Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju

Okładka książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju autora Ulrich Dupree, 9788373776869
Okładka książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju
Ulrich Dupree Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii poradniki
poradniki
2014-01-01
2014-01-01
Natalia Papke-Szczyglewska

Kup Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju

W mojej ocenie jest to książka dla osób, które są gotowe na to, żeby coś w sobie zmienić. Tak, w sobie. To książka dla ludzi, którzy rozumieją, że lepsze relacje, zadowolenie z życia i mniejszy lub większy sukces zaczynają się od nas samych. Jeśli więc jesteś gotowy poświęcić sobie czas i zaangażowanie, jeśli przyznasz przed sobą samym, że Twoje kłopoty i zmartwienia wynikają z Twoich przekonań, są efektem Twoich własnych myśli i uczuć, weź do ręki tą książkę i zacznij czytać. Spróbuj zastosować. Dasz sobie tym samym szansę na osiągnięcie spokoju i radości. Polecam.

73 użytkowników ma tytuł Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju

29 darów, które odmienią Twoje życie Cami Walker
29 darów, które odmienią Twoje życie
Cami Walker
Wspaniała książka napisana przez kobietę, która dla wielu ludzi na całym świecie stała się inspiracją do bezinteresownego obdarowywania innych. Autorka owej książki, Cami Walker to świeżo upieczona mężatka. Zaledwie w miesiąc po ślubie, w wieku 31 lat stwierdzono u niej stwardnienie rozsiane. Wtedy to właśnie dla Cami zaczęło się zupełnie inne życie. Miało być jak w bajce, cudowny, kochający mąż, beztroski miesiąc miodowy i plany o powiększeniu rodziny, niestety nieoczekiwana diagnoza lekarzy zmąciła spokój w życiu Cami i jej rodziny. Kobieta początkowo nie mogła się pogodzić z nagle zaistniałą sytuacją. Miała problmy z poruszaniem się, pojawiały się luki w pamięci, musiała zrezygnować z pracy i tym samym stała się obciążeniem dla swojego otoczenia, tym bardziej, że ta niemoc również odbiła się na jej sposobie bycia. W tym dramatycznym momencie z pomocą przyszla jej pewna znajoma Mbali, która wcześniej była sąsiadką Cami. Kobieta zaproponowała jej praktykowanie obdarowywania innych przez kolejnych 29 dni. Cami sceptycznie podchodziła do propozycji, jednak ostatecznie zgodziła się spróbowac. Ofiarowywane dary miały być raczej skromne. Były to rzeczy w rodzaju kwiatów, drobnych pieniędzy, samodzielnie zrobionego podarunku, wykonania za kogoś prostej czynności w domu... Miało to na celu uświadomienie Cami, iż mimo choroby ona również może czuć się otrzebna i zwyczajnie dać coś z siebie innym. Uświadomiła sobie, że obdarowując nie odczuwa już poczucia niedostatku i braku, co wyraznie wywołała w niej nagła wiadomość o chorobie. Utwierdziła się też w przekonaniu, że dając bezinteresownie, otrzymuje od świata o wiele więcej w zamian. Co ciekawe Cami na tyle zaangażowała się w ten rytuał, że założyła specjalną stronę internetową poświęconą temu pomysłowi i dzięki niemu również inspiruje do bezinteresownego obdarowywania. Ten cykl 29 dni, który Cami postanowiła nieprzerwanie kontynuować, nie tylko sprawił, że przestała myśleć o swojej chorobie i o tym, co ją ogranicza, okazało się, że choroba się zatrzymała, a miejscami stan ogólny Cami widocznie się poprawił. Dzisiaj autorka dalej kontynuuje swoją misję inspiracji ludzi z całego świata, jak sama pisze w swej książce: "Odkryłam, że mam siłę, aby dotknąć innych ludzi i skłonić ich do działania." Bardzo serdecznie polecam tę książkę:)!
orchideaidea - awatar orchideaidea
oceniła na710 lat temu
Spełnione marzenia. Siła wiary, siła myśli. Wayne W. Dyer
Spełnione marzenia. Siła wiary, siła myśli.
Wayne W. Dyer
"Auto-zmiana" w kogoś lepszego? Hm... Ciekawa książka... Z przyczyn czysto teoretycznych i opartych na ciekawości... po prostu ciekawa. Zainspirowana (co widać i co trochę się w treści przebija - choć nie zawsze) św. Franciszkiem z Asyżu i mędrcem Lao-tzu. Cóż takiego Wayne W. Dyer "wyciągnął" od wyżej wymienionych, przełożył na swoje rozważania i przedstawił czytelnikowi? Cóż... Najprościej rzecz ujmując, Dyer "wyciągnął" od swych duchowych autorytetów elementy służące mu w tej książce do zaprezentowania wizji przemiany samego siebie (proponowanej rzecz jasna czytającemu) w taki sposób, aby siebie lepiej poznać, zaakceptować, zmienić nastawienie do siebie i świata wokół tak, aby zacząć wierzyć w to, że to co do tej pory nieosiągalne - jest do osiągnięcia możliwe. Dyer żongluje tutaj trochę logiką i proponuje "przekuć" czystą wiarę w rzeczywiste odczuwanie, a przez to przełożyć wiarę na spełniające się i możliwe do spełnienia i osiągnięcia cele oraz marzenia. Szarlataństwo? Mentalna papka? Hm... Staram się nie oceniać skrajnie (ani w złą ani w dobrą stronę) tego rodzaju książek... Dla jednych może być to bowiem szarlataństwo, dla innych - zestaw cennych rad i wskazówek, mogących pomóc w lepszym codziennym funkcjonowaniu... Dla mnie ta pozycja jest po prostu ciekawa. Ciężko mi stwierdzić, czy zaproponowane przez autora konstrukcje myślowe mają szanse rzeczywiście zaistnieć w naszych głowach i zostać przekute w sukcesy na pewnych polach... Nie wiem, naprawdę. Brzmi to jednak, na kartach tej książki, dosyć sensownie... Może więc to wszystko faktycznie działa? Jeśli chcecie - sprawdźcie ;) ... Dziękuję Wydawnictwu Sensus za egzemplarz recenzencki. Recenzja znajduje się także na moim blogu: https://cosnapolce.blogspot.com/2018/03/spenione-marzenia-sia-wiary-sia-mysli.html
Northman - awatar Northman
Moc pozytywnego myślenia Norman Vincent Peale
Moc pozytywnego myślenia
Norman Vincent Peale
Żyjemy w XXI wieku. Przebywamy wśród wielu ludzi, mierzymy się z wyzwaniami, ciągle gdzieś biegniemy, jesteśmy bombardowani informacjami. Wszystkie te czynniki sprawiają, że trudną sztuką jest pozytywne myślenie. Dlaczego o tym wspominam? Nie tylko dlatego, że 10 października obchodziliśmy Dzień Zdrowia Psychicznego. Dziś chciałbym podzielić się z Wami kolejną książką-poradnikiem. Już sam tytuł sugeruje o czym traktuje poradnik, który trafił w nasze ręce. Autor chce dowieść/udowadnia, że pozytywne myślenie ma moc. W tej książce znajdziecie porady i podpowiedzi: 👉 Jak przestać się zamartwiać 👉 Co zrobić aby ludzie Cię szanowali i po prostu lubili 👉 Jak naładować życie energią aby stać się człowiekiem żywotnym i inicjatywnym, móc realizować swoje ambicje, ziszczać nadzieje 👉 Jak uwierzyć w siebie i we wszystko co robisz 👉 Jak wypełnić organizm mocą zyskując pewność siebie poprzez zastosowanie prostych, sprawdzonych zasad i metod 👉 Jak dopuszczać do siebie wyłącznie dobre myśli Brzmi inspirująco, prawda? Okładka wręcz zachęca nas motywującym sloganem: Zmień swoje życie! Wydaje się proste. Przeczytać, wprowadzić w życie i żyć. Jednak dobrze wiecie, że w ludzkim życiu niewiele przypadków przebiega "książkowo". Rady, których udziela nam Norman Peale mogą pomóc. Warto jednak pamiętać, że żaden autor, mimo największych chęci nie znajdzie złotego środka. Bo każdy z nas jest inny. Każdy człowiek to innym przypadek psychologiczny, społeczny. Czy ta książka zmienia życie. Szczerze? Nie wiem. Wszystko zależy od tego, czy człowiek chce się zmienić. Najważniejszy jest komfort psychiczny.
0skar - awatar 0skar
Magia Rhonda Byrne
Magia
Rhonda Byrne
To swojego rodzaju kurs przedstawiający ćwiczenia, które należy przeprowadzić, aby obudzić w sobie magię wdzięczności. Według autorki, to właśnie ona może pozytywnie zmienić nasze postrzeganie rzeczywistości. Czy ta książka sprawiła, że uznałam wdzięczności za klucz do osiągnięcia szczęścia? -NIE- A dlaczego? Bo według mnie autosugestia może pomóc w byciu wdzięcznym za to co przeżyliśmy i mamy obecnie, jednak sama wdzięczność nie spowoduje, że będziemy w 100% szczęśliwi. Zazwyczaj potrafię być wdzięczna i doceniam to, czego doświadczyłam w przeszłości i jak żyje mi się obecnie. Niemniej, nie zgadzam się z założeniem autorki, że jedno słowo "wdzięczność" ma magiczną moc i wszystko zmienia. A już to, że powinnam być wdzięczna za wszystko czego doświadczam zupełnie do mnie nie przemawia. Brakuje mi tutaj możliwości przepracowania traum. Dodatkowo, czas potrzebny na przeprowadzenie ćwiczeń zaproponowanych przez autorkę może skutecznie odstraszyć potencjalnych kursantów, bo terapia polega na codziennym powtarzaniu wielu rytuałów, kilka razy dziennie, przez cztery tygodnie. _________ Nie jest to łatwa w odbiorze książka, miałam mieszane uczucia podczas jej czytania. Być może ten poradnik sprawdzi się u osób traktujących go jako formę medytacji? W sumie nie wiem, czy polecić tę książkę. Nie jest to także moja recenzja książki, bo trudno recenzować poradnik, książkę popularno- naukową. Jeśli chcecie to przeczytajcie, nie odradzam, ani nie polecam. #jolamab_zaczytana
Jolanta Maciejowska - awatar Jolanta Maciejowska
oceniła na61 rok temu
Sekretny język twojego ciała Inna Segal
Sekretny język twojego ciała
Inna Segal
Gdy dopadnie nas choroba często próbujemy zwalczyć ją idąc do lekarza, stosujemy zalecane leki, kurację ale po pewnym czasie dolegliwości powracają, pojawiają się skutki uboczne leczenia. Dzieje się tak, ponieważ nie rozumiemy swojego ciała, nie słuchamy go, ignorujemy jego sygnały. Książka Inny Segal uczy nas języka naszego organizmu. Pokazuje, że prawdziwa przyczyna tkwi w naszym umyśle, emocjach, naszych zachowaniach i skostniałych poglądach. Składa się ona z pięciu części i zawiera alfabetycznie ułożone narządy naszego ciała, dolegliwości i choroby. W pierwszej części poznajemy różne części naszego organizmu i przyczyny ich złego funkcjonowania. Do każdego zagadnienia dołączona jest pomocna terapia w postaci ćwiczeń, medytacji i wizualizacji, które podpowiedzą jak wspomóc proces uzdrawiania oraz jakie emocje masz do przepracowania i jakich kolorów użyć by proces zdrowienia był bardziej efektywny. Część druga to lista różnych dolegliwości fizycznych, które są opisane pod względem przyczyn ich występowania. Znając psychiczne podłoże choroby łatwiej nam będzie ją pokonać. Część trzecia pomaga nam zrozumieć emocje, uzdrowić te negatywne i wzmocnić pozytywne. Dowiemy się jak je rozpoznać, jaki mają wpływ na nasz organizm i jak sobie z nimi radzić, by móc cieszyć się świetnym samopoczuciem. Jak pozbyć się poczucia winy, jak uwolnić się od stresu, jak radzić sobie z uczuciem zazdrości, w jaki sposób wzmocnić korzystne odczucia takie jak: godność, miłość, mobilność, radość, sukces? Część czwarta to świat kolorów ich opisy, działanie, symbolika i wykorzystanie ich mocy w procesie uzdrawiania. Część piąta to z kolei spis układów ciała, jakie pełnią zadanie w naszym organizmie, jakie są skutki zaburzenia ich funkcjonowania i co zrobić by poprawić ich funkcjonowanie. Inna Segal jest znaną uzdrowicielką, pisarką i prezenterką programów telewizyjnych. Prowadzi liczne wykłady, szkolenia, kursy ucząc swoich słuchaczy jak słuchać swojego ciała, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Wypracowała swoją własną metodę uzdrawiania wizualno-intuicyjną i przekazuje ją innym. Ona sama w czasach, gdy była nastolatką cierpiała na wiele dolegliwości w tym na przewlekły ból kręgosłupa. Nie pomagały żadne leki ani terapie. Dopiero, gdy nauczyła się słuchać swojego ciała i przepracowała jej przyczyny – jej stan zdrowia uległ poprawie. Twoje ciało również wysyła sygnały swoim specyficznym językiem. Najpierw objawia nam się w postaci drobnej dolegliwości, bólu, skurczu a gdy to zignorujemy, przeobraża się w chorobę, często groźną. Książka „Sekretny język twojego ciała” pomoże zrozumieć co chce ono nam powiedzieć. Dzięki niej dokładniej poznamy siebie, nauczymy się większej otwartości, wzmocnimy swój organizm, poznamy mowę naszego organizmu a dzięki temu proces uzdrawiania spowoduje nie tylko fizyczne ale przede wszystkim duchowe i psychiczne. Książka jest niezwykłym poradnikiem, który wskaże jak poradzić sobie z danym schorzeniem a jednocześnie zmienić sposób myślenia i dzięki temu poprawić nie tylko swoje zdrowie ale i życie. Warto uważniej słuchać swego wnętrza, by jak najwcześniej zareagować na płynące z niego sygnały. Znając jego sekretny język uzdrowisz nie tylko ciało ale i duszę.
Mirosława Dudko - awatar Mirosława Dudko

Cytaty z książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju

Dodaj cytat z książki Ho'oponopono. Hawajski rytuał osiągania wewnętrznego spokoju