Sztuka rysowania

hobby
Sztuka rysowania
2018-01-01
2018-01-01

Kup Sztuka rysowania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sztuka rysowania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka rysowania

Ładnie wydana książka, w przystępny sposób tłumaczy zawiłości rysunku. Ale sama teoria nie wystarczy, trzeba jeszcze wytrwałości, żeby ćwiczyć rękę ;-)

Idealna książka do nauki rysowania. Można się z niej wiele nauczyć. Polecam!

Idealna książka do nauki rysowania. Można się z niej wiele nauczyć. Polecam!

Książka jest bardzo dobra, przykłady są ładne. Informacje zawarte w niej są bardziej ogólne, ale wystarczą do nauczenia się podstaw rysunku, rysowania z natury :)

158 użytkowników ma tytuł Sztuka rysowania na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Sztuka rysowania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sztuka rysowania

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Jak malować. Akwarela olej pastel akryl Helen Douglas-Cooper
Jak malować. Akwarela olej pastel akryl
Helen Douglas-Cooper
Książka podzielona na 4 części: akwarela, pastele, farba akrylowa i farba olejna. W poszczególnych rozdziałach znajdziemy m.in. opisy metod korzystania z poszczególnych materiałów podczas malowania, narzędzia, którymi się najlepiej posługiwać by osiągnąć dany efekt. Autorka podpowiada nam z jakich korzystać pędzli, farb czy płócien by móc stworzyć inny obraz lub po prostu zaoszczędzić. Ogólnie są to wskazówki dla początkujących i podpowiedzi profesjonalistów np. jak zamaskować swoje błędy podczas malowania, zrobić refleksy, utrwalać kolory, mieszać farby itp. Naszą uwagę jako czytelnika z pewnością przyciągną kolorowe zdjęcia wykonane na dobrej jakości papierze oraz twarda okładka, a sama pozycja jest zrobiona w formie kołonotatnika. Niestety wiele pojęć powtarza się w poszczególnych rozdziałach i to powoduje, że książka może znudzić. Jako amator podczas malowania posługuję się głównie akwarelą oraz pastelami i często używam gąbki (przy akwarelach) dla stworzenia efektu liści na drzewach. Zagadnienia dotyczące płynu maskującego czy sgraffito nie są mi również obce. Pozycja ta nie spowoduje, że staniemy się od razu mistrzami malarstwa, ale może sprawi, że zaczniemy rozwijać swoje (być może) często ukryte talenty. :) Polecam początkującym, by mogli się trochę zaznajomić z poszczególnymi technikami tworzenia swoich dzieł. Profesjonalistom i osobom, które wiedzą sporo na temat malowania stanowczo odradzam, gdyż prawdopodobnie nie znajdą w tej książce nic czego, by już sami wcześniej nie wiedzieli.
AuroraBorealis - awatar AuroraBorealis
Super - Student Olav Schewe
Super - Student
Olav Schewe
#superstudent to poradnik dla wszystkich uczniów i studentów. Pomoze wam zrozumieć jak skuteczniej i wydajniej możemy przyswoić wiedzę , robiąc to szybciej i przyjemniej. . Poradnik czyta się lekko. Jest bardzo przejrzysty. Znajdziemy w nim śmieszne ilustracje i mnóstwo przydatnych porad. Treść jest przedstawiona w sposób ubarwiony i ciekawy. Książka podzielona jest na trzy części : W pierwszej "ucz się skuteczniej" poznamy wszystkie tajniki. Jak sporządzić wartościowe notatki , znaleźć czas na naukę i skorzystać z niego w stu procentach. Poznasz również metody szybkiego czytania i zapamiętywania. . Ile razy zdażyło sie wam, że na wykładach zamiast słuchać i sie skupić na danym temacie, oglądacie Facebooka ,Instagrama itd? Uczycie się, ale poglądając nom stop w telefon. Pewnie niejednokrotnie (ja przynajmniej tak mam, "a tylko coś zerknę ") .Technologia to w dzisiejszym świecie idealny pochłaniacz czasu i rozpraszacz naszego mózgu ,dlatego niekiedy uczymy się jednego rozdziału godzinę i nic nie umiemy 😂 Autor uświadomi wam jak nauczyć się więcej ,poświęcając mniej czasu.Niemozliwe? A jednak. Jaki jest złoty środek? Nowe nawyki ,nowe sposoby nauki ,silna wola , zawzietosc i dentermiancja. To tak niewiele ale można odnieść ogromne sukcesy. Druga część jest poświęcona na lepsze przygotowanie się do odpowiedzi ustnej, sprawdzianu czy egzaminu. Uświadomi jak lepiej wypaść w stresowej sytuacji. Podejście i sposoby na zaliczenie egzaminów . W trzeciej części autor uświadamia nam jak ważna jest motywacja, samodyscyplina i wprowadzenie nowych nawyków. Jak sposób naszego myślenia może wpłynąć na dążenie do celów. I to jest chyba najtrudniejsza część do realizacji. Jednak żeby cokolwiek zmienić, musimy "CHCIEĆ". . Poradnik bardzo przydatny i na pewno nie jedną radę Olava wezme do serca. Należę raczej do osób "na ostatnia chwilę " 😑a zbliża się mój czas do wyboru tematu i pisania pracy podyplomowej. Więc chyba czas zastosować rady, wyłączyć telefon i ustalić plan działania 💪💪
Weronika weraanadksiazki - awatar Weronika weraanadksiazki
Czary. Jak być współczesną wiedźmą Gabriela Herstik
Czary. Jak być współczesną wiedźmą
Gabriela Herstik
“Czarostwo to działanie w zgodzie z siłami natury i ku czci Ziemi jako najwyższej matki, uzdrowicielki i boginii” - czytamy w pierwszych rozdziałach książki “Czary. Jak być współczesną wiedźmą”. Przekonajmy się dziś jakie wskazówki kryje środek. INFO: Na prawie 300 stronach pięknie wydanej pozycji przeczytamy m.in na temat wierzeń współczesnych czarownic, pracy z energią (również z czakrami),tarocie, magii glamour. Dowiemy się też co nieco o magii natury: ziemi, księżycowej, astrologicznej oraz pracy z kryształami i minerałami. W książce znajdziemy też przepisy na konkretne rytuały i wiele więcej treści które wprowadzają przyjemnie w świat czarów. MOJA OPINIA Niewątpliwą zaletą książki jest jej szeroka tematyka. Książka nawiązuje do korzeni i tradycyjnych praktyk magicznych, jak sabaty koła roku i tradycje z nimi związane jednocześnie wplatając w treści bardziej współczesne np. makijaż w formie magicznego rytuału. W przypadku rytuałów mamy konkretne kroki wraz z komentarzem, w rozdziale o tarocie poznamy nie tylko znaczenie kart, ale również rozkłady czy zasady pracy z kartami. Pozycja też zachęca do śmiałych działań i zaszczepia ducha siostrzanego wsparcia “Silne kobiety rządzą światem. I zapewne są wiedźmami”. Znajdziemy tutaj też sporą dozę self care, a moje serce skradło “Zaklęcie na zadbanie o siebie i pokochanie siebie”. Każdy temat jest bazowo, ale i solidnie wytłumaczony, co też tworzy fajną podstawę do pogłębiania wiedzy w wybranych kierunkach. Dużą wagę poświęca się tu rytuałom i to też uważam za istotny aspekt. “Czary…” to pozycja która będzie odpowiednia dla każdego kto lubi magiczne tematy, jednak najwięcej nowości znajdą tu początkujące czarownice. Wszystko przedstawione klarownie, ale i kompletnie. Całościowo “Czary” są dla mnie naprawdę bardzo dobrą pozycją, ilość informacji jest w punkt, a sama autorka jest bezpośrednia i od początku złapałam z nią świetną “więź”. Gabriela podkreśla też mocno coś co jest dla mnie kluczowe w magii - działaj zgodnie z intuicją, wybieraj praktyki które z Tobą rezonują i eksploruj własną ścieżkę!
kartomaniaczka - awatar kartomaniaczka
oceniła na81 rok temu
Depresja nastolatków. Jak ją rozpoznać, zrozumieć i pokonać Artur Kołakowski
Depresja nastolatków. Jak ją rozpoznać, zrozumieć i pokonać
Artur Kołakowski Konrad Ambroziak Klaudia Siwek
Książka napisana łatwym językiem, więc dobrze przyswajalna zarówno dla dorosłych, jak i młodzieży. Wyjaśnia ona przyczyny depresji (chociaż to sprawa drugorzędna i nieważne, dlaczego ktoś jest chory - ważne, by wyzdrowiał) oraz jej konsekwencje. Opisuje również metody walki z tą paskudną chorobą - m.in. niemal niemożliwe jest wyleczenie choroby, gdy przykładowo w domu stale występuje przemoc i dziecko panicznie boi się w nim przebywać - najpierw trzeba wyeliminować największe źródło problemów. Oczywiście żadna książka i poradnik tego typu nie zastąpią normalnego leczenia, ale według mnie polecam ją dla osób cierpiących na depresję, mających kontakt z taką osobą lub chcących bardziej wtajemniczyć się w dany temat i myślę, że jest to bardzo dobra lektura na początek. Tym bardziej, że jest tutaj mowa o depresji nastolatków, gdy zwykle książki o depresji mówią o niej w ogólnym znaczeniu dla dorosłych, nie zagłębiając się bardziej szczegółowo właśnie w daną grupę wiekową, przez co pomijają niektóre problemy, co czyni tę książkę właśnie atrakcyjnym wyborem dla rodziców, dziecka czy teoretycznie kolegów i przyjaciół nastolatków, albo nawet i starszego rodzeństwa. Z kolei osoby mające już jakieś pojęcie na temat depresji raczej nie wyciągną z niej za wiele, bo w końcu to nie jest książka naukowa i bardziej przeznaczona jest dla laików, lecz z pewnością da ona podstawową wiedzę, by móc się później jeszcze dokładniej zagłębić w temat. Książka spodobała mi się na tyle, że w przyszłości pewnie sięgnę po inne publikacje autorów.
Trawiak - awatar Trawiak

Cytaty z książki Sztuka rysowania

Dodaj cytat z książki Sztuka rysowania