ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać2
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać11
LubimyCzytać21
LubimyCzytać3
Dobre chwile – złe chwile

- 2009-01-01
- 1973-01-01
Tę opowieść o swoim życiu w szkole z internatem w Gilford zapisuje Peter Kilburn. W formie zeznania dla prawnika, który będzie go bronił przed sądem. Trudno uwierzyć, że od mego przyjazdu tam nie minęło nawet pięć miesięcy. Trudni uwierzyć, że w ciągu tego czasu przydarzyło mi się to, co w moim życiu było najlepsze i najgorsze... Bo Peter popełnił zbrodnię. Jaką i dlaczego opowiada na kolejnych stronach swej szokującej historii. Historii i przyjaźni, odpowiedzialności za drugiego człowieka, który jest twoim prawdziwym i tak długo wyczekiwanym kumplem. Kumplem na śmierć i życie. Dosłownie. I nie należy się wahać, jeśli ktoś chce temu przeszkodzić. Nawet jeśli jest to dam pan Hoyt. W imię swych szokujących racji i skłonności...
Kup Dobre chwile – złe chwile w ulubionej księgarnii
Dobre chwile – złe chwile
Książka dla fanów atmosfery powieści Salingera “Buszujący w zbożu”. Wszyscy, którzy czytali „Buszującego…” znajdą w “Dobrych chwilach – złych chwilach” podobną tematykę i klimat. James Kirkwood opisuje historię młodego Petera Kilburna, który nie dość, że boryka się z samym sobą to jeszcze musi skonfrontować się z otaczającą go brutalną rzeczywistością. Bohater przeżywa nie tylko złe, ale również i dobre chwile. Książka o życiu w internacie, o przyjaźni, o wyborach i o… morderstwie (choć to nie kryminał). Wzruszająca książka-pamiętnik, po której trudno się otrząsnąć i długo będzie smutno. James Kirkwood, zmarły w 1989r., pisarz amerykański, świetnie opisuje atmosferę internatu (tak sądzę, choć nigdy w internacie nie byłem),wspaniale bawi się i żongluje młodzieżowym językiem (zasługa tłumacza?) – jest w swoich opisach zwyczajnie prawdziwy. Wrócę do tej książki!
Oceny książki Dobre chwile – złe chwile
347 użytkowników ma tytuł Dobre chwile – złe chwile na półkach głównych- Chcę przeczytać 191
- LGBT 9
- Literatura amerykańska 2
- 2014 2
- LGBT 2

Cytaty z książki Dobre chwile – złe chwile
Zabawne, jak potrafimy ukryć w pamięci kształty i uczucia związane z ważnymi w naszym życiu chwilami. Dobre chwile pozostają żywe w naszej pamięci wystarczy je wywołać, a wyskakują, jakby tylko na to czekały. Ale pamięć zastawia na nas pułapkę - złe chwile odżywają w niej bez wywoływania.
Rozwiń ZwińJestem chyba - jakby się powiedziało - monogamistą w przyjaźni.
Jestem chyba - jakby się powiedziało - monogamistą w przyjaźni.
Podobało nam się w niej to, że choć kiedyś szalała za swoim mężem, o czym wszyscy wiedzieli, często śpiewała sentymentalną piosenkę miłosną pod tytułem "Ten, który odszedł" z wielkim uczuciem, a skończywszy dramatycznie opadała na fortepian. Zostawała tak przez ułamek sekundy, potem podnosiła głowę i mówiła ze śmiechem - Ten sku***syn.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobre chwile – złe chwile
Przeczytałam tę powieść ponownie po 30 latach. Teraz zupełnie inaczej ją odbieram, ale nadal cenię i uwielbiam. Daje do myślenia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest właśnie to , co nazywamy literatura piękna . Poruszająca opowieść , pięknie napisana .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze czasem sięgnąć po książkę napisaną przed 2000r, piękny język, poruszająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zdecydowanie najlepsza zagraniczna powieść jaką do tej pory przeczytałem. Jeśli polską powieścią powieści jest "Lalka", to Kirkwood jest amerykańskim Bolesławem Prusem.
"Dobre chwile - złe chwile" to powieść o ludziach i ich emocjach. Autor pisze językiem prostym, konkretnym, nie rozmienia się na drobne i unika wątków pobocznych. Żadne słowo, żadne zdanie w tej powieści nie jest zbędne. I to budowanie napięcia, mistrzowska regulacja temperatury akcji! To gotowy scenariusz filmowy.
Głównym bohaterem jest Peter Kilburn. Osiemnastolatek trafia do więzienia za morderstwo dyrektora szkoły w Gilford, pana Hoyta (to nie spoiler, od tego zaczyna się powieść). Peter zmaga się z demonami przeszłości: przedwczesną śmiercią matki, alkoholizmem ojca, biedą w domu, znęcaniem się nad nim macochy. Książka została napisana w pierwszoosobowej formie listu pisanego przez Petera do adwokata. Czytelnik niejako wkrada się w opisywane przez bohatera sytuacje, podgląda je; Peter zupełnie szczerze, bez hamulców opisuje prawdę. A ta jest dość skomplikowana, tak jak skomplikowana jest psychika pana Hoyta i to, co dzieje się w gmachu szkoły w Gilford. Jedynie przyjaźń Petera i Jordana jest prawdziwa, szlachetna, czysta i piękna.
Ta powieść mną wstrząsnęła. Po przewróceniu ostatniej strony i zamknięciu przeczytanej książki długo nie mogłem dojść do siebie i się uspokoić. W głowie roiło się od pytań, scenariuszy "a co by było gdyby...", kłębiło się mnóstwo uczuć i emocji. Plastyczność języka Kirkwooda i bezpośredniość narracji stwarzały iluzję bycia uczestnikiem akcji. Czułem się jak jeden z chłopców internatu w Gilford, który obserwuje przedstawiony świat.
Lektura obowiązkowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Dobre chwile - złe chwile" to powieść o ludziach i ich emocjach. Autor pisze językiem prostym, konkretnym, nie rozmienia się na drobne i unika wątków pobocznych. Żadne słowo, żadne zdanie w tej...
Jako młody gówniarz przeczytałam tę książkę dzięki mojej siostrze, która z biblioteki książek przynosiła tony, więc i ja czasem po coś z jej stosiku do przeczytania sięgałam. I pamiętam wielki zachwyt nad tą pozycją, ogromne emocje i poruszenie.
Minęło od tego czasu co najmniej 12 lat, a ja nadal pamiętam tę historię, co już samo w sobie jest niesamowite. Nie potrafiłam sobie przypomnieć tytułu tej lektury, ale na szczęście uratowały mnie moje zapiski, ze starych zachowanych sprzed lat pamiętników (wychodzi na to, że sentymentalizm czasami bywa użyteczny) - gdyż niektóre cytaty z niej specjalnie przepisywałam i jakimś cudem do dziś się zachowały.
Jestem bardzo ciekawa jej odbioru teraz, po tylu latach - myślę, że w tym roku się o tym przekonam. Póki co zostawiam dziesiąteczkę, bo mogę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinęło od tego czasu co najmniej 12 lat, a ja nadal pamiętam tę historię, co już samo w sobie jest niesamowite. Nie potrafiłam...
To jest książka, którą ja, podobnie jak wielu moich znajomych, czytałem do późnych godzin nocnych. Z latarką pod namiotem, bo nie sposób było się oderwać. Przeczytana kilkanaście lat temu, a do dzisiaj pamiętam emocje i wrażenia z nią związane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż to jest za powieść! Wspaniała analiza relacji przyjacielskiej, nieoczywiste wątki homoseksualne, mnóstwo emocji... warta polecenia!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOceniając ta książkę brakło mi gwiazdek.
Książka idealna! Arcydzieło!
*Poruszająca równie mocno co " Zielona Mila " Kinga.
*Trzyma w napięciu do tego stopnia, że człowiek ma pretensje, że za wolno czyta.
*Piękne i pełne emocji pokazanie przyjaźni, między głównymi bohaterami.
*Cała książka to jeden wielki przekaz, na każdym kroku trzeba się zatrzymać i podumać.
Bezapelacyjnie najpiękniejsza książka jaką dotąd przeczytałem!
Porównania do " Buszującego w Zbożu" są po prostu absurdalne! Obie książki w każdym aspekcie dzieli przepaść. "Buszujący..." przy tej książce to gó*no...
Oceniając ta książkę brakło mi gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka idealna! Arcydzieło!
*Poruszająca równie mocno co " Zielona Mila " Kinga.
*Piękne i pełne emocji pokazanie przyjaźni, między głównymi bohaterami.
Zastanawiałeś się Czytelniku jak to jest być obrońcą albo sędzią?
Musisz jednak wiedzieć, że proces karny z zasady nie opiera się wyłącznie na zeznaniach oskarżonego... choć z całą pewnością stanowią one oś w sposób stanowczy wyznaczającą przebieg postępowania.
Teraz w Twoje ręce trafiły zeznania człowieka oskarżonego o zbrodnię.
Pytanie czy mu uwierzysz?
Jeżeli Twoja odpowiedź jest twierdząca, to pozostaje jeszcze kwestia zebrania materiału dowodowego. Czytając tę książkę zastanów się kto mógłby być świadkiem, a które okoliczności powinny zostać pominięte by nie zaszkodzić Twojemu nowemu klientowi.
W końcu jesteś wyśmienitym obrońcą.
No to jak, podejmiesz się tej sprawy?
Zastanawiałeś się Czytelniku jak to jest być obrońcą albo sędzią?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz masz szansę by wcielić się w jedną z tych ról, a to za sprawą powieści Jamesa Kirkwooda.
Teraz w Twoje...
Pierwsza książka po jaką sięgnęłam. Dozgonna miłość i sentyment do tej niedocenionej powieści. Wzruszająca, piękna historia przyjaźni...