Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki

- Prószyński i S-ka
- 2014-04-24
- 2014-04-24
- Bronisław Zieliński
- literatura amerykańska podróż Ameryka Stany Zjednoczone USA Amerykanie klasyka
Usłyszeć prawdziwy język Ameryki, sprawdzić, jacy dziś są Amerykanie, poczuć zapach trawy i drzew, przyjrzeć się kolorom i światłu – takie są główne cele Johna Steinbecka, który w wieku pięćdziesięciu ośmiu lat, w roku 1960 wyrusza w podróż, by na nowo odkryć kraj, o którym pisał przez tyle lat.
Wraz ze swoim psem, Charleyem, Steinbeck przemierza kamperem kolejne stany, autostrady, lokalne drogi, zaprzyjaźnia się z kierowcami ciężarówek, spotyka niedźwiedzie w parku Yellowstone i starych przyjaciół w San Francisco. Zastanawia się nad charakterem Amerykanów, rasizmem, szczególnym rodzajem typowej dla Amerykanów samotności, którą dostrzega niemal wszędzie, a także niespodziewaną gościnnością i otwartością, z jaką jego rodacy podchodzą do obcych.
"ᴅʟᴀ ᴅᴜsᴢʏ ʟᴜᴅᴢᴋɪᴇᴊ ɴɪᴇ ᴍᴀ ɴɪᴄ ʙᴀʀᴅᴢɪᴇᴊ ʙᴏʟᴇsɴᴇɢᴏ ɴɪᴢ̇ ɴᴀɢᴌᴀ, ᴘʀᴢʏᴋʀᴀ ᴢᴍɪᴀɴᴀ"
🛣️ John Steinbeck po raz kolejny mnie nie zawiódł! Tym razem przyszedł z czymś zupełnie oryginalnym. Autor zabiera nas ze sobą, w swoją podróż po Stanach Zjednoczonych, którą odbył wraz ze swoim wiernym przyjacielem Charleyem - pudlem francuskim. Ów wyprawa miała jedno zadanie - poznanie na nowo swojego kraju, tego o którym pisał przez tak wiele lat, a którego być może już nie znał. Podczas podróży będzie obserwować zmiany jakie zaszły w Amerykanach - rozmawiać z nimi, poznawać ich, być częścią tej wielkiej machiny jaką jest USA.
🛣️ "Podróże z Charleyem" to bardzo osobista historia, o głębokim znaczeniu i przekazie. Steinbeck przeprowadza wiwisekcje ludzkich umysłów i dusz, które napotkał na swojej drodze. Razem z nimi - ciesząc się ich szczęściem, smucąc ich problemami, popadając w gniew, na niesprawiedliwość którą oni odczuwali. John Steinbeck posiadał niezwykłą wrażliwość i dar współodczuwania, a dowodów tego należy szukać w jego powieściach. Tym razem nie jest inaczej. Chociaż niekiedy wydawało mi się, że patrzy na te wszystkie sprawy z dystansem, to jednak nadal był tym samym człowiekiem, przejmującym się losem drugiego człowieka.
🛣️ Ta niezykła podróż ukazuje nam cały koloryt ówczesnej Ameryki. Zmiany kulturowe, lub ich brak, sposób myślenia ludzi, marzenia i oczekiwania jednostek. Nie zabrakło także przepięknych krajobrazów, które mogą i w nas zaszczepić chęć wyrwania się i przeżycia jakiejś przygody. Ja osobiście po jego powieści nabrałem na taką ochoty. Rzucić to wszystko i wyrwać się na jakiś czas, zostając na chwilę nomadem we własnym kraju. Nie mógł bym zapomnieć o tytułowym Charleyu który zdobył moje serce! Wspaniały pies, który tak jak jego Pan, ma zdanie na każdy temat.
"ᴅʟᴀ ᴅᴜsᴢʏ ʟᴜᴅᴢᴋɪᴇᴊ ɴɪᴇ ᴍᴀ ɴɪᴄ ʙᴀʀᴅᴢɪᴇᴊ ʙᴏʟᴇsɴᴇɢᴏ ɴɪᴢ̇ ɴᴀɢᴌᴀ, ᴘʀᴢʏᴋʀᴀ ᴢᴍɪᴀɴᴀ"
więcej Pokaż mimo to🛣️ John Steinbeck po raz kolejny mnie nie zawiódł! Tym razem przyszedł z czymś zupełnie oryginalnym. Autor zabiera nas ze sobą, w swoją podróż po Stanach Zjednoczonych, którą odbył wraz ze swoim wiernym przyjacielem Charleyem - pudlem francuskim. Ów wyprawa miała jedno zadanie - poznanie na nowo...
-Steinbeck… - mruknęła Alicja.
-Mamy nowe wydanie kilku jego powieści. Świeżutka rzecz…
Alicja wzięła jedną z nich, otworzyła na chybił trafił i przeczytała kilka zdań.
-To czysta muzyka. Jakbym czytała nuty z pięciolinii.
Labirynt Duchów. Carlos Ruiz Zafón.
Alicja Gris ma rację! Książki Steinbecka można czytać dla zdań i cytatów. Podróże z Charleyem to relacja z jego ostatniej wyprawy po Ameryce, w którą wszył istne perełki i erudycję.
W latach 60-tych autor wyruszył w trasę kamperem, którego nazwał imieniem rumaka z Don Kichota. Towarzyszył mu jego wierny, francuski piesek - Charley. W trasie Steinbeck przygotował przegląd tego co działo się podczas ich wyprawy. Pokazał Amerykę w całej swojej różnorodności, od życia truckersów po niedźwiedzie z parku Yellowstone i problemy nierówności rasowych na południu.
Klimat Ameryki lat 60-tych i malownicze opisy wciągają do cna. Już po kilku stronach, siedziałam w Rosynancie razem ze Steinbeckiem i Charleyem, jadąc w podróż po Stanach. To świetny reportaż - mimo, że napisany jeszcze przed objęciem władzy przez Johna F. Kennedyego.
-Steinbeck… - mruknęła Alicja.
więcej Pokaż mimo to-Mamy nowe wydanie kilku jego powieści. Świeżutka rzecz…
-To czysta muzyka. Jakbym czytała nuty z pięciolinii.
Labirynt Duchów. Carlos Ruiz Zafón.
Sporo życiowych reflekcji co mi się podobało. Trochę zabrakło mi opisów podróży, autor skupił się na spotkanych ludziach. Na końcu został poruszony problem segregacji rasowej.
Pokaż mimo toSteinbeck w 1960 roku odbył podróż po Stanach Zjednoczonych w towarzystwie swojego psa, pudla Charleya. Chciał zobaczyć swoją ojczyznę z bliska i poznać ludzi. Wyposażony w specjalnie zbudowany kamper o nazwie Rocinante, Steinbeck wyrusza z Long Island i podróżuje przez północny wschód, Góry Skaliste, Pacyfik, Kalifornię, Teksas, Południe i z powrotem do Nowego Jorku. Podczas swojej podróży spotyka różnych ludzi i obserwuje różne aspekty amerykańskiego życia. Niektóre z nich go zachwycają, inne go niepokoją lub rozczarowują. Steinbeck pisze o swoich wrażeniach i refleksjach z humorem i liryzmem, a także z krytycznym spojrzeniem na zmiany zachodzące w Ameryce. Jego podróż jest zarówno fizyczną przygodą, jak i duchowym poszukiwaniem.
Steinbeck w 1960 roku odbył podróż po Stanach Zjednoczonych w towarzystwie swojego psa, pudla Charleya. Chciał zobaczyć swoją ojczyznę z bliska i poznać ludzi. Wyposażony w specjalnie zbudowany kamper o nazwie Rocinante, Steinbeck wyrusza z Long Island i podróżuje przez północny wschód, Góry Skaliste, Pacyfik, Kalifornię, Teksas, Południe i z powrotem do Nowego Jorku....
więcej Pokaż mimo toOstatnia taka wędrówka
Gdybym miała wskazać prozę, która jest dla mnie stuprocentowo komfortowa, to z pewnością byłyby to krótsze formy literackie Johna Steinbecka. Jedną z nich są "Podróże z Charleyem", które – przynajmniej w założeniu – miały być relacją z ostatniej wielkiej podróży pisarza po Stanach Zjednoczonych. Jednak nie oszukujmy się – Steinbeck zawsze przede wszystkim był pisarzem, a nie podróżnikiem i właśnie tego należy spodziewać się po jego dziele.
"Podróże z Charleyem" według początkowego założenia, miały skupiać się na istocie podróży oraz jej wpływie na podróżującego, jednak bardzo szybko stały się zbiorem migawek i spostrzeżeń na temat Stanów Zjednoczonych i ich mieszkańców, jako tło dając wydarzenia aktualnie istotne dla całego kraju – takie jak nadchodzące wybory prezydenckie czy rasistowskie protesty przeciwko zniesieniu segregacji rasowej.
"Podróże z Charleyem" nie są dziełem, które w pełni oddaje geniusz autora, ale nie brakuje w nich charakterystycznej dla Steinbecka przenikliwości i specyficznego poczucia humoru, które nie miało okazji wybrzmieć w jego najsłynniejszych, ale znacznie poważniejszych dziełach. Relacja ostatniej wielkiej podróży po Stanach Zjednoczonych, nakreślenie portretu prawdziwej Ameryki i jej mieszkańców, ale także zawoalowane pożegnanie – właśnie to najbardziej rzuca się w oczy w czasie lektury. Narracja Steinbecka jest nostalgiczna, ale przeplatana zabawnymi, lekkimi wstawkami – daleka od żałobnego tonu.
Ostatnia taka wędrówka
więcej Pokaż mimo toGdybym miała wskazać prozę, która jest dla mnie stuprocentowo komfortowa, to z pewnością byłyby to krótsze formy literackie Johna Steinbecka. Jedną z nich są "Podróże z Charleyem", które – przynajmniej w założeniu – miały być relacją z ostatniej wielkiej podróży pisarza po Stanach Zjednoczonych. Jednak nie oszukujmy się – Steinbeck zawsze przede...
„Podróże z Charleyem” to kolejna książka tego pisarza przez którą przebrnąłem z zawrotną prędkością i niemałą przyjemnością.
Autor pisze w pierwszej osobie. Książka ta jest dziennikiem z podróży Steinbecka po Stanach w latach 60tych. Postanowił on wyruszyć na długą wyprawę swoim kamperem by odkryć jaki naprawdę jest kraj, o którym przecież napisał już tyle książek. Jedynym jego towarzyszem w drodze był Charley – stary i nieco już schorowany pies.
Głównym założeniem autora było poznanie ludzi, ich podejścia do życia, polityki i ogólne poznanie lokalnych tradycji i nastrojów. Często nocował na polach kempingowych i dyskutował z lokalsami przy flaszeczce.
Książka nie podobała mi się tak bardzo, jak poprzednie. Zdecydowanie bardziej wolę jego powieści. Tutaj często poznawanie ludzi było sposobem na przekonanie samego siebie i innych do tezy o tym, jacy są ludzie w wyobrażeniu autora. Tzn. często zakładał, że dany człowiek na pewno będzie taki lub owaki i przekonywał czytelników, że przecież taki jest w rzeczywistości. Takie trochę naciąganie faktów pod swoje poglądy i oczekiwania. Ciężko mi to opisać słowami, ale, jeśli przeczytacie tę książkę, to pewnie będziecie wiedzieć o czym mówię.
Można poczuć klimat Ameryki lat 60tych. To zdecydowanie. Ale, jak ktoś już wcześniej napisał, możliwe, że zainteresuje to tylko już teraz interesujących się tym tematem.
Bardzo się cieszę, że wyd. Prószyński wydaje kolejne książki Steinbecka. Trzymam kciuki, że będzie ich więcej, bo kolekcja już teraz pięknie się prezentuje.
Paweł
więcej Pokaż mimo toAutor pisze w pierwszej osobie. Książka ta jest dziennikiem z podróży Steinbecka po Stanach w latach 60tych. Postanowił on wyruszyć na długą wyprawę swoim kamperem by odkryć jaki naprawdę jest kraj, o którym przecież napisał już tyle książek. Jedynym...
Szczerze poruszająca książka jednego z najwybitniejszych amerykańskich pisarzy.
Szczerze poruszająca książka jednego z najwybitniejszych amerykańskich pisarzy.
Pokaż mimo toNie tak prosta w odbiorze, ale jakże mądra książka. Otrzymujemy tutaj obraz USA lat 60. wynikający z obserwacji autora, ale także rozmów ze zwykłymi ludźmi. Odwiedzimy tylko nieliczne stany, za to pisarz przedstawi nam je słowami niezwykle barwnymi. Poetyckie opisy i głębokie przemyślenia, a do tego towarzystwo Charleya, który wydaje się być niezwykle sympatycznym towarzyszem podróży.
Nie tak prosta w odbiorze, ale jakże mądra książka. Otrzymujemy tutaj obraz USA lat 60. wynikający z obserwacji autora, ale także rozmów ze zwykłymi ludźmi. Odwiedzimy tylko nieliczne stany, za to pisarz przedstawi nam je słowami niezwykle barwnymi. Poetyckie opisy i głębokie przemyślenia, a do tego towarzystwo Charleya, który wydaje się być niezwykle sympatycznym...
więcej Pokaż mimo toSteinbecka czyta się dobrze, ale opinia o tym jakoby autor opisywał w tej książce spotkania z Amerykanami jest mocno na wyrost.
Wyruszył kamperem po Ameryce a w całej książce tych spotkań co kot napłakał.
Pokaż mimo toWyruszył kamperem po Ameryce a w całej książce tych spotkań co kot napłakał.
Wspaniała opowieść o podróży, spojrzenie Amerykanina na Amerykę. Bez fajerwerków, przygód, ciekawostek a wciąga bardziej, niż powieść akcji.