Tajemnica Pauli

Okładka książki Tajemnica Pauli autora Denise Hunter, 9788375166378
Okładka książki Tajemnica Pauli
Denise Hunter Wydawnictwo: Wydawnictwo Święty Wojciech Seria: Rodzinne sekrety literatura piękna
Rodzinne sekrety
Finding Faith
2015-10-20
2015-10-20

Kup Tajemnica Pauli w ulubionej księgarnii

Tajemnica Pauli

Oceny książki Tajemnica Pauli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Pauli

Ciekawa ksiązka, wybrałam ją, ponieważ spodobał mi się styl autorki. Patrząc na okładkę, nigdy bym jej nie wybrała. Ciężki temat, ciekawie poprowadzony.

83/2018

83/2018

Mówią żeby nie oceniać książki po okładce, ale czasami ciężko odrzucić pierwsze wrażenie, a w tym przypadku nie było ono szczególnie pozytywne. Nie oczekiwałam fajerwerków, raczej kompletnej klapy, ale jak się okazało, nie było tak źle. Opowieść zaczyna się ciekawie i choć już na 50 stronie odgadłam główny wątek, czytało się nadal dobrze. Narracja niemęcząca. Trochę tendencyjne zakończenie nieco zamazało ogólne dobre wrażenie, ale podsumowując - książka na plus.

242 użytkowników ma tytuł Tajemnica Pauli na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Tajemnica Pauli na półkach dodatkowych

Denise Hunter
DENISE HUNTER jest światowej sławy autorką. Napisała ponad 25 książek, w tym „The Convenient Groom”, która doczekała się ekranizacji emitowanej przez Hallmark Channel. Laureatka takich nagród, jak: The Holt Medallion, The Carol, Nagroda Czytelników, Przedmowa Roku i finalistką konkursu RITA. Denise pisze wzruszające historie miłosne rozgrywające się w małych miasteczkach, które pozwalają czytelnikom doświadczać zakochania w imieniu bohaterów i żywić nadzieję na szczęśliwe zakończenie. W roku 1996, po śmierci swojego dziadka, Denise rozpoczęła pracę nad swoja pierwsza książką, pisząc, kiedy jej dzieci spały. Dwa lata później doczekała się wydania powieści i od tego czasu niestrudzenie tworzy nowe. Jej mąż uważa, że sam stał się inspiracją dla jej romantycznych historii, ale Denise z przekorą twierdzi, że pomaga jej w tym bujna wyobraźnia. W przerwach pomiędzy wymyślaniem kolejnych historii miłosnych, odbywa liczne podróże ze swoją rodziną, lubi delektować się kawą i grać na perkusji. Mieszka na stałe w Indianie, gdzie wraz z mężem wychowuje trzech synów, szybko zbliżając się do etapu „pustego gniazda”. Więcej na temat Denise, można przeczytać na jej stronie internetowej: https://DeniseHunterBooks.com lub profilu na facebooku: https://facebook.com/authordenisehunter.

Nie znacie mnie Susan May Warren
Nie znacie mnie
Susan May Warren
Pomimo że uwielbiam kryminały i thrillery psychologiczne, to od czasu, do czasu lubię dla odmiany poczytać inne gatunki literackie. Na książkę " Nie znacie mnie” trafiłam przypadkiem. Kiedy przeczytałam opis powieści, wiedziałam, że muszą ją przeczytać. Książkę można zaliczyć, do książek o nurcie chrześcijańskim. Bardzo lubię takie powieści, ponieważ dobrze napisana książka chrześcijańska może podnieść nas na duchu i nakłonić nas do pewnych przemyśleń. Dużym plusem książki jest bez wątpienia wątek kryminalny, który towarzyszy nam od samego początku, ale po kolei. Główną bohaterką „Nie znacie mnie” jest Annalise Decker, która przez młodzieńcze błędy, zapłaciła ogromną cenę. Jej życie runęło jak przysłowiowy domek z kart. Annalise, kiedy była młodą dziewczyną, zakochała się w niewłaściwej osobie i weszła do ponurego i niebezpiecznego świata narkotyków. Pewnego dnia dziewczyna postanowiła zeznawać przeciwko groźnemu przestępcy, co spowodowało, że została objęta programem Ochrony Świadków. Teraz z nową tożsamością jako Annalise Decker musi zaczynać wszystko od nowa. Zakochuje się, zakłada rodzinę. Choć nigdy nie zapomniała o poprzednim życiu, stara się żyć z dnia, na dzień. Kiedy pewnego dnia, dowiaduje się, że mężczyzna, przeciw któremu zeznawała, został warunkowo zwolniony i pragnie zemsty, Annalise ponownie musi zmierzyć się ze swoją przeszłością i błędami, które popełniła. Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie. Wątek kryminalny, nie jest skomplikowany. Nie polecam więc tej książki osobom, które uwielbiają zawiłe i mroczne zagadki. To książka lekka przeznaczona, dla osób pragnących się odprężyć i wyciszyć. Dużym plusem książki jest główna bohaterka, która została bardzo dobrze rozpisana i przestawiona, którą można polubić. „Nie znacie mnie”, to książka, dająca nadzieję. Nadzieję, że można wyjść z narkotyków. Pokazuje, że każdy może dostać drugą szansę i udowadnia, że nigdy nie można się poddawać, tylko walczyć do końca. Lektura książki porusza dużo problemów. Jestem przekonana, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. „Nie znacie mnie”, to powieść wydawnictwa Święty Wojciech. To kolejna książka z tego wydawnictwa, którą miałam przyjemność przeczytać.
Agunia - awatar Agunia
oceniła na75 lat temu
Postaw na mnie Susan May Warren
Postaw na mnie
Susan May Warren
Młoda prawniczka Ivy Madison- przyjeżdża do Deep Haven, tam podejmuje pracę na stanowisku asystentki prokuratora hrabstwa. Z tą nową posadą i nowym dla kobiety miejscem zamieszkania wiąże duże ku temu nadzieje, gdyż chce coś zmienić wreszcie w swoim życiu.W pierwszy dzień pracy szef Ivy przestrzega ją, że ta cała sprawiedliwość w tym małym miasteczku ma różne oblicza i łatwo o konflikt interesów z innymi osobami, z którymi siłą rzeczy bardzo wchodzi się w codzienne relacje z ludźmi. Ale Ivy to nie przeraża, nie boi się nic, a nic, bo dlatego nikogo tu nie zna. Gdy poznaje tajemniczego, szarmanckiego Dareka Christiansena na swojej drodze, którego postawiło jej życie po poprzednim dniu podczas aukcji charytatywnej zmienia się bardzo,a wcześniej podczas jego studiów prawniczych, kobieta sporządziła projekt ugody obrończej dla nie jakiego Jensena Atwooda. Świat wydaje się bardzo mały. Historia niesamowicie mnie wzruszyła,porusza za serce,doskonale napisana przez wspaniałą autorkę Susan May Warren,bardzo dobra fabuła, znakomicie poprowadzona akcja, trzymała mnie bardzo w napięciu. Bardzo wciągnęła mnie powieść, zaciekawiła mnóstwo emocji,wzruszeń oddała.Lekka, przyjemna to lektura dająca nadzieję, o poczuciu zdrady, tematu żalu i bolesnej przeszłości. Jest to książka też o poranionych ludziach, miłości, a także poświęceniu. Przeczytałam z wielką przyjemnością książkę,zdecydowanie przypadła w mój gust miłe chwile spędziłam przy książce, zrelaksowała mnie.
Justyś - awatar Justyś
Apetyt na życie Mary Simses
Apetyt na życie
Mary Simses
Umiera babcia Ellen, wcześniej poprosiła ją by ta coś dla niej zrobiła. Wnuczka obiecuje i jedzie do małego miasteczka, by spełnić ostatnią wolę ukochanej babci. Wyprawa zaczyna się niebezpiecznie, ale Ellen nie tylko udaje się z tego wykaraskać, ale i poznać pewnego mężczyznę, który nie da o sobie zapomnieć. Jednak Ellen ma być tu tylko chwilę, spełnić misję i wrócić na Manhattan, ale czy tak się stanie...? Książkę czyta się fajnie, szybko, bo wciąga. Ciekawie opisana historia i to jak Ellen odkrywa coś czego nigdy nie wiedziała o babci. A jej historia jest ciekawa, są też namacalne rzeczy jej przeszłości. Szkoda tylko, że jednej rzeczy tak do końca się Ellen nie udało. Jednak historia jest spójna, ciekawa i gdy już ma się kończyć, tak właściwie zaczyna się od nowa, bo coś w tą historię wskakuje. Autorki nie znam, książkę mam od dawna i tak jakoś mnie przyciągnęła do siebie i nie żałuję, że ją przeczytałam. Fajnie tak przeczytać coś co dawno było nowością, co nie czytają wszyscy, a historia już dawno zapomniana odżywa :) Widzę, że autorka ma więcej książek, niestety nie przetłumaczonych na język polski, szkoda, bo chętnie przeczytałabym jej książki. Miło spędzony czas przy lekkiej książce, niby było wiadomo jak się zakończy, ale ciekawie było się dowiedzieć jak do tego doszło. Jeśli lubicie lekkie książki, obyczajówki, to ja wam ją serdecznie polecam, nie będziecie się nudzić :) Miłego wieczoru
Dorotxy - awatar Dorotxy
Boskie lato Denise Hunter
Boskie lato
Denise Hunter
Madison straciła najbliższą osobę. Brata bliźniaka z którym była mocno związana. Od jego śmierci minęło 10 lat, a kobieta nadal nie może pogodzić się z jego śmiercią. Czuje pustkę, jakby wraz z odejściem Michaela utraciła cząstkę siebie. Postanawia spełnić niedoszłe marzenie brata i wygrać doroczne regaty. A w tym pomoże jej Beckett O’Reilly. Mężczyzna nie cieszy się dobrą reputacją. Pomiędzy nimi na nowo zaczyna się rodzić dawno skrywane uczucie. Czy Madison i Beckett mają szansę na prawdziwą miłość ? Czy tajemnica skrywana przez mężczyznę ujrzy światło dzienne ? Zawsze zachwycam się twórczością Denise Hunter. Po prostu uwielbiam ! Książki autorki przepełnione są życiowymi mądrościami, bardzo realistyczne, chwytające za serce. I mimo, że zakończenia tej historii można się było domyślić właściwie od samego początku, absolutnie nie zmniejszyło to mojej przyjemności z czytania. Narracja prowadzona jest z perspektywy głównych bohaterów, co daje nam szerszy obraz sytuacji i pomaga w ocenie. Świetna kreacja bohaterów, których polubiłam od samego początku. Dwoje zupełnie innych ludzi. Ludzi, którzy byli jak ogień i woda. A którzy pomimo wszystkim przeciwnościom losu, stworzyli coś pięknego. Subtelnie, bez pośpiechu budują fundamenty trwałego, udanego związku. "𝙱𝚘𝚜𝚔𝚒𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚘" nie jest zwykłą, sztampową historią o miłości. Autorka porusza bardzo trudne zagadnienia takie jak strata, depresja, ciężkie dzieciństwo, alkoholizm, trudne relacje rodzinne, czy tajemnice sprzed lat. Bardzo często przewija się wątek Boga i wiary. Mam wrażenie, że może nawet zbyt często. Ale ten delikatny minusik nie zmniejszył mojego zachwytu nad historią Madison i Becketta. Polecam, lektura idealna na te długie zimowe wieczory.
Kamila_czyta_24 - awatar Kamila_czyta_24
Słodycz wybaczenia Lori Nelson Spielman
Słodycz wybaczenia
Lori Nelson Spielman
„Słodycz wybaczenia” w tłumaczeniu Katarzyny Karłowskiej jest kolejnym spotkaniem z piórem Lori Nelson Spielman po jej debiutanckim tomie „Lista marzeń”. Powieść należy do gatunku literatura piękna i stanowi doskonałe przedstawicielstwo tej kategorii. Przepiękna okładka z kolorowymi kamykami w dłoniach według mnie zachęca do czytania. Moim zdaniem fabuła powieści jest niebanalna i trafiona, bowiem wprowadzenie kamyków wybaczenia jako początek procesu pogodzenia się z przeszłością, przeproszenia za wyrządzoną krzywdę oraz pogodzenia się z samym sobą uważam za mistrzowski pomysł na książkę. Autorka świetnie wykreowała bohaterów, którzy są wyraziści i realni. Począwszy od głównej postaci Hannah Farr – prowadzącej popularny program telewizyjny młodej kobiety, po starszą przyjaciółkę Dorothy – niedoszłą teściową Hannah, bądź polityka Michaela – partnera bohaterki. Lekkie pióro Pani Lori oraz wspaniale skonstruowane dynamiczne dialogi, sprawiają że książkę czyta się płynnie i szybko. W mojej ocenie jest to bardzo mądra powieść o prawdziwym życiu. Opowiada o tym jak nasze zachowanie i podejmowane decyzje wpływają na życie innych, że ich konsekwencje są często katastrofalne w skutkach. Jest oczywiście lekka, ale nie trywialna lektura cechująca się zapewnieniem rozrywki ale i w dyskretny sposób skłaniająca do refleksji nad naszym życiem, jest to książka z przesłaniem. W jaki sposób kamyki wybaczenia wpłynęły na losy głównych bohaterów i jak potoczyły się ich dalsze losy – oczywiście zainteresowanych odsyłam do kart powieści. Polecam tę książkę, gdyż oprócz tego że zawiera inteligentną treść, to jest zaskakująca i ciekawa i można z tej przepięknie opisanej historii znaleźć coś dla siebie.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na81 rok temu
Obietnice poranka Carrie Turansky
Obietnice poranka
Carrie Turansky
Jak dla mnie to bardzo przejmująca książka. Już sam początek niesamowicie wzrusza, kiedy czytamy o pewnej rodzinie, których łódź nagle przecieka. Wszyscy z dziećmi są zmuszeni przepłynąć kilometr w lodowatej wodzie. Jak sądzicie, czy ktokolwiek z nich przeżył? Teraz po latach poznamy pewną kobietę, która nie tylko sprzedaje kapelusze, ale i sama je szyje. Niestety większość dam nie docenia jej talentu uznając zasadę, że im więcej na głowie, tym bardziej ukazane jest ich bogactwo. I właśnie w chwili, kiedy owa dama sprzecza się o jakość usługi w tle dochodzi do nich dziecięcy pisk... Zaraz po tym kobieta spotyka swojego dawnego przyjaciela. Choć minęło sporo czasu nadal jest na niego obrażona, a my początkowo nie wiemy dlaczego. Następnie wejdziemy w sceny nieco kryminalne, gdyż ona będzie chciała odkryć pewną tajemnicę, która od dawna nie daje jej spokoju. Jak sądzicie, czy ten mężczyzna sprawi, że zmieni o nim zdanie? Bardzo lekkie i malownicze pióro autorki. Akcja dość szybka, jeszcze nie zakończy się jeden wątek, a rozpoczynamy kolejny i tak w kółko. Choć książka wygląda na typowe romansidło, to jednak wcale nim nie jest. Bardziej widzę ją w wersji kryminalnej obyczajówki z wątkami miłosnymi. Zdecydowanie skierowana na emocje i życie bohaterki, które wcale jej nie oszczędza. Bardzo spodobał mi się tu wątek Boga i wiary w niego. Ludzie wierzą, że jeśli odpowiednio mu się zaufa, to wszelkie złe rzeczy odejdą w zapomnienie. I tu się zgadzam z nimi. Bardzo dobrze przedstawione postacie, czasami ktoś pojawia się tu na chwilę i później brak wszelkiej wzmianki o nim. Wszystko na potrzeby historii, którą moim skromnym zdaniem warto jest poznać:-) Nawet jeśli zrobicie przerwę w czytaniu, to o tej historii nie da się zapomnieć. Dosyć gruba, ale z większym druczkiem. Bardzo ją polecam:-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na103 lata temu
Tej idealnej wiosny Irene Hannon
Tej idealnej wiosny
Irene Hannon
„Tej idealnej wiosny” autorstwa Irene Hannon to moje pierwsze spotkanie z twórczością tej amerykańskiej powieściopisarki. Książka jest z gatunku literatura obyczajowa i romans i według mnie dobrym jego przedstawicielem. Moim zdaniem pomysł na fabułę powieści trafiony i ciekawy, a cała historia poprowadzona sprawnie i w interesujący sposób. Autorka świetnie wykreowała bohaterów głównych i drugoplanowych, którzy są wyraziści. Akcja powieści toczy się w małym miasteczku, gdzie piątka głównych bohaterów łączy swe siły w rozwiązaniu pewnej tajemnicy i poszukiwaniu dziecka oddanego przed laty do adopcji. Czy uda się tego dokonać oraz jak potoczą się losy wiodących postaci – zainteresowanych odsyłam do kart powieści. Jest to niezwykle ciepła i przyjemna powieść z przesłaniem, że w życiu wiele rzeczy dzieje się po coś, że coś wielkiego w życiu człowieka zaczyna się od rzeczy często bardzo małych, że każde działanie pociąga za sobą konsekwencje, które są nieodwracalne. Jest to również książka poruszająca jakże współczesny temat, mianowicie pracoholizm, który przesłania perspektywę życia prywatnego oraz społecznego. Powieść jest niewątpliwie wielowątkowa, nie mniej jednak to powoduje, że trudno jest oderwać się od czytania. Ponadto lekkie pióro Autorki sprawia, że książkę czyta się płynnie i szybko. Polecam tę niezwykle optymistyczną i ciepłą lekturę, która oprócz relaksu pozwala wierzyć, że zawsze może być lepiej, a to w obecnym świecie potrzebne jest każdemu.
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na82 lata temu
Z powrotem w siodle Ruth Logan Herne
Z powrotem w siodle
Ruth Logan Herne
Aspekty religijne, to jedyna przyczyna, dlaczego ocena nie jest 10/10. Widać, że autorka jest bardzo związana z religią, często używa cytatów z Biblii i wspomina o Bogu. Ja jednak nie lubię od pewnego czasu tego tematu i jestem takim Coltem, który w końcu znowu zaczął wierzyć... Jest to pierwsza część, w której poznajemy Colta Stafforda i Angelinie Morales, ale nie tylko. Poznałam po trochu całą rodzinę Staffordów oraz Double S i ich mieszkańców. W takich książkach lubię, gdy akcja toczy się powoli i mogę poznać bliżej każdego bohatera. Colt jest bankrutem, ale jego celem jest wrócić na Wall Street, gdy tylko odbije się od dna. Jego rodzina jest jednak niezbyt pocieszona z jego powrotu, ale próbują jakoś do siebie dotrzeć. Pomaga im w tym Angelinie, która ma w sobie dużo wiary i rozsądku. Jest ona gosposią na farmie, ale też ma za sobą bolesną przeszłość. Obydwoje mają wiele wspólnego i podobne pragnienia, jednak czy będą potrafili zmienić swoje plany? W książce jest wszystko co lubię, kowboje, konie, dzieci, rodzina oraz miłość 😍 Poznajemy rodzinę Colta i rodzinę Angelinie, pokazane jest jak dzieci potrafią kruszyć mury między ludźmi i jak bardzo nas zmieniają. Są ukazane wybory z jakimi ludzie zmagają się na codzień w świecie farmerów, kowboi i ludzi, którzy mieszkają w małych miasteczkach od urodzenia. Popłakałam się raz, ale porządnie, zakończenie ścisnęło moje serce 💓 Według mnie powinno się poznać jak na razie tą pierwszą część, jeżeli ktoś nie czytał to zachęcam 🤗
czytanienoca - awatar czytanienoca
oceniła na92 lata temu