Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia

Okładka książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia autora Chuck Wendig, 9788328042636
Okładka książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia
Chuck Wendig Wydawnictwo: Uroboros Cykl: Trylogia Aftermath (tom 2) Seria: Kanon Star Wars [Uroboros] fantasy, science fiction
Trylogia Aftermath (tom 2)
Kanon Star Wars [Uroboros]
Star Wars: Aftermatch. Life Debt
2017-02-15
2017-02-15
Anna Hikiert-Bereza

Kup Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia

Ciekawe wątki, dobre postaci, książka nie z tej galaktyki. Przygody z Uniwersum Star Wars dla prawdziwego fana. Dla mnie bardzo dobra.

Zmagałam się z długami i ciągłym zmartwieniem. Dzięki pomocy Świątyni Agbazara i duchowemu łańcuchowi, który z wiarą pielęgnowałam, odnalazłam ulgę i spokój. Jestem wdzięczna za wskazówki i wsparcie, które pomogły mi zrzucić ten ciężar z życia. Wszystkie moje ogromne długi zostały umorzone bez konieczności ich spłacania. Dzielę się tym świadectwem z wdzięcznością i wiarą, mając nadzieję, że zachęci ono każdego, kto czuje się zagubiony lub obciążony, do szukania pomocy mailowo pod adresem: 📧 ( agbazara@gmail. com ). i do niepoddawania się.

Na wstępie muszę zaznaczyć jedną ważną rzecz: Autorowi powierzono poprowadzenie powieści łączących starą trylogię z nową, wykorzystując kluczowe postacie z obu stron galaktycznego konfliktu. Skoro "zaorano" stary kanon, to Autor dostał niesamowicie ważne zadanie do wykonania... Więc uważam swoją mocną krytykę Jego książek za uzasadnioną.

Drużyna głównych bohaterów powieści? Jak byli miałcy w tomie pierwszym, tak żadne nie rozwinęło swojej postaci w ciekawym kierunku (Jas było chyba najbliżej - ale oczywiście tematu nie dowieziono).
Leia i Han... Ja bardzo proszę, jak już dotykamy postaci kanonicznych i najbardziej skomplikowanych, to nie prowadźmy ich wątków tak dziecinnie! Leia, wybitny talent polityczny - tutaj humorzasta księżniczka ponoszona emocjami; Han nagle stracił swój sarkazm i polot. Dobrze że Chewbacca nie mówi ludzkim językiem - więc Autor nieświadomie mógł go oszczędzić.
O ile mogę przyznać, że pojedyncze pomysły na miejsca akcji miały swój potencjał, np.więzienie Rebeliantów czy odbijanie Kashyyyka - no ale każdy z nich zasługiwał na 3x więcej szczegółów i objętości, a nie tak po łebkach. Bitwy flow kosmicznych nie będę nawet już komentował- dość napisałem w recenzji pierwszego tomu, wspomnę jedynie teraz że Autor nie zrobił na tym polu postępów.

Wątki postaci po stronie Imperium, zwłaszcza Sloane i Raxa, jeszcze trzymają się na powierzchni - jednak drugi tom powinien ich postacie już rozwinąć szeroko i rozbudować, mam za to wrażenie że nie są "dowiezione" dostatecznie, tym samym na rozczarowanie ich postaciami przyjdzie mi po prostu poczekać do tomu trzeciego.

Naprawdę, Disney, przy takich budżetach można się pokusić o lepszą opiekę nad kanonem książkowym, począwszy od znalezienia porządnych pisarzy.

Drużyna głównych bohaterów...

471 użytkowników ma tytuł Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia na półkach głównych
219 użytkowników ma tytuł Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia

Chuck Wendig
Chuck Wendig
Pisarz, scenarzysta i autor gier. Na swoim koncie ma liczne powieści, między innymi: trylogię „Star Wars: Koniec i początek”, serię „Drozdy” oraz powieści, przykładowo „Atlanta Burns”, „Zeroes”, a także młodzieżową trylogię „Heartland”. Wspóltworzył również scenariusz do filmu krótkometrażowego „Pandemic” oraz nominowanego do nagrody Emmy projektu „Collapsus”. Obecnie mieszka w pensylwańskich lasach z żoną, synem i psem.

Cytaty z książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia

Dodaj cytat z książki Star Wars: Koniec i początek. Dług Życia