Gwiazdeczka z Chin

Okładka książki Gwiazdeczka z Chin autora Peter Kuntze, 8371233000
Okładka książki Gwiazdeczka z Chin
Peter Kuntze Wydawnictwo: Egmont Polska literatura dziecięca
literatura dziecięca
Das Internat am Genfer See. Die Neue aus China.
1995-01-01
1995-01-01
Elżbieta Grygiel

Kup Gwiazdeczka z Chin w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gwiazdeczka z Chin

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazdeczka z Chin

Interesująca.

Interesująca.

Książka lekka, ciekawa, dobrze się ją czyta.

Książka lekka, ciekawa, dobrze się ją czyta.

36 użytkowników ma tytuł Gwiazdeczka z Chin na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Gwiazdeczka z Chin na półkach dodatkowych

Spełnione marzenia Elizabeth Bernard
Spełnione marzenia
Elizabeth Bernard
Wypożyczyłam tą książkę tylko dlatego, że w mojej bibliotece nigdy nie ma książki, na którą akurat czekam. Nie było nic lepszego, więc postanowiłam się zrelaksować przy ,,Spełnionych marzeniach". Naomi to typowa nastolatka z dobrego domu - dobrze się uczy, planuje studia prawnicze, nie ma problemów z rodzicami, ma za to oddanych przyjaciół i kochającego chłopaka Josha. Jednak skrywa pewien sekret - marzy o zostaniu aktorką i udaje jej się dostać główną rolę w szkolnym przedstawieniu. Jej partnerem zostaje tajemniczy i przystojny Dylan, śmiały i odważny chłopak z zupełnie innego świata. Mimo to zaprzyjaźniają się i wkrótce rodzi się między nimi coś więcej... Parę lat temu pewnie pokochałabym tę książkę. Niestety, obecnie wolę coś głębszego i bardziej skomplikowanego. Ale nie warto skreślać ,,Spełnionych marzeń". To lekka, przyjemna, choć nie porywają historia, bohaterowie są sympatyczni, choć nijacy, a do tego można z niej wynieść jakieś wartości. Jest to co prawda historia na poziomie ,,High School Musical"(chociaż ja byłam fanką) z prostym przesłaniem, że warto spełniać marzenia, gdzie szara myszka zmienia się w piękną, pewną siebie dziewczynę. Osobiście przemiana Naomi lekko mi zgrzyta - najpierw dostosowywała się do Josha i swoich przyjaciół, potem do Dylana, który szybko sprawił, że zmieniła swoje poglądy na temat tego co fajne i wartościowe. Jednak sądzę, że taki wątek jest zadowalający dla dziewczyn w wieku około 12 lat, więc się nie czepiam. Jak wspomniałam, historia nie jest zła, ja dobrze się przy niej bawiłam i mogę ją polecić jako odprężająca lekturę. Jednak najbardziej żal mi było Josha, który na początku może i był egoistą, ale potem się poprawił i naprawdę był cudownym chłopakiem. Myślałam, że autorka zeswata go z Amandą, bo tamta go tak wychwalała, ale jednak nie. To tylko moja wyobraźnia jak zwykle musi tworzyć jakąś alternatywną historię. Ale mi prawie zawsze jest żal ,,tego drugiego". Emocji i wzruszeń nie zaznacie przy ,,Spełnionych marzeniach". Ale za to możecie się zrelaksować i trochę pośmiać. Jednak jest to lektura ,,na raz", ja raczej do niej nie wrócę, bo nie ma w niej nic takiego, co mogłoby przyciągnąć mnie na dłużej. ,,Czasem bardzo ciężko dotrzymać niektórych obietnic."
FannyBrawne - awatar FannyBrawne
Potrzebna atrakcyjna mama Caroline Plaisted
Potrzebna atrakcyjna mama
Caroline Plaisted
Caroline Plaisted to brytyjska pisarka tworząca powieści dla młodzieży. Sięgnęłam po tą książkę z dwóch powodów z siebie wynikających. Zainteresował mnie tytuł, a ponieważ sama jestem mamą, pomyślałam, że może to być przydatna lektura. A kiedy jeszcze zobaczyłam w opisie książki "Bestseller literatury młodzieżowej", utwierdziło mnie to w decyzji zakupu. A dodatkowo nadrobię zaległe wyzwanie. Narratorem książki jest piętnastoletnia Hannah, która musi zmierzyć się nie tylko z problemami nastolatki, ale również z problemami świata dorosłych. Dziewczynka wraz z młodszym bratem i rodzicami mieszka w dużym i elegancko urządzonym domu na przedmieściach. Jej problemami są głównie pryszcze i egzaminy w szkole. Aż tu nagle dowiaduje się, że Tata odchodzi, rodzice się rozwodzą a dom trzeba będzie sprzedać. Mama będzie musiała znaleźć mniejszy dom i poradzić sobie z dwójką dzieci, pracą i organizacją ich życia na codzień. Hannah i Billy niektóre weekendy spędzali u Taty i jego nowej partnerki Sally, której nie lubili całym sercem. Ze wszystkich problemów Hannah zwierzała się swojej przyjaciółce Kim. To ona podnosiła ją na duchu i pomagała jak tylko umiała, gdyż jej rodzice już kilka lat wcześniej się rozstali. Mama kupiła dom bliżej centrum i odtąd życie trzyosobowej rodziny było prostsze, gdyż dzieci wszędzie miały bliżej i mogły chodzić same - na piechotę. Początkowo dom nie cieszył się dziecięcą sympatią i został nazwany "Pieczarą", ale kiedy dzieci zaczęły brać czynny udział w remoncie zaakceptowały nowy dom. Największym wyzwaniem Hannah była jej Mama. Po rozstaniu z Tatą była smutna, nie dbała o siebie, nie miała chęci do życia, do walki o lepszą pracę. Dziewczynka postanowiła pomóc jej odnaleźć się w nowej sytuacji i z pomocą babci oraz przyjaciółki Mamy - Nicki podejmowała konkretne działania. By poznać pomysłowość nastolatki i efekty przemiany jej Mamy serdecznie polecam przeczytanie tej książki. Jest to lekka i przyjemna lektura o świecie widzianym oczami kogoś, kto dopiero uczy się życia.
ejotek - awatar ejotek
Czarna magia w szkole Christine Aubrée
Czarna magia w szkole
Christine Aubrée
Czarna magia w szkole to książka skierowana do młodego czytelnika, z którą kiedyś już miałem okazje się spotkać jak również z serią powieści jakie w niej wychodziły. Nie wszystkie wpadły mi do rąk, ale przekrój gatunkowy był spory i zawsze można było przeczytać ciekawą pozycję z serii. Dlatego sięgnąłem po książkę mając na uwadze do kogo była adresowana i miałem tylko nadzieje na wciągającą opowieść. Książka Czarna magia w szkole jest historią o przedziwnych wypadkach jakie spotykają uczniów po lekcji w jakiej uczestniczyli. Bohaterką jest Heloiza, której przygody autorka zaprezentowała w ciekawy sposób. Zamieniona w ropuchę musi wraz ze swoim bratem i innymi przyjaciółmi poprowadzić śledztwo w celu odkrycia prawdy. Książka Czarna magia w szkole jest przygodową powieścią z dodatkiem fantastyki skierowanej do młodego czytelnika. Przygody Heloizy śledziłem z ciekawością i wciągnęły mnie niesamowicie od pierwszych stron. Autorka potrafi pisać w lekki sposób, przyjemny i przystępnie z dodatkiem humoru jaki tutaj znalazł się. Śledztwo prowadzone przez dzieci w sprawie tajemniczych zdarzeń do jakich dochodzi z niektórymi uczniami było poprowadzone dobrze od początku. Brat bohaterki stara się odkryć prawdę i dopiero wraz z rozwojem wydarzeń staje się wszystko jasne jak słońce. Nie brakuje lekkich zwrotów akcji i wciągającej fabuły przykuwającej w czasie czytania. Pomimo skierowania jej do takiej grupy odbiorców, to nawet starszy czytelnik coś znajdzie w niej dla siebie. Niezwykła opowieść o dzieciach uwikłanych w przedziwne zdarzenia i próbę ich wyjaśnienia w trakcie prowadzonego dochodzenia. Pojawiają się motywy przyjaźni i chęci pomocy jak zajdzie taka potrzeba. Bohaterowie stworzeni przez autorkę wypadają ciekawie i dobrze zostali zarysowani pod względem psychologicznym. Mają własne sprawy, wpadają w kłopoty i posiadają wiele pomysłów w głowie. Jednakże pomimo tego sylwetki poszczególnych postaci moją głębie i nie były jednowymiarowe. Zostały nakreślone w sposób wzbudzający naszą ciekawość, z którymi łatwo się utożsamić. Relacje łączące poszczególnych bohaterów między sobą były ukazane bardzo dobrze. Z wielką lekkością, dozą humoru i łatwością od samego początku przez autorkę. Dialogi wypadają świetnie wciągając nas w fabułę i w rozmowy między postaciami. Nie zabrakło w nich lekkości, zabawnych momentów i nieraz powagi. Rysunki jakie spotykamy na kartach książki przynoszą nie tylko klimat w czasie czytania. Zajmują miejsce na stronach świetnie ilustrując poszczególne sceny jakie spotykamy w czasie czytania dodając jej swoistego uroku. Książka Czarna magia w szkole jest pozycją dla młodego czytelnika, która wciąga od samego początku. Akcję poprowadzono z wyczuciem i w szybki sposób, gdzie wiele dzieje się podczas czytania. Przyjemny styl pisania i lekkość pisania autorki nadaje historii koloru. Dodatkowo rysunki zamieszczone tutaj obrazujące poszczególne zdarzenia z książki mogą podobać się i wprowadzają klimat. Wydarzenia toczą się w szybkim tempie i nie można nudzić się w czasie czytania. Przygody bohaterów są skierowane do młodego czytelnika, ale sam dobrze bawiłem się w czasie czytania. Sięgając po Czarną magie w szkole nie spodziewałem się tak dobrze napisanej, wciągającej i ciekawej powieści z nastoletnimi bohaterami. Prosta opowieść osadzona w szkolnych klimatach, która wypada zajmująco do samego końca. Można oczywiście przewidzieć jak wszystko skończy się, lecz wyjaśnienie zdarzeń było może fantastyczne, ale spodobało mi się. Spędziłem z nią przyjemnie czas i dobrze bawiłem się zagłębiając się w przygody bohaterów. Pomimo skierowania jej do młodego czytelnika, to nie mogę narzekać i chętnie do niej wrócę kiedyś. Czarna magia w szkole jest lekką, przystępnie napisaną i nie pozbawioną dozy humoru podczas przykładowo scen z siostrą bohatera potraktowanych z przymrużeniem oka. Dlatego tak dobrze czytało mi się i pozostawiła po sobie miłe wspomnienia po zakończeniu lektury.
Magnis - awatar Magnis

Cytaty z książki Gwiazdeczka z Chin