Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

Joanna Glogaza Wydawnictwo: Znak Literanova poradniki
poradniki
2016-05-23
2016-05-23
Bywasz tak zamyślona, że wrzucasz pudełko po jogurcie do zlewu, a łyżeczkę do kosza?
Odpoczywasz z poczuciem winy, że w kolejce czeka mnóstwo zadań?
Znów łapiesz się na tym, że zamiast sprawnie wykonywać zadania, surfujesz po sieci?
Kiedy ostatnio byłaś na randce z samą sobą?

W codziennym zabieganiu wydaje nam się, że wszystko jest tymczasowe, a kiedyś zaczniemy żyć naprawdę. Ale to właśnie zwykłe dni decydują o tym, jak przeżywamy swoje życie.
Wyobraź sobie, że masz czas na odpoczynek, na spacer, pogłaskanie kota, popołudniową wycieczkę. Że możesz sobie pozwolić na przerwę i wolny dzień.
Nie odkładaj życia na potem. Planuj odpoczynek. Wyznaczaj priorytety. Próbuj nowych rzeczy. Znajdź czas na codzienne rytuały.
Życie we własnym tempie jest sztuką. Zacznij stawiać pierwsze kroki.

Joanna Glogaza – autorka bestsellerowej książki Slow fashion i najpopularniejszego w Polsce bloga o slow fashion i świadomym życiu we własnym tempie – styledigger.com. Kiedy założyła firmę, przytłoczył ją nadmiar obowiązków. Krok po kroku nauczyła się świadomie odcinać rozproszenia, skupiać na priorytetach i odpoczywać z poczuciem, że w pełni na to zasługuje. W wolnych chwilach spaceruje po lesie z psem, odkrywa nowe zakamarki miasta i zastanawia się, które marzenie zrealizować w następnej kolejności.

Kup Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

Oceny książki Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

Bardzo przyjemna lektura. W dodatku nawet podbudowała mnie na duchu, a tego potrzebowałam

Druga książka Joanny Glogazy nie rozczarowuje. Tym razem autorka pokazuje się nam z innej strony. To nie tylko była modowa blogerka, która nagle doznała olśnienia, że zbytnia ilość ubrań w szafie nie pomaga, ale dziewczyna twardo stąpająca po ziemi, która pokazuje, że w życiu nie warto gonić za modą, radami otoczenia, podpowiedziami bliskich, ale iść za głosem swojego serca. Przy tym wszystkim mimo młodego wieku daje wskazówki dotyczące różnych dziedzin życia - od walki z prokrastynacją i nauki realizacji najważniejszych celów, po upatrywanie ulotnych chwil, którymi możemy się zachwycić.

📝Autorka wprowadza czytelnika w ideę prostszego, wolniejszego życia, skupionego na codziennych wyborach, uważności i świadomym konsumowaniu rzeczy, czasu oraz energii. Znajdziesz w tej książce sporo krótkich refleksji, praktycznych wskazówek i ćwiczeń, które mają pomóc uporządkować przestrzeń — zarówno tę w szafie, jak i w głowie.

💭 Moja opinia:
Ta książka działa jak checklist do życia w trybie „mniej, ale lepiej”. Czytałam ją fragmentami, wracając do wybranych rozdziałów jak do notatek na lodówce — nie wszystko trafiło w moje tempo, ale doceniam konsekwencję w budowaniu idei uważności. Najbardziej podobało mi się to, że podsuwа narzędzia i zostawia decyzję po mojej stronie. To bardziej inspirator niż mentor z podniesionym palcem — i za to ma u mnie plusa.

⭐ 6/10

💭 Moja opinia:
Ta książka działa jak...

2237 użytkowników ma tytuł Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć na półkach głównych
382 użytkowników ma tytuł Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

Joanna Glogaza
Joanna Glogaza
"Cześć! Nazywam się Joanna Glogaza i od 2008 roku piszę Style Digger, bloga skierowanego do kobiet, które cenią sobie dobre życie i czerpią z niego całymi garściami. Z wykształcenia jestem socjologiem i trend forecasterem, mieszkam w Warszawie razem z moim psem Chrupkiem. Kiedy nie biegamy wspólnie po parku, czytam (albo piszę!) książki, odkrywam nowe zakamarki miasta, jem dobre jedzenie albo zastanawiam się, które z marzeń z mojej listy zrealizować w następnej kolejności. W wieku trzech lat zaczęłam zadawać mnóstwo pytań i już nigdy nie przestałam. Jestem fanką kołnierzyków, nie tylko w koszulach, francuskich piosenek, z których nie rozumiem ani słowa i wszelkich gier, zwłaszcza takich, w których wygrywam."

Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu
Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Makijaż zawsze był dla mnie czarną magią. Wiedzą tajemną, mitycznym bytem, legendarnym potworem, po którego zabiciu, wypadają rzadkie itemy. Podkłady, korektory, maskary... co to kurde jest?! W sumie nigdy mnie to nie interesowało i raczej pod tym względem nic się nie zmieni, ale od czasu do czasu fajnie by było zrobić coś więcej niż makijaż oka i to jeszcze taki "pucuj dziada" W książce "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, dowiecie się wszystkiego, co jest Wam potrzebne do zrobienia makijażu. Ewa krok po kroku przeprowadzi Was przez cały proces jego tworzenia. Począwszy od wyboru pędzli, doborze koloru cieni, skończywszy na dopasowaniu szminki. Moim zdaniem książka "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, jest dedykowana osobom początkującym, które na prawdę nie wiedzą od czego zacząć. Ci dla których tworzenie makijażu to nie pierwszyzna, mogą nie być zadowoleni z kupna tej pozycji. O wiele więcej dowiedzą się z filmów na You Tubie, gdzie Ewa udostępnia cały czas nowe odcinki i z pewnością nie ma w nich prostych, łopatologicznych rozwiązań, tylko bardziej zaawansowane. "Ciekawostka: jednym z kosmetyków najbardziej niszczących pędzle jest pomadka, dlatego do niej zdecydowanie lepiej jest przeznaczyć pędzelek z włosia syntetycznego." Dla mnie faktycznie jest to poradnik, który mogę otworzyć na interesującej mnie stronie i wspomóc się nim podczas robienia makijażu. Do tej pory robiłam jedynie makijaż oczu, a i ten pozostawia wiele do życzenia. Niedobrane pędzle, produkty, to wszystko sprawia, że prawdopodobnie gdybym użyła rzeczy dobranych pod siebie, wyglądałoby to o wiele lepiej niż teraz, nawet jeśli w sumie nie mogę narzekać i zauważyłam progres jeszcze przed sięgnięciem po tę pozycję. KONTYNUACJA RECENZJI NA BLOGU: https://oxfordka.blogspot.com/2022/01/ewa-grzelakowska-kostoglu-red-lipstick.html
oxfordka - awatar oxfordka
oceniła na74 lata temu

Cytaty z książki Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć

Nie mogę przejmować się
tym, co mówią inni, bo innych jest dużo i każdy mówi co innego”.

Nie mogę przejmować się
tym, co mówią inni, bo innych jest dużo i każdy mówi co innego”.

Joanna Glogaza Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć Zobacz więcej

Ile razy słyszałaś w życiu "dorośnij wreszcie" czy "nie zachowuj się jak dziecko"? Ja będę cię namawiać do czegoś wręcz odwrotnego....Chodzi mi o ciekawość świata, o kwestionowanie pozornie oczywistych spraw, o zadawanie "głupich" pytań, o chęć próbowania nowych rzeczy dla ekscytującego deszczu uczenia się czegoś od zera.

Rozwiń
Joanna Glogaza Slow Life. Zwolnij i zacznij żyć Zobacz więcej

Nie dostrzegamy, że to właśnie te najzwyklejsze wtorki i czwartki w końcu składają się na sposób, w jaki przeżywamy swoje życie.