Wojna U-Bootów na Morzu Norweskim

- powieść historyczna
- Seria z kotwiczką [FINNA]
- Der U-Boot Krieg im Nordmeer. Feinfahrten des letzen Weltkriegs U-bootes U 995
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Wojciech Szreniawski
Okręt podwodny U-995 to ostatni U-boot, który po zakończeniu drugiej wojny światowej powrócił do Niemiec. Stało się to dopiero w 1971 roku, kiedy to zakupiony od Norwegów U-boot został przekształcony w okręt - muzeum i do dzisiaj stoi w Laboe pod Kilonią, przyciągając rzesze turystów. Dzieje tego okrętu na tle wojny na Morzu Norweskim przeciw konwojom zmierzającym do Rosji stanowią treść tej książki.
Kup Wojna U-Bootów na Morzu Norweskim w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojna U-Bootów na Morzu Norweskim
49 użytkowników ma tytuł Wojna U-Bootów na Morzu Norweskim na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- Historia 2
- Seria z kotwiczką 2
- Z kotwiczką - seria 1
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Morskie 1
- Seria z kotwiczką FINNA 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna U-Bootów na Morzu Norweskim
„Wojna u-bootów na Morzu Norweskim autorstwa Eckarda Wentzela opowiada o mniej znanym epizodzie bitwy o Atlantyk. Walki u-bootów z alianckimi konwojami płynącymi z zaopatrzeniem do Murmańska, najbardziej kojarzą się z atakiem na konwój PQ-17, jednak jest to dosłownie drobny wycinek z tego teatru działań.
W swojej książce Wentzel przedstawia ostatnie miesiące działań u-bootów na dalekiej północy. Akcja książki rozpoczyna się w drugiej połowie maja 1944, a kończy 8 maja 1945 w dniu kapitulacji III Rzeszy. Jej głównym bohaterem jest u-boot typu VIIC/41, U-995 i jego załoga.
W odróżnieniu od większości innych książek poświęconych konkretnym dowódcom czy u-bootom w „Wojnie u-bootów na Morzu Norweskim” jesteśmy świadkami ostatniej fazy bitwy o Atlantyk. Czas u-bootów jako drapieżników minął, teraz same stały się zwierzyną łowną. W tamtym okresie największym sukcesem u-boota nie było już zatopienie wrogiego statku lecz przetrwanie patrolu i powrót do bazy.
Na karatach książki śledzimy wszystkie patrole U-995 i wydarzenia, które miały miejsce w ich trakcie. Choć U-995 nie zatopił jakiejś wielkiej liczby wrogich statków bo tylko 6 to jego służba obfitowała w wiele ciekawych zdarzeń, o których będziecie mieli okazję przeczytać. Wspomnę tylko o: ataku na port w Kirkenes w stylu Gunthera Priena, okolicznościach zmiany dowódcy, pojedynku U-995 z brytyjską łodzią latającą Catalina, początkowych relacjach starej załogi z nowym dowódcą czy o w walce U-995 z czterema brytyjskimi fregatami. Więc jak się przekonacie o przetrwaniu u-boota w tamtym czasie nie decydowało wyłącznie zgranie i wytrenowanie załogi oraz charakter, umiejętności i instynkt dowódcy, ale też szczęście, którego U-995 miał dość spory zapas i w dodatku nie wyczerpało się podczas wojny.
Książkę czyta się bardzo dobrze, akcja jest wartka i wciąga czytelnika od pierwszych stron. Same rozdziały są dość krótkie, przez co, gdy historia U-995 i jego załogi nas pochłonie nie zorientujemy się, gdy będziemy zbliżać się do końca książki. Tak jak pisałem wcześniej dużą wartością książki jest to, że pokazuję ona służbę na u-boocie w ostatnich miesiącach bitwy o Atlantyk, które charakteryzują się praktycznie całkowitym panowaniem aliantów w powietrzu. Co jakiś czas autor pozwala sobie na drobne dygresje opisując pokrótce los innych u-bootów, które padają w większości łupem alianckich samolotów.
W książce oprócz kilkudziesięciu zdjęć U-995 i jego załogi znajdziemy schemat organizacyjny dowództwa u-bootów operujących na Morzu Norweskim, mapę Kriegsmarine obszaru Morza Norweskiego, rysunek u-boota typu VIIC/41 z jego opisem i danymi technicznymi, listę wszystkich marynarzy służących na U-995, bilans sukcesów/strat u-bootów działających na Morzu Norweskim od grudnia 1944 do maja 1945 oraz listę u-bootów zatopionych na Morzu Norweskim.
Podsumowując „Wojna u-bootów na Morzu Norweskim” jest książką, którą warto przeczytać, gdyż opowiada o mniej znanym obszarze bitwy o Atlantyk, jakim była daleka północ i to w dodatku w ostatnich miesiącach wojny. Czytając ją poznamy te wydarzenia jak i trudy służby na Morzu Norweskim z perspektywy jednego konkretnego u-boota – U-995 i jego załogi, którego historia nie kończy się wraz z końcem wojny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW swojej książce Wentzel przedstawia ostatnie miesiące działań...
Przeczytałem 1/3 książki w nadzieji że się będzie rozkręcała. Dalej nie mam cierpliwości.
Tematyka ciekawa, ale bardzo kiepsko potraktowana. Inne książki "Serii z kotwiczką" są znacznie przyjemniejsze. Tutaj duże rozczarowanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTekst jest po prostu trudny dla laika, rwany, najeżony detalami i po prostu niespójny. Czytanie sprawia ból i przeczuwam że tłumacz męczył się niemniej.
Autor opisuje wojnę ubootów na morzu Norweskim w schyłkowym okresie wojny. Szare wilki Hitlera są bezlitośnie ścigane i zatapiane. Sukcesem nie jest zatopić jednostkę przeciwnika, ale przeżyć patrol. Jak ciężko to zrobić, dowiadujemy się śledząc losy U 995. Język zrozumiały dla laika, bez zbędnych rozbudowań technicznych. Często poszerzony kontekst pewnych wydarzeń pozwala zrozumieć niektóre rzeczy. Książka posiada drobne błędy - przyznam się bez bicia, że sam ich nie wyłapałem (może dlatego że czytałem w szpitalu). Nie zmieniają one zasadniczo oceny całości pozycji. Polecam nie tylko zatwardziałym wilkom morskim.