Sword Art Online: Progressive 3

Okładka książki Sword Art Online: Progressive 3 autora Reki Kawahara, 9780316348836
Okładka książki Sword Art Online: Progressive 3
Reki Kawahara Wydawnictwo: Yen Press Cykl: Sword Art Online Progressive [Yen Press] (tom 3) fantasy, science fiction
Sword Art Online Progressive [Yen Press] (tom 3)
2015-10-27
2015-10-27
angielski

Kup Sword Art Online: Progressive 3 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sword Art Online: Progressive 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sword Art Online: Progressive 3

Na półkach: , , , ,

Trzeci tom Sword Art Online: Progressive to chwilowy powiew świeżości w serii. Bohaterowie trafiają do wodnego świata, w którym jedynym środkiem transportu są łodzie a głównymi wrogami rzeczne monstra.

Już na samym początku bardzo spodobała mi się koncepcja wodnego piętra, pokrytymi zewsząd rzekami i jeziorami, w których czyhają niebezpieczne wodne stwory. Bohaterowie, aby przetrwać wpierw muszą dotrzeć do miasta - jedynej ostoi lądu, a potem wykonać zadania fabularne w celu zdobycia łodzi. Dopiero po tym mogą wyruszyć na prawdziwą eksplorację, która przybierze nieoczekiwany zwrot akcji.

Prócz potyczek z wodnymi, pokracznymi potworami (rybo-koń...) doczekamy się zazębienia wątku zwaśnionych elfów, którzy nadal odgrywają kluczową rolę w przygodach pary.

Martwiące jest "ocieplenie" charakteru głównej bohaterki, która niebezpiecznie zbliża się pod tym względem do swojego beznadziejnego pierwowzoru. Nie mam nic przeciwko rozwojowi postaci, jednakże jeżeli do niego dojdzie w podobny sposób co w serii głównej, będzie to tylko zmiana na gorsze. Kirito nadal pozostaje badassem i fakt ten zaczyna mnie powoli irytować - w dalszych tomach chętnie zobaczę jego potknięcia. Reszta bohaterów pozostaje bez zmian, gdzieś tam z boku. Co niektórzy pojawiają się po długiej nieobecności, ale chyba tylko po to, aby przypomnieć nam o swojej egzystencji.

Bardzo spodobała mi się fabuła tomu trzeciego jak i styl czwartego piętra. Widać, że autor jest gotowy na eksperymenty i ma sporo pomysłów na udekorowanie poszczególnych poziomów gry. Żałuję jedynie, iż nadal tkwi w schemacie "Kirito przyjdzie i pozamiata". Nie lepiej rozdzielić jego zalety na inne postaci (bo takowe istnieją, chociaż autor wciąż o nich zapomina...)? Czekam na kolejny tom, który jak zapowiada autor, będzie jeszcze bardziej doprawiony akcją.

11 użytkowników ma tytuł Sword Art Online: Progressive 3 na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Sword Art Online: Progressive 3 na półkach dodatkowych