Pies czyli kot

Stanisław Tym Wydawnictwo: Polityka satyra
satyra
2014-01-01
2014-01-01
Wybór felietonów znanego satyryka z lat 1972-2014, publikowanych m.in. w „Rzeczpospolitej”, tygodnikach „Wprost” i „Polityka” z rysunkami autora. Stanisław Tym siecze, smaga, kpi, ośmiesza, drwi, bawi, pochyla się z troską…

Kup Pies czyli kot w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Pies czyli kot

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pies czyli kot

Niektóre felietony lepsze, niektóre gorsze ale ogólnie kawał historii. Czyta się przyjemnie.

Stanisława Tyma nie trzeba nikomu przybliżać ani nawet przedstawiać. "Pies Czyli Kot" to zbiór felietonów od komuny począwszy na czasach współczesnych skończywszy. Błyskotliwe, spostrzegawcze, idealnie oddające stan faktyczny. Przez większość książki (i czasów swojej twórczości) Tym musiał się mierzyć z Cenzurą, instytucją nieubłaganą i nieprzejednaną. Jednak walkę wygrał (choć cenzor może o tym nie wiedzieć) i pozwolił absurdom ujrzeć światło dzienne. Można przeczytać wiele o rzeczywistości tamtych czasów, o polityce, społeczeństwie, a czasem nawet i o pogodzie. Polecam!

63 użytkowników ma tytuł Pies czyli kot na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Pies czyli kot na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pies czyli kot

Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 47 Marcin Bałczewski, Luko Czakowski, Gerry Finley-Day, Larry Hancock, Dawid Malik, Peter Miligan, Bartosz Minkiewicz, Steve Moore, Przemysław Soroka, Wojciech Stefaniec, Kelly Thompson, Jakub Topor, Billy Tucci, Stanisław Tym, Jean Van Hamme, Robert Waga
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 46 Boris Bakliža, Łukasz Bogacz, Daniel Chmielewski, Gerry Finley-Day, Roman Gajewski, Dave Gibbons, Grzegorz Janusz, Hugues Labiano, Bartosz Minkiewicz, Philippe Pelaez, Tomasz Piorunowski, Robert Służały, Wojciech Stefaniec, Marko Stojanović, Jakub Topor, Stanisław Tym, Jean Van Hamme, Robert Waga, Aimée de Jongh
Stanisław Tym
Stanisław Tym
Stanisław Tym pseud. Andrzej Kill. Aktor związany z teatrem, telewizją i kinem, a także satyryk, reżyser, scenarzysta i pisarz. Autor licznych sztuk teatralnych, skeczy (w tym słynnego „Ucz się, Jasiu”, wykonanego przez Jana Kobuszewskiego, Wiesława Gołasa i Wiesława Michnikowskiego w kabarecie Dudek),słuchowisk radiowych oraz scenariuszy filmowych. Współpracował ze Stanisławem Bareją, tworząc scenariusze do jego kultowych filmów, w których często również występował, a czasem pełnił funkcję współreżysera. Ogromną popularność przyniosła mu rola pasażera bez biletu, mylnie uznanego za kierownika wycieczki, w kultowym filmie Marka Piwowskiego "Rejs". Niezapomniany stał się także jako Ryszard Ochódzki w filmach takich jak "Miś", "Rozmowy kontrolowane" i "Ryś". Wielu widzów zna go również z kabaretów oraz transmisji telewizyjnych jego występów satyrycznych. Tym był laureatem wielu prestiżowych nagród, w tym za najlepszy scenariusz do filmu "Rozmowy kontrolowane" na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w 1992 roku, Nagrody Kisiela w 1998 roku za wybitną publicystykę, telewizyjnej nagrody Pegaz w 2002 roku za humor i intelekt oraz tytułu Mistrza Mowy Polskiej w 2010 roku. Wydał zbiór swoich tekstów i rysunków zatytułowany "Mamut tu mam", a także "Pies czyli kot" "Ryś". Był członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich oraz honorowym członkiem Stowarzyszenia Autorów ZAiKS. Stanisław Tym zmagał się z nowotworem żołądka. W trudnych chwilach wspierała go żona, Anna Kokozow-Tym, scenografka, która pracowała w Teatrze im. Aleksandra Sewruka w Elblągu w latach 80. i wystąpiła epizodycznie w Misiu jako pasażerka samolotu. Anna Kokozow-Tym zmarła w lipcu 2023 roku.

Polska ogórkowa Michał Ogórek
Polska ogórkowa
Michał Ogórek
Chyba trochę "po szkolnemu" podeszłam do tego zbioru, przeczytałam, czasem się uśmiechnęłam, czasem zadumałam. A ile zapamiętałam? Trudno powiedzieć. Doceniam pomysł porównania Polski do szkoły, pogrupowania tematycznego felietonów i odniesienia ich do treści z poszczególnych przedmiotów. Myślę, iż liczbę odniesień części mowy do mieszkańców naszego kraju mozna nieco poszerzyć, zwłaszcza wsłuchując się w kwieciste wypowiedzi osób mających odmienne zdania na jakiś temat. Warunek? Trzeba by było, albo jak mówił w dzieciństwie kolega mojego syna: "trzebałoby" usunąć jedynie wszystkie uproszczenia, skrótowce i i zapozyczenia. Doceniam również logikę Autora, znajdującą odzwierciedlenie choćby w następującym stwierdzeniu: "Z ostatnich badań wynika, że 51 procent ludzi w Polsce nie dopuszcza rozwodów. Jeśli z każdej pary jedna osoba nie dopuszcza rozwodu, to w tej sytuacji w ogóle nie powinno ich być". Co jeszcze doceniam? Trafność tytułów wielu felietonów, np. "Internet jest mężczyzną", ""Pycha, tyle że niesmaczna", "Kino niemoralnego pokoju", Doceniam ilustracje. Co mnie razi? Oszczędność, by nie rzec "skąpstwo" wydawnictwa widoczne w wielkości czcionki i czytelności tekstu. Poza tym niektóre felietony zdają się być nieco przeintelektualizowane, ale może to tylko moje wrażenie. A skoro sezon ogórkowy nam się właśnie zaczyna, to "Polska Ogórkowa" może być uznana za dobre wprowadzenie...
eduko7 - awatar eduko7
Chamstwo w państwie Maciej Maleńczuk
Chamstwo w państwie
Maciej Maleńczuk
"Szczęście jest kruche jak kryształ. Nieszczęście pewne jak skała. Mądrość rzadka jak brylant W głupoty hałdach się wala. Poezji jest dola żebracza, Chamstwo rechoce po balach, Prawdę psów sfora osacza, Kłamstwo zaś wolność zachwala." Zaczęłam od końca. Jest to fragment "Epilogu" - ostatniej części poematu Maćka Maleńczuka, znanego piosenkarza, kompozytora, mieszkającego i tworzącego w Krakowie. Poezja zajmuje w moim życiu ważne miejsce a poezja śpiewana tym bardziej. Maciej Maleńczuk fascynuje mnie od dawna więc nic dziwnego , że sięgnęłam po jego poemat. Prowokuje w piosenkach, prowokuje też w swoim poemacie. Obnaża nasze wady narodowe, krytykuje podstawy polskiego państwa, parodiuje polityków. Poemat zachwyca lekkością pióra i niezwykle celnymi spostrzeżeniami Autora. Tomik dedykuje "Krakusowi co się zowie Tadeusz Boy-Żeleński" i chyba dlatego poemat spisuje językiem starej polszczyzny. Tadeusz Boy Żeleński żył w latach 1874 do 1941 , z wykształcenia lekarz , był krytykiem, tłumaczem, poetą-satyrykiem, publicystą,działaczem społecznym. Światła postać , która zasłynęła jako narodowy prześmiewca . Pisząc teksty do słynnego krakowskiego kabaretu Zielony Balonik ośmieszał konserwatywne autorytety i mieszczańską pruderię. Nie można porównywać Maleńczuka z Boyem ale Autor poematu na pewno się wzoruje. Ośmiesza, prowokuje, krytykuje, parodiuje ale też ostrzega, poucza. "lepiej się zajmijmy własnym wychowaniem, Poznajmy swe miejsce oraz w Państwie rolę, Inaczej chamstwa pogrążą otchłanie Ojczyznę. I znowu pójdziemy w niewolę" Każda część poematu porusza inny główny temat. Są tu odniesienia nie tylko społeczne, moralne ale też porusza zagadnienia wiary, opowiada o swoich fascynacjach literaturą, mówi o swoich muzycznych idolach. Ta książeczka to przekrój zagadnień z każdej dziedziny naszego życia. Potępia chamstwo, korupcję, warcholstwo, głupotę i nieuczciwość. Bliski jest moim poglądom. Oczarował mnie bezwzględnie. I jeszcze mamy dodatkową gratkę -możemy poematu wysłuchać z płyty cd, dołączonej do książki. Czyta sam Autor. Tylko siąść w wygodnym fotelu , zamknąć oczy i słuchać. Relaks i przemyślenia. Zgadzam się z poglądami Pana Maleńczuka ? czy też nie :-) Książka jest niewielka, w miękkiej oprawie, ma 49 stron. Zamyka ją poruszająca refleksja Autora, z którą się zgadzam a Autora podziwiam " Ciernista dla nas ta droga. Nie da nadziei śmierć miła. W rozpaczy szukamy boga, a Bóg nas do diabła posyła." Obok tego poematu nie można przejść obojętnie. Jest wyjątkowy, kąśliwy ale też mądry.
Bozena - awatar Bozena
oceniła na108 lat temu

Cytaty z książki Pies czyli kot

Do 1953 roku, przez czternaście lat, wycinano resztki polskiej inteligencji i ostatki polskich elit. Wycięto i potem nastąpiło 35 lat Peerelu, czyli pucowania mózgu do glancu tak, by kora mózgowa Polaków osiągnęła gładź cylindryczną.

Stanisław Tym Pies czyli kot Zobacz więcej

Przeczytać "Potop" Sienkiewicza i obejrzeć "Potop" Hoffmana, to jakby odwiedzić dwie rożne restauracje, z których jedna jest barem szybkiej obsługi.

Stanisław Tym Pies czyli kot Zobacz więcej

Wybrałem się do pobliskiego straganu po czereśnie. A tu słyszę za moimi plecami rozmowa. Dwóch młodych opowiada sobie zdarzenie, jak to jeden z nich chciał jakiegoś przechodnia pobić (zabić?) ławką, bo przechodzień mu się nie podobał. Tylko czekał, żeby ten spojrzał na niego, to już będzie pretekst, żeby go tą ławką... Słów używał wulgarnych i obscenicznych, a przy tym słownik mieli ograniczony do 40, no może 50 wyrazów. Nie cytuję, choć może pod koniec opowieści się odważę.
Ogólnie byłem zdenerwowany i bałem się odwrócić. Spojrzę na niego, to uzna za pretekst i mi ławką na przykład dopier... A stała ławka obok akurat. Bardzo nie na rękę mi było tego dnia umrzeć zabity ławką, bo jeszcze chciałem pieski nakarmić. Ale ci z tyłu czuli się coraz lepiej i wiedziałem, że wyjścia nie mam. Odwróciłem się. Obaj o pół głowy wyżsi ode mnie, łapska grube jak końskie nogi. - Panowie, zlitujcie się! - zacząłem. - Przecież tu ludzie młodzi dokoła, dzieci, kobiety. Jakich wy słów używacie? Jak wam nie wstyd? Opanujcie się trochę... Przerwałem.
Patrzyli na mnie zdumieni i nagle jeden ryknął: - Miś, kurwa twoja mać w dupę jebany, to ty? Ale farta mamy! Mietek! Dawaj, foto rób mnie z nim! Miś, kurwa! Ja pierdolę! Wziął mnie w swoje ręce, jakby brał gazetę albo puszkę piwa, trzymał mnie jak w dybach, kazał się uśmiechnąć, zrobił sobie ze mną kilka zdjęć, potem się zamienili i cały czas radośnie bili mnie po karku, mówiąc, że w dupe jebany w porzo jesteś! Potem poszli.