Co się zdarzyło Baby Jane?

Okładka książki Co się zdarzyło Baby Jane? autora Henry Farrell, 8389064855
Okładka książki Co się zdarzyło Baby Jane?
Henry Farrell Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Seria: Dobra Powieść kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Dobra Powieść
Whatever happened to Baby Jane?
2004-01-01
2004-01-01
2013-10-01
Violetta Dobosz, Agnieszka Rolka

Kup Co się zdarzyło Baby Jane? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Co się zdarzyło Baby Jane?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co się zdarzyło Baby Jane?

Lata temu oglądałam film Roberta Aldricha (na podstawie tej książki),który zafundował mi senne koszmary z Bette Davis w roli głównej. Nadal boję się tej strasznej, starej kobiety w upiornym makijażu, który miał zrobić z niej z powrotem gwiazdę sprzed lat. Co ciekawe, Bette Davis wcale nie była wtedy stara (cóż to - 54 lata!),ale w moim nastoletnim postrzeganiu wydawała się staruszką.
Po latach po raz pierwszy sięgnęłam do książki i... bałam się prawie tak samo!

Przerażająca jest ta opowieść o siostrach - dziecięcej gwieździe, której sława skończyła się, gdy zaczęło dojrzewanie i aktorce, która sławę osiągnęła w dorosłości, ale dramatyczny wypadek ją przekreślił. Skazane na siebie stare kobiety, zamknięte w ogromnym domu, niemal bez kontaktu ze światem. Jedna nie może chodzić, druga to wykorzystuje. Jedna ma tajemnice, druga pogrąża się w szaleństwie. Napięcie rośnie, straszne rzeczy się dzieją, a wszystko zmierza ku finałowi, czyli katastrofie.
W tym psychologicznym horrorze autor poruszył kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim życie dziecięcych gwiazd po tym, gdy krótka kariera się kończy. Rywalizację sióstr. Obowiązek wynikający z litości lub poczucia winy. Przemoc psychiczną.
To nie jest wybitna proza, ale dała mi sporo satysfakcji. Nie mogłam się oderwać, bałam się momentami bardzo i... raczej nie obejrzę filmu po raz kolejny. Po tylu latach od seansu, podczas lektury nadal miałam przed oczami twarz Bette Davis, wymalowaną jak porcelanowa lalka, tyle że makijaż - rozmazany, przesadzony, przypominał bardziej klauna z horroru...

Będąc nastolatką, obejrzałam stary, z 1962 roku, czarno-biały film: „Co się zdarzyło Baby Jane”. Pamiętam, że mocno utkwiła mi w pamięci scena próby dostania się jednej z głównych bohaterek - kaleki, Blanche Hudson, do telefonu . Musiała ona z piętra zejść po balustradzie na parter , gdzie właśnie telefon był jej ostatnią deską ratunku.

I teraz, po kilkunastu latach, ten motyw, skrawek filmu powrócił do mnie. Zapragnęłam znów zobaczyć ten film. Jakież było moje zdziwienie, kiedy w napisach początkowych ujrzałam notatkę, że film jest oparty na powieści .
Od razu zacząłem szukać pierwowzoru literackiego, i się udało😉 Znalazłam, kupiłam, przeczytałam👍

I jestem zachwycona piórem autora! 😍
Jest to thriller psychologiczny, który ukazuje relację dwóch sióstr. Relacja ta jest bardzo toksyczna, ale nieunikniona, bowiem Blanche i Jane mają jedynie siebie (rodzice zmarli).
Nienawiść Jane do młodszej siostry podyktowana jest obowiązkiem opieki nad niepełnosprawną Blanche (która uległa wypadkowi). Ale nie tylko… Tu chodzi jeszcze o zazdrość. I to ogromną, przeolbrzymią. Bowiem w pewnym momencie losy tych dwóch bohaterek się odwróciły…
Babe Jane, która przez krótki czas była oczkiem w głowie „Tatusia” zniknęła ze światka artystycznego . Natomiast Blanche stała się prawdziwą gwiazdą filmową. Wszyscy ją uwielbiali, grała wspaniałe role… I tu jest tzw clou problemu- ta narastająca siostrzana zazdrość i zawiść …
Autor pokazuje stopniową degradację jednej z sióstr. W niesamowity sposób buduje napięcie a czytelnik śledzi losy biednej Blanche i trzyma kciuki, by przeżyła te psychiczne i cielesne tortury/upokorzenia…
Kiedy wydaje się, że ludzie z otoczenia (bo są tacy, np. sąsiadka lub pomoc domowa, która przychodzi raz w tygodniu) mogliby pomóc Blanche, to autor po mistrzowsku lawiruje na kartach powieści i przedłuża (dzięki licznym opisom) momenty grozy i nadziei u czytelnika.
Ale zakończenie i tak zaskakuje😉 I pozostawia czytelnika w lekkim zawieszeniu.
W moim odczuciu, film bardzo dobrze odwzorowuje klimat książki. Oczywiście są pewne różnice, ale zarówno książka, jak i film wspaniale pokazują relację sióstr. Odbiorca czuje niepokój i strach.
Jestem zdecydowanie na tak. Ocena 10/10. Dla mnie to „klasyka gatunku”👍😉

I teraz, po kilkunastu latach, ten...

Świetna, choć surowo klasyczna powieść, REWELACYJNA ekranizacja i PRZEREWELACYJNY serial, oparty na historii powstawania filmu.

Wszystko to sprawiło, że choć nie jestem zakochana w powieści, bardzo realistycznej i majacej urok klasycznych, nieoczywistych opowieści grozy /coś w stylu Tramwaj zwany pożądaniem/ to jestem zakochana w roli Baby Jane Hudson w filmie pod tym samym tytułem, bardzo w stylu Hitchcocka, granej przez Bette Davis, super zagranej , kolei w serialu Konflikt. Bette i Joan przez Susan Sarandon i pełna podziwu dla prawie niewidocznej roli siostry - Blanche Hudson, granej przez Joan Crawford, PRZEZAJEBIŚCIE MEGA NA MAXA zagranej przez jedną z najlepszych aktorek wszechczasów - Jessicę Lange!!!

Polecam bardzo zapoznać się z całością w odpowiedniej kolejności: najpierw powieść, potem film, a na koniec wisienka na torcie - serial!

294 użytkowników ma tytuł Co się zdarzyło Baby Jane? na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Co się zdarzyło Baby Jane? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Co się zdarzyło Baby Jane?

Cytaty z książki Co się zdarzyło Baby Jane?

Dodaj cytat z książki Co się zdarzyło Baby Jane?