Blue Lily, Lily Blue

- Król Kruków (tom 3)
- 2014-10-21
- 2014-10-21
- angielski
There is danger in dreaming. But there is even more danger in waking up.
Blue Sargent has found things. For the first time in her life, she has friends she can trust, a group to which she can belong. The Raven Boys have taken her in as one of their own. Their problems have become hers, and her problems have become theirs.
The trick with found things though, is how easily they can be lost.
Friends can betray.
Mothers can disappear.
Visions can mislead.
Certainties can unravel.
Kup Blue Lily, Lily Blue w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Blue Lily, Lily Blue
Od kiedy Maura zniknęła pod ziemią poszukiwania Glendowera rozpoczęły się na dobre. Gansey nadal szuka po omacku śladów, a Blue nadal próbuje odnaleźć się w swojej rzeczywistości. Przy nieobecność matki pogłębia się jej tęsknota oraz inność jej osoby w stosunku do świata. Ronan ciągle jest sobą, chociaż wyraźnie widać nić porozumienia z Adamem, który ciągle się nad sobą użala. A Noah, cóż... różnie to z nim bywa, zwłaszcza kiedy wpada w szpony magii. Natomiast w Henriettcie pojawiają się nowi poszukiwacze, który są zagrożeniem dla chłopców jak i Pana Szarego (płatnemu zabójcy aktualnie w stanie spoczynku). Morris i Piper aktywnie szukają Glendowera i drepczą chłopakom po piętach. Tymczasem na linii mocy Blue odnajduje jaskinię, w której zaginana jest czasoprzestrzeń. Odnajdą w niej różne rzeczy jak i różne osoby, które z pewnością rozpędzą poszukiwania Glendowera (w końcu),ale oprócz neutralnych bądź dobrych rzeczy znajdują się w niej także istoty, które nie powinny ujrzeć światła dziennego. Co znaleźli w magicznej jaskini? Czy odnajdą Maurę? Jaką zapłacą za to cenę? Jak rozwiną się ich magiczne, paranormalne zdolności? Oraz czy obudzą, któregoś z trójki Śpiących? Z pewnością dużym plusem w tej części jest rozwój bohaterów zarówno pierwszoplanowych jak i drugoplanowych, którzy w rozwiązywaniu wiekowej tajemnicy każdy stanowi ważny element układanki i bez ich udziału wszystko stanęłoby w miejscu. Bardzo interesująco została opisana ukryta jaskinia, w której rozgrywała się większość akcji oraz podoba mi się ten tajemniczy, mroczny klimat, który trwa w najlepsze do końca tomu. Natomiast jeśli chodzi o resztę mam mieszane uczucia. Zwłaszcza do przeciągania się w nieskończoność poszukiwań Glendowera (w każdym tomie otrzymujemy tylko garść informacji) oraz poszukiwań matki Blue - Maury. Ale... Podsumowując, książka była bardzo dobra i nie mogę się doczekać finałowego tomu cyklu "Króla kruków", bo finał tego tomu naprawdę był mroczny i tajemniczy.
Oceny książki Blue Lily, Lily Blue
4833 użytkowników ma tytuł Blue Lily, Lily Blue na półkach głównych- Przeczytane 2 609
- Chcę przeczytać 2 182
- Fantastyka 70
- Fantasy 57
- 2018 47
- 2019 28

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blue Lily, Lily Blue
W końcu wróciłam z wojny i dokończyłam tę książkę. Nie wiem, kiedy uda mi się przeczytać ostatnią część, ale ta była 10/10 i liczę na to, że nadal będzie tylko coraz lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹𝐵𝑙𝑢𝑒 𝐿𝑖𝑙𝑦, 𝐿𝑖𝑙𝑦 𝐵𝑙𝑢𝑒 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙 𝐾𝑟𝑢𝑘𝑜́𝑤 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
🌹ᴍᴀɢɢɪᴇ ꜱᴛɪᴇꜰᴠᴀᴛᴇʀ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚄𝚛𝚘𝚋𝚘𝚛𝚘𝚜🥀
ℚ: Czytaliście ten tytuł?
♫︎ᴀꜱᴛʀᴏɴᴏᴍʏ ~ ᴄᴀɴᴏɴ ɢʀᴀʏ♫︎
💚Persefona nigdy nie była zbyt przywiązana do koncepcji dobra i zła, lecz trzecia śpiąca istota zdecydowanie była zła💚
✰✰/✰✰✰✰✰
⤳ Found Family
⤳ Poszukiwanie tożsamości
⤳ Zakazana Miłość
❗16+❗
«𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Dla Laury, jednej z białych rycerzy.»
|ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ|
• Amerykańska pisarka i artystka. Mieszka w Virginiiz mężem i dójką dziecmi, sedmioa psami, kilkoma krowami oraz miniaturowymi kozami.
«𝑀𝑜𝑡𝑡𝑜: Szukam twarzy, jaką miałam wówczas, Nim świat został stworzony.
Bądźmy wdzięczni lustru, że ukazuje nam wyłącznie nasz wygląd.»
𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪:
༄ Blue Sargent zawsze różniła się od rówieśników ~ dorastała wśród kobiet obdarzonych magicznymi zdolnościami, obciążona klątwą mówiącą, że chłopak, którego pokocha i pocałuje, umrze.
༄ Wspólnie poszukują jaskini, położonej na przecięciu linii mocy, w której śpi legendarny Król Kruków.
༄ Muszą być ostrożni, ponieważ wraz z nim spoczywa w niej ktoś, kogo pod żadnym pozorem nie wolno obudzić. Im bliżej są celu, tym więcej przeszkód muszą pokonać.
𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲:
༄ Blue Sargent ~ nie ma mocy medium.
༄ Dick Gansey III ~ poszukuje legendarnego Króla Kruków.
༄ Adam Parrish ~ niezależny, osoba rozsądna.
༄ Ronan Lynch ~ posiada sekrety, głęboko związany z przyjaciółmi.
𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪:
༄ Pamiętacie co sądzę o poprzednich tomach tej historii, tutaj fabuła również była, jaka była, a ja się w niej nie zakochałam. Czytałam dalsze tomy, ponieważ nie lubię mieć niedokończonej serii.
༄ Zakazana Miłość jest idealnym wątkiem do takich książek, ale niestety tutaj zabrakło mi pokazania tego uczucia.
༄ Gansey dla mnie tutaj był bardziej otwarty. Blue mi nie pasuje jako kobieta do tej książki. Nie przebija się przez tych Kruczych Chłopców.
༄ Dla mnie Romanon jest moim ulubieńcem, uwielbiam jego osobowość. Adam dla mnie jest cieniem, jakby przechodził, bym nie zauważyła, że to on.
༄ Z piórem Pani Maggie polubiłam się, bardzo szybko przeczytałam całą serię od początku do końca.
༄ Książka dla osób lubiących serię, tajemnice i magię. Iskierki podczas czytania nie było. Pod względem emocjonalności również brak.
༄ Czy polecam? Raczej nie.
❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎
🌹𝐵𝑙𝑢𝑒 𝐿𝑖𝑙𝑦, 𝐿𝑖𝑙𝑦 𝐵𝑙𝑢𝑒 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙 𝐾𝑟𝑢𝑘𝑜́𝑤 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹ᴍᴀɢɢɪᴇ ꜱᴛɪᴇꜰᴠᴀᴛᴇʀ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚄𝚛𝚘𝚋𝚘𝚛𝚘𝚜🥀
ℚ: Czytaliście ten tytuł?
♫︎ᴀꜱᴛʀᴏɴᴏᴍʏ ~ ᴄᴀɴᴏɴ ɢʀᴀʏ♫︎
✰✰/✰✰✰✰✰
⤳ Found Family
⤳ Poszukiwanie tożsamości
⤳ Zakazana Miłość
❗16+❗
«𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Dla Laury, jednej z...
W tym tomie już się nieco pogubiłam, lecz nie zaprzecza to faktowi, że mi się podobał. Coraz bardziej zagłębiam się w ten cudowny świat i szkoda, że moja przygoda z nim dobiega końca.
Tutaj autorka skupiła się bardziej na Blue i jej rodzicach. Tak, w końcu poznaliśmy Artemusa - biologicznego ojca naszej głównej bohaterki. Nie wniósł on jednak zbyt dużo aktualnie do fabuły. Był to jednak spoko dodatek.
Najbardziej zapadł mi w pamięć jednak wątek z Piper. Nie lubię jej szczerze mówiąc, lecz urządziła niezłe zamieszanie.
Ciągle czekam z niecierpliwością na to, aż Gansey i jego przyjaciele w końcu odnajdą legendarnego Króla Kruków. Liczę również, że po drodze wszystkie nierozwiązane kwestie dostaną swoje odpowiedzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTutaj autorka skupiła się bardziej na Blue i jej rodzicach. Tak, w końcu poznaliśmy Artemusa - biologicznego ojca naszej głównej bohaterki. Nie wniósł on jednak zbyt dużo aktualnie do fabuły....
To już przedostatni tom "Króla kruków". Chociaż pomiędzy czytaniem konkretnych tomów w moim przypadku mija zawsze sporo czasu, z radością wracam do bohaterów tej serii. Trzecią część oceniam lepiej niż drugą - po czasie wreszcie z kopyta ruszamy z poszukiwaniami Glendowera, a to prowadzi do dość nieoczekiwanych odkryć...
Cieszę się, że ten tom ruszył nie tylko wątek Króla Kruków, ale też ten Blue i Ganseya. Dla kogoś, kto uwielbia wątki miłosne, ten slow burn (powoli rozwijająca się relacja) był boleśnie powoli. Trzy tomy czekania... Jednak się nie zawiodłam, bo relacja Glue (czy jest jakaś oficjalna nazwa dla tej pary?) była naprawdę ładnie rozwinięta w "Blue lily, lily Blue". Na szczęście wątki Adama i Ronana nie zostały tu zapomniane i były zgrabnie kontynuowane.
Z pewnością nie jest to seria z wartką akcją, gdzie kartki wręcz same się przewracają. To raczej lektura na leniwe jesienne wieczory przy zapalonej świeczce, podczas których liczymy na spokojną i lekko mroczną fabułę. Co nie znaczy, że trzeci tom był nudny. Nawet w spokojnej historii powinny się znaleźć dobre zwroty akcji.
"Blue lily, lily Blue" oceniam na 8/10 i polecam serię osobom 16+
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCieszę się, że ten tom ruszył nie tylko wątek Króla...
Dużo waty, brak skupienia się na poszczególnych wątkach. Akcja nie jest budowana w stronę finału, raczej rozlewa się; przez co w końcówce brak jest emocji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ każdym tomem historia staje się coraz bardziej mroczna. Jednak niezaprzeczalnie wciągająca. Najbardziej uwielbiam to jak potrafi mmie zaskoczyć. Na myśl o zabraniu się za kolejny tom czuje ekscytacje i smutek, że ta przygoda sie skończy...
Bardzo podobały mi sie początkowe sceny małżeństwa Greenmantle. Z bólem stwierdzam, że było za mało sceny z Panem Szarym, którego uwielbiam. Ogromnym plusem całej serii jest zdecydowanie głębia każdego z bohaterów i wspólne, powolne odkrywanie ich historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo podobały mi sie początkowe sceny małżeństwa Greenmantle. Z bólem stwierdzam, że było za mało sceny z Panem Szarym, którego...
„Król Kruków. Blue Lily, Lily Blue” Maggie Stiefvater 5/5⭐️
🪞Dzieje się dużo, wiele wątków zostaje poruszonych, czy rozbudowanych. Najciekawsze dla mnie to oczywiście Maura i jej zniknięcie, Śpiąca w jaskini i rozwój Adama pod względem Cabeswater.
Jedynym minusem, tylu spraw na raz, jest ich pobieżność. Dzięki temu płynie się przez treść, ale niektóre rzeczy, jak rozprawa sądowa Adama, są warte dłuższego zatrzymania się i domknięcia!!!
🪞Uwielbiam kruczych chłopców i uwielbiam Noah, przykro mi, iż tak rzadko się pojawia, a jak już to w tak drastyczny sposób☠️. DLACZEGO TEN CHŁOPIEC MUSI TAK CIERPIEĆ NAWET PO ŚMIERCI😭😭😭.
🪞Relacja Gasneya i Blue powoli się rozkręca🤭. Dostajemy świetne sceny z udziałem tej dwójki, pełne napięcia, niedosytu i frustracji jednocześnie, przez ich „zakazaną miłość”. Jestem ciekawa jak to wszystko się rozwinie!!!
🪞Poznajemy kolejnych bohaterów, wprowadzających jeszcze większy chaos w życie Adama, Ronana, Gasneya i Blue🤪. Ciekawą dla mnie postacią jest Piper, która początkowa wydawała się mało znaczącą bohaterką, a ostatecznie mocno namieszała w fabule...
🪞Końcówka zmiotła mnie z planszy!!! Akcja wciągała od początku, ale ostatnie strony czyta się z zapartym tchem. A epilog krzyczy CZYTAJ KOLENY TOM!!!
„Król Kruków. Blue Lily, Lily Blue” Maggie Stiefvater 5/5⭐️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🪞Ahhh, z całą pewnością mogę powiedzieć, iż ta część była dla mnie tą najlepszą🫶🥰. Bawiłam się świetnie, a z rozdziału na rozdział, nie potrafiłam doczekać się tego co będzie następne.!!!
Dlaczego romans Ganseya i Blue wydaje się tak bardzo boleśnie prawdziwy? Kupili mnie totalnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja zbiorcza wszystkich tomów.
Nie przeszkadzało mi długie wprowadzenie w pierwszym tomie ani to, że nie działo się tam prawie nic istotnego. Bardziej czułam się zagubiona, bo kompletnie nie rozumiałam zamysłu ukrywanej przed czytelnikiem tajemnicy. Ale im dalej, tym więcej było wyjaśniane i przede wszystkim akcja nabrała tempa, więc czułam się zainteresowana, tym bardziej, że w końcu pojawiły się typowo fantastyczne elementy. Jednak zamykając książkę i patrząc na okładkę zorientowałam się, że… nie mam pojęcia jak wyglądają bohaterowie i nie potrafię ich rozpoznać. Z czasem te kwestie się wyjaśniły, ale początkowo autorka skupiała się tylko na elementach ubioru.
Później przyszedł drugi tom, który niemiłosiernie mnie zmęczył. Dalej często nie rozumiałam o co chodzi, myliłam chłopaków, bo niczym zbyt mocno się nie wyróżnili na tym etapie, wszystko było strasznie rozwleczone. Pojawiały się piękne zdania i opisy, które powinny zbudować super klimat, ale kompletnie go nie czułam. Nie wspomnę już o braku chemii między bohaterami.
Na szczęście druga połowa serii podobała mi się zdecydowanie bardziej, nie męczyłam się tak przy czytaniu i strony same znikały. Chociaż prawdą jest, że czasami im pomagałam, bo perspektywy pobocznych postaci były kompletnie nieinteresujące i zbędne. Bardzo podobała mi się dynamika relacji między bohaterami i to dotyczy też mojego największego niedosytu - chciałabym ich więcej, bez nagminnego urywania sceny i przechodzenia do innej w najbardziej interesującym momencie! Mimo że sama akcja mi się podobała i w wielu sytuacjach wiem, jakie emocje chciala wywołać autorka, to jednocześnie w ogóle ich nie czułam. Kompletnie nie poruszały mnie nawet te najbardziej tragiczne sceny. I to jest mój największy zarzut do tej serii, bo właśnie to spowodowało, że się w niej nie zakochałam.
O ile w trakcie dwóch ostatnich tomów bawiłam się w gruncie rzeczy dobrze, tak zakończenie pozostawiło mnie z niedosytem i rozczarowaniem. Przede wszystkim dlatego, że autorka pozostawiła ogromnie dużo niedokończonych i niewytłumaczonych wątków. Przez setki stron czekałam aż się wszystkiego dowiem, żeby zostać z mętlikiem w głowie.
Plan był świetny a potencjał ogromny, ale wykonanie pozostawia trochę do życzenia. Niemniej muszę przyznać, że „Król kruków” ma w sobie jakąś magię a chłopcy (bo Blue niekoniecznie) przyciągali mnie do siebie i chętnie poczytałabym więcej o ich relacjach.
Recenzja zbiorcza wszystkich tomów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałam pokochać tę serię. Chciałam mieć na jej punkcie obsesję. Chciałam być jedną z tych osób, zachwycających się „Królem kruków” w mediach. Tymczasem rozumiem, dlaczego innym się podoba, ale mnie kompletnie nie porwał.
4.8⭐️
uwielbiam ich wszystkich
4.8⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo touwielbiam ich wszystkich