Blue Lily, Lily Blue

Okładka książki Blue Lily, Lily Blue
Maggie Stiefvater Wydawnictwo: Scholastic Cykl: Król Kruków (tom 3) fantasy, science fiction
Król Kruków (tom 3)
2014-10-21
2014-10-21
angielski

Kup Blue Lily, Lily Blue w ulubionej księgarnii

Blue Lily, Lily Blue

Oceny książki Blue Lily, Lily Blue

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blue Lily, Lily Blue

W końcu wróciłam z wojny i dokończyłam tę książkę. Nie wiem, kiedy uda mi się przeczytać ostatnią część, ale ta była 10/10 i liczę na to, że nadal będzie tylko coraz lepiej.

🌹𝐵𝑙𝑢𝑒 𝐿𝑖𝑙𝑦, 𝐿𝑖𝑙𝑦 𝐵𝑙𝑢𝑒 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙 𝐾𝑟𝑢𝑘𝑜́𝑤 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
🌹ᴍᴀɢɢɪᴇ ꜱᴛɪᴇꜰᴠᴀᴛᴇʀ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚄𝚛𝚘𝚋𝚘𝚛𝚘𝚜🥀

ℚ: Czytaliście ten tytuł?
♫︎ᴀꜱᴛʀᴏɴᴏᴍʏ ~ ᴄᴀɴᴏɴ ɢʀᴀʏ♫︎
💚Persefona nigdy nie była zbyt przywiązana do koncepcji dobra i zła, lecz trzecia śpiąca istota zdecydowanie była zła💚
✰✰/✰✰✰✰✰

⤳ Found Family
⤳ Poszukiwanie tożsamości
⤳ Zakazana Miłość
❗16+❗

«𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Dla Laury, jednej z białych rycerzy.»

|ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ|
• Amerykańska pisarka i artystka. Mieszka w Virginiiz mężem i dójką dziecmi, sedmioa psami, kilkoma krowami oraz miniaturowymi kozami.

«𝑀𝑜𝑡𝑡𝑜: Szukam twarzy, jaką miałam wówczas, Nim świat został stworzony.
Bądźmy wdzięczni lustru, że ukazuje nam wyłącznie nasz wygląd.»

𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪:
༄ Blue Sargent zawsze różniła się od rówieśników ~ dorastała wśród kobiet obdarzonych magicznymi zdolnościami, obciążona klątwą mówiącą, że chłopak, którego pokocha i pocałuje, umrze.
༄ Wspólnie poszukują jaskini, położonej na przecięciu linii mocy, w której śpi legendarny Król Kruków.
༄ Muszą być ostrożni, ponieważ wraz z nim spoczywa w niej ktoś, kogo pod żadnym pozorem nie wolno obudzić. Im bliżej są celu, tym więcej przeszkód muszą pokonać.

𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲:
༄ Blue Sargent ~ nie ma mocy medium.
༄ Dick Gansey III ~ poszukuje legendarnego Króla Kruków.
༄ Adam Parrish ~ niezależny, osoba rozsądna.
༄ Ronan Lynch ~ posiada sekrety, głęboko związany z przyjaciółmi.

𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪:
༄ Pamiętacie co sądzę o poprzednich tomach tej historii, tutaj fabuła również była, jaka była, a ja się w niej nie zakochałam. Czytałam dalsze tomy, ponieważ nie lubię mieć niedokończonej serii.
༄ Zakazana Miłość jest idealnym wątkiem do takich książek, ale niestety tutaj zabrakło mi pokazania tego uczucia.
༄ Gansey dla mnie tutaj był bardziej otwarty. Blue mi nie pasuje jako kobieta do tej książki. Nie przebija się przez tych Kruczych Chłopców.
༄ Dla mnie Romanon jest moim ulubieńcem, uwielbiam jego osobowość. Adam dla mnie jest cieniem, jakby przechodził, bym nie zauważyła, że to on.
༄ Z piórem Pani Maggie polubiłam się, bardzo szybko przeczytałam całą serię od początku do końca.
༄ Książka dla osób lubiących serię, tajemnice i magię. Iskierki podczas czytania nie było. Pod względem emocjonalności również brak.
༄ Czy polecam? Raczej nie.

❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎

🌹𝐵𝑙𝑢𝑒 𝐿𝑖𝑙𝑦, 𝐿𝑖𝑙𝑦 𝐵𝑙𝑢𝑒 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝐾𝑟𝑜́𝑙 𝐾𝑟𝑢𝑘𝑜́𝑤 𝑇𝑜𝑚 3]🌹
🌹ᴍᴀɢɢɪᴇ ꜱᴛɪᴇꜰᴠᴀᴛᴇʀ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚄𝚛𝚘𝚋𝚘𝚛𝚘𝚜🥀

ℚ: Czytaliście ten tytuł?
♫︎ᴀꜱᴛʀᴏɴᴏᴍʏ ~ ᴄᴀɴᴏɴ ɢʀᴀʏ♫︎
✰✰/✰✰✰✰✰

⤳ Found Family
⤳ Poszukiwanie tożsamości
⤳ Zakazana Miłość
❗16+❗

«𝐷𝑒𝑑𝑦𝑘𝑎𝑐𝑗𝑎: Dla Laury, jednej z...

W tym tomie już się nieco pogubiłam, lecz nie zaprzecza to faktowi, że mi się podobał. Coraz bardziej zagłębiam się w ten cudowny świat i szkoda, że moja przygoda z nim dobiega końca.

Tutaj autorka skupiła się bardziej na Blue i jej rodzicach. Tak, w końcu poznaliśmy Artemusa - biologicznego ojca naszej głównej bohaterki. Nie wniósł on jednak zbyt dużo aktualnie do fabuły. Był to jednak spoko dodatek.

Najbardziej zapadł mi w pamięć jednak wątek z Piper. Nie lubię jej szczerze mówiąc, lecz urządziła niezłe zamieszanie.

Ciągle czekam z niecierpliwością na to, aż Gansey i jego przyjaciele w końcu odnajdą legendarnego Króla Kruków. Liczę również, że po drodze wszystkie nierozwiązane kwestie dostaną swoje odpowiedzi.

4833 użytkowników ma tytuł Blue Lily, Lily Blue na półkach głównych
1486 użytkowników ma tytuł Blue Lily, Lily Blue na półkach dodatkowych

Maggie Stiefvater
Książka Maggie Stiefvater "Złodzieje snów" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy. Maggie Stiefvater (ur. 1981) – amerykańska pisarka i artystka, absolwentka historii. Śpiewała na weselach, pracowała jako redaktor techniczny, instruktorka kaligrafii, kelnerka. Teraz, jak sama mówi, w dzień jest zawodową pisarką, a w nocy – artystką. Sama tworzy ilustracje do zwiastunów swoich książek, a razem z siostrą komponuje do nich muzykę. W Polsce ukazało się kilka jej powieści, m.in. trylogia Drżenie (Drżenie, Niepokój, Ukojenie - Wydawnictwo Wilga 2011) i cykl Król Kruków (Król Kruków - W.A.B., 2013; Złodzieje snów - W.A.B., 2015). Mieszka w Virginii z mężem i dwójką dzieci.

Król Kruków. The Raven King Maggie Stiefvater
Król Kruków. The Raven King
Maggie Stiefvater
„Król Kruków. The Raven King” Maggie Stiefvater 4.5/5⭐️ ❗️SPOILERY❗️ 🐦‍⬛👑Lubicie happy endy w książkach? 🐦‍⬛👑Długo zbierałam się do zakończenia tej serii. Bałam się jak potoczą się losy bohaterów, ZWŁASZCZA GANSEYA. A teraz, po przeczytaniu, zbieram się by napisać recenzję. Nie wiem co mam myśleć, gdyż z jednej strony nie było to coś czego oczekiwałam, a jednak, podczas lektury bawiłam się świetnie. 🐦‍⬛👑Wiele wątków się zamyka - jak sprawa między Adamem, a jego rodzicami. Budowane są też ciekawe relacje, zawierane nowe przyjaźnie i rozwijane uczucia miedzy bohaterami (W KOŃCU MAMY WIĘCEJ BLUE I GANSEYA🥰). 🐦‍⬛👑Ciekawie jest poprowadzony wątek Noah (chociaż nie było go zbyt wiele, to bardzo polubiłam go na przestrzeni tych czterech tomów🫶),możemy dowiedzieć się czegoś więcej o nim i jego przeszłości. Tak samo jest z Blue i pochodzeniu jej ojca. Bardzo podobało mi się wprowadzenie nowego niebezpieczeństwa, pojawienie się Piper wraz z Demonem dodało całej fabule dodatkowej tajemniczości, ale i strachu o bohaterów. Czytałam z zapartym tchem (również, przez ZA CZĘSTE wspomnienia o pszczołach☠️)!!! 🐦‍⬛👑Zawiodło mnie zakończenie poszukiwań Glendowera. Dlaczego on jeden był w takim stanie? Pozostali śpiący przecież normalnie zostali wybudzeni, więc co stało się z walijskim królem? Nie wiemy i się nie dowiemy, co jest dla mnie rozczarowaniem. Przez poprzednie tomy to było głównym celem, tym do czego dążyliśmy i poczułam się zawiedziona tak samo jak bohaterowie. 🐦‍⬛👑Samo zakończenie wywołało u mnie wiele emocji, nie mogłam przestać czytać i musiałam, MUSIAŁAM dowiedzieć się jak wszystko się zakończy. Czy uda się uratować Cabeswater? Pokonać Demona? Ocalić Ganseya (kafelek 3)? Nie skończyło się to dokładnie jak oczekiwałam, dlatego też nie mogę dać 5⭐️. A moją ulubioną częścią pozostanie tom trzeci💋. Wysłano Napisz do:
lattewithbooks - awatar lattewithbooks
ocenił na91 miesiąc temu