Planet Plague

- Star Wars
- 1997-04-01
- 1997-04-01
- angielski
When Hoole decides to visit the planet Gobindi, even a warning from Tash's anonymous HoloNet contact isn't enough to change his mind. He's determined to study the planet's ancient ruins. For Tash, it's a chance to discover what her mysterious uncle is really up to.
On Gobindi, Tash thinks she's discovered an Imperial plot to spread a terrible virus across the galaxy. But when Hoole assures her that nothing is wrong, Tash is relieved.
For a little while.
When a big brown bump appears on her arm, Tash is scared. Has Hoole lied to her? Is he working with the Empire? Tash knows she must discover the truth.
Meanwhile, the bump on her arm is getting bigger….
Kup Planet Plague w ulubionej księgarni
Oceny książki Planet Plague
4 użytkowników ma tytuł Planet Plague na półkach dodatkowych- Star Wars 1
- Star Wars 1
- Literatura amerykańska 1
- English 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Planet Plague
Trzecia część serii ‘strasznych’ opowieści dla młodzieży z uniwersum Gwiezdnych Wojen. Tash ma problemy dojrzewania - wyskoczyły jej pryszcze. A Zak wykazuje oznaki choroby z poprzedniej części (Evazan mu coś wstrzyknął). Postanawiają polecieć na planetę Gobindi, gdzie jest najbliższy szpital. Planeta jest okupowana przez imperialnych. Nasi bohaterowie poruszają się statkiem, który zdobyli po doktorze Evazanie, który to był wykonawcą na zlecenie Vadera/Imperatora. Na miejscu znajomy Hoole’a doktor Kavafi, bierze pod opieke Zaka i ‘prewencyjnie’ zaszczepia też przed chorobą Hoole’a i Tash W tej części gościnny występ zalicza Wedge Antilles, pomaga Tash w pokonaniu jakiejś klekspodobnej istoty podczas spaceru Tash na zewnątrz. Dowiadujemy się, że Wedge jest poszukiwany przez Imperium, planeta jest blokowana od kilku tygodni i nie można się z niej wydostać. Nagle miejsce po szczepieniu Tash zaczyna boleć i puchnąć. Kleksopodobne istoty to zarażeni wirusem mieszkańcy planety. Okazuje się, że doktor Kavafi to nie on, tylko inny Shi’ido (zmiennokształtny taki jak wujek Hoole) i podszywa się pod niego. Jego celem jest wypuszczenie wirusa na wiele gatunków przebywających na planecie. Jednak, koniec końców, bohaterom udaje się go powstrzymać. Shi’ido ucieka, a nasi bohaterowie z Wedge’em uciekają z planety.
O dziwo jest trochę lepiej niż poprzednio, nie miałem już nadziei po dwóch pierwszych częściach. Nawet się wciągnąłem w opowieść i koniec nastąpił szybko. Jestem nawet ciekaw co będzie dalej. Oczywiście należy mieć cały czas na uwadze, że to powieść dla dzieci/młodzieży. Oczko wyżej niż poprzednia część.