Okładka książki Lawenda w chodakach autorstwa Ewa Nowak
Okładka książki Lawenda w chodakach autorstwa Ewa Nowak
Ewa Nowak Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Miętowa (tom 4) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Miętowa (tom 4)
2004-01-01
2004-01-01
832372069X
Jest lipiec. Autorka wysyła dwie zakochane pary na wspólną wakacyjną podróż po Europie. Magda i Kuba są już zaręczeni, a Wiktor i Damroka dopiero się docierają. W czasie tych beztrosko zapowiadających się chwil bohaterowie będą musieli odpowiedzieć sobie na następujące pytania: Czego wolno nam wymagać od osób, które kochamy?, Jak omijać uczuciowe pułapki, które zastawiają na nas inni ludzie?

Kup Lawenda w chodakach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

10542 4490

Oceny książki Lawenda w chodakach

Opinie i dyskusje o książce Lawenda w chodakach

Wracam do tej serii z sentymentem. Byłam ciekawa jak ją odbiorę z perspektywy dorosłej osoby. Nie zawiodłam się, dobrze się bawiłam czytając. Duży plus za postać Jacka, jest nieoczywisty, a takie postacie lubię w książkach najbardziej.

Lawenda w chodakach

Historia opowiada o przyjaciołach którzy postanawiają wybrać się na wycieczkę za granicę. Kuba i Wiktor zabierają swoje dziewczyny i ruszają w droge. Mają nadzieję na świetną zabawę, ale zdarzają im się przygody na które nie mają wpływu. Bo co zrobić, gdy ich kobiety nie dokońca się dogadają? A na kempingu trafią na ładnego i całkiem fajnego Jacka? Przyjaźń tej czwórki może być zagrożona.

Jak już mówiłam co do tej serii moge nie być do końca obiektywna, bo jest to seria która kupiła mnie jako nastolatkę i mam do niej sentyment do dziś. W tych książkach na przemian przeplatają się losy bochaterów występujących w innych książkach z serii i myślę, że to też jest jedna z rzeczy które bardzo cenię w ttm cyklu. W "Lawendzie w chodakach" został zastosowany fajny zabieg, historia pisana jest przez matkę jednego z chłopaków, która jest pisarką, a ich przygody opisane są w super sposób, bo najpierw mamy notkę którą przygotował syn, a potem całość opisuje jego matka. Sama historia jest ciepłą podróżą przyjaciół którzy przeżywają wzloty i upadki swoich młodzieńczych związków. Oczywiście uwielbiam tą książkę i polecam każdemu.

Lawenda w chodakach

Must have w okresie burzliwych rozterek dla rozemocjonowanych mlodocianych romantyczek!

3684 użytkowników ma tytuł Lawenda w chodakach na półkach głównych
570 użytkowników ma tytuł Lawenda w chodakach na półkach dodatkowych

Okładka książki Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Pożar w fabryce Aleksandra Krzanowska, Ewa Nowak
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Ewa Nowak
Ewa Nowak
Książka Ewy Nowak „Pierwsze koty” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii literatura młodzieżowa. Autorka felietonów, opowiadań oraz powieści dla dzieci i młodzieży. Jej twórczość podpowiada, jak sobie radzić w domu i w szkole, w dobrych i złych chwilach, z przyjaciółmi i z rodzicami. Odnosi się do takich wartości, jak uczciwość, szczerość wobec siebie i innych, przyjaźń, miłość i szacunek dla drugiego człowieka. Zadebiutowała w 1997 roku w „Filipince” tekstem dotyczącym zdawania egzaminów ustnych pt. „100% skuteczności”. Współpracuje z pismami: „Cogito”, „Victor Gimnazjalista”, „Victor Junior”, „Trzynastka”, „Witch”, „Edukacja Twojego Dziecka”, „Twój Styl”, „Przyjaciółka”, „Filipinka”.

Czytelnicy Lawenda w chodakach przeczytali również

Ślicznotka Andrzej Klawitter
Ślicznotka
Andrzej Klawitter
Tak jak jest napisane na książce "polskie realie powieści dla młodzieży" to nie wiem dlaczego ale jak dla mnie ta książka jest jakby powiązana z jeziorem osobliwości (Krystyny s.)....Wiktoria, piękna dziewczyna która ma piękne kluczyki od właśnie zabawa słowami... Pięknego porsche, zostawionego jej przez chłopaka... Angażuje się że tak powiem w ustabilizowane się między 2 szkołami pierwsza dom dziecka i druga,w ten sposób zadaje pytania uczniom i inne papierowe zadania potrzebne jej do własnej prywatnej pracy. Lecz między dwoma szkołami nie ma lekko, ciągła rywalizacja pomiędzy dwoma uczniami (nie powiem o kogo chodzi.. Czytać ^^) o dziewczynę o styl życia po prostu,totalna walka na ego a Wiktoria pomiędzy tym wszystkim. Lecz sytuacja wymyka się spod kontroli gdy jeden z uczniów "Roman" (to mogę powiedzieć) zdaje sobie sprawę że sam siebie oszukuje próbując odzyskać uczucia do jego koleżanki do której tak dzielnie podchodził lecz ona jest z zgadnijcie kim? Tym z domu dziecka... To oczywiście jak nie a to b i to b widzi w Wiktorii. Jedyna alternatywa żeby porzucić to wszystko za sobą to romans z W. ... Lecz gdy Roman zdaje se sprawie ze Wiktoria minimalnie nawet się nim nie interesuje to sięga po tabletkę.. Jakom i w jaki sposób? Jakie to będzie mieć konsekwencje? Arcydzieło to nie jest ale bardzo dobrze rozbudowana powieść autobiograficzna że tak powiem o samej głównej bohaterce.
sebastian x - awatar sebastian x
Musisz to komuś powiedzieć Barbara Ciwoniuk
Musisz to komuś powiedzieć
Barbara Ciwoniuk Olga Reszelska
Milena to jedna z głównych bohaterek powieści. Dziewczyna jest cicha, nie wychodzi przed szereg i dobrze się uczy. Niektóre zachowania nastolatki są bardzo irytujące : wstydzi się tego, że nigdy nie piła czy nie paliła. Milena często musi doradzać swojej szalonej przyjaciółce, jest głosem rozsądku. Kama jest energiczną i pomysłową szaloną dziewczyną. Brak ojca w życiu nastolatki spowodował, że czuje się gorsza, niekochana. Kamila nie dogaduje się z matką i bardzo często pakuje się w kłopoty. Kama zakochuje się w chłopakach, na których nie powinna nawet zwracać uwagi, nie zauważając tych, którzy zawsze są blisko. Wszystko wskazuje na to, że wakacje Mileny będą nudne, ale już pierwsze dni lata przynoszą wiele niespodzianek. Pomimo tego, że Kama niejednokrotnie zawiedzie nastolatkę, a Paweł – dotychczasowy obiekt westchnień nie okaże się ich wart wolne dni przyniosą wiele nowych doświadczeń. Za sprawą matki dziewczyny w ich domu pojawi się tajemniczy chłopak po przejściach. Łukasz to nastolatek z trudną przeszłością, którego wszyscy posądzają o branie narkotyków. Nowy znajomy Mileny jest bardzo zdystansowany, tajemniczy i nie przepada za Kamą. Czy Milena odnajdzie chłopaka, który jest wart jej uwagi? Czy Kama zmieni niektóre ze swoich zachowań i przestanie pakować się w ciągłe kłopoty? Czy Łukasz jest naprawdę taki, za jakiego wszyscy go uważają? Ciekawym wątkiem, który poruszyła autorka jest przedstawienie sylwetki Marii Konopnickiej. Z książki możemy bardzo dużo dowiedzieć się o polskiej poetce. Książka Barbary Ciwoniuk kierowana jest do nastolatków i porusza bardzo wiele tematów, które są bliskie tej grupie wiekowej. Polecam tą wciągającą powieść, która porusza ważne tematy między innymi siłę miłości i prawdziwej przyjaźni, rolę alkoholu czy narkotyków w życiu młodych ludzi, a także problemy rodzinne.
Wika - awatar Wika
oceniła na65 lat temu
Buba. Sezon ogórkowy Barbara Kosmowska
Buba. Sezon ogórkowy
Barbara Kosmowska
Powieść to drugi tom opowiadający dalsze losy Buby – nastoletniej brydżowej mistrzyni. Niestety życie nastolatki zaczyna przypominać grę w karty – raz wygrana a raz przegrana. Buba i Miłosz rozstali się, a miejsce dziewczyny zajęła szczupła i długonoga Rebeka. Dziadek, na którego zawsze mogła liczyć nastolatka teraz został pochłonięty przez wirtualny świat, zapomina o wnuczce, zaprzestaje gry w ogóra – przynajmniej tej w prawdziwym świecie i jako „Blondyneczka” czatuje z „Eksplozją Seksu”. U Olki – starszej siostry Agnieszki dalej nie jest kolorowo, młoda kobieta przechodzi kolejny kryzys w małżeństwie, a na dodatek jest w drugiej ciąży. Mama Buby dalej nie za bardzo interesuje się córką, jest bardzo zajęta pracą i podekscytowana możliwością zekranizowania powieści. Tata dziewczyny, którego nie satysfakcjonuje obecna praca ciągle siedzi zamknięty w swoim pokoju i wirtualnym świecie. Pojawia się także wiele nowych postaci takich jak Pan Klemens, Pan Protek, czy Sierota – kolega z klasy Buby, który tak naprawdę ma na imię Staś i wcale nie jest sierotą. Czy Buba poradzi sobie z nowymi problemami? Czy dziewczynie uda się przywrócić dziadka ze świata wirtualnego do tego rzeczywistego? Kim okaże się tajemnicza „Eksplozja Seksu” z którą tyle pisze starszy pan? Czy Buba dalej będzie grać w karty? Czy do życia nastolatki ponownie zapuka miłość? Czy w sezonie ogórkowym naprawdę tyle może się zdarzyć? Barbara Kosmowska w swojej powieści ukazuje świat nastolatków takim, jaki jest naprawdę – nie pozbawiony problemów, trudnych relacji rodzinnych, nowych przyjaźni i znajomości, a także pierwszych miłości. Książka opisuje dalsze losy nastolatki poznanej w pierwszej części, poznajemy także nowych znajomych dziewczyny i bliżej członków jej rodziny. Powieść wciągająca, zdecydowanie warta uwagi z wieloma zwrotami akcji, humorystycznymi wstawkami i nowymi przygodami, a także problemami młodych ludzi.
Wika - awatar Wika
oceniła na75 lat temu

Cytaty z książki Lawenda w chodakach

(...) Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.

(...) Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.

Ewa Nowak Lawenda w chodakach Zobacz więcej

(…) ten niekontrolowany wybuch zazdrości sprawił mi przyjemność.
- Kochasz czy nie? Nie drażnij mnie.
- Kocham, i to bardzo.
- Na pewno?
- Na pewno.
- Daj dowód.
- Przepraszam, tutaj? - Magda parsknęła śmiechem.
- Popatrz na mnie i powtórz: "Ten Soplica to debil".
- Soplica? Dobrze, że też na to nie wpadłam! No, rzeczywiście Soplica! Pasuje jak ulał. Ten Soplica to debil.
- I brzydal.
- No, taki brzy... Oj, nie szczyp! I brzydal. Całkiem ładny brzydal, ale brzydal. (…)

(…) ten niekontrolowany wybuch zazdrości sprawił mi przyjemność.
- Kochasz czy nie? Nie drażnij mnie.
- Kocham, i to bardzo. <...

Rozwiń
Ewa Nowak Lawenda w chodakach Zobacz więcej

On mi nigdy nie mówił, że mnie kocha, że mu się podobam, nie padły żadne takie zaklęcia. On mnie po prostu lubił. Był zwyczajnie miły, ale głupiej młodej dziewczynie to wystarczy. Resztę dośpiewa sobie sama. I ja tak zrobiłam. Chciałam, tak bardzo się zakochać i się zakochałam. (…) Ale on mnie nie zranił. To moja własna głupota zadał mi tyle bólu. Widziałam coś, czego nie było. Koniec opowieści.

Rozwiń