Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych

- biznes, finanse
- How to Measure Anything: Finding the Value of Intangibles in Business
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Urszula Zinserling
Wszystko można zmierzyć. To śmiałe zapewnienie stanowi klucz do rozwiązania wielu problemów w biznesie i w ogóle w życiu. Mit, że pewne rzeczy są niewymierne, jest przyczyną znaczącego odpływu środków finansowych z krajowej gospodarki, publicznej opieki społecznej, ochrony środowiska, a nawet z obrony narodowej. Jest wielce prawdopodobne, że jakaś część twojego życia lub obowiązków zawodowych ponosi ogromne straty z powodu nieprzeprowadzenia pomiaru przez ciebie, twoją firmę, a nawet twój rząd.Książka Pomiar uniwersalny odkrywa przed czytelnikiem moc dokonywania pomiaru, aby pomóc nam zrozumieć biznes i świat w ogóle. Autor sięga do prostych koncepcji, aby zilustrować praktyczne, a przy tym intuicyjnie łatwe zastosowanie zaawansowanych technik statystycznych. Z tej wnikliwej i zajmującej pracy dowiesz się, jak mierzyć te aspekty twojego biznesu, które do tej pory uważałeś za "niewymierne", takie jak zwrot z inwestycji technologicznych, elastyczność organizacyjna, satysfakcja klienta, ryzyko związane z technologią. Dzięki przykładom, które skłonią cię do przeprowadzenia pomiarów, nawet jeśli początkowo wydaje się to niemożliwe, książka zapozna cię z zasadniczymi etapami mierzenia wszystkiego, a zwłaszcza niepewności i ryzyka.Nie czekaj, zajrzyj do środka i poznaj:* Trzy powody, dla których rzeczy wydają się niewymierne, a wcale takie nie są* Inspirujące przykłady, kiedy pozornie niemożliwych pomiarów dokonano zaskakująco prostymi metodami* Sposób obliczania wartości informacji, który wykaże, że prawdopodobnie mierzyłeś dotychczas niewłaściwe rzeczyDowiedz się:* Jak nie mierzyć ryzyka* Jak dokonać pomiaru ?miękkich? kwestii, takich jak szczęście, satysfakcja, jakość i wiele innych* Jak udoskonalić osądy ekspertów, aby stały się skutecznymi, wystandaryzowanymi narzędziami pomiaru* Jak korzystać z internetu, by służył ci jako narzędzie pomiaruPomiar uniwersalny to gruntowne źródło z analizami przypadków i uzupełniającą treściwą stroną internetową, z której można zaczerpnąć przykłady oparte na arkuszach kalkulacyjnych. Książka pokazuje, jak jej autor, Douglas Hubbard - twórca Ekonomii Informacji Stosowanej - zastosował swoje podejście w różnych branżach. Przekonasz się, że każdy problem, bez względu na trudność, niedookreślenie lub niepewność nadaje się do zmierzenia z wykorzystaniem sprawdzonych metod. To przejrzysta i przystępna książka, do której będziesz wielokrotnie wracać - bez umiaru.O AUTORZEDOUGLAS W. HUBBARD to wynalazca Ekonomii Informacji Stosowanej (Applied Information Economics - AIE),metodologii pomiaru stosowanej w portfelach IT, mediach rozrywkowych, logistyce wojskowej, portfelach firm badawczo-rozwojowych i w wielu innych dziedzinach, gdzie poważne decyzje opierają się na czynnikach z pozoru trudnych lub niemożliwych do zmierzenia. To cieszący się światową sławą ekspert w dziedzinie pomiarów, analiz decyzji oraz zarządzania ryzykiem, a także popularny prelegent na licznych konferencjach. Pisze artykuły do "InformationWeek", "CIO Enterprise", "Architecture Boston", "Analytics" oraz "OR/MS Today". Jest również autorem książki The Failure of Risk Management: Why It's Broken and How to Fix It (Porażka zarządzania ryzykiem: dlaczego nie działa i jak to naprawić).OPINIEHubbard zrobił furorę tym, że odkrył sposoby, jak zmierzyć rzeczy, które inni uważali za niewymierne. Jakość? Wartość pracy zdalnej? Korzyści z większych zabezpieczeń IT- Publiczny wizerunek firmy - Mówi, że tego można dokonać i to bez rozbijania banku (...) Jeśli chcecie, by wasze projekty przyjmowano z otwartymi ramionami, koniecznie zajrzyjcie do tej książki.magazyn "Computer World"Książka Douga Hubbarda to cudowny przewodnik po świecie zdrowego pomiaru, służącego uzasadnianiu kompleksowych projektów i zarządzaniu nimi. To obowiązkowa lektura dla każdego, kto zajmuje się minimalizowaniem ryzyka związanego z planowaniem kapitałowym, decyzjami inwestycyjnymi oraz zarządzaniem programami.Jim Flyzik, były rządowy dyrektor ds. IT, doradca techniczny Białego Domu, powołany do Galerii Sław magazynu "CIO"
Kup Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych w ulubionej księgarni
Oceny książki Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych
18 użytkowników ma tytuł Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- 1 ↥⬆↥ 1
- Chcę przeczytać - biblioteka UJ 1
- Chcę przeczytać - kupno 1
- Plemię mentorów 1
- Biznes, finanse 1
- Mam-do przeczytania 1
- Poszukuję 1
Cytaty z książki Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych
Dodaj cytat z książki Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomiar uniwersalny. Odkrywanie w biznesie wartości niematerialnych
W najlepszych momentach książka jest niezwykle pouczająca i użyteczna.
Niestety, cierpi na typowe przypadłości amerykańskiej literatury dla klasy menedżerskiej - arogancja, przekonanie o własnej doskonałości, argumentacja w złej wierze. Autor dorzuca też coś od siebie, czyli poglądy etyczne postawione na głowie. A przy tym na tle swojego gatunku jest dość wyjątkowa, gdyż tutaj faktycznie niemal każdy akapit wprowadza nową, wartą uwagi myśl.
Warto przeczytać, ale trzeba się przygotować na zgrzytanie zębów przy niektórych fragmentach.
(Opinia dotyczy wydania trzeciego w j. angielskim, z 2014 roku)
W najlepszych momentach książka jest niezwykle pouczająca i użyteczna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, cierpi na typowe przypadłości amerykańskiej literatury dla klasy menedżerskiej - arogancja, przekonanie o własnej doskonałości, argumentacja w złej wierze. Autor dorzuca też coś od siebie, czyli poglądy etyczne postawione na głowie. A przy tym na tle swojego gatunku jest dość wyjątkowa, gdyż...