Heartburn

Okładka książki Heartburn autorstwa Nora Ephron
Nora Ephron Wydawnictwo: Virago literatura piękna
2008-05-08
2008-05-08
Seven months into her pregnancy, Rachel discovers that her husband is in love with another woman. The fact that this woman has a 'neck as long as an arm and a nose as long as a thumb' is no consolation. Food sometimes is, though, since Rachel is a cookery writer, and between trying to win Mark back and wishing him dead, she offers us some of her favourite recipes. HEARTBURN is a roller coaster of love, betrayal, loss and - most satisfyingly - revenge.

This is Nora Ephron's (screenwriter of WHEN HARRY MET SALLY and SLEEPLESS IN SEATTLE) roman a clef: 'I always thought during the pain of the marriage that one day it would make a funny book,' she once said - And it is!

Kup Heartburn w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Heartburn

1352 1066

Oceny książki Heartburn

OPINIE i DYSKUSJE o książce Heartburn

Nora Ephron nakręciła wiele kasowych filmów. W tym przypadku ekranizacja Zgagi jest lepsza od książki (w rolach głównych Meryl Streep i Jack Nicholson)

To nie jest klasyczna powieść, bardziej coś pomiędzy osobistym monologiem a dziennikiem kobiety, która próbuje ogarnąć swoje życie w momencie, kiedy wali się jej małżeństwo. Pomysł na taką konstrukcję fajny, inny, świeży. Ale realizacja mnie nie porwała. Bohaterka niby śmieje się z siebie, niby jest w tym jakiś słodko-gorzki ton, ale temat jest na tyle ciężki, że nie umiałem się z tego śmiać, nie czułem się lekko – wręcz przeciwnie, miałem wrażenie pewnego emocjonalnego dysonansu.

„Zgaga” to książka z potencjałem, ale dla mnie ten potencjał został tylko częściowo wykorzystany. Forma ciekawa, ale treść mnie nie wciągnęła. Nie było dla mnie ani naprawdę śmiesznie, ani naprawdę poruszająco. I choć nie jest to książka, którą bym określił jako złą, to jednak nie zostanie ze mną na długo.

Książka dedykowana do konkretnego czytelnika. Krytykowany egoizm głównej bohaterki pokazuję niezrozumienie zamysłu autorki. Kobieta rozczarowana po latach "miłością" swojego męża wyrzuca swoje frustracje. Jest matką ale nie mówi źle o dziecku. Ogólnie to tylko się przewija motyw rodzicielski. Cały zamysł jest o relacji żona-mąż. Nie pojmuję narzucania jej, że w swoim smutku nie przelewa miłości na dziecko. Każdy ma inny sposób na radzenie sobie z problemami.

239 użytkowników ma tytuł Heartburn na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Heartburn na półkach dodatkowych

Nora Ephron
Nora Ephron
Amerykańska pisarka, dziennikarka, blogerka, scenarzystka filmowa i reżyserka żydowskiego pochodzenia. Rodowita nowojorczanka. Jej matka, Phoebe (Wolkind) Ephron, była autorką scenariuszy filmowych, podobnie jak ojciec, Henry Ephron. Absolwentka Wellesley College. Była scenarzystką, a często także i reżyserką, wielu filmów, które osiągnęły spory sukces w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, m.in. "When Harry Met Sally..." ("Kiedy Harry poznał Sally", 1989 - scenariusz),"Sleepless in Seattle" ("Bezsenność w Seattle", 1993 - scenariusz i reżyseria) i "You've Got Mail" ("Masz wiadomość", 1998 - scenariusz i reżyseria). Wybrane książki Nory Ephron: "Wallflower at the Orgy" (1970),"Crazy Salad: Some Things About Women" (1975),"Heartburn" (1986, polskie wydanie: "Zgaga", Wydawnictwo "Historia i Sztuka", 2005),"I Feel Bad About My Neck: And Other Thoughts on Being a Woman" (2006, polskie wydanie: "Moja szyja mi się nie podoba", Świat Książki, 2008),"I Remember Nothing: And Other Reflections" (2010). Trzykrotnie zamężna: 1. Dan Greenburg (rozwód); 2. Carl Bernstein (1976-1980, rozwód),2 synów: Jacob i Max (ur.1979); 3. Nicholas Pileggi (1987-26.06.2012, jej śmierć).

Początek Catherine Dunne
Początek
Catherine Dunne
Jesteś z mężczyzną w związku małżeńskim od 20 lat. Żyjesz, ale tak naprawdę życie toczy się koło Ciebie. Rezygnowałaś cały czas ze swoich przyjemności i potrzeb. Któregoś dnia mężczyzna, którego tak kochałaś oznajmia, że do Ciebie już nic nie czuje i nic go przy Tobie nie trzyma, i odchodzi, trzaskając za sobą drzwiami. Co robisz? Opadasz na dno? A może ciągniesz ku górze siebie i swoje dzieci? Masz wybór. „…powiedziałam, że mężczyźni i kobiety przypominają właśnie promy zacumowane w przeciwległych portach. Na zewnątrz wydają się tacy podobni- cumują w tych samych miejscach, przemierzają tę sama drogę. Ale ich tragedia polega na tym, że kiedy jeden zbliża się do portu, drugi wypływa w powrotny kurs, i tak się ciągle mijają” (str. 246) Jest normalna rodzina. Ben, Rose, Lisa, Brian i Damien. Na pozór szczęśliwa rodzinka… Któregoś dnia życie Rose zawala się na głowę. W jednej chwili dowiaduje się, że dotychczasowe życie było zwykłym kłamstwem, zwykłą grą, imitacją prawdziwego życia. „Początek” to historia małżeństwa Rose i Bena, zanim on odchodzi, i walki Rose po jego burzliwym, pełnym cierpienia odejściu. „Przepięknie napisana, perfekcyjnie skomponowana, niezwykle poruszająca opowieść”. – Roddy Doyle Książkę tak naprawdę zaczęłam czytać wczoraj wieczorem i tak mnie wciągnęła, że gdy się obudziłam dziś rano, to pierwsze co zrobiłam, sięgnęłam po książkę, aby dokończyć ją i poznać całą historię tej zwykłej rodziny. Czym mnie tak urzekła? Prawdziwością. Prawda jest dla mnie bardziej pożądana niż jakieś niestworzone postacie z książek fantasy. Ta książka udowodnia, że normalność zwycięża. Historia Rose pokazuje prawdę związaną z separacją, rozwodem i konsekwencjami związanymi z tymi radykalnymi krokami. Dotychczas takie sytuacje rozgrywały się koło mnie albo z dala ode mnie. Nie byłam do końca świadoma co to tak naprawdę oznacza dla obydwu stron i dla dzieci rozerwanego małżeństwa. Teraz dzięki tej książce mogłam wnikliwie śledzić losy rozsypanej miłości. Dzięki prostemu językowi tą historię bardzo szybko się czyta, co fascynuje czytelnika do samego końca. Czytelnik po cichu kibicuje Rose, a gdy książka się kończy... odczuwa, że traci najlepszego przyjaciela. Fascynująca, nadzwyczajna, wnikliwa, porywająca, empatyczna. Idealna. Cieszę się, że pośród tysiąca ksiąg w bibliotece, natknęłam się na tą perełkę. Polecam.
JaneS - awatar JaneS

Cytaty z książki Heartburn

- Myślę, że aby kogoś zranić, potrzebne są dwie osoby. Ta, która zrobiła coś niedobrego, i ta, która ci o tym powie.

Nora Ephron Zgaga Zobacz więcej

Popatrywałam na koleżanki - szczęśliwe żony - które nie gotowały, i nie mogłam pojąć, jak one to robią. Czy ktokolwiek mógłby mnie kochać, gdybym nie umiała gotować? Zawsze myślałam, że to część pewnej umowy. Uwaga! Idzie Rachel Samstat: kobieta inteligentna, dowcipna i potrafiąca gotować!

Rozwiń
Nora Ephron Zgaga Zobacz więcej

Ruch feministyczny powoli znikał, a wraz z nim, w wielu przypadkach, znikały żony. Szły w świat - nareszcie wolne, znowu samodzielne - i odkrywały straszliwą prawdę: że dołączyły do grona sprzedawców na rynku , którego prawa dyktują kupujący, i że największym konkretnym osiągnięciem ruchu feministycznego lat siedemdziesiątych jest to, że w restauracji każdy płaci za siebie.

Rozwiń