Zakręcone wierszyki

Zakręcone wierszyki
2014-01-01
2014-01-01
24 min.

Kup Zakręcone wierszyki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zakręcone wierszyki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakręcone wierszyki

Moje dziecko bardzo lubiło tę książeczkę, ja też, dlatego znamy wszystkie wierszyki na pamięć. Zabawna,nonsensowna, wierszyki straaszliwie trudne do powtórzenia ( szczególnie przez dziecko). Czasami lubię książki dla dzieci, które jawnie nie uczą, nie mają dodatkowych przesłań ( choćby jak radzić sobie z emocjami, tak modne ostatnio ) i morałów - po prostu sama frajda z czytania i słuchania. Polecam : )

Mniej udana niż "Wierszyki do języka gimnastyki" książeczka z wesołymi rymowankami dla dzieci. Na szczęście kolorowe ilustracje rekompensują mniej zgrabne rymy, chociaż i tu jest kilka utworów wywołujących uśmiech:
"Żwawy wyżeł w piżamie
w niżu tarzał się w chrzanie.
Podczas wyżu w Paryżu,
chyżo tarzał się w ryżu."

Ale i tak "Wierszykom do języka gimnastyki" ten zbiorek do pięt nie dorasta, za to inwencję wyzwala, więc pozwolę sobie sparafrazować zacytowany utwór:
"Chociaż wyżeł w Paryżu
Raźno tapla się w ryżu,
Kolorami nas nie omami:
Ta książeczka jest do bani!"

"Żwawy wyżeł w piżamie
w niżu tarzał się w chrzanie.
Podczas wyżu w Paryżu,
chyżo tarzał się w ryżu."

Ale i tak "Wierszykom do języka gimnastyki" ten zbiorek do...

10 użytkowników ma tytuł Zakręcone wierszyki na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Zakręcone wierszyki na półkach dodatkowych

Urszula Kozłowska
Urszula Kozłowska
Polska pisarka i poetka. Całe życie związana z Dolnym Śląskiem. Absolwentka uczelni ekonomicznej. Autorka książek i książeczek dla najmłodszych. Tworzyła bajki i baśnie. Spisywała też legendy. Większość jej dzieł ukazało się staraniem Wydawnictwa Wilga. Urszula Kozłowska zmarła po długiej chorobie. Wybrane książki: "Bajeczki z podwórka i znad rzeczki" (Wydawnictwo Olesiejuk, 2009),"Kto to taki? Zwierzaki" (Wydawnictwo Wilga, 2010),"Dobre maniery kaczuszki Kasi" (Wydawnictwo Wilga, 2010),"Bajeczki o zwierzątkach. Wielka księga" (Wydawnictwo Wilga, 2011),"Ciekawski kotek" (Wydawnictwo Wilga, 2011). Mąż: Antoni (do 08.03.2018, jej śmierć),2 dzieci: córka i syn.

Cytaty z książki Zakręcone wierszyki

Dodaj cytat z książki Zakręcone wierszyki