Never Never

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Never Never
Colleen HooverTarryn Fisher Wydawnictwo: Moondrive, Otwarte Seria: Moondrive literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa

Opinia społeczności książki Never Neveri

Książki 1669 Opinie 859

Oceny książki Never Never

OPINIE i DYSKUSJE o książce Never Never

Książka ma bardzo ciekawy zabieg, który powoduje że nie da się od niej oderwać. Muszę przyznać jednak, że dokończyłam ją po niemal roku czasu i żałuję, że tyle zwlekałam. Wciągająca historia, przeżywałam to wszystko razem z bohaterami i odkrywałam ich tożsamość strona po stronie. Cały czas była ta nutka niepokoju, czy uda im się odnaleźć siebie, czy nie…

Z początku pomyślałam ,że to bardzo dobra książka i bardzo mnie wciągnęła ,
ale im dłużej ją czytałam tym bardziej, mnie się z nią męczyłam. Miałam wrażenie ,że jeden z głównych bohaterów o imieniu Silas cały czas powtarza się jak zacięta płyta ,a druga główna bohaterka momentami była trochę irytująca. Co prawda to jedna z niewielu podczas ,której czytania nawet nie miałam pojęcia jakie będzie zakończenie ,natomiast zakończenie trochę mnie zawiodło. Myślałam, że ta historia będzie bardziej kryminałem z romansem a wyszło ma to że to w dużej mierze typowy romans z malutkim wątkiem kryminalnym. Uważam ,że kilka elementów było niepotrzebnych albo w ogóle nie wyjaśnionych. Podsumowując książka bardzo przeciętna i szczerze nie za bardzo polecam. Moja ocena to 4.5/10

Książkę polecam od 14 roku życia 💙💭🗨

Z początku pomyślałam ,że to bardzo dobra książka i bardzo mnie wciągnęła ,

6.5

6.5

16052 użytkowników ma tytuł Never Never na półkach głównych
2585 użytkowników ma tytuł Never Never na półkach dodatkowych

Colleen Hoover
Colleen Hoover to amerykańska pisarka, autorka poruszających romansów i powieści z gatunku New Adult. Zaczęła pisać dla przyjemności. Ponieważ jej książki zostały docenione przez czytelników, porzuciła pracę jako pracownik socjalny i skoncentrowała się na pisaniu kolejnych powieści. Dotychczas napisała ich już kilkanaście, a kilka z nich trafiło na listy bestsellerów „New York Timesa”. Każda natomiast została bardzo wysoko oceniona przez użytkowników Goodreads. Do tej pory nakładem Wydawnictwa Otwartego ukazały się: „Hopeless” i „Losing Hope”. Na Woblink.com jest do pobrania nowelka „Szukając Kopciuszka”, która opowiada o losach przyjaciół Sky i Holdera. W maju 2015 roku Wydawnictwo Otwarte opublikuje kolejną powieść autorki – „Maybe Someday”.

Ugly Love Colleen Hoover
Ugly Love
Colleen Hoover
Drugie podejście do książki autorki Colleen Hoover i co tu dużo mówić.. kolejna książka, która jest po prostu świetna. Jest tak świetnie opisana, od opisów miejsca, bohaterów, po ich uczucia, że czytając ją miałam wrażenie jakbym oglądała w swojej głowie film! Mam wielką nadzieję, że pojawi się ekranizacja bo jestem ciekawa czy to tak by to wszystko wyglądało jak wyobraziłam sobie to ja, a poza tym uważam że ta książka na to po prostu zasługuje. Bardzo polubiłam się z tą pisarką, chociaż na początku podchodziłam do jej książek bardzo sceptycznie - a tu taka niespodzianka! Napewno na tych dwóch pozycjach się nie skończy i już szukam kolejnych książek autorki bo zakochałam się w tym jak emocjonująco i prawdziwie je pisze. Jeśli chodzi zaś o "Ugly Love" jest to książka niesamowicie emocjonująca - tak samo zresztą jak poprzednia którą czytałam, czyli "Reminders Od Him". Ostatnie strony historii czytałam już ze łzami w oczach.. bardzo kibicowałam bohaterom, szczególnie Milesowi, wierzyłam do samego końca że wszystko skończy się dobrze i że wybaczy sobie swoje "błędy" z przeszłości - chociaż wcale tak naprawdę nie zawinił, ale obwiniał się przez bardzo długi czas, przez co wyniszczało to go od środka. Jest to książka nie tylko o miłości, ale również i o stracie, żalu, przebaczeniu, książka która niesie nadzieję na lepsze jutro. Szczerze mówiąc nie pamiętam czy jakieś inne książki które do tej pory czytałam wzruszyły mnie tak jak właśnie te dwie od Colleen Hoover.. 🥰
natsssson - awatar natsssson
ocenił na91 miesiąc temu
Promyczek Kim Holden
Promyczek
Kim Holden
Jak zaczęłam czytać tę książkę, ciągle się zastanawiam „o co tyle szumu wokół niej?”. Jakoś początkowo nie mogłam się w nią wkręcić. Wydawała mi się taka nijaka i lekko nudnawa. Wybaczcie 🫣 Już zaczęłam się obawiać, że to będzie jedna z tych książek, które większość ludzi chwali i poleca, a ja szybko ją przeczytam, odłożę na półkę i od razu zapomnę. Ale… Od połowy, tak mocno się wkręciłam, że nie chciałam tej książki odłożyć, dopóki nie dowiem się, co będzie dalej. A pod koniec już całkiem się rozsyłałam i nie potrafiłam przeczytać nawet zdania bez zalania się łzami. Nie spodziewałam się, że tak nagle Kate zdobędzie moje serce. Bo jej optymizm, chęć życia i aura, którą wokół siebie roztaczała, dostarczały pewnego rodzaju spokoju i nadziei. To była jedna z tych bohaterek, które w każdym momencie życia widzą dobre strony. Chociaż już tak wiele przeszła, najgorsze wciąż jest jeszcze przed nią… Bo czy nawet z takim podejściem do życia, można przygotować się na swoją śmierć? Czy można pogodzić się z tym, że w tak młodym wieku, przyjdzie pożegnać się ze światem i bliskimi? A przyjaciół ma naprawdę niesamowitych… Gus, Audrey, przyjaciele ze studiów oraz jej ukochany Keller… Jak pozostawić ich samych? Czy wypieranie tego, co nieuniknione ma w ogóle jakiś sens? Chociaż z drugiej strony, nie wiem czy umiałabym tak bardzo cieszyć się kolejnym dniem, jak Kate… Pod tym względem Sedgwick wykazała się sporą odwagą i wolą walki… Za co naprawdę mocno ją podziwiałam. Wierzcie mi, po przeczytaniu pierwszej połowy książki, nie wierzyłam, że to napiszę, ale teraz z czystym sercem mogę to stwierdzić - już wiem dlaczego tak wiele osób ją polecało ❤️ To faktycznie książka, przy której wyleje się hektolitry łez. To książka, która poruszy do głębi. Bo to nie tylko powieść o miłości, ale także o nieustannej walce o uśmiech, radość i czerpania z każdego dnia, jak najwięcej ❤️
z_serca_do_ksiazek - awatar z_serca_do_ksiazek
Wyśnione miejsca Brenna Yovanoff
Wyśnione miejsca
Brenna Yovanoff
Wydawać by się mogło, że opowieści o miłości nastolatków było już dużo. Może nawet za dużo, bo wiele z nich wciąż zalega na półkach, czekając na swojego czytelnika. Na szczęście Brenna Yovanoff zadbała o to, by jej Wyśnione miejsca były nieco inne. Lekko magiczne. Nietypowe. Bohaterami książki jest para nastolatków, która wcale nie jest parą, bo w szkole ich drogi rzadko się przecinają. Ona, Waverly, to atrakcyjna dziewczyna. Świetnie się uczy, ma dobre wyniki w sporcie, wierne grono przyjaciół. Niewiele osób wie, że nocą miewa trudności z zaśnięciem i dlatego biega. Czasami do utraty tchu. On, Marshall, to klasyczny niegrzeczny chłopak. Pali, pije, trzyma ze swoim starszym bratem i jego kumplami. A szkoła się nie przejmuje, bo czy jest czym? I tych dwoje – z dwóch różnych światów – spotyka się we śnie. W jej śnie. Waverly zapala świeczkę, kładzie się do łóżka i zasypia. A wtedy z niejasnych powodów odwiedza Marshalla, dzięki czemu ma okazję poznać go bliżej. Wątek ten, niewątpliwie zaczerpnięty z literatury fantastycznej, nie jest tu jednak dominujący. Wyśnione miejsca pozostają historią relacji, a raczej wielu różnych relacji, bo przecież każdy z bohaterów ma swój krąg znajomych i swoje problemy. Dla mnie największą zaletą książki jest jej łagodność. Bo choć pojawiają się tu sytuacje nieprzyjemne i prawdziwe tragedie, to jednak Wyśnione miejsca przypominają balsam dla duszy. Uspokajają, odprężają i niosą nadzieję. I nie ma tu sztuczności wielu współczesnych YA, tego idealizowania postaci i ucinania problemów psychicznych. To też cenna rzecz. Więcej recenzji: https://zdalaodpolityki.pl/category/ksiazka/
Michał Zacharzewski - awatar Michał Zacharzewski
Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno Kirsty Moseley
Chłopak, który zakradał się do mnie przez okno
Kirsty Moseley
Nie wiem, czy tym razem moja opinia będzie do końca obiektywna, więc przyznaję się od razu na samym początku. Powód jest prosty, to właśnie między innymi ta książka sprawiła, że zaczęłam czytać dla własnej przyjemności, po kilku latach przerwy. Pierwszy raz czytałam ją po raz pierwszy ponad dwa lata temu i w końcu przyszedł czas, przypomnieć sobie co mnie tak w niej zachwyciło. Teraz już pamiętam. Od pierwszych stron książki wiadomo, że nie będzie to prosta historia. Nie zabraknie tu bólu przeszłości, traum i strachu. Jednocześnie cała historia napisana jest z wielką nadzieją. Jest to książka, która wywołała u mnie wiele emocji. Przez większość tej historii śmiałam się do rozpuku z genialnych dialogów, zabawnych zwrotów akcji czy też zachowań bohaterów. Były też momenty wzruszenia czy chwile, kiedy odczuwałam ból. Od pierwszych stron pokochałam głównego bohatera Liama. Przez cały czas był szczery, wierny, odważny, troskliwy, dbał o innych i robił wszystko, żeby być wsparciem, oparciem dla Amber. Z główną bohaterką Amber Od razu także się polubiłam. Była zabawna, pyskata, cięta, ale też troskliwa i pewna siebie. Naprawdę bardzo ich polubiłam. Bardzo mnie ucieszyło, że książka pokazuje tak „czystą” relacje dwójki ludzi — mam tu na myśli brak jakiś wielkich manipulacji, gróźb, szantaży, przesądzonych scen zazdrości czy też zbyt dużej zaborczości. Czy polecam tę historię? Oj tak i to jeszcze jak! Jest to naprawdę świetna młodzieżówka z dobrym humorem i piękną historią. Mogę wam ją polecić z czystym sumieniem i mam nadzieję, że wam się spodoba!
frezjaksiążki - awatar frezjaksiążki
Nerve Jeanne Ryan
Nerve
Jeanne Ryan
Ręka do góry kto nigdy nie słyszał o filmie "Nerve"? Ja jako nastolatka go uwielbiałam. Nie żartuję. Fabuła była dla mnie totalnym zaskoczeniem i pamiętam jak polecałam go swoim znajomym. Nie ukrywam, że wiedziałam o istnieniu książki, natomiast nigdy jakoś nie było mi z nią po drodze. Pewnego dnia trafiłam na nią w księgarni i ze względu na atrakcyjną cenę, oraz miłe wspomnienia związane z tą historią, nawet nie musiałam się dwa razy zastanawiać nad zakupem. "Nerve" to gra internetowa, która w krótkim czasie stała się bardzo popularna wśród nastolatków. Nie jest ona obca także głównej bohaterce Vee. Dziewczyna prowadzi najzwyklejsze nastoletnie życie. Ma grono bliskich przyjaciół, chłopaka do którego wzdycha oraz opiekuńczych rodziców, niekiedy nawet za bardzo. Jest jeden mały problem. Vee niemal zawsze jest w cieniu swojej najlepszej przyjaciółki. To ona występuje na scenie, to do niej klei się obiekt westchnień głównej bohaterki. Koniec tego. Vee postanawia wziąć udział w grze, bo nic nie zapewni jej aż tak dużego skoku popularności. Nie wie jednak z czym "Nerve" tak naprawdę się wiąże. Książkę czytało mi się całkiem przyjemnie. Obawiałam się, że moje oczekiwania mogą się mocno zderzyć z rzeczywistością. Wiecie pewnie jak to jest kiedy po latach trafiacie na kreskówkę czy serial który uwielbialiście, a po tylu latach okazuje się, że w ogóle to do was nie trafia. Na szczęście w tym przypadku nie miałam takiej sytuacji. Określiłabym tę książkę jako przyjemną młodzieżówkę. Nie była zaskakująca ani wybitnie angażująca ale była to dobra rozrywka. Bohaterka bywała momentami dość irytująca, natomiast z tego co pamiętam, podobne wrażenie miałam oglądając ekranizację. Mimo to dało się z nią utożsamić, a to jedna z ważniejszych cech młodzieżówek - przynamniej według mnie. Ku mojemu zaskoczeniu inna była... fabuła. Wyzwania stawiane graczom przez grę w ekranizacji znacząco różniły się od tych, przedstawionych w książce. I to niestety na minus. Pod tym kątem historia pisana nie była aż tak wciągająca i zaskakująca. Momentami powiedziałabym, że bywała nudnawa. Całościowo jednak myślę, że nie wypadła wcale tak źle. Czy jest to pozycja obowiązkowa? Nie. Czy osoby, które darzą sympatią film powinny sięgnąć po tę książkę? Zastanowiłabym się, bo jednak te dwa wydania historii są dość mocno od siebie odmienne. Jeżeli ktoś ma chęć bliżej zapoznać się z tą książką to śmiało, ale gorąco nie namawiam, bo wiem, że tutaj byłaby to kwestia bardzo indywidualna.
cafeetlivre - awatar cafeetlivre
Chłopak na zastępstwo Kasie West
Chłopak na zastępstwo
Kasie West
Gia to główna bohaterka książki, która przez całe liceum była popularna i bardzo zależało jej na opinii innych. Kiedy tuż przed balem maturalnym jej chłopak Bradley z nią zrywa, dziewczyna wpada w panikę i podejmuje spontaniczną decyzję, by udawać, że nieznajomy chłopak z parkingu jest jej partnerem. Ten obcy chłopak okazuje się spokojny, uprzejmy i zupełnie inny niż powierzchowny świat Gii, co sprawia, że dziewczyna zaczyna się zmieniać i zastanawiać nad swoim zachowaniem. Bradley, choć pojawia się tylko na początku, pokazuje, jak bardzo Gia była skupiona na pozorach i na tym, co myślą inni. Jego zerwanie staje się punktem wyjścia dla całej historii i powoduje lawinę wydarzeń. Nieznajomy chłopak, który zgadza się pomóc Gii, wprowadza do książki więcej autentyczności i szczerości. Dzięki niemu bohaterka poznaje inny sposób patrzenia na relacje i przyjaźń. W trakcie rozwoju fabuły Gia musi zmierzyć się z konsekwencjami swojego kłamstwa, które zaczyna się komplikować. Poznaje też nowych ludzi i zaczyna zauważać, że popularność nie jest najważniejsza. Relacje między bohaterami rozwijają się stopniowo, a sytuacja, która miała być tylko chwilowym rozwiązaniem, przeradza się w coś bardziej skomplikowanego i emocjonalnego. Styl autorki jest lekki i przyjemny, dzięki czemu książkę czyta się szybko i z zainteresowaniem. Okładka książki jest kolorowa i przyciąga uwagę, dobrze oddając lekki, romantyczny charakter. Historia porusza temat dojrzewania, szczerości oraz tego, jak łatwo można zgubić się w świecie pozorów. Autorka dobrze pokazuje przemianę głównej bohaterki i buduje realistyczne dialogi. Całość ma młodzieżowy klimat i niesie pozytywne przesłanie o byciu sobą oraz o wartości prawdziwych relacji. Fabuła jest prosta, ale jednocześnie bardzo ciekawa, dlatego łatwo się w nią wciągnąć i śledzić dalsze losy bohaterów. Podczas czytania można odczuwać różne emocje od stresu, kiedy kłamstwo Gii zaczyna się komplikować, po radość i wzruszenie w momentach jej przemiany. Historia bardzo mi się podobała, ponieważ była lekka, przyjemna i jednocześnie dawała do myślenia. Czytało się ją szybko i z dużym zainteresowaniem, a zakończenie pozostawia pozytywne wrażenie. Uważam, że to udana i wartościowa książka, którą mogę polecić innym czytelnikom, szczególnie młodzieży, która czasami uważa, że nie można być sobą i że ważniejsze jest to, co się posiada i na co nas stać, niż własne „ja”.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90

Cytaty z książki Never Never