Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki

- Travels with Charley
- 2014-04-24
- 2014-04-24
- Bronisław Zieliński
Usłyszeć prawdziwy język Ameryki, sprawdzić, jacy dziś są Amerykanie, poczuć zapach trawy i drzew, przyjrzeć się kolorom i światłu – takie są główne cele Johna Steinbecka, który w wieku pięćdziesięciu ośmiu lat, w roku 1960 wyrusza w podróż, by na nowo odkryć kraj, o którym pisał przez tyle lat.
Wraz ze swoim psem, Charleyem, Steinbeck przemierza kamperem kolejne stany, autostrady, lokalne drogi, zaprzyjaźnia się z kierowcami ciężarówek, spotyka niedźwiedzie w parku Yellowstone i starych przyjaciół w San Francisco. Zastanawia się nad charakterem Amerykanów, rasizmem, szczególnym rodzajem typowej dla Amerykanów samotności, którą dostrzega niemal wszędzie, a także niespodziewaną gościnnością i otwartością, z jaką jego rodacy podchodzą do obcych.
Kup Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki
John Steinbeck jest uważany za jednego z najważniejszych pisarzy amerykańskich. W swojej twórczości poruszał przede wszystkim problemy społeczne nękające Amerykę początku XX wieku. Pokazywał ludzi z ich problemami, trudami, słabościami ale i radościami i zaletami. Po latach pracy twórczej, w 1960 roku, stwierdził, że zbytnio odsunął się od tych, których opisuje. Zaczął zastanawiać się, nad tym czy rzeczywiście zna kraj, o którym pisze. Te wątpliwości sprowokowały wielką wyprawę Steinbecka przez Stany Zjednoczone Ameryki. Jego jedynymi towarzyszami są pudel - tytułowy Charley i przerobiony kamper - Rosynant. Tygodnie osamotnienia są dla pisarza dobrym czasem aby móc zastanowić się nad kondycją ludzkości. Obserwuje wnikliwie mijane miejsca, spotyka i rozmawia z ludźmi. Zwraca uwagę na pozornie nieistotne niuanse charakteryzujące mieszkańców poszczególnych stanów. Czasem pisze z rozbrajającym sarkazmem o sobie, Charleyu i przemierzanej drodze, czasem jest to pełna podziwu relacja z kolejnych mijanych miejsc, kończy gorzką refleksją na temat podziałów społecznych i rasizmu. Steinbeck wyruszył w swoją wielką podróż ponad sześćdziesiąt lat temu aby ,,uczyć się ludzi". Ale czy ludzie aż tak bardzo się zmienili? Gdyby ktoś zdecydował się na podróż przed współczesną Polskę spotkałby większość opisanych przez Steinbecka typów. Zetknął by się z ludźmi otwartymi, gościnnymi, zamkniętymi w sobie, przegranymi, poszukującymi własnej drogi, spotkałby ludzi niechętnie patrzących na obcych, dumnych, upartych, burkliwych ale pomocnych, ignoranckich konofałów i wielu, wielu innych. Może i zmienił się otaczający świat ale my - ludzkość nadal pozostajemy tacy sami. http://podkoldra-deana.blogspot.com/2014/11/podroze-z-charleyem-john-steinbeck.html
Oceny książki Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki
2012 użytkowników ma tytuł Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki na półkach głównych- Przeczytane 1 026
- John Steinbeck 15
- Literatura amerykańska 12
- 2014 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki
W 1960 r. John Steinbeck wsiadł do pickupa z zabudową kempingową, którego, wzorując się na Don Kichocie, nazwał "Rosynant". Wraz z pudlem Charleyem wyruszył w trzymiesięczną podróż, podczas której odwiedził 34 stany USA. Swoje doznania z wyprawy spisał w formie powieści, która w mojej ocenie jest zarówno przykładem literatury drogi, jak i reportażu. Autor obserwuje Amerykę lat 60., jej problemy społeczne i obyczajowe. Konfrontuje swoje dawne wyobrażenia o ojczyźnie z rzeczywistością. Opisuje kolejne spotkania, miejsca i doświadczenia. Książka w ogóle się nie zestarzała. Zawdzięczamy to w dużej mierze talentowi literackiemu autora, jego wnikliwemu zmysłowi obserwacji, zdolności do dzielenia się refleksjami, a jednocześnie dystansowi i wspaniałemu, mocno ironicznemu miejscami humorowi.
Bardzo dobra książka — czytałem ją z prawdziwą przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBył czas gdy marzyłem o czymś podobnym, wsiąść w kampera i pojeździć po Stanach.
Czas ten jednak dawno już minął, więc pozostają książki.
Dzięki Steinbeckowi możemy się tu przenieść do USA początku lat 60-tych ubiegłego wieku i odbyć tę całkiem przyjemną podróż w towarzystwie autora i jego sympatycznego towarzysza :)
W internecie można znaleźć parę zdjęć z tamtego okresu, jest na nich autor, jest Charley, a także i Rosynant.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzas ten jednak dawno już minął, więc pozostają książki.
W internecie można znaleźć parę zdjęć z tamtego okresu,...
7.5
7.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam już kilka powieści tego autora jak np. "Grona gniewu", "Na wschód od Edenu" czy "Myszy i ludzie" i, aż trudno mi uwierzyć, że to ten sam autor pisał "Podróże z harleyem".
Nie doczytałam jej do końca, nie dałam rady. Niczego z tej książki o Ameryce się nie dowiedziałam. Ani o ludziach, kulturze przebytego stanu, ani o klimacie. Niczego. Za mało, za słabo, żadnej adrenaliny, żadnych emocji. Nic. Nuda.
Smutna moim zdaniem ta podróż była, a przeczytalam już całkiem sporo takich książek jak np. "Chrobot", "Na poboczu Ameryk", "Nowa Zelandia" czy "Bezsenność w Tokio". Rozczarowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie doczytałam jej do końca, nie dałam rady. Niczego z tej książki o Ameryce się nie dowiedziałam. Ani o ludziach, kulturze przebytego stanu, ani o klimacie. Niczego. Za mało, za słabo,...
Bardzo dobra powieść ukazująca społeczeństwo amerykańskie.
Bardzo dobra powieść ukazująca społeczeństwo amerykańskie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie podróż kształtuje człowieka, ale człowiek – podróż. Dopiero potem zaczyna się wędrówka przez całe życie, wystawione na pastwę drogi.
W roku 1960 Steinbeck, wraz ze swym psem Charleyem, wyrusza w podróż, która ma mu dać odpowiedź na pytanie o tożsamość Ameryki. Przemierzając wiernym kamperem kolejne stany, spotyka tyle samo charakterów, co przeciwności losu.
Droga jest tu wszystkim – to ona jest kamieniem węgielnym, na którym zbudowano tę książkę. Dzieło to różni się od innych utworów amerykańskiego pisarza, lecz czuć w nim wspólny mianownik: szczery do bólu autentyzm i poruszającą nutę, z jakiej słynie.
Poza tym Steinbeck pisze tak, jakby był tuż obok i zdawał na bieżąco relację ze swojej wyprawy – przez co można odnieść wrażenie, że słucha się opowieści dobrego znajomego.
Sympatyczność przekazu i realizm tej książki sprawiają, że czyta się ją nie jak zwykły pamiętnik z autobiograficznym zacięciem, lecz jak próbę nawiązania relacji z czytelnikiem – przekazania mu swoich przemyśleń i spostrzeżeń, często podszytych głębszą refleksją.
Steinbeck przemierza Stany Zjednoczone z celem poznania własnych rodaków, by później przeanalizować zdobytą wiedzę i stworzyć z niej rozprawkę o całym kraju. Wyczuwalne w lekturze emocje pisarza są najmocniejszym środkiem wyrazu – dzięki nim podróż po Ameryce staje się również próbą odnalezienia lekarstwa dla własnej duszy: niespokojnej i ciągle poszukującej złotego środka.
Książka Steinbecka jest wszystkim tym, z czego autor słynie, a jednocześnie – przez obraną formę – pozwala jeszcze bliżej zajrzeć do jego wnętrza. Rezultat wybrzmiewa donośnie, pozostawiając za sobą szeroką paletę radości, smutku, zrozumienia i zwykłej, ludzkiej samotności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej pory John Steinbeck czarował swymi powieściami – teraz zaś, sięgnąwszy po jego reporterską relację z wielkiej wyprawy po Ameryce z początku lat 60., mogłem w pełni poczuć, z jak wybitnym pisarzem mam do czynienia.
W roku 1960...
Powolna, nieśpieszna narracja zabiera nas w podróż, jakich niewiele: pełna pokory i dystansu. za jednym wyjątkiem, nie unosi się mocnymi emocjami. To duży luksus móc w jakimkolwiek momencie swojego życia patrzeć na świat z takiej spokojnej perspektywy. Źródło wspaniałych cytatów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała pozycja. To dopiero druga książka Steinbecka, którą przeczytałam i bardzo podoba mi się jego styl. Opisy podróży, Stanów z lat 60, jego relacja z Charleyem, sposób patrzenia na świat i na ludzi. Na prawdę czuć tutaj kunszt pisarski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść autobiograficzna, w której Steinbeck opisuje swoją podróż po Ameryce w towarzystwie psa Charleya. Autor przygląda się zmieniającemu się społeczeństwu, wspomina młodość i zastanawia się nad kondycją współczesnego świata. To pełna refleksji książka drogi, w której widać mądrość i doświadczenie pisarza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała podróż kamperem przez Amerykę :)
Wspaniała podróż kamperem przez Amerykę :)