Barocco

Oceny książki Barocco

OPINIE i DYSKUSJE o książce Barocco

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Mogła być. Początek w stylu 'to książka dla bardzo mądrych ludzi, nic nie zrozumiesz jeśli nie masz doktoratu', ale potem się wyregulowało i było całkiem przyjemnie.

Szału nie ma, ale można przeczytać.

Szału nie ma, ale można przeczytać.

187 użytkowników ma tytuł Barocco na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Barocco na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Barocco

Tobiasz W. Lipny
Tobiasz W. Lipny
Tobiasz W. Lipny, pseudonim współczesnego pisarza powieści sensacyjnych. Jego prawdziwa tożsamość pozostaje tajemnicą. Bohaterem powieści Lipnego jest Karol ...ski, historyk sztuki z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Powieści: Barocco, 2005 Kurlandzki trop, 2007 Brukselska misja, 2008

Zegary idą do nieba Janusz Koryl
Zegary idą do nieba
Janusz Koryl
UWAGA! PISARZ NIEDOCENIONY! WARTOŚCIOWE ODKRYCIE! Janusz Koryl (ur.1962),mimo prób w różnych gatunkach, wielkiego sukcesu nie osiągnął. Wprawdzie na LC widzę 11 jego utworów, lecz zaledwie 581 czytelników, w tym 18 fanów. Ta książka ma średnią 6,29 (72 ocen i 9 opinii) i ściska mnie żal, bo zasługuje na więcej, jeśli nie gwiazdek, to na pewno czytelników. Nie znalazłem ciekawej recenzji, choć dla mnie to wspaniała próba polskiego realizmu magicznego, w którym tak gustują entuzjaści literatury iberoamerykańskiej. Książka sprawia wrażenie poszukiwań środków wyrazu przez autora, niestety nie znam najnowszych utworów Koryla, więc nie wiem czy przez ostatnie jedenaście lat je znalazł. Lecz i w tej, jakby niedopracowanej formie, zasługuje na uwagę. Świat i wszystkie problemy ludzi w miniaturze; w społeczności wsi Czarna, grajdołu leżącego na poboczu cywilizacji. Jako motto mogłoby być: „homo sum, humani nil a me alienum puto” - człowiekiem jestem, nic co ludzkie nie jest mi obce Grajdoł żyje własnym życiem; w przekonaniu Pojebusa dzięki niemu, bo grzebiąc zegary spowalnia czas. Ksiądz Borowik, nawet po 10 latach,,,, (s.11): „….nie przyzwyczaił się do tutejszego rozleniwienia… ..Świat kręcił się tutaj na zwolnionych obrotach jak płyta na starym gramofonie…” Impulsy dochodzące ze świata zewnętrznego zostają przetworzone wedle lokalnej, swojskiej mentalności nadającej im wymiar bądź groteskowy bądź tragiczny. Ten swoisty lokalny realizm przypomina atmosferę nie tylko z opowiadań Marqueza, lecz i abnegację z utworów Erskine Caldwella. Nawet dwie ukraińskie prostytutki nie mają wpływu na mieszkańców grajdołu, bo ich sumienia uspokaja własny pomysł, że „z kurwą to nie cudzołóstwo” (s.26). Innego zdania są żony, które dom rozpusty „Afrodyta” doprowadzają do zagłady. Śmieszne, bo dopiero co skończyłem Surmiak – Domańskiej „Ku Klux Klan. Tu mieszka miłość”, gdzie przedstawione są podobne „zakute łby”. Bo i tu, i tam, ludzie są dobrzy, sympatyczni, lecz zakorzenione poglądy i zwyczaje przerażają i prowadzą do zbrodni. Nawet wyrozumiały ksiądz Borowik (rozumiem jako przeciwieństwo Rydzyka) nie jest w stanie uchronić społeczności przed zasłużoną karą. Liczne incydentalne opowieści składają się na mroczny obraz społeczności grajdołu, lecz jest to w domyśle obraz całej ludzkości. Czyta się wspaniale, krótko, bo to zaledwie 120 stron, oderwać się nie można, a głowa pęka od poruszonych aspektów życia, naszego życia. Gorąco polecam!! 8/10
Wojciech Gołębiewski - awatar Wojciech Gołębiewski

Cytaty z książki Barocco