Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych

Okładka książki Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych autora Danuta Adamska-Rutkowska, Danuta Dudzik, 9788373779044
Danuta Adamska-RutkowskaDanuta Dudzik Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii popularnonaukowa
popularnonaukowa
2015-01-01
2015-01-01

Kup Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych

Nawet, jeśli jest to wyjaśnienie naukowe tych nadprzyrodzonych, niezwykłych sytuacji, niecodziennych zjawisk, to "nie przemawia" ono do mnie. Wniosek, który mi się nasuwa po przeczytaniu tej książki jest następujący: osoba, która jest chora, ma jakieś zaburzenia, uszkodzenia czynności mózgu itp. (jak w przypadku przedstawionej tu kobiety- miała tętniaka w mózgu) może doświadczać niecodziennych stanów, niezwykłych spotkań z innymi wymiarami rzeczywistości, przebywać poza granicami normalnej świadomości itd. więc to naukowe wytłumaczenie nie ma dla mnie żadnego sensu, jest nielogiczne. To tak, jakby chcieć zrozumieć człowieka chorego umysłowo, wchodząc w jego świat i próbując dostosować te chore stany do zdrowego normalnego człowieka; według mnie jest to absurdalne. Oczywiście, jest to tylko moja opinia...

Książka dla osób o otwartych umysłach, ciekawych świata, życia i sensu egzystencji.
Nauka niechętnie, choć na szczęście jednak coraz śmielej zajmuje się wielowymiarowością, możliwościami transformacji rzeczywistości za pomocą wykorzystania energii i informacji.
Jedna z autorek przeżywa intrygujące wręcz niewiarygodne sytuacje, druga natomiast tłumaczy je z perspektywy naukowca.
Autorka (Adamska-Rutkowska) przytacza też wiele badań, które są możliwe do odnalezienia w internecie, jednak nie są raczej znane opinii publicznej (z bliżej nieokreślonych powodów, choć zdaje się ma tutaj duży wpływ m.in. utrzymanie na niepomniejszonym poziomie władzy kościoła).
Mój ulubiony cytat z tej pozycji to: „Mo­że­my za­my­kać się na tę naj­wy­raź­niej nie­chcia­ną przez wielu wie­dzę, mo­że­my ją wręcz świa­do­mie od­rzu­cać, ale po­win­ni­śmy jed­no­cze­śnie zda­wać sobie spra­wę z kon­se­kwen­cji ta­kie­go wy­bo­ru. Jeśli dalej bę­dzie­my tą ścież­ką po­dą­żać, więk­szość z nas ni­cze­go no­we­go nie dowie się ani o świe­cie, w któ­rym żyje, ani o sobie i o sen­sie wła­snej eg­zy­sten­cji.”
Polecam

Zabawnie się to czyta - pani Dudzik, u której zdiagnozowano tętniaka mózgu (wiadomo - tętniak w mózgu - rośnie, a jak rośnie to i uciska a jak uciska to się widzi fajne rzeczy :D ) opowiada o swych przeżyciach a autorka, z wykształcenia chemik, wypowiada się na ten temat próbując uwiarygodnić te niesamowite przeżycia. Wszystko byłoby wspaniale gdyby nie fakt, że zaczyna do tego przyczepiać najnowsze odkrycia fizyczne, niestety niebyt je dobrze rozumiejąc. Np. oddziaływanie na odległość (tzw. paradoks EPR) rzeczywiście istnieje takie upiorne oddziaływanie na odległość ale autorka skrzętnie pomija lub nawet tego nie wie, że takie oddziaływanie dotyczy TYLKO stanów splątanych. Ogólnie stek bzdur, które czyta się z niedowierzaniem i z dozą humoru.

156 użytkowników ma tytuł Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych

Danuta Adamska-Rutkowska Kwantowa Rzeczywistość. Naukowe Wyjaśnienie Zjawisk Nadprzyrodzonych Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne