Mężczyźni z różowym trójkątem

Okładka książki Mężczyźni z różowym trójkątem Heinz Heger, Josef Kohout
Nominacja w plebiscycie 2016
Okładka książki Mężczyźni z różowym trójkątem
Heinz HegerJosef Kohout Wydawnictwo: Fundacja Ośrodka Karta Seria: Świadectwa XX wiek biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2016-06-13
2011-03-01
Alicja Rosenau
Tagi:
dyskryminacja historia homoseksualizm III Rzesza Niemiecka II wojna światowa literatura faktu ludobójstwo obóz koncentracyjny prześladowanie śmierć
Inne

Patronaty LC

Mogą Ciebie zainteresować

O tym, co działo się z tymi homoseksualistami w III Rzeszy, którzy nie zmienili w porę swojej orientacji seksualnej na inny kraj.

Głos byłego więźnia obozów koncentracyjnych, skazanego wyłącznie za swoją orientację seksualną. Wiele razy pada oskarżenie: nie zrobiłem nic złego, nikogo nie skrzywdziłem, kochałem... Wciąż aktualne, wobec hejtu na osobach innych od tzw. większości.
Josef Kohout długo milczał, jego wyzwolenie nie nastąpiło wraz z wkroczeniem Armii USA, nadal tkwił w więzieniu własnej tożsamości. Nigdy nie otrzymał odszkodowania za pięć lat więzienia, nigdy przez rząd własnego państwa nie został uznany za ofiarę.
Z porażającą szczerością mówi, w jaki sposób ułatwił sobie życie w obozie, nie ukrywa swojej funkcji kapo, bycia kochankiem obozowej obsługi. Nie z własnej woli, nie z wyboru. To też bardzo aktualne w dzisiejszym świecie łatwych osądów>

więcej Pokaż mimo to

Wspomnienia całkiem przypadkowo przykuły moją uwagę w lokalnej księgarni. Temat nie był mi nigdy znany, ba! co dziwne moje myśli nigdy nie zawędrowały w te rejony.
Zaskakujące tym bardziej, że sam należę do społeczności LGBTQ+.
Pozycja ważna dla każdego, kto interesuje się zarówno aspektami historycznymi jak i mniejszościowymi.

Zaskakujące tym bardziej, że sam należę do społeczności LGBTQ+.

Podobnie jak francuską „Noc i Mgłę” z 1955 roku uznaje się za punkt zwrotny w historii filmów dokumentalnych o zagładzie w niemieckich obozach koncentracyjnych, tak zbliżonym wyrażeniem w świecie literatury określić należy „Mężczyzn z różowym trójkątem”. Załączoną pozycję wyzuto ze zbędnego moralizatorstwa, a ewentualne oceny etyczne katów oraz ofiar ograniczono do minimum, aby nie wprowadzać dodatkowego zamętu w głowie odbiorcy, którą wystarczająco dewastuje świadectwo o niespotykanym okrucieństwie wobec więźniów oznaczonych różowymi trójkątami. Winkle w przyjaznym kolorze o znacznie większym rozmiarze od pozostałych oznaczeń w obozowej klasyfikacji osadzonych służą stygmatyzacji, wykluczeniu i odarciu z resztek godności. Świadectwo Hegera jest do tego stopnia przejmujące, że każde ze znanych mi słów bądź skojarzeń nie wystarczają, aby w miarę oględnie wyznaczyć ramy obrazu cierpienia nieheteronormatywnych więźniów. Bicie, choroby, głód, mordercza praca jawią się jako straszliwe bestialstwo, które w skali zdehumanizowania nadal ustępuje czystemu sadyzmowi strażników oraz innych osadzonych. W narracji Hegera obozowi kaci to kompletni popaprańcy. Szaleńcy w mundurach z trupią czaszką przyjmują rolę panów życia i śmierci w masowej zbrodni przeciwko ludzkości, jaką niewątpliwie pozostaje zagłada osób nieheteronormatywnych. W „Mężczyznach z różowym trójkątem” nakreślono schemat przetrwania, wspomniano o przynależności wybranych więźniów do wyżej postawionych osadzonych, przez co można odnieść wrażenie o ich bliższych zażyłościach, czemu w sporej mierze zaprzecza relacja Hegera. W podporządkowaniu innemu mężczyźnie kryje się mechanizm przetrwania. Trzeba przeżyć, nic innego nie ma znaczenia w najprawdziwszym piekle na ziemi, do którego posłano najbardziej przez historię wykluczonych, a zarazem pozbawionych głosu we własnej sprawie.

Przerażające świadectwo.
Autor tej relacji - człowiek inteligentny i wrażliwy - przeżył piekło na ziemi.
Jedyne co mogę doradzić to czytać szybko, bo będziecie wychodzić z siebie podczas tej lektury.

Przerażające świadectwo.
Autor tej relacji - człowiek inteligentny i wrażliwy - przeżył piekło na ziemi.

Bardzo ważna książka, dająca (w końcu) przestrzeń tym, których historia pomija, umniejszając tym samym ogromie ich cierpienia i poświęcenia.

Polecam, nie tylko tym, którzy interesują się tematyką obozową i/lub II WŚ.

Polecam, nie tylko tym, którzy interesują się tematyką obozową i/lub II WŚ.

Kwestia homoseksualistów w obozach koncentracyjnych często jest pomijana, a warto zauważyć, że byli oni traktowani tak samo okrutnie jak Żydzi i Romowie. Ciężka książka i bardzo szczegółowa.

Książka godna uwagi, polecam zaznajomić się z tematem homoseksualistów z obozów koncentracyjnych, mało kto wspomina o mężczyznach z różowym trójkątem.

"Co to za świat i co to za ludzie, którzy decydują za dorosłego człowieka, kogo i jak wolno mu kochać?"
Książka bardzo ciężka, a wręcz wstrząsająca, ale jako świadectwo niezwykle potrzebna i ważna. Szczególnie, że jest to jedno z niewielu świadectw kogoś, komu naszyto różowy trójkąt. Tym bardziej, że nawet teraz często zaprzecza się ich historiom, nie oddając ich cierpieniu i straconym/złamanym życiom należytej uwagi. Ci, którzy przeżyli, tylko teoretycznie zostali ocaleni, tak naprawdę zostali wyklęci i odmówiono im nawet prawa uznania ich cierpień i statusu ofiar.
Ocalmy pamięć o nich i dbajmy o to, aby coś podobnego już nigdy się nie powtórzyło.

więcej Pokaż mimo to

lektura warta przeczytania, łzy same napływają do oczu, dłonie zaciskają się w pięści, długa droga przed nami