegranych bitew – potyczek toczonych z widmem ojca, (…),którego córka przypominała niestety pod wieloma względami”. Lektura bardzo wzruszająca (szczególnie pod koniec) ,obszerna i bardzo rzetelnie napisana, czyta się szybko, ale długo nie zapomina – Swietłana i jej los odciska piętno na czytelniku a po tej lekturze moje serce mocno krwawi i chcę jeszcze o niej czytać, wspominać ją i zachować pamięć o tej niezwykle dzielnej kobiecie, z którą życie obeszło się bardzo okrutnie.
Agafitness - awatar Agafitness

Cytaty z książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

Dodaj cytat z książki Prywatne życie sułtanów. Sekrety władców Imperium Osmańskiego

Ciekawostki historyczne