Wiersze miłosne

praca zbiorowa Wydawnictwo: Dragon poezja
poezja
2014-01-20
2014-01-20

Kup Wiersze miłosne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wiersze miłosne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiersze miłosne

Na półkach: , , , ,

Nie jestem typem romantyczki, która rozpływa się nad nie jedną książką traktującą o miłości, która zawsze kończy się happy endem. Ba, tyle we mnie romantyzmu ile w starej sflaczałej dętce od roweru. Ckliwe romansidła wywołują jedynie we mnie odruch wymiotny i zażenowanie. Dlaczego więc postanowiłam sięgnąć po ten zbiór wierszy miłosnych? Dostałam go w prezencie mikołajkowym, a skoro już ileś czasu gnije na półce, wypadałoby ją jednak przeczytać.

Przed przeczytaniem wcześniej tej pozycji powstrzymywało mnie rozkładanie wierszy na czynniki pierwsze, jeszcze kilka miesięcy wcześniej, na lekcjach języka polskiego. Irytowało mnie to i jakoś odpychało od tej książki. Przełamałam się i przeczytałam. Czy aż tak to bolało?

Nie musiałam się już męczyć i interpretować każdego wiersza jak się wychowawcy umyśli, według jego widzimisię. Dzięki temu czytało się o wiele przyjemniej. Ten zbiór zawiera najpiękniejsze wiersze miłosne, jakie udało się tylko zgromadzić. Poukładane są alfabetycznie po nazwiskach autorów. Czytanie ich sprawiało pewien rodzaj relaksu, a niektóre wiersze, nieco pikantniejsze dodawały rumieńców. Przyznaję, że trzeba było dużo się naszukać, żeby odnaleźć najlepsze wiersze, które pasowałyby do takiego zbioru. Znajdziemy tutaj między innymi wiersze tak wspaniałych poetów jak Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki, Jan Kochanowski, Bolesław Leśmian, czy Kazimierz Przerwa-Tetmajer. Wiersze krążą wokół jednej tematyki, którą jest miłość, jednak każdy autor postrzega ją inaczej. Ich poezja, bardzo osobista sprawia, że czytelnik zbliża się i lepiej poznaje danego poetę. Śmiało można przeżywać razem z nimi wzloty i upadki oraz dążenia do tej jedynej, najprawdziwszej miłości.

Oprócz tego, książka jest wspaniale wydana! Nie mówię tylko o twardej oprawie, ale i wszystkich stroniczkach. Są one bowiem bogate w różne wzory, niekiedy bardzo adekwatne do danego wiersza, przy którym występują. Poza nimi są oczywiście piękne obrazy takich malarzy jak Vincent Van Gogh, Édouard Manet czy Alfons Mucha. Wspaniale się komponują w otoczeniu wierszy.

Przyznaję, że jestem usatysfakcjonowana tą książką. Jest nie tylko piękna na zewnątrz, ale zawiera równie bogate wnętrze. To pozycja nie tylko dla romantyków, ale wszystkich osób, które chciałyby poczytać piękne wiersze miłosne i zawiesić oko na świetnych obrazach. Zebrane są tutaj dla czytelników, aby nie musieli wyszukiwać ich w rozmaitych książkach, gdyż wystarczy ta jedna. Nawet ktoś tak nieczuły jak ja potrafi docenić piękno zawarte na stroniczkach tej książki. Gorąco polecam!

9 użytkowników ma tytuł Wiersze miłosne na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Wiersze miłosne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wiersze miłosne

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Cytaty z książki Wiersze miłosne

Dodaj cytat z książki Wiersze miłosne