Listy, Joanna Beretta Molla i Piotr Molla

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2013-01-01
- 2008-01-01
Święta Joanna Beretta Molla i Piotr Molla byli małżeństwem od 1955 do 1962 roku. Był to stosunkowo niedługi okres, ożywiany pełną pasji miłością do siebie i do Chrystusa. Świadczy o tym obfita korespondencja, którą po raz pierwszy publikujemy w całości.
Listy obojga małżonków są przekonującym dowodem na to, że droga do świętości niekoniecznie prowadzi przez klasztory czy posługę kapłańską, ale może wić się pośród świata: prowadzi przez zaangażowanie w pracę, pełnię miłości, poświęcenie wychowaniu i wykształceniu dzieci.
To książka, która zachęca do miłości i nadziei.
Kup Listy, Joanna Beretta Molla i Piotr Molla w ulubionej księgarni
Oceny książki Listy, Joanna Beretta Molla i Piotr Molla
67 użytkowników ma tytuł Listy, Joanna Beretta Molla i Piotr Molla na półkach głównych- Przeczytane 42
- Religia 3
- Własne 1
- Wiara, duchowość, religia 1
- 2020 1
- W prywatnej biblioteczce 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Listy, Joanna Beretta Molla i Piotr Molla
Przeczytałem najnowsze wydanie (jubileuszowe z 2022). Najpierw napiszę o wydaniu - strasznie męczą przypisy, które przestałem od pewnego czasu czytać, bo są napisane, jakby czytelnik nie rozumiał co czyta lub był dzieckiem uczącym się czytania ze zrozumieniem (niektóre są jak najbardziej zasadne, jak te tłumaczące powiązania rodzinno-koleżeńskie itd.).
Część dotycząca narzeczeństwa, wydawana też w innych formach jest najlepsza, pozostałe listy, opisują po prostu życie rodzinne. Żonie się bardzo podobało, mnie się to ciężko czytało.
Mam mieszane uczucia co do tej książki - początek ją ratuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęść dotycząca...
"Miłością pisany dziennik". Wzór radości i wdzięczności za życie rodzinne.
"Miłością pisany dziennik". Wzór radości i wdzięczności za życie rodzinne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda biografia świętego jest wspaniała. Ta tym bardziej, że jest to święta współczesna i całkiem zwyczajna.