A sight for sore eyes

Okładka książki A sight for sore eyes autora Ruth Rendell, 0099271451
Okładka książki A sight for sore eyes
Ruth Rendell Wydawnictwo: Arrow literatura piękna
A sight for sore eyes
1998-01-01
1998-01-01
angielski

Kup A sight for sore eyes w ulubionej księgarnii

Oceny książki A sight for sore eyes

OPINIE i DYSKUSJE o książce A sight for sore eyes

Kolejna świetna powieść Ruth Rendell.
Jest to książka psychologiczno-obyczajowa, jednak czytelnikom o słabych nerwach raczej nie polecam, ale miłośnikom krwawych opisów, "jatki" - również nie.
Wciągająca historia składa się z trzech, początkowo niepowiązanych ze sobą, wątków: Harriet, Teddy'ego i Francine.
Bardzo dobrze oddana psychologia postaci: nie ma tu jednowymiarowych, papierowych bohaterów. Autorka dobrze znała psychikę ludzką: mamy tu cały wachlarz ludzkim typów i osobowości- prymitywnych, naiwnych, psychopatycznych, zaburzonych emocjonalnie, egoistycznych, przeciętnych.
Nie będę opisywać fabuły, powiem tylko, że lubię tę pisarkę za jej konsekwencję i dbałość o szczegóły: każdy element powieści znajdzie wcześniej czy później swoje miejsce, więc polecam czytać uważnie.
Zakończenie jest dopracowane, satysfakcjonujące (choć makabryczne),można powiedzieć, że występuje tu prawdziwy chichot losu.

P.S. Rendell napisała kontynuację, nosi ona tytuł "The Vault" i jest przedostatnią książką z serii z inspektorem Wexfordem.

Kolejna świetna powieść Ruth Rendell.
Bardzo dobrze oddana psychologia postaci: nie ma tu...

Książka pt. "A Sight for Sore Eyes" autorstwa Ruth Rendell, wydana w 1998 roku do tej pory nie doczekała się tłumaczenia na język polski. Wielka szkoda, bo jest to bardzo oryginalnie skonstruowany thriller psychologiczny.
Głównymi bohaterami są wchodzący w dorosłość młodzi ludzie: Teddy Grex i Francine Hill, naznaczeni przykrymi i tragicznymi doświadczeniami z dzieciństwa. Teddy wychowywał się w domu bez miłości rodzicielskiej. Był jedynym dzieckiem swojej matki, która urodziła go w bardzo późnym wieku - będąc już dobrze po czterdziestce. Matka Teddy'ego, żyjąc we własnym świecie, skutecznie wypierała fakt, że jest w ciąży, a co za tym idzie, nie stroniła od alkoholu i papierosów. Po narodzinach syna, co chyba do niej do końca nie dotarło, od razu przestała się nim opiekować. Podobnie jego ojciec. Z kolei Francine urodziła się w kochającej rodzinie, ale, gdy miała kilka lat, była świadkiem morderstwa swojej matki. W wieku 18 lat Francine poznaje Teddy'ego, chłopaka o artystycznej duszy. Ale czy aby na pewno ta znajomość jest bezpieczna? Jakie mroczne tajemnice skrywa Teddy?
Fabuła książki trzyma w napięciu od początku do końca. Zakończenie jest niebanalne i uważam, że naprawdę warto przeczytać.
Na sam koniec jeszcze kilka słów o poziomie języka. W książce pojawiło się dużo nieznanych mi wcześniej słów, ale wcale nie utrudniło mi to zrozumienia kontekstu. Zachęcam zatem do czytania osoby będące nawet na poziomie B1/B2.

7 użytkowników ma tytuł A sight for sore eyes na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł A sight for sore eyes na półkach dodatkowych

Okładka książki Tales from the Dead of Night: Thirteen Classic Ghost Stories Edward Frederick Benson, Marjorie Bowen, L.P. Hartley, William Fryer Harvey, W.W. Jacobs, Montague Rhodes James, Chico Kidd, Rudyard Kipling, Edith Nesbit, Ruth Rendell, Saki, Hugh Walpole, Edith Wharton
Ruth Rendell
Ruth Rendell
Ruth Rendell (ps. Barbara Vine) ur. jako Ruth Barbara Grasemann - brytyjska powieściopisarka szwedzkiego pochodzenia (po matce),autorka powieści detektywistycznych i psychologicznych. Swą karierę rozpoczynała jako dziennikarka dla lokalnych gazet w hrabstwie Essex. Pracę straciła po opublikowaniu reportażu z tradycyjnego rocznego spotkania klubu tenisowego, na którym nie była obecna, i pominęła śmierć przemawiającego podczas swej mowy. Pierwszą powieść opublikowała w roku 1965. W swych powieściach zwykle skupia się na portrecie psychologicznym zabójcy, eksponuje obsesje seksualne, krzywdy doznane w dzieciństwie (A look for sore eyes),wpływ przypadku na czyn przestępczy. Jest bystrą obserwatorką i analizatorką świata zewnętrznego. Stworzyła postać inspektora Wexforda, którego postać była głównym bohaterem popularnego serialu detektywistycznego. Jej powieść Live flesh sfilmował Pedro Almodóvar (Drżące ciało). Zdobywczyni wielu wyróżnień i nagród w świecie powieści detektywistycznych, w tym m.in. czterokrotnie Diamentowego sztyletu - nagrody brytyjskiego stowarzyszenia autorów powieści kryminalnych. Ruth Rendell żyła 85 lat. Mąż: Donald "Don" Rendell (do 1999, jego śmierć),syn Simon.

Cytaty z książki A sight for sore eyes

Dodaj cytat z książki A sight for sore eyes