Ostatnia walka Dakotów

- powieść historyczna
- Złoto Gór Czarnych (tom 3)
- 2007-01-01
- 1979-01-01
Na złoto Gór Czarnych, trylogię indiańską, składają: się: Orle pióra, Przekleństwo złota i Ostatnia walka Dakotów. Jest to historia młodego wojownika z plemienia Dakotów, który szuka zemsty za śmierć swego ojca, zabitego w walce z wrogim plemieniem Czipewejów. Udziałem czytelnika stają się jego liczne przygody, np.: polowanie na niedźwiedzia baribala, ucieczki z niewoli czy uwolnienie porwanej przez Paunisów siostry. Poznajemy też fascynujący świat indiańskiej kultury w czasach, gdy do puszcz i na prerie Ameryki Północnej nie dotarła jeszcze cywilizacja białego człowieka tajemne rytuały plemienne i szczegóły dotyczące codziennego życia.
Kup Ostatnia walka Dakotów w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnia walka Dakotów
1580 użytkowników ma tytuł Ostatnia walka Dakotów na półkach głównych- Przeczytane 1 332
- Dzieciństwo 12
- Przygoda 8
- Młodzieżowe 8
- Indianie 8
- Przeczytane dawno temu 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia walka Dakotów
"Ostatnia Walka Dakotów" to ostatni z trzech tomów cyklu "Złoto Gór Czarnych". Ta część jest zarazem najciekawsza, najbardziej brutalna i najsmutniejsza.
Plemiona Dakotów oraz sprzymierzone z nimi plemiona- m.in. Szejenów podejmują dramatyczną walkę z obcym najeźdźcą . Walczą nie tylko z przeważającymi siłami wroga ale z chorobami, które przynieśli biali, głodem, niegodziwością ze strony obcych.
W obronie ziemi praojców, szacunku dla przyrody, matki ziemi, w obronie tradycji oraz bytu własnych rodzin ginie przeważająca część obrońców a reszta trafia do rezerwatów, gdzie zmuszona jest żyć w upokarzających warunkach narzuconych przez białych ludzi.
Książka pokazuje na jakich podstawach powstała współczesna Ameryka: a były to: przemoc, zbrodnia, oszustwo i chciwość.
Książka wyjątkowo realistyczna i genialna w swojej treści. Niepowtarzalna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPlemiona Dakotów oraz sprzymierzone z nimi plemiona- m.in. Szejenów podejmują dramatyczną walkę z obcym najeźdźcą . Walczą nie tylko z przeważającymi siłami wroga ale z chorobami, które przynieśli biali, głodem,...
Książka przyjemna i rzeczowa. W sposób bardzo przejrzysty przedstawiona hierarchia przynależności i pełnienia funkcji w kulturze Indian. Wielki plus za piękne szkice wizerunków jak i mapy walki. Wyrazy szacunku 🕊️
#ZksiążkąCiDoTwarzy
#TwarzKsiążki
#NosWksiążce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#ZksiążkąCiDoTwarzy
#TwarzKsiążki
#NosWksiążce
W młodości była to emocjonująca książka.
W młodości była to emocjonująca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa seria książkowa to niezapomniany czas moich lat młodzieńczych.
Jego książki miały ogromny wpływ na moje późniejsze zainteresowania: podróże, egzotykę, geografię, faunę i florę, obyczaje, kulturę i historię innych ludów w tym wypadku Indian północnoamerykańskich.
Książki autora zawsze będą pozytywnym wzorcem zachowania dla młodzieży.
Oprócz ciekawej akcji książki zawierają potężny materiał informacyjny.
Mogę tylko POLECIĆ !!!
Ta seria książkowa to niezapomniany czas moich lat młodzieńczych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor propaguje w swoich książkach wartości moralne do dzisiaj dla mnie istotnych: patriotyzm, gotowość poświęcenia się w obronie ojczyzny, odwagę, sprawiedliwość, uczciwość, lojalność i przyjaźń.
Przygodowa klasyka, którą czytało się z wypiekami na twarzy!
Przygodowa klasyka, którą czytało się z wypiekami na twarzy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czasach młodości seria odbierana tylko przez perspektywę przygody. Powrót po latach i oto staje się niezwykłym dramatycznym obrazem historia Indian i fatalnego w skutkach kontaktu z białym człowiekiem. Obraz niezwykłej kultury ludzi żyjących w zgodzie z naturą, unicestwionych przez najeźdźców dla których liczył się przede wszystkim zysk. Obraz dramatycznej walki, niestety skazanej na niepowodzenie. Fantastyczne źródło wiedzy, wzbogaconej o liczne przypisy odnoszące się do autentycznych zdarzeń, postaci, zwyczajów. Lektura obowiązkowa.
W czasach młodości seria odbierana tylko przez perspektywę przygody. Powrót po latach i oto staje się niezwykłym dramatycznym obrazem historia Indian i fatalnego w skutkach kontaktu z białym człowiekiem. Obraz niezwykłej kultury ludzi żyjących w zgodzie z naturą, unicestwionych przez najeźdźców dla których liczył się przede wszystkim zysk. Obraz dramatycznej walki, niestety...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOk
Ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ serii pełnej przygód wyłania się smutna książka o zagładzie dumnych Indian i początkach okrucieństwa Amerykanów wobec innych nacji. Autorzy pod płaszczykiem przygód przemycili mnóstwo wiedzy i prawdziwych wydarzeń - ilość przypisów jest ogromna. Nie jest to styl Wiesława Wernica ani Karol Maya, jednak trylogia jest obowiązkowa dla każdego fana dzikiego zachodu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcena głównie za tematykę. O indianach jest mało ale mam wrażenie, że można było lepiej opisać te historie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEhh. Indianie. Uwielbiam
Ehh. Indianie. Uwielbiam