Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Podręcznik składa się z dwóch obszernych części. Część I - to prezentacja współczesnej psychoanalizy z uwzględnieniem koncepcji zjawisk klinicznych i terapii. Wyróżniono tu cztery psychologie i ich reprezentantów. Z. Freud reprezentuje psychoanalizę popędów, A. Freud i H. Hartman psychologię ego, M. Klein, W.R.D. Fairbairn, O. Kernberg i M. Mahler psychologię relacji z obiektem, a H. Kohut, R.A. Spitz i D.W. Winnicott psychologię self. Część II - eksponuje dwa modele - konfliktu i deficytu, ukazując ich zastosowanie w wyjaśnianiu zjawisk psychopatologicznych. Tu autorzy jeszcze raz wracają do koncepcji Heinza Kohuta. Przedstawiają problemy osobowości borderline. Wreszcie pod uwagę biorą przywiązanie i traumę w kontekście psychopatologii. Podręcznik przeznaczony dla studentów kierunków psychologiczno- pedagogicznych oraz dla specjalistów z tych dziedzin oraz terapeutów.
Kup Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu . w ulubionej księgarni
Oceny książki Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .
22 użytkowników ma tytuł Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu . na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Psychologia 4
- Psychodynamika/psychoanaliza/psychoterapia/psychologia 1
- Praca 1
Tagi i tematy do książki Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .
Cytaty z książki Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .
Dodaj cytat z książki Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Współczesna psychoanaliza. Modele konfliktu i deficytu .
Choć nie posługuję się aparatem pojęciowym koncepcji psychodynamicznych, to mam słabość do rekonstruowania założeń współczesnej psychoanalizy podobną do przyjemności z rozwiązywania kakuro, grania w Qwirkle czy układania puzzli hard-ekspert. Lubię to. Nawet jeśli kpię. Kernberg w oryginale to masaż dla mózgu.