Piotr i Judasz dwie historie i Milosierdzie
Szymon Piotr i Judasz Iskariota. Sporo ich łączyło. Przede wszystkim fascynacja Mistrzem i Jego miłość. Obydwóch Jezus umiłował do końca. Mieli jedno powołanie ten sam wybór życiowy wspólnotę uczniów i misję. I Piotr i Judasz posiadali władzę leczenia wszelkich chorób. Obaj doświadczyli także kryzysu powołania rozczarowania Jezusem, buntu, odejścia od Mistrza. Ale tylko Piotr wrócił do Jezusa... PRAWDZIWA LEKCJA ŻYCIA I MIŁOSIERDZIA.
Kup Piotr i Judasz dwie historie i Milosierdzie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Piotr i Judasz dwie historie i Milosierdzie
28 użytkowników ma tytuł Piotr i Judasz dwie historie i Milosierdzie na półkach głównych- Przeczytane 16
- Literatura polska (1800-1990) 1
- Rozwój Duchowy/Religie/Filozofia 1
- Duchowość 1
- 2020 1
- O chrześcijaństwie 1
- Moje 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piotr i Judasz dwie historie i Milosierdzie
Jakie skojarzenia przychodzą Wam do głowy, gdy myślicie o Piotrze i Judaszu?
A Judasz?
„To zdrajca!” - myślałam o nim zawsze z pogardą.
Tymczasem ks. Krzysztof Wons zaprasza nas w swojej książce do spojrzenia na obu uczniów Jezusa z empatią i przez pryzmat Słowa Bożego. Z bliska. Bez jakichkolwiek uprzedzeń, etykietkowania i z góry ustalonych opinii. Mało tego! Pozwala przejrzeć się w ich historiach jak lustrze, dostrzegając w nich swoje własne wybory, słabości i przede wszystkim działanie Bożego miłosierdzia.
Już na początku lektury zaskoczyło mnie to, jak wiele łączyło Piotra z Judaszem. Począwszy od fascynacji Mistrzem, przez ich powołanie, tę samą wspólnotę i misję, a skończywszy na ich kryzysie, zdradzie i upadku. Ale „Piotr wrócił do Jezusa. Judasz nie potrafił. Pierwszy oddał życie za Niego, drugi odebrał sobie życie. Męczennik i samobójca”.
Uświadomiłam sobie szybko, jak bardzo stereotypowa i krzywdząca była moja opinia o Judaszu i jak mocno idealizowałam Piotra. Po wejściu z ks. Wonsem na drogę „lectio divina” zobaczyłam, że historia obu apostołów jest złożona i pełna tajemnic. Tylko Słowo może nam ujawnić choć skrawek prawdy o nich, bo całej nigdy nie poznamy. Warto jednak pamiętać, że „Jezus umiera za wszystkich, także za Judasza!”
Zachęcam więc Was do lektury tej niewielkiej książeczki, która otwiera oczy serca nie tylko na prawdę o obu apostołach, ale przede wszystkim na potęgę Bożego miłosierdzia!
Do mnie przemówiła! I to bardzo😇
Jakie skojarzenia przychodzą Wam do głowy, gdy myślicie o Piotrze i Judaszu?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam szczerze, że w moich oczach Piotr był zawsze liderem Apostołów, „skałą” i pierwszym papieżem.
A Judasz?
„To zdrajca!” - myślałam o nim zawsze z pogardą.
Historia dwóch upadków i jednego podniesienia. Niuanse, na które normalnie nie zwraca się uwagi. Judasz - złodziej ? Rybak - Skałą ! Szymon - Piotr - Galilejczyk. Judasz - Judejczyk z Keriotu - 10 km od Hebronu i 36 km od Jerozolimy. Judasz - jedyny z Judei (gdzie Jerozolima),reszta apostołów - to Galilejczycy ! Żaden z proroków nie pochodził z Galilei. Bardzo wartościowa pozycja, jak najbardziej godna polecenia ! Wydaje mi się jednak, że Judasz wydając Jezusa powinien był się liczyć z tym, że skończy się to śmiercią Tego, którego wydaje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBałam się trochę zabrać za tą książkę. Nie znałam autora i wystraszyłam się, że nie będzie dla mnie ona zrozumiała. Nic bardziej mylnego. Porywająca książka aż ciężko się oderwać. My też mamy w sobie coś z Piotra i z Judasza. Pytanie co z tym zrobimy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdpowiedziała na moje pytania jak zyc jak umierać aby nie zostać potępionym..kazdy chyba katolik powinien zastanowić się nad tym gdyz moze zaskoczę ale w tym życiu nic nie jest tak pewne jak śmierć..a o tym tak mało sie mysli.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspanial historia pokazuje portret psychologiczny kazdego z nich..porywajaca w sumie dla kazdego..zapewne moze sie ta wiedza kiedys przydac