Ktoś mnie pokochał. Bridgertonowie

- The Viscount Who Loved Me
- 2021-01-01
- 2021-01-01
- Katarzyna Krawczyk
Anthony Bridgerton, najbardziej zatwardziały kawaler Londynu, staje przed prawdziwą miłosną próbą… Ku zaskoczeniu całego Londynu wicehrabia Bridgerton nie tylko zdecydował się na małżeństwo - wybrał już nawet kandydatkę na żonę! Jedyną przeszkodą jest starsza siostra jego wybranki Edwiny, Kate Sheffield, najbardziej wścibska kobieta, jaka kiedykolwiek pojawiła się w londyńskiej sali balowej. Ponętna intrygantka doprowadza Anthony'ego do szaleństwa swoją determinacją, by zniweczyć zaręczyny, ale kiedy wicehrabia w nocy zamyka oczy, to właśnie Kate jest kobietą nawiedzającą jego coraz bardziej erotyczne sny… Wbrew powszechnemu przekonaniu Kate jest absolutnie pewna, że nawróceni podrywacze wcale nie są najlepszymi mężami - a Anthony Bridgerton jest najbardziej niegodziwym łotrem ze wszystkich. Kate jest zdeterminowana, by chronić przed nim swoją młodszą siostrę, ale boi się, że sama może ulec hipnotyzującemu urokowi niepoprawnego uwodziciela… „Miłosna intryga i subtelny humor są w powieści Julii Quinn po prostu mistrzowskie. Dodajmy do tego perfekcyjne oddanie realiów epoki i mieszankę emocji, a otrzymamy romans historyczny bliski ideału”. Amazon.com
Kup Ktoś mnie pokochał. Bridgertonowie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Ktoś mnie pokochał. Bridgertonowie
Druga część przesławnej rodziny B u mnie na półce stoi pod tytułem Zakochany hrabia. I prawda jest taka, że rzeczywiście Anthony był zakochany. Być może długo nie zdawał sobie z tego sprawy, być może długo musiał walczyć z tym niechcianym uczuciem, ale i tak… był zakochany. Zakochany hrabia to druga część historii rodziny Bridgertonów. Tym razem strzała Amora strzela w kierunku hrabiego Anthony’ego Bridgertona. Młodego mężczyzny, który żyje w szacunku i miłości do swojego ojca, który zmarł w czasie kiedy chłopak był nastolatkiem. Wspomnienie miłości rodziców, ojca jego wielkości, dobroci, radości i szczęścia jakie ze sobą niósł, wytwarza w młodym człowieku przekonanie, że nie dane mu będzie dożyć lat swojego ojca. Jednak jako, że doskonale wie co oznacza kontynuowanie rodu, postanawia znaleźć sobie partnerkę na kilka przyszłych lat (bo oczywiście kolejnych już nie dożyje). Znajduje idealną kandydatkę i wtedy okazuje się, że interesująca go panna jest pilnie strzeżona przez swoją przyrodnią siostrę. Wszyscy wiedzą, że uzyskanie aprobaty Kate jest kluczem do dostępności do Edwiny. Tylko co będzie kiedy okaże się, że siostra może być bardziej pociągająca? Quinn jest niezastąpiona w takich potyczkach słownych, w umiejętności kreślenia miłości rodzinnej, miłości szalonej, pełnej pasji, współzawodnictwa, ale i radości dnia codziennego. Fantastycznie czyta się o rodzinach tworzonych piórem Julii Quinn. Ich miłości, oddaniu, poświęceniu. O tym kiedy zawsze stają za sobą, wybierają siebie, a rodzina stanowi dla nich najwyższe dobro. Czy to świat dla Kate? Czy brzydsza z sióstr potrafi przekonać do siebie jedną z najlepszych partii roku. I co ważniejsze, czy będzie umiała sprawić, że ten, który obiecał sobie, że nie zakocha się, złamie swoje przyrzeczenie. Bardzo lubię tę część. Lubię bohaterów, rodzinę, okoliczności i oczywiście felietony słynnej Pani W. Polecam, cóż może być lepszego od tak dużego, silnego zastrzyku pozytywnej energii, miłości, szacunku. Wydawać by się mogło banalna romantyczno-historyczna historyjka niesie za sobą wiele pokładów tego, czego potrzebujemy w codziennym życiu. Dobrze przypomnieć sobie jak ważna jest rodzina, więzi międzyludzkie, radość dnia codziennego.
Oceny książki Ktoś mnie pokochał. Bridgertonowie
6755 użytkowników ma tytuł Ktoś mnie pokochał. Bridgertonowie na półkach głównych- Przeczytane 5 319
- Chcę przeczytać 1 370

Cudowna
Cudowna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9⭐ /10
9⭐ /10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy tu trochę inną historię niż w serialu i jak dla mnie, ta wersja podoba mi się bardziej. Cieszę się, że jestem na bieżąco z serialem bo w drugim epilogu jest spojler do historii Colina (ja wiem, że z opisu 4 książki i tak można to wywnioskować, ale tak się nie robi po prostu 😉).
Mogę tylko odetchnąć, że udało mi się skończyć tą książkę choć było ciężko,nie rozumiem tych czytelniczek które oceniają ją tak wysokimi ocenami, książka ta jest powieleniem tomu pierwszego tyle tylko , że w tamtym tomie osobą zabiegającą o względy była kobieta a w tym mężczyzna,nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCUDOWNE!!! Ta książka absolutnie mnie wciągnęła. Chemia między Kate i Anthony'm była idealna. Zakochałam się w nich zarówno jako parze, jak i osobno. Bardzo podobała mi się ich dynamika, a poruszony w historii temat leków bardzo mnie wzruszył. Mimo że to dopiero druga książka, obawiam się, że kolejne nie dadzą rady jej przebić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnthony niby taki honorowy a nawet nie zna znaczenia tego słowa. Ta postac to jeden wielki D... ma okropny charakter, jest zakochany w sobie, zbyt pewny swego, infantylny i naprawdę honor to obce, nieznane mu słowo. Edwina praktycznie w tej książce nie istniała, ale byla inteligenta i świadoma tego co sie dzieje wokół niej. Kate natomiast miała mam wrażenie silniejszy charakter, szybko zrozumiała czego chce i nie walczyła z tym tak bardzo jak w serialu, co jest na plus. A jednak, niby silna niezależna kobieta, zarazem nawina i uległa. 2 cześć jest lepsza od 1, to fakt. Śmiem stwierdzić ze jest na podobnym poziomie co 2 sezon serialu, przynajmniej jeśli chodzi o główny wątek. Lepiej sie to czytało.
Jednak zdania jie zmienię- nienawidzę - z całego serca- Anthoniego z tej książki.
Anthony niby taki honorowy a nawet nie zna znaczenia tego słowa. Ta postac to jeden wielki D... ma okropny charakter, jest zakochany w sobie, zbyt pewny swego, infantylny i naprawdę honor to obce, nieznane mu słowo. Edwina praktycznie w tej książce nie istniała, ale byla inteligenta i świadoma tego co sie dzieje wokół niej. Kate natomiast miała mam wrażenie silniejszy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając kolejną część Bridgertonów oczami wyobraźni widzę sceny z serialu. Chyba przeczytam wszystkie części książki, zanim wezmę się za oglądanie nowych odcinków, które mają ukazać się pod koniec lutego. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJulia Quinn w drugim tomie skupiła się na historii miłosnej najstarszego z Bridgestonów czyli Antoniego. Główny bohater dociśnięty przez matkę w końcu postanawia się ożenić a raczej wsiąść sobie za żonę kandydatkę idealną lecz przewrotny los i strzała Kupidyna zmieniają jego plany. Cudowne romansidło w angielskiej scenerii przy udziale niezwykłej rodzinki Bridgestone.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc nie widzę powodu do takiej fascynacji ta serią. Absolutnie dociera do mnie fakt że były to inne czasy itd., ale nie widzę powodu dla którego kobiety w XXI wieku, tak sie tym podniecają. Serial jest o niebo lepszy i dostosowany do naszych czasów, oczywiście że są niektóre aspekty książki, których brakuje w serialu ale jest to detaliczne. Postać Anthonyego nie ma za grosz honoru, on mógł zniszczyć życia obydwu dziewczyn (a nawet swoje całej rodziny) ale wszystko mu wybaczamy bo biedaczek boi się że umrze. Kate w serialu ma dużo więcej ikry, widać w niej ten bunt, tę niezgodę... po prostu charakter. Należy także wspomnieć że kolejna książka kończy się xd no tak samo w sensie nie że happy endem ale wymuszonym ślubem ciekawe czy kolejna też się tak kończy
Szczerze mówiąc nie widzę powodu do takiej fascynacji ta serią. Absolutnie dociera do mnie fakt że były to inne czasy itd., ale nie widzę powodu dla którego kobiety w XXI wieku, tak sie tym podniecają. Serial jest o niebo lepszy i dostosowany do naszych czasów, oczywiście że są niektóre aspekty książki, których brakuje w serialu ale jest to detaliczne. Postać Anthonyego nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący romans.
Interesujący romans.