Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Historycznoprawna
- 2014-03-28
- 2009-01-01
Nowoczesny i przystępny podręcznik akademicki z zakresu prawa rzymskiego, w którym autorzy ukazują naukę prawa rzymskiego w kontekście rozwoju europejskiego prawa prywatnego. Omawiają m.in. wartości i zasady prawa prywatnego na przykładzie unormowań rzymskich oraz tradycji romanistycznej od średniowiecza po współczesność, metodę jurystów rzymskich jako podstawę zrozumienia nowoczesnego dyskursu prawniczego, instytucje i modele dogmatyczne czerpiące inspiracje z prawa rzymskiego.
Nowe wydanie zostało m.in. wzbogacone o bardzo atrakcyjne udogodnienia dydaktyczne – czytelne wyróżnienie części bardziej specjalistycznych oraz praktyczne i wygodne odsyłacze wewnętrzne.
Podręcznik przeznaczony dla studentów prawa, europeistyki, historii, kulturoznawstwa, administracji oraz dla aplikantów prawniczych.
Kup Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego w ulubionej księgarni
Oceny książki Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego
104 użytkowników ma tytuł Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego na półkach głównych- Przeczytane 85
- Studia 5
- 2019 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawo rzymskie. U podstaw prawa prywatnego
Cieszy mnie, że już nigdy do niej nie wrócę
Cieszy mnie, że już nigdy do niej nie wrócę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnienawidzony przez większość studentów podręcznik prawa rzymskiego, wydaje mi się jednak, że krytyka jest przesadzony. Fakt, podręcznik jest opasły i napisany ciężkim językiem, zawiera za to informacje niedostępne w pozycjach konkurencyjnych, m.in. rozwój dziejowy danych instytucji prawa rzymskiego. Przy uważnej nauce da się z niego opanować niezbędne na egzamin zagadnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkrutnie przegadany podręcznik. A da się zwięźlej - tak jak o prawie rzymskim pisał Władysław Rozwadowski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo totrudny podrecznik, malo przydatny, człowiek nic nie rozumie
trudny podrecznik, malo przydatny, człowiek nic nie rozumie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomnostwo dygresji, pisania o zagranicznym prawie, co zupelnie nie przyda sie do egzaminu... o wiele lepszy podrecznik kolanczyka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna
Fajna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest świetnie napisana pod kątem czytania dla przyjemności, ale jako podręcznik nastręcza trudności - sporo dygresji, informacje odnośnie pojedynczej instytucji rozsiane po różnych miejscach książki. Trudno usystematyzować wiedzę posiłkując się wyłącznie tą książką, polecam używać jej jako bazy a do powtórek egzaminacyjnych już wyłącznie dedykowanych repetytoriów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytanie tego podręcznika było mniej więcej tak samo przyjemne, jak bycie Latynem juniańskim.
Czyli tak średnio (bym powiedziała).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyli tak średnio (bym powiedziała).
Przeczytanie jej stanowi poważne wyzwanie, gdyż rozdziały o spadkach (prof. Longchamps de Bérier) oraz prawo rzeczowe (prof. Giaro) są napisane w sposób zbyt teoretyczny (przynajmniej jako student pierwszego roku prawa odniosłem takie wrażenie),raczej nie ułatwiający zrozumienia materiału (trochę brakowało przykładów do omawianych zagadnień)...
Część poświęcona zobowiązaniom (prof. Dajczak) stanowiła przejrzyste i zrozumiałe źródło wiedzy, umożliwiające sukcesywną naukę. Liczne przykłady oraz proste, treściwe zdania, omawiające zagadnienia praktyczne, które nie były przesiąknięte (w odróżnieniu do wcześniejszych) historycznymi anegdotkami czasem zajmującymi więcej miejsca niż samo zagadnienie, znacznie ułatwiły przebrnięcie przez książkę.
Należy docenić erudycję, zaangażowanie profesorów oraz samo podjęcie się (podejrzewam, że niełatwego) omówienia zagadnień związanych z prawem rzymskim.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść poświęcona...
Potężna książka i prawdopodobnie najlepszy podręcznik w tym temacie. Zaskakuje na każdym kroku ilością informacji i tematów poruszanych. Dlaczego więc nie 10? Cóż... nie potrafię do końca jej czytać. Jej czcionka i model konstrukcji tematów był strasznie męczący i nie potrafiłem w pełni jej przez to docenić. Jeżeli ktoś nie ma z tym problemu, to jest to po prostu obowiązkowa lektura dla każdego "rzymianina".