Dwa fronty

Okładka książki Dwa fronty autora W.E.B. Griffin, 8372984395
Okładka książki Dwa fronty
W.E.B. Griffin Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Ostatni Bohaterowie (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Ostatni Bohaterowie (tom 1)
The last heroes
2005-01-01
2005-01-01
Leszek Erenfeicht

Kup Dwa fronty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dwa fronty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwa fronty

Bez specjalnych zachwytów, ale też bez przesadnej krytyki.
Taka książka, którą po prostu można przeczytać, a jak się tego nie zrobi to też się nic nie stanie.
Dla pasjonatów samolotów i walk powietrznych na pewno będzie to dużo bardziej interesujące, bo opisów samolotów wojskowych, broni i akrobacji lotniczych tu nie brakuje.

Akcja momentami ciekawa, momentami trochę przydługa, ale ogólnie wzbudza ciekawość. Identycznie ma się sprawa z bohaterami powieści.

Skoro zaczęłam pierwszą część to i sięgnę po kolejne.

Bez specjalnych zachwytów, ale też bez przesadnej krytyki.

Akcja momentami ciekawa, momentami trochę...

O dziwo, na LC tylko jedna opinia - 7,66 (58 ocen i 1 opinia). Na LC ma 50 książek, lecz tylko raz 7 opinii, a tak to 1 do 2. Zaglądam więc do Wikipedii:

„W.E.B. Griffin (właśc. William Edmund Butterworth III, ur. 1929),amerykański autor powieści sensacyjnych i wojennych. .."

A więc II wojny św nie zna z autopsji.
Ta książka z 1999 r., oryginalny tytuł - "The Last Heroes" rozpoczyna serię "Men at War", przetłumaczoną na "Ostatni bohaterowie" de facto tytuł pierwszego tomu
Relacja na gorąco: nic się nie dzieje, nic się nie dzieje, jest!! na s.181 z 751 (e-book): Sara w trakcie tańca z Edem poczuła "ciepło w dole brzucha"; skończyły się żarty, bo na s.188 Sue – Ellen uwzięła się na Dicka:
"...Stanęła za nim i pogładziła dłonią wewnętrzną stronę jego uda, wsuwając ją w nogawkę szortów i omijając spodenki. Uchwyciła ich zawartość delikatnie, ale stanowczo..."

Jak stanowczo, to będą konsekwencje ! I były ! Ale to małe piwo, bo Ed odkrywa prawdę życiową (s.200):
„....Canidy miał rację z tym kłamaniem. Rzeczywiście, było z tym, jak z dupczeniem. Jak się człowiek przyzwyczai, to mu idzie coraz lepiej...”

Po 315 stronach przygotowań do wyjazdu do Chin, nasi bohaterowie – piloci Ed i Dick ruszyli i po trzech miesiącach podróży są już w Rangunie (Birma). By uatrakcyjnić akcję, toczy się ona równolegle we wszystkich możliwych zakątkach świata, w tym w Maroku. Tam dowiaduję się, że... (s. 379,8):
„......Marokańczycy w ogóle nie znosili u kobiet owłosienia łonowego....”

Coś podobnego !!! Ignoranci !! Pobudziła mnie strona 443:
„..— A czyż nie to właśnie sprawia, że jesteś ze mną szczęśliwy? — zapytała, kończąc ściągać z niego reszty ubrania. Padła na niego, a potem zsunęła się na bok i rozwarła zapraszająco ramiona. Chwilę później poczuł jej niewiarygodnie ciepłe miękkie wnętrze i tego już było dla jego organizmu za wiele. Poczuł, że kończy, zanim jeszcze na dobre zaczął... …..Chwilę później nie żył...”

Co za piękna śmierć !! A nasi bohaterowie Ed i Dick choć podobne zberezeństwa robili (s.489),tym razem, dalej, w Birmie, nie umarli, bo przecież muszą walczyć z Japonią.
Czytam dalej i wreszcie coś dla mnie (s.513) - werset hadżiego Abdu Yezdiego:

„....Przestań, znikomości przemijająca, mieć siebie za ośrodek wszystkiego. Świat jest odwieczny, tyś chwilą zaledwie”.

Wreszcie dojechali do Chin (s.535),11 dni po Pearl Harbor, 7 dni po przystąpieniu USA do wojny.
„Obsługują” ich Chinki (s.543):

„..... tłumaczki ze szkoły misyjnej nosiły po kieszeniach prezerwatywy opakowane w folię z napisami SŁUŻBA ZDROWIA MARYNARKI STANÓW ZJEDNOCZONYCH....”

OK Koniec żarcików. Nie będę relacjonował ostatnich 200 stron, niech każdy (kto ma ochotę) doczyta sobie sam, a ja przechodzę do refleksji.

Nie potrafię określić charakteru tej książki, bo jest nadmiar wszystkiego, dzięki czemu czyta się nieźle, lecz nie wiem po co, bo.... - jako romans to przewidywalna słabizna, a jako historia przystąpienia Stanów Zjednoczonych do II w. św. to naiwna bzdura dla nieoczytanej młodzieży. Moja ocena wynika z faktów opisanych m.in. w „WORLD WAR II CHRONICLE” - by John S. D. Eisenhower (son of Dwight D. Eisenhower and acclaimed military historian).

W recenzji tej książki pisałem:
„...Co do Pearl Harbor, „CHRONICLE”, w podejrzanie szerokim zakresie przedstawia walkę Roosevelta z Kongresem, Senatem i opinią publiczną:
„On bał się, że jeśli przedstawi bardziej agresywny stosunek do wojny, to jedność społeczeństwa, która jest podstawową wartością, może ulec zniszczeniu”.
Dzięki obietnicom danym amerykańskim mamusiom i tatusiom, że ich synowie nie pójdą na wojnę, przeforsował the LEND-LEASE ACT czyli pomoc finansową dla państw walczących z członkami „OSI”. I teraz istotny cytat /str.119/:
„Podczas gdy Amerykanie wierzyli, że mogą pozostać neutralnymi obserwatorami wydarzeń w Europie i na Pacyfiku, Roosevelt i jego doradcy, w tajemnicy, dopracowywali przeróżne strategie na wypadek gdyby Ameryka była zmuszona do wojny...”.
A dalej:
„..możliwość pozostawania poza wojną skończyła się 7.12.1941 roku wraz z atakiem na Pearl Harbor”....”

Akcja książki toczy w 1941 roku, w którym najważniejszymi światowymi wydarzeniami była napaść Niemiec na ZSRR - 22 czerwca, objęcie LEND-LEASE - ZSRR (8 listopada przekazanie przez USA sprzętu o ówczesnej wartości 1 mld $ - odpowiednik obecnych 14 mld $, a ogółem 11 mld – obecne 154 mld$) i oczywiście 7 grudnia Pearl Harbor, po którym oporny Kongres pozwolił wreszcie FDR na przystąpienie do wojny. A o tym wszystkim ani słowa.

Nie wyobrażam sobie rozmów FDR w 1941 roku, by nie dotyczyły bezsensownie wydawanych pieniędzy z LEND – LEASE, bez przystąpienia Stanów do wojny. Pominięcie tych wydarzeń zmusza mnie do kwalifikacji książki jako wesołego czytadła o przygodach, głównie miłosnych, paru amerykańskich lotników. A więc fajne czytadło, a że tragedia II w. św. mnie, jako Europejczyka, nie jest w stanie pobudzić do śmiechu, to stawiam 5 gwiazdek

A więc II wojny św nie zna z autopsji.
Ta książka z 1999...

Wartka akcja. Ciekawi bohaterowie. Historia z niezwykłym poczuciem humoru - jest wszystko: wojna, honor, miłość, seks i wszystko cudownie zapisane, że nie można się oderwać od lektury

183 użytkowników ma tytuł Dwa fronty na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Dwa fronty na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dwa fronty

Okładka książki Kurtyna śmierci William E. Butterworth IV, W.E.B. Griffin
Okładka książki Ściśle tajne William E. Butterworth IV, W.E.B. Griffin
Ściśle tajne William E. Butterworth IV, W.E.B. Griffin
W.E.B. Griffin
W.E.B. Griffin
Uznany przez „Publishers Weekly” za „profesora amerykańskiej literatury sensacyjnej” – był żołnierzem amerykańskich oddziałów w Niemczech, korespondentem wojennym i oficerem informacyjnym w Korei. Autor ponad 50 powieści, które przetłumaczone na kilkanaście języków rozeszły się w ponad 50 milionach egzemplarzy, windując autora na pierwsze miejsca list bestsellerów „New York Timesa”, „The Wall Street Journal” i „Publishers Weekly”. DW REBIS opublikował jego cykle „Prezydencki agent” i „Braterstwo broni”. W cyklu „Tajne operacje” ukazały się powieści Ściśle tajne i Opcja zabójstwa.

Katedra Nelson DeMille
Katedra
Nelson DeMille
Oddziały IRA, w dzień św. Patryka, zajmują katedrę św. Patryka w Nowym Jorku. Wysuwają żądania, grożą wymordowaniem zakładników i wysadzeniem katedry. Władze mają 24 godziny na takie czy inne rozwiązanie problemu. Każda kolejna godzina ujawnia kolejne niespodzianki, a czytelnik jest uświadamiany, że świat nie jest czarno-biały. Początkowe dwadzieścia procent tekstu jest jakieś takie niezgrabne, kiepsko napisane, jakby przez kogo innego. Miałem duże problemy z immersją, ale potem zassało i dowiozło do końca, nie wiem, może się przyzwyczaiłem do sposobu pisania. Ogólnie rzecz biorąc, od strony warsztatu - konstrukcja utworu, postacie, narracja, itp. - rzecz jest ogarnięta zgrabnie, stosownie do sensacyjnego thrillera. Oprócz ściśle akcyjno-rozrywkowego charakteru, znajdziemy w "Katedrze" sugestię by nie wydawać łatwych, jednoznacznych i autorytarnych ocen. Nie zawsze ten "zły" jest naprawdę tym złym, czasem po prostu jest przyparty do muru i nie ma innego wyjścia. I oczywiście na odwrót. Autor obnaża też słabość (w kontekście rzeczywistego interesu społecznego),cynizm i hipokryzję organizacji typu państwo, służby specjalne czy instytucjonalny kościół. Również mechanizmy dzisiejszego systemu demokratycznego nie są idealne, na najwyższe stanowiska wynoszą ludzi małostkowych, interesownych i zwyczajnie nikczemnych. Podsumowując, nic szczególnie wyjątkowego, niemniej rzetelnie napisana, niegłupia powieść sensacyjna. 7/10
Fidel-F2 - awatar Fidel-F2
Kocioł Larry Bond
Kocioł
Larry Bond
Larry Bond -„Kocioł” Alternatywna rzeczywistość, końcówka lat 90, Unia Europejska rozpada się, w związku z kryzysem imigranckim Francja postanawia wysłać wszystkich napływowych ludzi do pracy w innych krajach, szerzy się głód i walka gospodarcza pomiędzy krajami europejskimi a Stanami Zjednoczonymi. Francja wraz z Niemcami obejmuje przywództwo w Europie tworząc Konfederacje do której przystąpiły wszystkie kraje Europy z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, Polski, Czech i Słowacji. Za namowa Francuzów Rosja zakręca Polsce kurek z gazem na co odpowiada USA tworząc konwoje morskie z potrzebnymi surowcami do Gdańska. Niezadowolona Francja postanawia ukarać Polaków wraz Niemcami przekraczając nasza zachodnią granicę. Polacy zwracają się o pomoc do USA i następuje eskalacja konfliktu na pełną skalę. Larry Bond wraz z Tomem Clancym pisał „Czerwony sztorm” i już to powinno dać pewien obraz tej książki. Rewelacyjne sceny bitew i wartka akcja to niewątpliwe atuty tego tytułu. Co prawda autor nie ustrzegł się pewnego rodzaju patetyzmu i Amerykanów powiewających swoją flagą i ruszających na ratunek uciemiężonym, ale i tak jak dla mnie to kawał dobrego thrillera political fiction. Akcja prowadzona jest z perspektywy wielu bohaterów i przez to indywidualni ludzie nie są do końca rozwinięci, na rzecz akcji ogólnie, jednak nie przeszkadza to w odbiorze książki. No i „polska” rola, która jest tu jedną z kluczowych dodaje smaczku. Polecam wszystkim fanom Clancy’ego ale i nie tylko.
algreholt - awatar algreholt

Cytaty z książki Dwa fronty

Dodaj cytat z książki Dwa fronty