![Gdzie jest twoja Ulica Pogodna? [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/03500/03583/8_13928979807.png)
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Ulica Pogodna

- Leniwa Niedziela
- 2014-02-19
- 2014-02-19
Powieść o współczesnej Śpiącej Królewnie, która chce się wreszcie zbudzić do życia. Marta tkwi w pułapce dobrych wyborów. Ledwo skończyła trzydzieści lat, a już ma wszystko, na czym jej zależało: wyższe wykształcenie, wyjątkowego partnera i stałą pracę z przyzwoitą pensją.
Życie w okowach przyzwyczajeń zaczyna ją jednak uwierać. Marta pragnie zmiany, ale jednocześnie się jej boi.Pewnego dnia przypadkiem trafia na ulicę Pogodną, której próżno szukać na planie miasta. Mieszkają tam skromni, niezwykle oryginalni ludzie. Czy czegoś się od nich nauczy?
Kup Ulica Pogodna w ulubionej księgarnii
Ulica Pogodna
Przyznaję że sięgnęłam po tą pozycję z powodu zakupu w pewnym dyskoncie po bardzo dobrej cenie. I książka wciągnęła mnie bez reszty, może to i z powodu wspólnego wieku z główną bohaterką, (nasze losy życiowe wspólne nie są) może z powodu rewelacyjnego jak dla mnie języka, którym posługuje się autorka, może powodem były wspaniałe scenerie, losy drugoplanowych bohaterów, klimat książki, cokolwiek.... W każdym bądź razie ksiązka mnie pochłonęła bez reszty,,, I trafia na moją półkę "ulubionych". Czekam na dalsze powieści autorki, zapowiada się baardzo ciekawie. Jak już pisałam w którejś z moich opinii, ciężko jest mi się przekonać do polskich pisarzy, jednak coraz bardziej zmieniam swoje zdanie. Osobiście polecam bardzo serdecznie, czytając nie mogłam się oderwać, mmo iż akcja ksiązki nie była wyjątkowo porywająca; jednak na prawdę ma "to coś" w sobie. coś co pozwala nam czytelnikom, odpłynąć w spaniały świat, w którym możemy poznać nowych wspaniałych przyjaciół. Pozdrawiam.:)
Oceny książki Ulica Pogodna
724 użytkowników ma tytuł Ulica Pogodna na półkach głównych- Chcę przeczytać 417
- 2014 14
- Biblioteka 4
- Literatura polska 4
- Literatura piękna 4
- Seria Leniwa Niedziela 4

Inne materiały dotyczące książki Ulica Pogodna
Cytaty z książki Ulica Pogodna
Jestem szczęśliwy nie dlatego, że mam szczęście w życiu, ale dlatego, że mało od świata oczekuję.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ulica Pogodna
Nie mogłam się wciągnąć w tę książkę, miałam tak, jakbym nie rozumiała, co czytam. Dopiero później jakoś szło mi lepiej, już bardziej zainteresowała mnie historia Marty. Chciała ona coś zmienić w swoim życiu, no i zmieniła, ale w pewnym momencie jakby w to zwątpiła, no i tego jej zachowania nie zrozumiałam. Ale ogólnie książka mi się podobała ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonuda! nie dobrnęłam do końca.
nuda! nie dobrnęłam do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNostalgia, nostalgia i jeszcze raz nostalgia. Książka kompletnie nie przypadła mi do gustu. Jest napisana bardzo prostym językiem, a do tego nie posiada czegoś takiego jak akcja czy ciekawe zakończenie. Jeżeli ktoś chce przeczytać ciekawą książkę to odradzam tę :( Niestety zawiodła moje oczekiwania, ale nie wykluczam tego, że komuś innemu może się spodobać ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbyt mało akcji, ciekawych zdarzeń. Sam sposób pisania również nie przypadł mi do gustu. Zakończenie bez żadnego zaskoczenia i efektu "wow".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, poległam na 48%. Więc (w sumie) nie przeczytałam. Nudne i głupkowate. Chciałam napisać, że dla nastolatek, ale nawet one mogą sobie darować. Szkoda czasu. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak wszystkie książki (dotąd przeze mnie przeczytane) z serii Leniwa Niedziela, ta również wciągnęła mnie i przysporzyła wielu pozytywnych emocji. Każdy powinien mieć taką swoją "ulicę Pogodną". Oczywiście pod warunkiem, że nie zniknie z rzeczywistego życia, żeby zacząć istnieć w rzeczywistości alternatywnej..
Bo w tej książce opisany jest świat alternatywny właśnie. Taki ciepły, nierealny, w którym można się ogrzać i zapomnieć o obojętności, złych emocjach, wykorzystywaniu, pruderii i bezduszności.
Powieść niesie ze sobą motywację do zmiany, dodaje odwagi do zamknięcia tego, czego nie lubimy, a podążania ku temu, o czym marzymy.
Może warto podjąć z życiem grę w uprzejmość. Nie wiadomo nigdy dokąd nas ona zaprowadzi....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo w tej książce opisany jest świat alternatywny właśnie. Taki...
Nostalgiczna opowieść o kobiecie uwikłanej w życiową rutynę. Marta ma prace, która ją psychicznie wyniszcza i męża, który nie zwraca na nią uwagi. Kiedy pewnego dnia podejmuje decyzje o życiowej zmianie los wychodzi jej na przeciw z zaskakującą propozycją zmiany...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę pozytywne zaskoczenie, czyta się przyjemnie. Do tego można też ją zaliczyć do grona książek o książkach, dzięki czemu bardzo mi przypadło mi do gustu... ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bardzo "pogodna książka" Daje do myślenia o sens życia.
To bardzo "pogodna książka" Daje do myślenia o sens życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła melancholijna z klimatem , o poszukiwaniu prostych prawd i czerpania radości z życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Żeby coś się w życiu zmieniło- trzeba żeby najpierw coś nie wyszło. To niepowodzenia wymuszają zmiany. Bo kto przy zdrowych zmysłach zmieniłby to , co dobre?"