Ktoś mnie pokochał

Okładka książki Ktoś mnie pokochał autora Julia Quinn, 9788324143467
Okładka książki Ktoś mnie pokochał
Julia Quinn Wydawnictwo: Amber Cykl: Bridgertonowie (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Bridgertonowie (tom 2)
Viscount who loved me
2013-09-03
2013-09-03
Agnieszka Kowalska

Kup Ktoś mnie pokochał w ulubionej księgarnii

Ktoś mnie pokochał

Oceny książki Ktoś mnie pokochał

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ktoś mnie pokochał

Cudowna

Cudowna

9⭐ /10
Poznajemy tu trochę inną historię niż w serialu i jak dla mnie, ta wersja podoba mi się bardziej. Cieszę się, że jestem na bieżąco z serialem bo w drugim epilogu jest spojler do historii Colina (ja wiem, że z opisu 4 książki i tak można to wywnioskować, ale tak się nie robi po prostu 😉).

9⭐ /10

Mogę tylko odetchnąć, że udało mi się skończyć tą książkę choć było ciężko,nie rozumiem tych czytelniczek które oceniają ją tak wysokimi ocenami, książka ta jest powieleniem tomu pierwszego tyle tylko , że w tamtym tomie osobą zabiegającą o względy była kobieta a w tym mężczyzna,nie polecam

6756 użytkowników ma tytuł Ktoś mnie pokochał na półkach głównych
1233 użytkowników ma tytuł Ktoś mnie pokochał na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ktoś mnie pokochał

Julia Quinn
Julia Quinn
Julia Quinn skończyła Harvard, potem studiowała medycynę na Uniwersytecie Yale. Nie została jednak lekarzem, tylko… jedną z największych gwiazd romansu historycznego. Jej powieści są wydawane w USA w blisko milionowych nakładach, wyróżniane najważniejszymi nagrodami - w tym dwukrotnie najwyższą: RITA Award - i zajmują wysokie miejsca na listach bestsellerów. Żywe dialogi i niezapomniane postacie bohaterek – energicznych, odważnych kobiet, niepoddających się konwenansom epoki – nadają nieodparty urok błyskotliwym powieściom Julii Quinn (Zaginiony książę, Czekając na księcia, Co słychać w Londynie, Sekretny pamiętnik Mirandy Cheever).

W paszczy Lwa Melisa Bel
W paszczy Lwa
Melisa Bel
„W paszczy lwa” to historia, w której Melisa Bel ponownie zabiera nas do świata pełnego emocji, namiętności i społecznych konwenansów, w którym bohaterowie muszą odnaleźć swoje miejsce, walcząc nie tylko o uczucia, ale i o własną wartość. Główna bohaterka, Catherine, od zawsze żyje w cieniu swojej idealnej siostry, Helen. Matka nieustannie porównuje je ze sobą, przez co dziewczyna uczy się pokory, choć w głębi serca pragnie czegoś więcej niż życia w roli „tej gorszej”. Jej marzenia nabierają kształtu, gdy poznaje lorda Nicolasa Devona – starszego, niezwykle przystojnego oficera, który zawraca jej w głowie. Szybko jednak okazuje się, że Nicolas to „lew salonowy”, uwielbiany przez kobiety i trudno dostępny dla nieśmiałej, skromnej Catherine. Upokorzenie, którego doświadcza dziewczyna, staje się dla niej punktem zwrotnym – postanawia przejść metamorfozę, która odmieni nie tylko jej wygląd, ale i pewność siebie. Nowa Cat jest gotowa podjąć grę, której stawką będzie serce lorda Devona. Jednak Nicolas, choć zawsze dostrzegał w niej coś wyjątkowego, nie spodziewa się, że ta młodziutka dama wystawi jego silną wolę na takie próby. A ponieważ Catherine ma niezwykły talent do pakowania się w kłopoty, los splata ich ścieżki jeszcze mocniej, czego oboje się nie spodziewali. Autorka tworzy tu opowieść pełną kontrastów – od nieśmiałości po odwagę, od kompleksów po świadome podkreślanie swojej wartości. To romans, w którym przemiana bohaterki ma w sobie coś inspirującego, a uczucia rodzą się w atmosferze napięcia i subtelnej gry. Pierwszy raz słuchałam interpretacji Elżbiety Kijowskiej i powiem, że świetnie oddaje emocje zapisane w tekście – jej głos idealnie wpasowuje się w charakter historii, czyniąc odsłuch audiobooka przyjemnością samą w sobie. „W paszczy lwa” to historia o miłości, która dojrzewa wraz z bohaterami, ale też o sile kobiety, która przestaje chować się w cieniu i zaczyna walczyć o własne szczęście. Polecam! 🎧
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na107 miesięcy temu
Żądanie miłości Kristen Ashley
Żądanie miłości
Kristen Ashley
„Żądanie miłości” to powieść autorki Kristen Ashley, która zachwyca czytelników swoją romantyczną i emocjonalną opowieścią, w której życie pełne niespodzianek odgrywa kluczową rolę. To historia, która udowadnia, że miłość i szczęście nie mają wieku ani terminu ważności, a uprzedzenia oraz różnice mogą ustąpić miejsca prawdziwej miłości. Autorka, znana z bestsellerowych serii takich jak "Rock Chick" czy "Dream Man", wciąga czytelników w świat pełen uczuć i refleksji. Główną bohaterką jest Josephine Malone, asystentka słynnego fotografa mody, która wraca do niewielkiego miasteczka w stanie Maine, by pochować swoją ukochaną babcię Lydię. Pod fasadą kobiety z sukcesem ukrywa się skrzywdzona dziewczynka, która właśnie straciła swoją najbliższą osobę. Josephine potrafi skutecznie maskować swoje prawdziwe uczucia, ale tylko Jake Spear, wieloletni przyjaciel Lydii, potrafi odczytać jej prawdziwą naturę. Akcja nabiera tempa, kiedy okazuje się, że Josephine odziedziczyła Lawendową Willę i spory majątek po zmarłej babci. Pierwotnie planuje sprzedać nieruchomość i wrócić do swojego życia w luksusie, ale testament Lydii zawiera niespodziewany zapis. Josephine musi podjąć decyzję, czy akceptować fakt, że dom i majątek zostaną przekazane Jake'owi, który jest właścicielem klubu ze striptizem i samotnie wychowuje trójkę dzieci. W tle ukazuje się pytanie: dlaczego Lydia postanowiła połączyć dwie tak różne osoby, jak Josephine i Jake? Co kierowało nią, by spowodować, że wnuczka porzuci dotychczasowe życie na rzecz starego domu na wybrzeżu? To zagadnienie prowadzi do odkrycia tajemniczych odczuć i prawdziwej natury Josephine oraz do zgłębienia postaci Jake'a, który jest przekonany, że zapis w testamencie jest wiążący. „Żądanie miłości” to inny wymiar twórczości Kristen Ashley, który zaskoczy polskie czytelniczki. Autorka, znana z połączenia wątków erotycznych i sensacyjnych, stawia trudne pytania. Czy miłość można wymusić? Czy ludzie z różnych światów mogą znaleźć wspólny język i zbudować trwały związek? Wszystko to prowadzi do refleksji nad wartością i poświęceniem w imię szczęścia. Styl tworzenia autorki jest niezwykle charakterystyczny i przyciągający, co w przypadku tej powieści również się potwierdza. Jej sposób pisania jest lekki, pełen emocji oraz dynamiczny, co sprawia, że książkę czyta się z łatwością i nie sposób oderwać się od jej stron. Ashley potrafi wciągnąć czytelnika od pierwszych akapitów, tworząc atmosferę pełną napięcia i tajemnicy, która utrzymuje się przez całą opowieść. Fabuła książki jest wielowarstwowa i ciekawie skonstruowana. Opowieść skupia się na Josephine Malone, która po śmierci ukochanej babci zostaje wplątana w wir wydarzeń, które zupełnie odmienią jej życie. Szybko odkrywa, że jej babcię łączyła szczególna relacja z przyjacielem rodziny, Jake'em Spear. To właśnie poprzez rozwinięcie tego wątku Ashley kreuje główny konflikt, który zdaje się być nierozwiązywalny, tworząc napięcie i nieustannie trzymając czytelnika w niepewności. Akcja powieści toczy się dynamicznie, a wydarzenia następują po sobie w tempie, które nie pozwala na nudę. Pisarka wplata w narrację różnorodne elementy – od wzruszających momentów po momenty pełne napięcia i dramatu. Zaskakujące zwroty akcji oraz stopniowe odkrywanie tajemnic przyciągają uwagę czytelnika, trzymając go w napięciu aż do ostatnich stron. W „Żądaniu miłości” autorka również doskonale balansuje między rozwijaniem wątku miłosnego a ukazaniem głębszych emocji i zawiłości relacji między postaciami. To nie tylko romans, ale także opowieść o odkrywaniu siebie, przekraczaniu własnych ograniczeń oraz pokonywaniu przeciwności losu. Warto zaznaczyć, że mimo bogatej fabuły, powieść jest niezwykle przyjemna do czytania i nie brakuje w niej momentów, które poruszają i skłaniają do refleksji nad życiem, miłością i poświęceniem. Kristen Ashley potrafi wciągnąć czytelnika w świat swoich postaci, sprawiając, że stają się one bliskie i autentyczne. Podsumowując: „Żądanie miłości” to wzruszająca i pasjonująca powieść, która przekonuje swoją głęboką fabułą, pełną emocji i zaskakujących zwrotów akcji. Ashley stworzyła opowieść, która przypomina nam, że życie jest pełne nieoczekiwanych wydarzeń i że miłość ma moc przekształcania nawet najbardziej skomplikowanych sytuacji. Ta książka z pewnością zasługuje na polecenie jako godna uwagi lektura, która porusza serca i umysły czytelników.
Anna Szymczak - awatar Anna Szymczak
Black Tangled Heart Samantha Young
Black Tangled Heart
Samantha Young
Historia, która sprawi, że będą targały cię przeróżne emocje. To nie jest o zwyczajnej parze. To o miłości tak silnej, że aż destrukcyjnej. O trudnościach w rodzinie i życiu codziennym. O akceptacji i o tym jak intrygi mogą zniszczyć życie na długo. Historię mamy podzieloną na przeszłość i teraźniejszość. Daje to nam idealną możliwość poznania ich życia niemal od początku. Jane, gdy poznała Jamiego, była już od ponad dwóch lat w nowej rodzinie zastępczej. Wcześniejsze rodziny traktowały ją źle i choć w książce jest tylko jedna scena z nowymi rodzicami zastępczymi to wiemy, że traktują ją dobrze, jedynie nie mają dla niej czasu. Jamie jest pod opieką starszej siostry, wraz z młodszą siostrą, która zbyt często przypomina ich znienawidzoną nieżyjącą matkę. Jane zakochała się w Jamiem od razu mimo, że on był strasznym gburem i dopiero kilka lat później zaczął się nią interesować. Połączyła ich miłość, która miała zarówno wiele pozytywów jak i negatywów. W najgorszym scenariuszu mogła ich zniszczyć. Samanta Young tym razem również mnie nie zawiodła i zapewniła emocje, które bardzo cenię w książkach. Nie zliczę ile razy serce mi przyspieszało, a oddech zamierał w płucach. Przez całą ,, przeszłość” zachodziłam w głowę jak do tego dojdzie, że staną się dla siebie wrogami. Nie byłam jednak na to gotowa… To za bardzo bolało. Świadomość ile przeszli i wycierpieli… Czytałam już książki od miłości do nienawiści, ale przysięgam nigdy nie wywoływały we mnie aż takich emocji jak ta. Dzięki tej ,, przeszłości” wczułam się w ich miłość za bardzo i nie mogłam znieść w jaką stronę to wszystko poszło. Nie potrafię opisać tego słowami jak bardzo wpłyneła na mnie ta książka. Uważam, że należą się ogromne gratulacje dla autorki, za stworzenie tej historii, bo przekazanie tylu emocji to nie lada wyczyn. Ta książka zdecydowanie zostanie ze mną na dłużej. Współpraca reklamowa @purple_book_wydawnictwo
KsiążkowaBajka - awatar KsiążkowaBajka
oceniła na109 miesięcy temu
Diabelski hrabia Melisa Bel
Diabelski hrabia
Melisa Bel
Przygodę z książkami Melisy Bel rozpoczęłam jako recenzentka „Kochanka z piekła rodem”. Z czasem, w wolnych chwilach, zaczęłam nadrabiać jej wcześniejsze powieści w formie audiobooków. Każda z nich zasługuje na uwagę i własne kilka słów, dlatego dziś przychodzę do Was z moimi wrażeniami po wysłuchaniu „Diabelskiego Hrabiego”, pierwszego tomu cyklu Niepokorni. Melisa Bel otwiera tę serię w sposób niezwykle nastrojowy i emocjonujący. To powieść, w której przeszłość i teraźniejszość splatają się w trudną, pełną napięcia historię o miłości, namiętności i cienkiej granicy między pożądaniem a strachem. Główna bohaterka, Jocelyn, od lat zna hrabiego Winstona – mrocznego, skrytego mężczyznę, który kiedyś skrywał do niej uczucie. Jej losy układają się jednak inaczej: wychodzi za mąż za jego kuzyna, Edwarda. Wydawałoby się, że ich drogi rozchodzą się na zawsze, lecz życie pisze zupełnie inny scenariusz. Śmierć męża, pozostawione długi i list nakazujący jej szukać pomocy u dawnego znajomego sprawiają, że Jocelyn staje twarzą w twarz z hrabią – człowiekiem, w którym trudno rozpoznać dawnego mężczyznę. Lord Winston po latach wojny i wewnętrznych zmagań stał się kimś, kogo łatwiej określić mianem „diabelskiego” niż romantycznego. Chłodny, zdystansowany, a zarazem niebezpiecznie pociągający, wywołuje w Jocelyn uczucia, których nie potrafi zrozumieć ani okiełznać. Gdy na horyzoncie pojawia się baron – konkurent o zniewalającej aparycji, lady Ashton staje przed wyborem, który zaważy na jej przyszłości. Autorka umiejętnie buduje atmosferę – od mrocznych korytarzy rezydencji hrabiego, po subtelne emocje bohaterów, które rozwijają się w rytmie namiętności i niepewności. To romans historyczny pełen intryg, namiętności, dylematów serca i wewnętrznych walk, w którym pytanie o to, czy miłość może narodzić się z cienia bólu i poczucia winy, powraca na każdym kroku. Audiobook w interpretacji Elżbiety Kijowskiej oddaje zarówno melancholijną aurę opowieści, jak i elektryzującą intensywność rodzącego się uczucia. Głos lektorki dodaje całości elegancji i lekkości, dzięki czemu historia wciąga jeszcze mocniej. „Diabelski Hrabia” to nie tylko romans, ale też refleksja nad tym, że prawdziwe szczęście wymaga odwagi – a także umiejętności dostrzeżenia go w najmniejszych gestach. Polecam! 🎧 Niezależnie czy wybierzecie wersję audio czy papierową jestem przekonana, że będziecie zadowoleni.
kdmybooknow Dziuba - awatar kdmybooknow Dziuba
oceniła na107 miesięcy temu
Nieuchwytny książę Julie Anne Long
Nieuchwytny książę
Julie Anne Long
Mój powrót do Romansów Historycznych. Historia Rebeki Tremaine, która miała wbrew w swojej woli wyjść za Edelstona z którym przypadkiem spotkała się późno w nocy. Rebeka nie zamierza wyjść za mąż za mężczyznę, którego nie kocha. W zorganizowaniu ucieczki pomaga jej Connor, który później odkrywa, że kocha Rebekę. Rodzice Rebeki, postanawiają pojechać na sezon towarzyski do Londynu, aby wydać za mąż drugą córkę. W tym samym czasie Rebeka z Connorem, odkrywają, że są ludzie, którym zależy na odzyskaniu medalionu. Rebeka i Connor wyznają sobie miłość i są ze sobą szczęśliwi, jednak Connorowi nie daje spokoju jego przeszłość. Od kiedy w swoich planach widzi siebie i Rebekę razem z dzieckiem, któremu chce zapewnić stabilną przyszłość. Connor postanawia rozliczyć się z przeszłością, ale nie zamierza mówić tego Rebece. W Londynie Connor "zmartwychwstaje" i rozprawia się z księżną, która była jego kochanką i aktorką. Ciekawy jest tu wątek przeszłości i przyszłości. Jak zbudować przyszłość, skoro nie rozliczyło się z przeszłością? Connor daje odpowiedź, że nie jest to możliwe. Kolejnym wątkiem jest to, że na ówczesne czasy Rebeka była swego rodzaju feministką bądź jak się wtedy je nazywało sawantkami. Zdecydowanie bohaterka odbiega od swoich róweśniczek, ponadto interesowała się medycyną. Przez to, że Rebeka nie była typową panną, która miała wyjść za mąż, która poszerzała swoją wiedzę szczególnie w medycynie sprawia, że jest ciekawą postacią, podobnie jak Connor, który rzuca swoje życie, którego nie cierpi i postanawia zostać stajennym. Polecam, czyta się bardzo szybko.
Klaudia Sowa - awatar Klaudia Sowa
oceniła na62 lata temu

Cytaty z książki Ktoś mnie pokochał