ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Wielki bazar. Złoto Brayana

- fantasy, science fiction
- Cykl Demoniczny (tom 1.5-1.6)
- Obca Krew
- Great Bazaar. Brayan's Gold.
- 2014-09-12
- 2011-08-26
- Marcin Mortka
W „Wielkim Bazarze” zawarłem wszystko to, co kocham w Arlenie. Bez względu na to, czy jesteś nowym Czytelnikiem, czy też fanem serii, sądzę, że „Wielki Bazar” przypadnie ci do gustu.
Peter V. Brett
Kup Wielki bazar. Złoto Brayana w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wielki bazar. Złoto Brayana
Naprawdę niewielka liczba autorów przedstawia w swoich debiutanckich dziełach – książki, które powalałyby zagorzałego fana fantasy na kolana. Czasami nieświadomi swoich błędów pisarze wydają książki z pozoru banalne i niemrawe. Zniechęcony czytelnik momentami nie ma już siły, aby dać autorowi danej pozycji drugą szansę, co również liczy się z szybkim upadkiem pisarza. Na szczęście do takich przypadków nie należy Peter V. Brett. Autor „Malowanego Człowieka” jest uważany za pisarza, któremu udało się najszybciej zadebiutować w przeciągu ostatnich kilku lat. Mężczyzna nie tylko odniósł wielki sukces, ale również napisał niesamowicie grube tomisko, które wcale nie nudzi. Mimo faktu, że "Malowany Człowiek” liczy sobie ponad osiemset stron, pisarz nie umieścił w nim wszystkiego, co chciał. Przeszkodami do wydania grubszej książki okazali się współpracownicy lub własne stwierdzenia, poglądy. Niektóre wątki były też starsze i nie pasowały to aktualnego stylu pisania autora, co doprowadziło do ich wycięcia. W taki właśnie sposób powstał dodatkowy tom zatytułowany "Wielki Bazar. Złoto Brayana”. W tej niepozornie wyglądającej książce, liczącej jedynie dwieście dziesięć stron Peter V. Brett umieścił wszystko, co najbardziej kocha w Arlenie, a co nie mogło znaleźć się w „Malowanym Człowieku”. Cztery, zawarte w tomiku opowiadania pokazują nam poszczególne okresy z życia Arlena, ale i również scenę z udziałem Leeshy. "Wielki Bazar. Złoto Brayana” jest również możliwością na poznanie bliżej samego autora oraz drogi jego twórczości. Wszystko dlatego, że autor postanowił pokazać swoim fanom fragment, od którego wszystko się rozpoczęło. Krótki, nie zawarty w książce prolog spędził w szufladzie biurka autora niemalże dziesięć lat. Możecie oczywiście uznać, że te opowiadania nie są warte dołączenia do waszej kolekcji "Cyklu Demonów”. Jednakże jeżeli nie zapoznacie się z tą książką ominie was naprawdę wiele z życia jednego z głównych bohaterów "Malowanego Człowieka” i "Pustynnej Włóczni”. Książkę naprawdę warto zakupić, przeczytać, nawet jeżeli wcześniej nie czytaliście innych tomów, a chcielibyście się z nimi zapoznać. Oczywiście styl pisania Petera V, Bretta jest nadal świetny i jedyny w swoim rodzaju. Autor po raz kolejny udowadnia nam, że czasami największymi demonami są ludzie.
Oceny książki Wielki bazar. Złoto Brayana
7848 użytkowników ma tytuł Wielki bazar. Złoto Brayana na półkach głównych- Przeczytane 4 876
- Chcę przeczytać 2 917
- Fantastyka 134
- Fantasy 97
- 2021 30
Tagi i tematy do książki Wielki bazar. Złoto Brayana

Czytelnicy Wielki bazar. Złoto Brayana przeczytali również
Cytaty z książki Wielki bazar. Złoto Brayana
Na południu zabijano ciała, na północy zabijano dusze. Ten świat potrzebował trzeciego rozwiązania [...].
Ów głos w jego głowie, podobnie jak wyschnięte podniebienie, był po prostu kolejną rzeczą, którą Arlen musiał jakoś znieść. Dzięki demonom świat stał się dostatecznie mały. Szkoda by było, gdyby jakiś natarczywy głos jeszcze bardziej go zmniejszył.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Wielki bazar. Złoto Brayana
Uzupełnienie gdzieś pomiędzy "Malowanym" a "Włócznią", chociaż nie do końca, bo są elementy, które pojawiają się w jednym i drugim tytule cyklu. Nie jest to istotne - Bazar mnie nie wciągnął za to Złoto i rzecz o mroźnym demonie już tak. Format opowiadań pozwala przeczytać książkę niezależnie od pozostałych. Na pewno dobrym pomysłem jest opisowa klasyfikacja otchłańców występujących w cyklu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTragedia. Bardzo duży kontrast w stosunku do „Malowanego człowieka”, a co za tym idzie – niestety duży zawód. Zawarte tutaj opowiadania i wycięte fragmenty były jednostajne pod względem dynamiki, nieciekawe, nieporuszające. Według mnie niepotrzebny dodatek do serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkich opowiadań nie jestem aż taką fanką. Niemniej jednak kilka mi podeszło. I bardzo mi się spodobały wstępy Autora do każdego z opowiadań. Komentuje w nich skąd dane opowiadanie się wzięło, gdzie można je umieścić chronologicznie i ogółem dzieli się procesem powstawania uniwersum. Bardzo przyjemnie się to czytało (a właściwie słuchało).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka.
Super książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielki Bazar i wycinki z Malowanego człowieka mnie nieco wynudziły. Miałam wrażenie, że nie zaoferowały niczego nowego. Za to Złoto Brayana było bardzo ciekawe i słuchałam z największą przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzecudownie zarysowany świat!!!
Przecudownie zarysowany świat!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań uzupełniający historie głównego bohatera, który według autora by popsuł dynamikę głównej historii, dlatego zdecydował sie na usunięcie ich z głównych dzieł.
Przeczytałem dopiero po skończeniu cyklu. Fajnie było sie przenieść ponownie do tego świata, i ponownie odkrywać świat z Arlenem, zanim ten odkrył działanie magii. Poza jego przygodami na północy i południu, dostajemy też krótki prolog, od którego cała ta historia sie zaczęła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem dopiero po skończeniu cyklu. Fajnie było sie przenieść ponownie do tego świata, i ponownie odkrywać świat z Arlenem, zanim ten odkrył działanie magii. Poza jego przygodami na północy i...
Fajne opowiadania, które moim zdaniem mimo wszystko powinny były znaleźć się we właściwej historii - zwłaszcza to ostatnie. Pomimo że autor w przedmowie do każdego opowiadania podaje pewne uzasadnienie czemu dana historia nie znalazła się w „Malowanym człowieku”, to moim zdaniem wszystkie ważne wydarzenia, które mogły ukształtować postać powinny zawsze zostać przedstawione. Zawsze mi przykro słuchać/czytać o redaktorach, którzy każą „wyrzucić” jakiś rozdział.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpory zawód. Po rewelacyjnych dwóch tomach Malowanego Człowieka nagle - krok w tył i to spory. Autor postanowił napisać suplement, księgę 16 i pół poprzedniej części.. Odniosłem wrażenie, że gdy PVB zorientował się, jak wielki sukces odniosły jego książki zamiast kontynuować główne wątki postanowił zabawić się z czytelnikami i poodcinać nieco kuponów od nie do końca wyeksploatowanych pomysłów. Nie podoba mi się taki zabieg, kiedyś byłoby to nie do pomyślenia. Wyczuwam czystą komercję. Omijam więc ten tom i chwytam za kolejny. Każdemu trzeba dać drugą szansę :)
Spory zawód. Po rewelacyjnych dwóch tomach Malowanego Człowieka nagle - krok w tył i to spory. Autor postanowił napisać suplement, księgę 16 i pół poprzedniej części.. Odniosłem wrażenie, że gdy PVB zorientował się, jak wielki sukces odniosły jego książki zamiast kontynuować główne wątki postanowił zabawić się z czytelnikami i poodcinać nieco kuponów od nie do końca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie trzyma aż tak w napięciu jak główny cykl, ale fanom na pewno się spodoba. Dwa opowiadania o przygodach Arlena-posłańca dziejące się w okresie opisanym w "Malowanym człowieku". Polecam przeczytać po "Pustynnej włóczni".