Geschichte eines Lebens

Okładka książki Geschichte eines Lebens autora Aharon Appelfeld, 3871345083
Okładka książki Geschichte eines Lebens
Aharon Appelfeld Wydawnictwo: Rowohlt Berlin biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2005-01-01
2005-01-01
niemiecki
Anne Birkenhauer

Kup Geschichte eines Lebens w ulubionej księgarnii

Oceny książki Geschichte eines Lebens

OPINIE i DYSKUSJE o książce Geschichte eines Lebens

Od dawna chciałam przeczytać coś tego autora, jednak z racji faktu, że moja biblioteczka pęka w szwach, jakoś o nim zapomniałam. Wtedy, zupełnym przypadkiem, przechadzając sie po głównej ulicy handlowej, zobaczyłam tą książkę na wystawie. Odebrałam to jako znak i nie wahając się ani minuty, dokonałam zakupu.

Książki tego autora nie należą do łatwych w odbiorze. Ma to związek oczywiście z ich tematyką, holocaustem, prześladowaniami Żydów, ludzkimi historiami od roku 1933, opisem miejsc, które zmieniły się po wojnie nie do poznania. Co do języka muszę przyznać, że niemieckie tłumaczenia z hebrajskiego zachwyciły mnie plastycznością opisów. Już po przeczytaniu pierwszego zdania tej książki, poczułam ową magiczną atmosferę, typową dla dzieł Appelfelda. Język jest jak zwykle oszczędny, a zdania nierozbudowane. Czasem nie potrzeba jednak zbyt wielu słów aby wyrazić TO najważniejsze,a co przecież kryje się między wersami. Geschichte eines Lebens, po polsku Historia pewnego życia, jak sam tytuł mówi, to autobiograficzne dzieło Appelfelda. Otwiera on przed nami drzwi do swoich dwóch żyć, jak sam to określił, do dwóch światów do których przynależy, a przecież jeden z nich się skończył i już nie istnieje. Zaglądamy więc do jego mieszkania w ówczesnej Rumunii, gdzie jako mały chłopiec mieszkał ze swoimi rodzicami, zasymilowanymi, niereligijnymi Żydami, posługującymi się na codzień językiem niemieckim. Później pozwala nam razem z sobą odwiedzić rodziców matki na wsi, ludzi religijnych, regularnie odwiedzających synagogę, mówiących w jidisz. Potem przychodzi wojna, niosąca ze sobą jedynie śmierć i zniszczenie. Mały Erwin ocaleje z holocaustu i otrzyma szansę na nowe życie w nowopowstałym państwie Izrael. Jest szczęsliwy, że żyje, ale czy potrafi zacząć wszystko od nowa, kiedy nosi w sobie tak ogromny ból po starcie rodziny i miejsca, które nazywał domem? Appelfeld opisuje szczegółowo swoje trudności z nauką hebrajskiego, z służbą wojskową, z życiem w obcym dla niego przecież kraju. Co ciekawe z wielką precyzją opisane są również porażki pisarskie Appelfelda, jako poczatkującego autora, a przecież jest on dzisiaj jednym z najbardziej znanych pisarzu izraelskich, osobą nagradzaną, podziwianą. Chętnie siegnę po kolejne ksiązki tego interesującego twórcy, czy to w niemieckim, czy w polskim tłumaczeniu.

Książki tego autora nie należą do łatwych w odbiorze. Ma to...

5 użytkowników ma tytuł Geschichte eines Lebens na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Geschichte eines Lebens na półkach dodatkowych

Aharon Appelfeld
Aharon Appelfeld
Izraelski pisarz i poeta tworzący w języku hebrajskim. Urodził się w żydowskiej rodzinie w należących wówczas do Rumunii Czerniowcach. Podczas wojny, w 1941, jego matka została zabita, a on z ojcem trafił w 1941 do obozu koncentracyjnego w Naddniestrze. Udało mu się z niego uciec, przez trzy lata się ukrywał sam w lesie, aż został przygarnięty przez oddział Armii Czerwonej, w którym został kucharzem. Po zakończeniu wojny przebywał jako DPs w obozie we Włoszech, w 1946 wyjechał do Palestyny. Za pomocą Agencji Żydowskiej odnalazł ojca, który przeżył Holocaust i znalazł się w obozie przejściowym Be'er Tuvia. Jako poeta debiutował w 1959, później zaczął publikować opowiadania i powieści. Przez wiele lat był wykładowcą na Uniwersytecie Ben-Guriona. Mieszka w Jerozolimie. Appelfeld jest tłumaczony na wiele języków. W Polsce ukazały się dwie jego powieści, Badenheim 1939 (1979) oraz Droga żelazna (heb. מסילת ברזל, Mesilat barzel) (1991).

Cytaty z książki Geschichte eines Lebens

Dodaj cytat z książki Geschichte eines Lebens