Warszawa. Dzieje fortyfikacji
Dzieje fortyfikacji Warszawy wyraźnie wskazują, że prawdziwe są słowa
wybitnego rosyjskiego fortyfikatora Konstantego Wieliczki, który podczas
odczytu 5 grudnia 1921 roku powiedział siła twierdzy zależy nie od siły
dział i fortów, lecz od ducha załogi i wartości komendanta twierdzy.
Warszawa wielokrotnie dowiodła szczególnie w 1794 i 1939 roku że
Wieliczko miał rację. Rosjanie w sierpniu 1915 roku oddali potężną
twierdzę Warszawa praktycznie bez wystrzału, natomiast doraźnie
zorganizowana obrona we wrześniu 1939 roku, wsparta wielkim patriotyzmem
i heroizmem obrońców i ludności cywilnej, wytrzymała niemieckie
oblężenie przez trzy tygodnie. Podobnie było latem 1794 roku, gdy lud
Warszawy pod dowództwem zdolnego i zdecydowanego generała Tadeusza
Kościuszki zmusił do odstąpienia połączone wojska prusko-rosyjskie.
Książka Lecha Królikowskiego to nie tylko kompendium wiedzy dla
varsavianistów, ale przede wszystkim prezentacja fortyfikacji
warszawskim jako przykładu wybitnych rozwiązań
achitektoniczno-urbanistycznych.
Kup Warszawa. Dzieje fortyfikacji w ulubionej księgarni
Oceny książki Warszawa. Dzieje fortyfikacji
22 użytkowników ma tytuł Warszawa. Dzieje fortyfikacji na półkach głównych- Chcę przeczytać 14
- Varsaviana 2
- Przeczytane 2024 2
- WARSZAWA 1
- Do kupienia 1
- 03 Może 1
- W pierwszej kolejności 1
- Historyczne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawa. Dzieje fortyfikacji
Zeszły rok był dla mnie bardzo ciężki, trudno jest się pogodzić z odejściem ukochanej istoty. Pozostały przeczytane książki, o które wypada uzupełnić półki pamięci. Trochę dla własnej potrzeby, trochę dla innych Czytelników, bo może ktoś zechce się nad wybranymi tytułami chwilkę zatrzymać.
Książkę o fortyfikacjach warszawskich znalazłem przed laty w bardzo zacnej księgarni Pelta (chyba już nieistniejącej). To było niegdyś stałe miejsce moich „nawiedzin” podczas wizyty w Warszawie. O umocnieniach Stolicy wiedziałem bardzo mało, a ta publikacja uporządkowała, a przede wszystkim poszerzyła moją wiedzę na ten temat. Wprawdzie wstępne strony poświęcone prapoczątkom grodu były niezbyt wartkie i w dużej części oparte na domysłach, ale już rozdziały poświęcone czasom Wazów oraz powstaniu kościuszkowskiemu wypadły bardzo ciekawie. Wydanie bardzo solidne, w twardej oprawie, opatrzone sporą ilością szkiców oraz zdjęć. 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę o fortyfikacjach warszawskich znalazłem przed laty w bardzo zacnej księgarni...