Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

Okładka książki Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią autorstwa Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Boguś JaniszewskiMax Skorwider Wydawnictwo: Publicat Seria: To, o czym dorośli Ci nie mówią popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
To, o czym dorośli Ci nie mówią
2016-01-01
2016-01-01
Zdecydowanie wyjątkowa książka dla każdego (od 10 do 113 lat).

Skąd się biorą pieniądze, jak zarobić, ale się za bardzo nie narobić, co się opłaca, a co nie, gdzie kupić taniej, jak ratować sytuację, kiedy w skarbonce albo w portfelu widać dno. Po co Ci ekonomia?! Przekonaj się.

„Ta książka dowodzi, że o ekonomii można mówić nie tylko jasno, ale i z humorem. Dostajemy tu solidną dawkę wiedzy o podstawowych i nieco bardziej zaawansowanych zjawiskach gospodarczych. Czyta się szybko, a zapamiętuje jeszcze szybciej - dzięki zabawnym, czasem przewrotnym rysunkom. To książka dla każdego młodego bystrzaka. Ale nie tylko! Mamo i tato: pożyczcie Ekonomię od waszego dziecka. Sporo się dowiecie, i będziecie się przy tym dobrze bawić!"
- Aleksandra Dziadykiewicz, dziennikarka Radia TOK FM, wyróżniona w Konkursie NBP im. Władysława Grabskiego dla dziennikarzy ekonomicznych w 2015 roku.

Kup Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

Oceny książki Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

Choć miałam ekonomię na studiach, interesuję się polityką i gospodarką, nie raz mam wrażenie, że świat pieniędzy, szczególnie tych dużych, to czarna magia. Pojawia marzenie, by ktoś prosto wyjaśnił mi różne zawiłości. I tu wchodzi ona, książka Ekonomia@ Autor pokazuje ekonomię prosto i zabawnie. W sposób zaspokajający czytelniczą ciekawość. Nie ma trudnych terminów, tzn. są ale prosto wyjaśnione. Zero skomplikowanych wzorów. Zamiast tego: genialne przykłady, świetne dialogi i ilustracje, które nie tylko bawią, ale też uczą.
Książka nie udaje, że świat ekonomii jest prosty.
Pokazuje, jak działa inflacja, skąd biorą się kryzysy, czym różni się rynek od gospodarki, jak zaplanować budżet domowy i jak działa budżet państwa. Robi to w sposób, który każdy czytelnik, i młody i starszy, zrozumie.
To świetna pozycja dla młodzieży, która zderza się z niełatwą rzeczywistością gospodarowania swoimi pieniędzmi. Dla dorosłych, którzy pragna wreszcie zrozumieć o co w tych finansach chodzi i co mówią o nich politycy. Czy aby nie wykorzystują naszej ignorancji? Zadowoleni z niej będą też nauczyciele, którzy wkładają uczniom do głów zasady biznesu i zarządzania. Ta pozycja pozwoli im urozmaicić lekcje.
To już 10 lat serii "To o czym dorośli ci nie mówią", w której ukazało się 14 książek, w tym nasza "Ekonomia", przynoszacych odpowiedzi pytania na nurtujące czytelników w każdym wieku. Książkę otrzymałam dzięki akcji recenzenckiej Wydawnictwa Publicat.

Po co Ci ekonomia? Przekonaj się!
🔸Skąd się biorą pieniądze i czemu wciąż jest ich za mało?
🔸Dlaczego jedni zarabiają więcej, a inni mniej?
🔸Do czego państwu potrzebny jest budżet?
🔸Po co nam podatki i dlaczego musimy je płacić?
🔸Dlaczego gospodarka raz się rozwija, a raz nie?
🔸Co robić, gdy w skarbonce albo w portfelu widać dno?
🔸Czy fajnie jest mieć własną firmę?

To książka dla dzieci, ale czy ty, jako dorosły, potrafisz odpowiedzieć na wszystkie te pytania? Nie jeden z nas wiele nauczy się z tej książki! I tak brzmi tytuł - ‚Ekonomia. To, o czym dorośli Ci nie mówią (bo często sami nie wiedzą).’
Opisane jest wszystko po kolei: o pieniądzach, podatkach, budżecie domowym, budżecie państwa, gospodarce, banku i kredytach. Jest to praktyczna i ważna wiedza. Książkę bardzo szybko się czyta i od razu wszystko zostaje w pamięci, dzięki zabawnemu tekstowi i ilustracjom. Użyty jest prosty język, przystępny dla młodego czytelnika i często wtrącane są młodzieżowe słówka jak np. hajs.

Bardzo mi się spodobała ta książka, na pewno sięgnę po inne w tej serii. Znajdziemy w niej takie tytuły jak na przykład : polityka, mózg, kosmos, sex, dojrzewanie, sztuczna inteligencja, klimat, czy emocje.

Dla dzieci 9+

Po co Ci ekonomia? Przekonaj się!
🔸Skąd się biorą pieniądze i czemu wciąż jest ich za mało?
🔸Dlaczego jedni zarabiają więcej, a inni mniej?
🔸Do czego państwu potrzebny jest budżet?
🔸Po co nam podatki i dlaczego musimy je płacić?
🔸Dlaczego gospodarka raz się rozwija, a raz nie?
🔸Co robić, gdy w skarbonce albo w portfelu widać dno?
🔸Czy fajnie jest mieć własną firmę?

To...

Na półkach: , , , ,

Książka „Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią *(bo często sami nie wiedzą)” Bogusia Janiszewskiego ze świetnymi rysunkami Maxa Skorwidera to lektura praktycznie dla każdego.
W książce poruszane są tematy pieniędzy, podatków, budżetu domowego, budżetu państwa, gospodarki, banku oraz zalążek własnej firmy.
Czytelnik dowie się:
- skąd się wzięły pieniądze?
- czy wymiana rzeczy miała swoje minusy?
- jak wynaleziono pieniądze i do czego one służą?
- czym jest płynność finansowa?
- dlaczego pieniądze są metalowe lub papierowe?
- dlaczego monety są okrągłe?
- dlaczego nie ma banknotów 1000 zł?
- jak rozpoznaje się fałszywe pieniądze?
- ile jest wszystkich pieniędzy w Polsce?
- co to jest pieniądz bezgotówkowy?
- czy karta płatnicza to też pieniądz?
- czy pieniądze papierowe i monety kiedyś znikną?
- czy można wydrukować więcej pieniędzy?
- czym jest inflacja i hiperinflacja?
- dlaczego euro ma zmienną wartość?
- co to są podatki?
- czy podatki we wszystkich krajach są takie same?
- dlaczego państwo nie zakaże sprzedaży alkoholu i papierosów, skoro są szkodliwe?
- czym są raje podatkowe?
- jakie były dziwne podatki dawniej i dziś?
- czy można nie płacić podatków?
- czym jest szara strefa?
- co oznacza pranie brudnych pieniędzy?
- co to jest budżet domowy?
- co to jest gospodarstwo domowe?
- co się dzieje, jeśli w budżecie domowym jest za mało pieniędzy?
- skąd wziąć pieniądze?
- dlaczego na jednych inwestycjach się zarabia, a na innych traci?
- dlaczego państwo zmusza obywateli do oddania pieniędzy na emeryturę?
- dlaczego jedni ludzie zarabiają więcej, a inni mniej?
- co jest lepsze: praca na etacie czy własna firma?
- kto w Polsce zarabia najwięcej, a kto najmniej?
- co to jest budżet państwa i skąd się biorą w nim pieniądze?
- co to jest dziura budżetowa i czy można ją załatać?
- co się dzieje, jeśli państwo nie może oddać pieniędzy?
- co to jest gospodarka?
- jak rozwijać gospodarkę?
- co to jest globalizacja?
oraz wiele innych pytań i odpowiedzi, na które nawet dorośli nie znają odpowiedzi znajdziemy w tej książce.
Wydana w twardej oprawie, jak zresztą inne książki z tego cyklu zawojują umysłami nawet wybrednych czytelników w każdym wieku.
Serdecznie polecam.

Czytelnik dowie się:
- skąd się wzięły pieniądze?
- czy wymiana...

396 użytkowników ma tytuł Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

Okładka książki Kurzol. Komu burczy w brzuchu? Boguś Janiszewski, Nikola Kucharska
Kurzol. Komu burczy w brzuchu? Boguś Janiszewski, Nikola Kucharska
Okładka książki Którędy na Grunwald? Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik
Którędy na Grunwald? Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik
Okładka książki Relacje. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Relacje. To, o czym dorośli Ci nie mówią Boguś Janiszewski, Max Skorwider
Okładka książki Czy Krzyżacy to fajni chłopacy? Boguś Janiszewski, Agnieszka Jankowiak-Maik, Max Skorwider
Boguś Janiszewski
Boguś Janiszewski
Absolwent Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Pisarz, nauczyciel, ekspert związany ze środowiskiem edukacji niepublicznej. Autor licznych, stworzonych wspólnie z ilustratorem Maksem Skorwiderem popularnonaukowych książek dla dzieci z serii „To, o czym dorośli ci nie mówią”: „Ekonomia” „Polityka”, „Mózg”, „Kosmos”, „Sztuczna Inteligencja”, “Wirus i inne drobne ustrojstwa”, „Klimat”, „Sex”, „Bóg”, a także „Rewolucje”, „Mury” i „Wojny”. Dla Wydawnictwa Agora dla dzieci i Fundacji ISKIERKA wspólnie z Maksem Skorwiderem stworzył charytatywnie książkę-cegiełkę „O, choroba”, pomagającą dzieciom z chorobami nowotworowymi. Z ilustratorką Nikolą Kucharską tworzy serię o Kurzolu („Kurzol. Gdzie się podział sen?”, „Kurzol. Strach się bać!”).

Mała Nina Sophie Scherrer
Mała Nina
Sophie Scherrer
"Mała Nina" to książka pisana z perspektywy dobrodusznej, pomysłowej, ciekawej świata dziewczynki. Rezolutna, ośmioletnia Nina wraz z przyjaciółką Luizą przeżywa przeróżne przygody, psoci i dojrzewa. W książce są nieduże, dość ładne rysunki przedstawiające wizerunek głównej bohaterki. Przez dziewięć rozdziałów mamy okazję ją całkiem dobrze poznać. Nina przygotowuje się do chrzestu oraz komunii, i łatwo się domyślić, że uroczystości nie przebiegną zgodnie z planem dorosłych, w związku z krnąbnym charakterkiem dziewczynki. Są też dziecięce pytania - z czego składają się anioły, jak wyglądają, dlaczego mogą latać, gdzie jest Bóg. Nina aktywnie korzysta z życia, bawi się, doświadcza, podejmuje się wielu wyzwań, choć nie zawsze wyciąga logiczne wnioski ze swych błędów. Dużo rozmyśla o wielu ważnych sprawach świata dorosłych. Ponieważ rodzice jedynaczki są po rozwodzie, podwójnie świętuje wszystkie okazje, dostaje dwa razy więcej prezentów i otrzymuje dwa razy więcej uwagi. Dziewczynka kupuje zwierzątko, bo tak jak kumpelka chce mieć świnkę morską, i nazywa ją Wangogiem. Opiekuje się nią (nawet ją chrzci jak statek... szampanem),przygotowuje jej posiłki, zabawia, ale niestety jest świadkiem śmiertelnego wypadku zwierzaka. Dla rodziców to dobry pretekst, by porozmawiać z dzieckiem o trudnych sprawach, jak śmierć, rozstanie, smutek. Od innych opowiadań dla dzieci ta książeczka wyróżnia się bardziej luzackim podejściem bohaterów do życia, humorem, choć jest też kontrowersja dla osób wierzących - profanacja hostii, którą Nina chce wynieść z kościoła i używać jako talizmanu w postaci zakładki do książki. Wszystkie historie opisane są z humorem i refleksją a małej Niny nie sposób nie polubić.
Melissa Tygrys - awatar Melissa Tygrys
Drzewo życzeń Katherine Applegate
Drzewo życzeń
Katherine Applegate
Spodziewałam się po tej książce jakiejś typowej baśni dla dzieci czy bajki na przeczytanie na dobranoc. Więc kiedy zagłębiłam się w historię, z zaskoczenia uniosłam brwi. Książka przedstawia nam od samego początku, z czym będziemy się mierzyć i z jakiego punktu będziemy obserwować. A właściwie — od kogo będziemy tę historię słuchać, ponieważ w tej książce nie jesteśmy obserwatorami wydarzeń, a raczej słuchaczami. Drzewo życzeń opowie nam jak się nim stało, jak mierzy się z pewnymi regułami i pewną dwójką dzieci. Wokół nich będziemy błądzić i im kibicować. A dlaczego mówię my? Ponieważ drzewo nie zwraca się tylko do mnie (np. drogi czytelniku) tylko do wszystkich, którzy go słuchają (“Może zastanawiacie się,...”). Jednak pod koniec to się zmienia i ta zmiana mocno uderza. Mogę też rzec, że sama się wcieliłam w drzewo. Wszystkie niepowodzenia i sukcesy jakie się pojawią u drzewa odebrałam jakby były moje własne. Czas na fabułę. Jest jak kot — raz chodzi tam i z powrotem, i nagle skręca gdzieś indziej, a czasem zatrzymuje się i wyleguje w jednym miejscu. Inaczej, jest ona ciekawie przedstawiona i łapała mnie, nie chcąc mnie puścić. Sama w sobie jest też ważną rzeczą dla człowieka, ponieważ przedstawia różne jego aspekty. Jednak nie będę się zbytnio rozpisywać na ten temat, bo na tyle książki jest napisane: “Zabawna i ciepła historia o inności i tolerancji”. Zdanie jest w stu procentach prawdziwe. Książka ma w sobie też obrazki i zwykle w innych lekturach mi przeszkadzają, jednak w tej nie były problemem. I nie chodzi tylko o ich cudowny wygląd. One faktycznie dodają wyjątkowości historii, a przy ostatnim z nich, brzuch mi się zacisnął i prawie się popłakałam. I nie tylko przez rysunki, ale miałam chwile kiedy i litery dawały mi takie doznania. Relacje między bohaterami wywoływały u mnie uśmiech i niekiedy się z nich śmiałam (w dobrym sensie),ale tu zostawię lukę dla czytelnika jakie one były. Podsumowując. Książka jest dla każdego. Dziecko, nastolatek, dorosły, czy osoba starsza. Każdy z nich coś wyciągnie i (myślę) że nie będzie się nudził. Ja sama zapewne wrócę do niej niejeden raz. Dziękuję autorce za napisanie tak niezwykłej książki.
Bóbr - awatar Bóbr
ocenił na101 miesiąc temu
Sen Alicji, czyli jak działa mózg Jerzy Vetulani
Sen Alicji, czyli jak działa mózg
Jerzy Vetulani Maria Mazurek Marcin Wierzchowski
Miałam sen, piękny sen… Ale gdy tylko otworzyłam oczy pozostały po nim tylko miłe wspomnienie i nic więcej. Nocne fantazje mają to do siebie, że rozwiewają się tuż po obudzeniu. Jak dobrze, że sen, który przyśnił się pewnej nocy Alicji udało się uchwycić Jerzemu Vetulani i Marii Mazurek i przełożyć na przepełnioną wiedzą książkę „Sen Alicji czyli jak działa mózg”. Głównym bohaterem jej snu był nie kto inny, jak mózg, który opowiedział jej o sobie ze szczegółami, zdradzając wiele swoich sekretów. Alicja, a czytelnik wspólnie z nią, dowiaduje się jaką rolę pełni mózg, jak jest zbudowany i która jego część odpowiada za jakie działania, czym jest pamięć i jakie są jej rodzaje, jak przekazywane są informacje w mózgu i wiele innych ciekawych rzeczy. Ta intrygująca opowieść toczy się w formie dialogu pomiędzy dziewczynką a jej mózgiem. I chociaż pojawia się w niej wiele trudnych nazw, wszystkie one zostały klarownie wyjaśnione. Układ treści, liczne dymki i ilustracje zawierające również infografiki sprzyjają zapamiętywaniu informacji, a jednocześnie sprawiają, że książka jest przyjemna w odbiorze. Autorzy i ilustrator z chęcią sięgają też po dowcip, który nadaje całości lżejszy wydźwięk. Specyficzna kreska Marcina Wierzchowskiego nie odwraca uwagi od treści, a stanowi jej przyjemne dla oka uzupełnienie. Stonowana, chociaż ciemna kolorystyka nawiązuje do pory dnia, w której toczy się akcja, a być może ma odzwierciedlać pobyt w organizmie? „Sen Alicji…” to fascynująca lektura, która dosłownie otwiera głowę i oferuje naprawdę solidną porcję wiedzy. Będzie doskonałą pozycją dla wszystkich ciekawskich świata dzieciaków, ale też jako wyjątkowo przyjemne źródło wiedzy, gdy niezbędne będzie jej nabycie czy uzupełnienie przed sprawdzianem. Uwaga! Teraz ta i pozostałe książki z serii o Alicji dostępne są w formie słuchowiska, więc jeżeli wolicie taką formę spędzania czasu lub utrwalania wiedzy, to jest nic, tylko łapać za słuchawki i delektować się mądrą i przyjemną lekturą.
poczytajmy_razem - awatar poczytajmy_razem
Machiną przez Chiny Łukasz Wierzbicki
Machiną przez Chiny
Łukasz Wierzbicki
Wierzbicki Łukarz to absolutny mistrz w pisaniu opowieści biograficznych dla dzieci o niesamowitych podróżnikach, którzy przeszli do historii. W książce "Machiną przez Chiny" przedstawił losy Haliny i Stacha Bujakowskich, którzy niegdyś odbyli fascynującą, pełną niebezpieczeństw motocyklową podróż poślubną do Chin. Świeżo poślubieni małżonkowie w czasie swej wyprawy doświadczyli niemalże wszystkiego. W Turcji spotkali chłopaka, który marzył o tym, żeby się oświadczyć pewnej dziewczynie pięknej niczym słońce. Stach by mu to umożliwić ofiarował zakochanemu bez opamiętania chłopakowi swój ślubny garnitur. Z kolei pewien sprytny malec z Bombaju o imieniu Iqbal wskazał podróżnikom drogę do gaju kokosowego. I tak z każdym kolejnym kilometrem Halina i Stach napotykali na swej drodze, w przeróżnych zakątkach szerokiego świata, nowych przyjaciół. Uśmiechniętych, serdecznych, dzięki którym nie zginęli z głodu, chłodu oraz pragnienia. A było ich naprawdę wielu. Poczynając od Hindusa znad Gangesu i troskliwej siostrze Assuncie, przez gościnnego i mądrego On Sam-Je z porcelanowego pałacu, a skończywszy na sympatycznym dzikusie Iko z tropikalnego lasu. To dzięki ich pomocy udało im się dotrzeć do upragnionego celu - Szanghaju. Była to super wyprawa, która dziś nie zachwyciłaby zapewne nikogo, ale wtedy była czymś wprost niewyobrażalnym. Polecam wszystkim tą interesującą historię.
Iska - awatar Iska
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią

Dla kogo jest ta książka?
[...] 10-14 lat:
Jesteście naszymi ulubieńcami. Młodzi, otwarci na świat, samodzielni. Zadajecie coraz więcej pytań i chcecie wiedzieć, co jest grane. Poza tym rozumiecie już, że szkoła nie nauczy Was wszystkiego, co jest w życiu naprawdę ważne. Wiecie, że dorośli nie zawsze mają rację i często sami wielu rzeczy nie wiedzą. Właśnie takich czytelników potrzebujemy.

Dla kogo jest ta książka?
[...] 10-14 lat:

Rozwiń
Boguś Janiszewski Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią Zobacz więcej

Co sprawia, że gospodarka działa?
To ważne pytanie. Wszystko zaczyna się od tego, że ludzie wciąż czegoś potrzebują. Ciągle, ale to ciągle czegoś chcemy. I z tego chcenia bierze się działanie. Bo jak czegoś chcemy, to trzeba coś zrobić, żeby to mieć. A jak już to mamy, to na moment jest super, ale za następną chwilę chcemy czegoś nowego. I znowu trzeba coś zrobić, żeby to mieć. Cała gospodarka, biznes, giełdy, banki, handel, pieniądze, kryzysy, kredyty, promocje i wyprzedaże wzięły się właśnie z takiego chcenia.

Co sprawia, że gospodarka działa?

Rozwiń
Boguś Janiszewski Ekonomia. To, o czym dorośli ci nie mówią Zobacz więcej