Creatio Fantastica nr 3-4 (54-55) 2016 – Lovecraft
- czasopisma
- Ośrodek Badawczy Facta Ficta
- 2017-01-09
- 2017-01-09
- Fantasy fantastyka lovecraft recenzje komiksy manga publicystyka Creatio Fantastica Ficta Facta
TEKSTY NAUKOWE
ARTYKUŁY
S.T. Joshi, Lovecraft i religia (przekł. Magdalena Wąsowicz)
Maciej Skowera, Cthulhu dla dzieci. Nawiązania do twórczości H.P. Lovecrafta w serii Johna Bellairsa i Brada Stricklanda o Luisie Barnavelcie
Ksenia Olkusz, Miasta Lovecraftiańskie
RECENZJE
Piotr Kubiński, Gry wideo. Zarys poetyki — Tomasz Wójcik, Formy tekstowości w grach wideo
ROZMOWY
„Zawsze będzie miejsce na badania nad Lovecraftem” — z S.T. Joshim rozmawia Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
LITTERRARIUM
Benjamin Rosenbaum, Przyjmujący Nowe (przekł. Magdalena Grajcar)
Benjamin Rosenbaum, Pomarańcza (przekł. Magdalena Grajcar)
Artur Grzelak, Widmowa muzyka
Antoni Kaja, Sztolnia
Marcin Moń, Gdy gwiazdy się ułożą
Paweł Lach, Obżartuch
Kamila Modrzyńska, Ostatnia noc Lipin
WYWIADY
„Pamięć jest formą obrazu: korzenie horroru to opowieści o duchach” — z Grzegorzem Gajkiem rozmawia Magdalena Łachacz
RECENZJE
PATRONATY CF
Dwugłos o Piątej porze roku N. K. Jemisin — Krzysztof M. Maj, Ojcze nasz, ktory jesteś zły oraz Adam Podlewski, Semiprepostapokalipsa
Neal Shusterman, Rozdzarci — Ksenia Olkusz, Rozmemłani
Neil Gaiman, Nigdziebądź — Anita Całek, Nigdziebądź dla wymagających, czyli Gaiman w nowej odsłonie
Neil Gaiman, Amerykańscy bogowie — Magdalena Łachacz, „Marność, wszystko marność” – księga mądrości Gaimana
Neil Gaiman, Gwiezdny pył — Izabela Osiadły, Pragnienie serca
Brandon Sanderson, Elantris — Anika Radzka-Nowaczewska, O mocy aonów, sile charakteru i upadłym mieście
Michał Gołkowski, Stalowe Szczury: Königsberg — Adam Podlewski, Szpiegowskie szczury
Olga Gromyko, Zawód: Wiedźma, Kroniki Belorskie, Tom 1 — Izabela Osiadły, Wesołe przygody studentki Wolhy
Linda Nagata, Czerwień — Krzysztof M. Maj, Wszystko czerwone
Marko Kloos, Pobór — Krzysztof M. Maj, If I die in the combat zone, box me up and ship me home
Brodi Ashton, Podwieczność — Ksenia Olkusz, Miłość aż po grób i kilka kroków dalej
Grzegorz Gajek, Malowidło — Magdalena Łachacz, Jak z obrazka. Miejsce pamięci przerażającej
Siri Pettersen, O mocy krwi, kruczych pierścieni i mitów — Anika Radzka-Nowaczewska, O mocy krwi kruczych pierscieni i mitów
KSIĄŻKI
Mark Z. Danielewski, Dom z liści — Magdalena Łachacz, To, co wewnątrz
Terry Prachett, Odkurzacz czarownicy — Anika Radzka-Nowaczewska, Najszybsza palka na Dzikim Zachodzie
Douglas Adams, Autostopem przez Galaktykę — Anika Radzka-Nowaczeska, Dlaczego warto mieć serce ze złota (i Serce ze złota)
I.M. Darkss, Światło w mrok — Anika Radzka-Nowaczewska, Wata cukrowa w mroku
Marcin Sergiusz Przybyłek, Gamedec: Granica rzeczywistości — Krzysztof M. Maj, Człowiek jest jeden a światy są dwa
Marcin Sergiusz Przybyłek, Orzeł biały — Łukasz Kowalski, Orki apokalipsa
V.E. Schwab, Mroczniejszy odcień magii — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Tylko trochę mroczniejszy odcień young adult
Paweł Matuszek, Onikromos — Magdalena Łachacz, Obcowanie
Anna Lange, Clovis LaFay. Magiczne akta Scotland Yard — Magdalena Białek, Nekromancja, milordzie
Veronica Roth, Naznaczeni śmiercią — Anika Radzka-Nowaczewska, Piętno śmierci, cienie nurtu i nieuniknione losy
Aleksander Kowarz, Rydwan Bogów — Adam Podlewski, Piramidy na miarę naszych możliwości
Dariusz Domagalski, Angele Dei — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Anioły i demony tym razem nie zaskakują
Aneta Jadowska, Dziewczyna z Dzielnicy Cudów — Agnieszka Bukowczan-Rzeszut, Kryptonim (coś jakby) Nikita
Elżbieta Cherezińska, Królowa — Anika Radzka-Nowaczewska, Królowa czterech koron
Taran Matharu, Wyprawa — Anita Całek, Ale to już było, czyli Taran Matharu przeczytał Władcę Pierścieni
Katarzyna Rupiewicz, Redlum — Izabela Osiadły, Karczma Słodkiego
Klara Miszczyk, Dziedzictwo smoka — Izabela Osiadły, Smoczyca
Anna Niedbał, Zakaz, tom 1 — Izabela Osiadły, Ta, która oczyszcza Ziemię z dusz
Marcin Podlewski, Głębia. Powrót — Łukasz Kowalski, Głębia kalejdoskopu
Aleksander Cieśla, Nieistotne — Magdalena Łachacz, Behind grey eyes. Apokalipsa wg Nieistotności
Konrad Szybka, Sztuka umierania. Akt I — Magdalena Białek, Pora umierać
Rick Riordan, Magnus Chase i Bogowie Asgardu: Młot Thora — Marcin Chudoba, Produkt niedoskonały
Rick Riordan, Magnus Chase i Bogowie Asgardu: Miecz Lata — Marcin Chudoba, U Riordana bez zmian
Radek Rak, Puste niebo — Martyna Konieczny, Jak zrobić księżyc, czyli przewodnik po Lublinie
Alan Akab, Świat pułapka. Lekcja przetrwania — Adam Podlewski, Fantasy na metry
FILMY I SERIALE
Mob Psycho 100, reż. Yuzuru Tachikawa — Anna N. Wilk, Rozterki młodego espera
Legion samobójców, reż. David Ayer — Bartosz Staniecko, Legion błędów
Stranger Things, reż. Matt Duffer — Bartosz Staniecko, Nostalgia za kinem (starej) nowej przygody
Nowy początek, reż. Denis Villenueve — Bartosz Staniecko, Wyalienowane wzorce myślenia
BFG, reż. Steven Spielberg — Krzysztof M. Maj, Baju, baju, Szumobaju
Doctor Strange, reż. Scott Derrickson — Krzysztof M. Maj, Marvellous
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć, reż. David Yates — Krzysztof M. Maj, Powrót do przeszłości
Luke Cage, prod. Cheo Hodari Coker — Łukasz Kowalski, W gangsterskiej tonacji
Osobliwy dom Pani Peregrine, reż. Tim Burton — Magdalena Białek, Quo vadis, Tim?
Mój przyjaciel smok, reż. David Lowery — Magdalena Białek, Uwolnić smoka
Morgan, reż. Luke Scott — Pamela Kalisz, Test na inteligencję
GRY WIDEO
Call of Cthulhu: Mroczne Zakątki Świata, Headfirst Productions — Dominika Staszenko, Prywatny detektyw i kosmiczne bóstwa
Inside, Playdead, 2016 — Tomasz Wójcik, Próba ucieczki
DOOM, id Software — Jacek Wandzel, Sroga pomsta w zapalczywym gniewie
Mortal Kombat X, NetherRealm Studios — Marcin M. Chojnacki, Pojedynek starszych bogów
The Banner Saga 2 (PS4),Stoic Studio — Paula Mejsner, Wędrówki ciąg dalszy
KOMIKSY
Tanabe Gou, H.P. Lovecraft. Ogar i inne opowiadania — Dominika Staszenko, Lovecraft w japońskim wydaniu
J. Michael Straczynski, Samm Barnes, Brandon Peterson, Doktor Strange: początki i zakończenia — Marcin Chudoba, Origin pospolity
Jason Aaron, Esad Ribic, Thor Gromowładny: Bogobójca — Marcin Chudoba, Przeczytania godzien komiks
Tsutomu Nihei, Blame!, tom 1 — Izabela Osiadły, Blame!
Daniel Way, Steve Dillon, Thunderbolts: bez pardonu — Marcin Chudoba, Skąpani we krwi
Grant Morrison, Dave McKean, Batman: Azyl Arkham —Marcin M. Chojnacki, Zamknięty w szaleństwie